Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2006

ΟΙ ΚΥΑΜΟΙ (ΤΑ ΚΟΥΚΙΑ…) ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Του Παντελή Αθανασιάδη









Ο «καιρός γάρ εγγύς», που θα έλεγε και ο πολυπράγμων τηλεοπτικός βιβλιοπώλης Δημοσθένης Λιακόπουλος και εννοούμε τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με τους υποψήφιους όλων των βαθμίδων (νομάρχες, δήμαρχοι, σύμβουλοι κ.λπ.) να τρέχουν να μαζέψουν τα… κουκιά.!!! Δηλαδή τις ψήφους των δημοτών.

Και όμως κάποτε χρησιμοποιούσαν κυάμους, δηλαδή κουκιά στις ψηφοφορίες.
Για παράδειγμα στα Πρακτικά της Βουλής του 1871 σε πολλές ψηφοφορίες μπορούμε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο ψήφιζαν οι βουλευτές για τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα, μέσα στη Βουλή. Έτσι στην τύχη… Δεν έχει σημασία η ημερομηνία, διαβάζουμε:
«… Ετέθησαν επί του βήματος αι δύο κάλπαι. Εκφωνουμένου δε του καταλόγου των βουλευτών, έκαστος αυτών προσερχόμενος έρριπτεν, υπό την εποπτείαν του αντιπροέδρου και ενός βουλευτού εις μεν την μίαν κάλπην το ψηφοδέλτιον αυτού, εις δε την ετέραν τον κύαμον. Περατωθείσης της ψηφοφορίας, παρεβλήθη ο αριθμός των ψηφοδελτίων προς τον των κυάμων και ευρέθη ίσος. Είτα εγένετο διαλογή από τους ψηφολέκτας».
Δηλαδή μετρούσαν τα κουκιά και την σταυροδοσία…. Κάποτε βέβαια, στο μελλον, θα φτάσουμε και στη γενικευμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία από τα σπίτια μας…
Μέχρι τότε, τα μάτια σας στα κουκιά και στα σταυρουδάκια!!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Nice idea, but not maney for this cruise