Παρασκευή 29 Ιουνίου 2007

Πρόγραμμα Βουλής 2-6 Ιουλίου 2007

Δευτέρα, 2 Ιουλίου

18.00 (ολομέλεια) Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «Οικονομία της Οικογένειας».

Τρίτη, 3 Ιουλίου

17.30 (Γερουσίας) Επιτροπή Οικονομικών: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ «Κύρωση Σύμβασης Παραχώρησης του Έργου της «ΜΕΛΕΤΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ε65), και ρύθμιση συναφών θεμάτων».

18.00 (150) Επιτροπή Κοινωνικών: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας κ Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Σύσταση Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και άλλες διατάξεις».

18.30 (151) Επιτροπή Εθνικής Άμυνας κ Εξωτερικών: (α) «Κύρωση Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας». (β) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Δημοκρατίας της Αλβανίας, σχετικά με την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών».

18.00 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-αναφορές

19.00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις». (1/3)

Τετάρτη, 4 Ιουλίου

10.30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις». (2/3)

09.30 (223) Επιτροπή Μορφωτικών: Ενημέρωση από την υπουργό Εθνικής Παιδείας κ Θρησκευμάτων Μ. Γιαννάκου και τον πρόεδρο του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χαρ. Μπότσαρη, για τα πεπραγμένα του Οργανισμού.
10.30 (151) Επιτροπή Εθνικής Άμυνας κ Εξωτερικών: (α) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας». (β) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ του Ρουμανικού Διπλωματικού Ιδρύματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας και της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας». (γ) «Κύρωση της Συμφωνίας για τα Προνόμια και τις Ασυλίες του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας».

12.30 (151) Επιτροπή Θεσμών κ Διαφάνειας: (α) Υποβολή εισηγήσεων μελών της Επιτροπής επί υποθέσεων, οι οποίες ηρευνήθησαν. (β) Σύνταξη της Έκθεσης της Επιτροπής.

Πέμπτη, 5 Ιουλίου

10.30 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-αναφορές

11.30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις». (3/3)

09.30 (150) Επιτροπή Ισότητας κ Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: (1) Ενημέρωση από την πρόεδρο της Επιτροπής, σχετικά με τις εργασίες α) της «Δεύτερης Διάσκεψης Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και για την ενδοοικογενειακή βία, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ισότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης» (Στρασβούργο, 4-5 Ιουνίου 2007) και β) της «Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Κοινοβουλίων των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Υποψηφίων Χωρών» (Βερολίνο, 14-15 Ιουνίου 2007).
(2) Έγκριση της Εισήγησης, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής.
(3) Συζήτηση επί του σχεδίου Έκθεσης της Επιτροπής.
11.00 (150) Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών κ Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας: Ακρόαση του προτεινομένου, από τον υπουργό Απασχόλησης κ Κοινωνικής Προστασίας, για επαναδιορισμό στη θέση του προέδρου του ΔΣ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

13.00 (151) Επιτροπή για την Παρακολούθηση της Πολιτικής της Μετανάστευσης: Έγκριση του σχεδίου Έκθεσης της Επιτροπής

Παρασκευή, 6 Ιουλίου

10.30 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-αναφορές

11.30 (ολομέλεια) Επερώτηση 49 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις κοινοτικές ενισχύσεις και τα δικαιώματα των Ελλήνων αγροτών.

Δεν θα πάμε στο Φεστιβάλ της Σύμης

Ρώτησαν το Γιώργο και μένα αν θα πάμε στο φεστιβάλ της Σύμης να παρακολουθήσουμε την πρεμιέρα που χρηματοδοτεί η Βουλή στη μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη. "Όχι" απαντήσαμε με μια φωνή. Και θυμηθήκαμε πώς οραματίστηκε και οργάνωσε το φεστιβάλ της Σύμης πριν από μια δεκαετία ο Γιάννης. Η βασική ιδέα ήταν να βοηθήσει ένα ακριτικό νησί δίπλα στην Τουρκία να ζήσει και να αναπτυχθεί ποιοτικά, με μεγάλους καλλιτέχνες, παγκόσμια ονόματα που δέχονταν να έρθουν και να συμμετάσχουν χωρίς την παραμικρή αμοιβή, με την καρδιά τους. Ο ίδιος ο Γιάννης όχι μόνο δεν πήρε δραχμή όλα αυτά τα χρόνια αλλά πλήρωνε και το δωμάτιο του για να μην του πει κανείς ότι επωφελήθηκε το παραμικρό. Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ διατηρήθηκε παρά τη φήμη που απέκτησε σιγά-σιγά, φήμη που έφτασε μακριά.
Όταν η "τοπική κοινωνία" ζήλεψε τη δόξα τουρκικής σαπουνόπερας και διοργανώσεων τύπου MAD και άλλων, ο Γιάννης απεχώρησε και μαζί του και όλοι εμείς, αλλά -κυρίως-και εκείνοι οι μεγάλοι δημιουργοί που το είχαν αγκαλιάσει και το είχαν αγαπήσει.
Όταν πριν από έξι μήνες ο Γιάννης μας άφησε οριστικά ξαφνιαστήκαμε δυσάρεστα από την απόφαση της Προέδρου της Βουλής να τον τιμήσει το Κοινοβούλιο με την χρηματοδότηση της πρεμιέρας του φεστιβάλ στη μνήμη του. Δεν όφειλε να το γνωρίζει η κυρία Μπενάκη. Όφειλε όμως να ρωτήσει εμάς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τον συνεργάτη του στην εφημερίδα τον Δημήτρη Τζάθα, ο οποίος φέτος παρέλαβε από το χέρι της το βραβείο Μπότση. Θα της έλεγε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει σ' αυτή την ενέργεια. Θα της έλεγε να τιμήσει η Βουλή το Γιάννη με άλλο τρόπο. Θα της έλεγε ότι το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο Γιάννης είναι να συνδεθεί το όνομα του πλέον μ' αυτό το αγνώριστο φεστιβάλ, στο οποίο αν ζούσε δεν θα πήγαινε. Δεν είναι κακό να επικοινωνεί απ' ευθείας και χωρίς διαμεσολάβηση η Πρόεδρος με το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, όπως οι προκάτοχοι της Γιάννης Αλευράς, Αθανάσιος Τσαλδάρης, ακόμα και ο Απόστολος Κακλαμάνης -παρ' όλο που ο τελευταίος ίσως το παράκανε λίγο σε συχνότητα επαφών-.
Για την ίδια θα ήταν πρωτίστως καλό. Θα είχε σαφέστερη εικόνα για την πραγματικότητα και θα απέφευγε λάθη, που την εκθέτουν.

Διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία.

Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τι είναι η Πάρνηθα - εκτός από το βουνό που φιλοξενεί το Καζίνο- ας κάνει τον κόπο να μπει στην ιστοσελίδα του Δασαρχείου της Πάρνηθας.

Εκτός απο τα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που θα διαβάσει πχ ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν 1000 είδη πανίδας όσα βρίσκει κάποιος σε όλη τη Σκανδιναβία θα διαβάσει και για τις καταστροφικότερες πυρκαγιές την περίοδο 1959-1996 (που υπάρχουν πλήρη στοιχεία).

" Συνέβησαν με ακραίες καιρικές συνθήκες, τα δε αίτιά τους ήταν ο εμπρησμός, (Πάρνηθα 4.000 στρ. το 1977, Βαρυμπόπη 5.200 στρ. το 1986) ή παρέμειναν άγνωστα (Τατόι 13.000 στρ. το 1974, και 5.000 στρ. το 1987, Φυλή 10.500 στρ. το 1989)" σημειώνεται στην σχετική ιστοσελίδα του Εθνικού Δρυμού.

ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ μια λέξη που προκαλεί τον ίδιο αποτροπιασμό με τη λέξη φόνος , τουλάχιστον για όσους από μας μεγάλωσαν σε μέρη που τα δέντρα είναι εξίσου πολύτιμοι σύντροφοι με τους ανθρώπους.

Ζώντας χρόνια στην Αθήνα δεν έχω καταφέρει ακόμη να ξεπεράσω το σοκ που μου προκαλούσε πάντα η είδηση της φωτιάς στο δάσος . Το αίσθημα της απώλειας… Πεντέλη Υμητός Πεντέλη , Πάρνηθα.

Η φωτιά στην Πάρνηθα δυστυχώς δεν στερεί από την Αθήνα την τελευταία ανάσα της. Εξάλλου άξιοι της μοίρας μας είμαστε όλοι.

Οσοι αναμένουμε από τον κρατικό μηχανισμό να σταθεί στο ύψος των αναγκών και των περιστάσεων .
Οσοι περιμένουμε από το σημερινό Βύρωνα και το χθεσινό Μιχάλη να προστατέψει το μέλλον μας.

Οσοι τρέχουμε να βάλλουμε λουκέτα στο σπίτι να μην μας κλέψουν το βίντεο αλλά δεν διανοούμαστε να απλώσουμε το χέρι και να μαζέψουμε το σπασμένο μπουκάλι της μπύρας από το διπλανό άλσος.

Δυστυχώς η φωτιά στην Πάρνηθα στερεί από τη φύση σπάνια και απειλούμενα είδη φυτών « ζωντανά μνημεία» όπως χαρακτηριστεί. Οκτώ τον αριθμό φιλοξενούνταν στον εθνικό δρυμό.

Δασαρχείο Πάρνηθας: http://www.parnitha-np.gr/index_periballontiki.htm

Η βίλα του κύριου Γιώργου

Ο κύριος Γιώργος έπαιζε χαρτιά στη λέσχη, από τις τέσσερις το απόγευμα χθες. Τα χαράματα, κατάκοπος, και με δυόμισι χιλιάρικα λιγότερα στην τσέπη, βγήκε στο δρόμο να φωνάξει ταξί. Το βλέμμα του σηκώθηκε να δει το παράξενο θέαμα. «Ποιος πούστης άναψε τζάκι καλοκαιριάτικα» σκέφθηκε. Το στόμα του ήταν σκατά από τα -κι αυτός δεν ξέρει πόσα- πακέτα τσιγάρα τόσες ώρες. Ξεφύλλισε μια τσίχλα μέντας. «Να θυμηθώ να πληρώσω το μπετατζή στα Κιούρκα. Με τη μαλακία που κουβαλάω, θα μείνει η βίλα στην Πάρνηθα μισή».

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

HD ready

Το 2012, σε πέντε χρόνια δηλαδή, η αναλογική τηλεόραση θα αποτελεί παρελθόν στην ΕΕ. Στη χώρα μας ωστόσο, επιτρέπεται ακόμα η πώληση τηλεοπτικών συσκευών χωρίς ενσωματωμένους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές. Τα μοντέλα που δεν αγοράζουν πλέον οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας διοχετεύονται στην Ελλάδα, με τους αρμόδιους να μην αντιλαμβάνονται ότι έτσι, καθιστάμεθα ο «σκουπιδοτενεκές» της ηπείρου. Στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο έχει ήδη ολοκληρωθεί η μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση ενώ στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ισπανία, τη Φιλανδία, τη Μάλτα και τη Σουηδία η μετάδοση αναλογικού τηλεοπτικού σήματος θα τερματιστεί νωρίτερα από την υπόλοιπη ΕΕ, το 2010. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι συσκευές, χωρίς τη δυνατότητα λήψης σήματος υψηλής ευκρίνειας, οι γνωστές ..«HD ready», οι συσκευές χωρίς δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο (για αμφίδρομες υπηρεσίες) αλλά και οι αποκωδικοποιητές «της πλάκας» βρίσκουν το δρόμο τους στις προθήκες των ελληνικών καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών για τους εμάς τους ..ιθαγενείς. Δείγμα της αντιμετώπισης μιας παρόμοιας κατάστασης είναι ότι στις ΗΠΑ (καταληκτική ημερομηνία μετάβασης 7/2/2009) η εισαγωγή τηλεοπτικών συσκευών, χωρίς ενσωματωμένους αποκωδικοποιητές επιφέρει πρόστιμα εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα καταστήματα υποχρεούνται να τοποθετούν ευκρινείς πινακίδες στις προς πώληση αναλογικές τηλεοπτικές συσκευές. Στο ΗΒ, η πινακίδα πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών (digital [ν]) είναι παντού εμφανής προκειμένου να καθοδηγούνται σωστά οι καταναλωτές. Στην Ελλάδα;

Όλα στην ώρα τους..

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους

Ο ψηφοφόρος Μήτσος Δεξεδαπαντίδης

του Γιάννη Δερμεντζόγλου (Ελεύθερος Τύπος, σ1, 28/6/7)

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

Απαλείφθηκε από το βιβλίου Μαθηματικών της ΣΤ’ Δημοτικού η παραπομπή στο ..factbook της CIA. Υπεραμύνονται της πηγής τους οι συγγραφείς!

Η κριτική που ασκήθηκε από εκπαιδευτικούς (περιοδικό Σύγχρονη Εκπαίδευση), από τον Τύπο (Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή, Αντί κλπ), αλλά και από βουλευτές (ερωτήσεις Κ. Βρεττού-ΠΑΣΟΚ και Αθ. Λεβέντη-ΣΥΡΙΖΑ) για τη χρήση του Άτλαντα της CIA ως ..αξιόπιστης πηγής σε σχολικό εγχειρίδιο, έφερε αποτέλεσμα. Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων ζήτησε από τους συγγραφείς του βιβλίου Μαθηματικών της ΣΤ’ Δημοτικού να αντικαταστήσουν τα στοιχεία για τους πληθυσμούς της Κίνας, της Ινδίας και των ΗΠΑ (κεφ.11, σ.29), τα οποία άντλησαν από το «World Factbook» της CIA, με τα αντίστοιχα στοιχεία του ΟΗΕ. Ωστόσο, οι δύο εκ των τριών συγγραφέων του σχολικού βιβλίου, Όλγα Κασσώτη και Πέτρος Κλιάπης, δηλώνουν ότι δεν θεωρούν απαραίτητη την αντικατάσταση των στοιχείων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με αυτά του διεθνούς οργανισμού. Το ζήτημα γίνεται πιο ενδιαφέρον καθώς οι προτεινόμενες διορθώσεις ξεπερνούν τις 30 (!), αλλά δεν περιλαμβάνονται σε αυτές οι «ωραίες» ασκήσεις του τύπου «πόσα χρήματα κέρδιζε κάθε λεπτό της ώρας ο Μπιλ Γκέιτς της Μάικροσοφτ» (κεφ.6, σ.17) και «γιατί ονομάστηκε Πεντάγωνο το κτήριο διοίκησης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ» (κεφ.56, σ.137).

Η μαθηματικός Αγγελική Χρονοπούλου, η οποία ανέδειξε το θέμα στο περιοδικό Σύγχρονη Εκπαίδευση (τεύχη 147-148-149), εκφράζει τον προβληματισμό της για την επιμονή των δύο συγγραφέων να αρνηθούν τη διόρθωση που αποφάσισε η Πολιτεία, διά του υφυπουργού Γ. Καλού, προκειμένου «να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις». Η κ. Χρονοπούλου προτείνει να ανακηρυχθεί το βιβλίο σε «δείγμα προς αποφυγή» καθώς «διαφαίνεται τάση ξένη προς την εκπαίδευση [..]και προώθηση ιδεολογικών αντιλήψεων που δεν συνάδουν ούτε με τις απόψεις ούτε με τις ανάγκες ούτε με τα θέλω του ελληνικού λαού..»

Όσο για την «αξία» του World Factbook της CIA ως πηγής σε σχολικό βιβλίο, η κ. Χρονοπούλου υπενθυμίζει την πρόσφατη υπόθεση «αναγνώρισης» τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, και την επίσημη ελληνική αντίδραση (28/4/2007) ότι τα αναφερόμενα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Επισημαίνουμε πάντως, ότι η σχετική ιστοσελίδα της CIA έχει «ενημερωθεί» στις 19/6/2007 και δεν περιλαμβάνει το επίμαχο στοιχείο για τις εθνικές ομάδες (ελληνική 98%, τουρκική και άλλες 2%) αλλά κάτι διαφορετικό.. «Εθνικές ομάδες. πληθυσμός: Ελληνικός 93%, άλλοι (ξένοι υπήκοοι) 7% (απογραφή 2001). σημείωση: τα ποσοστά αντιπροσωπεύουν υπηκοότητα, καθώς η Ελλάδα δεν συλλέγει στοιχεία για την εθνικότητα». Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η ΠΓΔΜ ονομάζεται ..ΠΓΔΜ ή ότι τα πληθυσμιακά στοιχεία για την ..Κίνα και την Ινδία διορθώθηκαν..

Δείτε επίσης: "Αξιόπιστα" στοιχεία της CIA στα Μαθηματικά της ΣΤ' Δημοτικού!

Τρίτη 26 Ιουνίου 2007

Θερινές Χυδαιότητες...

Μερικές φορές, δεν μπορείς παρά να συμφωνείς με τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη, που γράφει κάπου "σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις/για να μην τις παίρνει ο άνεμος".
Ο "Ριζοσπάστης" το επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δεν πουλάει κάτι που δεν είναι. Ξέρεις πολύ καλά τι αγοράζεις όταν πηγαίνεις στο περίπτερο. Το "φωνάζει" διάολε, το σφυροδρέπανο... Δεν έχει ζώδια και στήλες με κοσμικά. Δεν έχει ακριβές υπογραφές και αστέρες. Έχει μάχιμους και στρατευμένους δημοσιογράφους που βγαίνουν απο μια παληά και στέρεη δημοσιογραφική σχολή. Στηρίζει και προβάλλει με συνέπεια τις γραμμές του κόμματος και ο,τι νομίζει οτι ενισχύει την άθλια θέση των εργαζομένων στη χώρα. Όχι πως είναι πέρα απο κάθε κριτική. Αλλά, με δυό λόγια, το πακέτο είναι ένα, κι αυτό είτε σ΄ αρέσει, είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν μπορείς να πεις οτι σε παραπλάνησε. Απο την άποψη αυτή-και όχι μόνο- είναι μια τίμια εφημερίδα.
Γι΄ αυτό ακριβώς ακούγεται τόσο κραυγαλέα και άδικη η λάσπη του Θόδωρου Πάγκαλου, οτι ο "Ριζοσπάστης", είναι "η χυδαιότερη Ελληνική εφημερίδα"! Αν αναλογιστούμε βέβαια, ποιός εκστόμισε αυτήν την αβανιά το κακό είναι μικρό. Ο πρώην υπουργός εκτός ίσως απο μερικές φωτεινές στιγμές που κάποιοι άγνωστο γιατί του αναγνωρίζουν, έχει προκαλέσει αρκετές φορές αισθήματα ταπείνωσης και έχει θίξει καίρια το φιλότιμο των Ελλήνων. Και μόνο η εμπλοκή του στην ατιμωτική παράδοση του Οτζαλάν στο τουρκικό καθεστώς, με τον τίτλο του..."μεγάλου τραγουδιστή" θα φέρνει σαν ισόβια καταδίκη στον αέρα τις άριες της ντροπής όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο ικέτης σε τούτα τα χώματα, ήταν ανέκαθεν πρόσωπο ιερό!..
Κι ας μην θυμηθούμε το ξεβράκωμα στη Γερμανία όταν αναγκάστηκε να ζητήσει ελεεινά συγγνώμη ντροπιάζοντας αναίτια τη χώρα, ή την επαίσχυντη συμφωνία της Μαδρίτης που αναγνώρισε ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Το ψευτονταηλίκι μπορεί να εντυπωσιάζει κάναν αφελή στις ταβέρνες της Ελευσίνας, αλλά δεν φτουράει πια στην πολιτική. Κι ο Πάγκαλος, που θα μπει σε λίγες ημέρες στην έβδομη δεκαετία του βίου του, μοιάζει πλέον με έναν καμένο απο την πολλή χρήση πολιτικό που έχει αφήσει ένα λαμπρό μέλλον πίσω του...

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2007

Πρόγραμμα Βουλής 25-29 Ιουνίου 2007

Δευτέρα, 25 Ιουνίου

18.00 (ολομέλεια) Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου και 112 βουλευτές του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα της αγοράς Ομολόγων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τρίτη, 26 Ιουνίου

14.00 (151) Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος: (α) Συζήτηση επί της εισηγήσεως του βουλευτή Γεωργίου Κοντογιάννη σχετικά με τον Κανονισμό REACH. (β) Συζήτηση, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης. (γ) Έγκριση του τελικού σχεδίου έκθεσης της Επιτροπής.
17.00 (151) Επιτροπή Εθνικής Άμυνας κ Εξωτερικών: «Κύρωση της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας, σε σχέση με τη δημιουργία ενός Πολυεθνικού Σχηματισμού Μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα ως Έθνος – Πλαίσιο και τη συμμετοχή της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας».
17.30 (150) Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών κ Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας: Ακρόαση του προτεινομένου για διορισμό στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΣΕ.

18.00 (223) Επιτροπή ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Σύσταση Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και άλλες διατάξεις».
18.00 (Γερουσίας ) Επιτροπές Οικονομικών κ Ευρωπαϊκών: Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομίας κ Οικονομικών Γεώργιο Αλογοσκούφη για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN που πραγματοποιήθηκαν στις 4 και 5 Ιουνίου 2007 στο Λουξεμβούργο, καθώς επίσης και για τον τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

18.00 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-Αναφορές.

19.00 (ολομέλεια) (α) Ονομαστική ψηφοφορία επί τροπολογίας (ενίσχυση 4 ταμείων-τόκοι διακρατηθέντος ομολόγου) του νομοσχεδίου για το «Θεσμικό πλαίσιο επενδύσεων και αξιοποίησης της περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης». (β) Συζήτηση και ψήφιση ενιαία του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση και συμπλήρωση του ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως ισχύει – Ενσωμάτωση της οδηγίας 2005/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 149)».

Τετάρτη, 27 Ιουνίου

10.30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Πτωχευτικός Κώδικας».

09.30 (151) Επιτροπή Περιφερειών: Συζήτηση επί των Εισηγήσεων, που θα περιληφθούν στην Έκθεση της Επιτροπής και έγκριση του τελικού σχεδίου Έκθεσης της Επιτροπής.
10.00 (Γερουσίας) Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης κ Δικαιοσύνης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργού Επικρατείας με αρμοδιότητες υπουργού Τύπου κ ΜΜΕ «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις».
10.30 (150) Επιτροπή Παραγωγής κ Εμπορίου: (α) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας για τις Θαλάσσιες Μεταφορές». (β) «Κύρωση της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κορέας».

Πέμπτη, 28 Ιουνίου

10.30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις.

Α1.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα προς τον υπουργό Απασχόλησης κ Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τις απολύσεις προσωπικού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κλπ.
Α2.του βουλευτή του ΚΚΕ Δημητρίου Τσιόγκα προς τον υπουργό Υγείας κ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων.
Α3.του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου και της ευρύτερης περιοχής του Βόλου.

Β1.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Χάιδου προς τον υπουργό Υγείας κ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις ελλείψεις κλινών Εντατικής Θεραπείας Παιδιών κλπ.
Β2.του βουλευτή του ΚΚΕ Γεωργίου Χουρμουζιάδη προς την υπουργό Εθνικής Παιδείας κ Θρησκευμάτων, σχετικά με την πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια κλπ.
Β3.της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τον κίνδυνο γενικού μπλακ-άουτ κλπ.

11.30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της πρότασης νόμου βουλευτών του ΚΚΕ: «Διασφάλιση των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και διεύρυνση των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

09.30 (150) Επιτροπή Ισότητας κ Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Παρατηρήσεις και προτάσεις, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής.

10.00 (223) Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής: (α) Εκλογή Προεδρείου. (β) Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για θέματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής. (γ) Έγκριση αγοράς βιβλίων.

Παρασκευή, 29 Ιουνίου

10.30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις.

Α1.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Ρόβλια προς τον υπουργό Μεταφορών κ Επικοινωνιών σχετικά με τις ακυρώσεις πτήσεων της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τις ενοικιάσεις αεροσκαφών από άγνωστες εταιρείες κλπ.
A2.του βουλευτή του ΚΚΕ Αντωνίου Σκυλλάκου προς τον yπουργό Επικρατείας σχετικά με τον αποκλεισμό του ΚKE από τα δελτία ειδήσεων για ενημερωτικές εκπομπές κλπ.
A3.του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τα αποτελέσματα την πρόσφατου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις θέσεις της χώρας μας κλπ. (Θα απαντήσει η υπουργός Εξωτερικών)
Β1.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Γείτονα προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα λόγω του καύσωνα κλπ.
Β2.της βουλευτού του ΚΚΕ Βέρας Νικολαϊδου προς τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης και έναρξης των έργων κατασκευής του Αθλητικού Κέντρου Κορυδαλλού στα Λατομεία Σχιστού κλπ.
Β3.του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθανασίου Λεβέντη προς τους υπουργούς Εθνικής Παιδείας κ Θρησκευμάτων και ΕσΔΔΑ σχετικά με την καταδίκη σχολείου για ηχορύπανση των περιοίκων κλπ.

11.30 (ολομέλεια) Επερώτηση 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

Η Φύση βρήκε πάλι το χαμόγελό της

"Δίπλα στο όμορφο δάσος φτιάχτηκε ένα εργοστάσιο κι ύστερα μια μικρή πολιτεία. Η ζωή στο δάσος άλλαξε. Τα ζώα τρόμαξαν. Συγκεντρώθηκαν για να δουν τι θα κάνουν. Τα παιδιά στέκονται στο πλευρό τους. Θέλουν η φύση να βρει και πάλι το χαμόγελό της. Όλοι μαζί αποφασίζουν να δράσουν".

Παιδικό παραμύθι; Ναι. Με τη διαφορά ότι δεν το έγραψε ένας μεγάλος αλλά τα ίδια τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού της Βουλής. Αν έχει happy end; Φυσικά. Χρωματίζονται οι πολυκατοικίες, φυτεύονται δένδρα, ανακυκλώνονται τα σκουπίδια, βιο-καθαρίζονται τα βρώμικα νερά, απομακρύνονται τα σκουπίδια από τις παραλίες και οι άνθρωποι δεν φτιάχνουν μαγαζιά πάνω σ’ αυτές (κάτι μου θυμίζει αυτό!).

Μόνο που «από μηχανής θεός» είναι τα ίδια τα παιδιά και όχι κάποια υπερφυσική δύναμη. Ο Φώτης και η Αθηνά, η Αλεξάνδρα και ο Στάθης, οι δύο Κατερίνες, ο Αλέξανδρος, ο Νικήτας και ο Νικόλας πηγαίνουν στο δάσος, μιλάνε με τα αγριεμένα ζώα και «όλοι μαζί αποφασίζουν να δράσουν». Στο παραμύθι οι γονείς καταλαβαίνουν. Στον πραγματικό κόσμο καταλαβαίνουμε;

Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Βραβείο Μπότση στο Δημήτρη Τζάθα.


"Το Βραβείο Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ του Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση απένειμε η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα στον κ. Δημήτρη Τζάθα, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Τα Νέα», ο οποίος τιμήθηκε κατά τη σημερινή 25η Απονομή των Δημοσιογραφικών Βραβείων «για την αντικειμενική κάλυψη του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ και για την προβολή του έργου του Κοινοβουλίου». Χορηγός του βραβείου αυτού είναι η Βουλή των Ελλήνων." (από ανακοίνωση της Βουλής)

Δημήτρη, στο μικρόκοσμο των κοινοβουλευτικών συντακτών είσαι από καιρού "βραβευμένος". Τι κρίμα που δεν είναι ανάμεσά μας ο αγαπημένος μας Γιάννης Διακογιάννης, ο συν-αδελφός σου στα ΝΕΑ, να σε χαρεί.

1912: Ο Βενιζέλος διώχνει τους Κρήτες βουλευτές


Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

Η δυναμική παρεμπόδιση των Κρητών βουλευτών το 1912, όταν η Κρήτη ήταν ακόμα Αυτόνομη Πολιτεία, να εισέλθουν στη Βουλή των Ελλήνων, υπήρξε μια από τις δραματικότερες στιγμές της Κοινοβουλευτικής Ιστορίας μας. Πρόκειται για απόλυτη σύγκρουση συναισθημάτων που αναγκαστικά καταπνίγονται και εθνικού συμφέροντος, το οποίο υπερισχύει.

Οι εκλογές της 11ης Μαρτίου 1912 ανέδειξαν στην Ελλάδα, νικητή τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Εθνική Συνέλευση της Κρητικής Πολιτείας, ενθαρρυμένη από την παρουσία του Βενιζέλου στα πράγματα της Ελλάδας, αποφάσισε, αγνοώντας τις διακοινώσεις των Προστάτιδων Δυνάμεων, να εκλέξει την ίδια μέρα 69 αντιπροσώπους, που θα έρχονταν στην Αθήνα, να ορκισθούν και να πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων, ολοκληρώνοντας και τυπικά την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Ο Βενιζέλος σταθμίζοντας τις διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο στην Κυρηναϊκή, προσπάθησε να ματαιώσει την απόφαση αυτή. Μάλιστα σε μία επιστολή του προς τον Γεώργιο Πλουμίδη, έγραφε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται ότι κακός δαίμων εχάλασε τον νουν των συμπατριωτών μου και τους άγει να βγάλουν τα μάτια των». Δεν αρκέσθηκε στις προειδοποιήσεις. Ζήτησε από το Βρετανικό στόλο, να συλλαμβάνει όποιον επιχειρεί να φύγει από την Κρήτη. Παρά τα μέτρα, αρκετοί Κρητικοί αντιπρόσωποι διέφυγαν και έφτασαν στην Αθήνα αποφασισμένοι να πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής. Επικεφαλής τους ο Χαράλαμπος Πολογεώργης. Το 1911 οι Κρήτες επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο, αλλά τους συνέλαβαν οι Βρετανοί και τους φυλάκισαν πρόσκαιρα στο πολεμικό πλοίο «Μινέρβα».

Η νέα Βουλή των Ελλήνων συνήλθε στις 19 Μαΐου 1912. Εκείνο το πρωί την είχε ζώσει από παντού Στρατός και Αστυνομία. Έλεγχος των εισερχομένων. Και ο Σουρής στο «Ρωμηό» της 19ης Μαΐου 1912 έδινε την εικόνα, γράφοντας:

«Την ελευθέραν είσοδον μια προσταγή τη φράττει
Και στην κυρά την όμορφη και στην ασχημομούρα,
Αι σχέσεις λίαν ομαλαί μ’ όλα τα πέριξ κράτη
Και με την Κρήτη μοναχά τάχουμε λίγο σκούρα».

Η συνεδρίασή υπήρξε ταχύτατη. Έγινε ο αγιασμός, ορκίσθηκαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Ιωάννης Τσιριμώκος και μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για τον Οκτώβριο του 1912.

Κάποια στιγμή, λίγο πριν από την εκλογή Προέδρου Βουλής, ακούσθηκε μέσα στην αίθουσα μια βροντερή φωνή:

Ζήτω η Κρήτη- Ζήτω η Ένωσις.

Τι είχε συμβεί; Ο βουλευτής Ρεθύμνης Δασκαλάκης, συνοδεύοντας τον βουλευτή Κωνσταντίνο Κουμουνδούρο τρύπωσε κρυφά στην αίθουσα και πήρε μέρος στην ορκωμοσία. Πολλοί τον χειροκροτούν και τον συγχαίρουν, αλλά πλησιάζει ο Βενιζέλος και αυστηρά του λέγει:

-Δεν είστε κύριε βουλευτής. Εισήλθατε ως ιδιώτης από λάθος των φρουρών. Και διατάζει να τον απομακρύνουν.

Και ενώ αυτά συνέβαιναν μέσα, έξω οι ένοπλοι στρατιώτες, το Ιππικό και 200 χωροφύλακες, απώθησαν βίαια τους Κρήτες βουλευτές, που είχαν ξεκινήσει όλοι μαζί από τα Χαυτεία ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου. Κατόρθωσαν μάλιστα να διασπάσουν τις τρεις ζώνες των αστυνομικών και των στρατιωτών. Ο κόσμος τους χειροκροτούσε, αλλά οι διαταγές του Βενιζέλου ήταν σαφείς.

Τελικά ο Βενιζέλος, δέχθηκε μια ολιγομελή επιτροπή των Κρητών βουλευτών και τους εξήγησε, ότι τότε ήταν αδύνατον η Ελλάδα, να αναγνωρίσει την Ένωση.

Η αποχώρησή τους μετατράπηκε σε διαδήλωση των Αθηναίων, που κραύγαζαν «Ζήτω η Ένωσις» και πετούσαν τα καπέλα τους στον αέρα.

Ο Γεώργιος Σουρής στο «Ρωμηό» της 26ης Μαΐου 1912 αφιέρωσε πολλούς στίχους γράφοντας μεταξύ άλλων:

«Μάννα που λιθοβολείς, τους μετά Χριστόν προφήτας
Και στας έδρας της Βουλής δεν καθίζεις και τους Κρήτας».

Εξαιτίας αυτής της στάσης της κυβέρνησης, παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δημητρακόπουλος.

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ήρθε λίγο αργότερα. Οι Κρήτες βουλευτές έγιναν δεκτοί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 1912. Η ελληνική σημαία υψώθηκε επίσημα στο φρούριο Φιρκά των Χανίων την 1η Δεκεμβρίου 1913,παρουσία του βασιλέως Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.

*Το θέμα πρωτοπαρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007

Το αυτονόητο.

Για να μη λέμε συνέχεια για ράντζα και φακελλάκια ας πούμε και κάτι θετικό όταν γίνεται στον τομέα υγείας.
Χρειάστηκε προχθές να πάω στο Γενικό Κρατικό (Γιώργος Γεννηματάς)στο νευρολογικό τμήμα υπό τη διεύθυνση της Κ.Καραγεωργίου για ημερήσια νοσηλεία σε ένα νέο φάρμακο και η έκπληξη που με περίμενε ήταν ευχάριστη.
Η καθαριότητα απόλυτη. Η συνέπεια και ο προγραμματισμός εντυπωσιακά. Η καλή συμπεριφορά απρόσμενη. Το ενδιαφέρον για τον ασθενή ξάφνιαζε. Όλα κυλούσαν ρολόι και οι ασθενείς δεν προλάβαιναν να λένε ευχαριστώ.Ακόμα και ο σεκιουριτάς στην πόρτα έκανε ότι μπορούσε για να εξυπηρετήσει.Και όλα αυτά χωρίς ούτε ένα ευρώ.
Φαίνεται ότι δεν είναι ακατόρθωτο να δουλέψουν αποδοτικά και με σεβασμό στον ασθενή τα κρατικά νοσοκομεία όταν θέλουν. Ε, ας το κάνουν λοιπόν. Πιο μάγκες είναι οι Σουηδοί που τα καταφέρνουν;

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Χώρα πρότυπο για την Ευρώπη.


Αποσύρθηκε η τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία "αναστέλλονταν μέχρι την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών" οι κυρώσεις σε βάρος όσων ανήγειραν "κάθε είδους κτίσματα, κατασκευές, εγκαταστάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις".
Σωστή κίνηση
αν συνυπολογίσει κανείς το βρισίδι, που έριξαν όσοι διέθεταν οικόπεδα σε δασικές εκτάσεις, αλλά, δεν έχτιζαν προτού δοθεί συνταγματική ή άλλη λύση (πχ ανταλλαγή με μη δασική έκταση).
Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που οι "νομοταγείς" πολίτες "τρελαίνονται" με ανάλογες αποφάσεις της εξουσίας. Όπως με την απόφαση του Αρείου Πάγου που έκρινε νόμιμα τα πρόστιμα των τραπεζών στους προεξοφλούντες δανειολήπτες. Ή την απόφαση του Πταισματοδικείου Αθηνών για "σβήσιμο" 200.000 απλήρωτων κλήσεων που είχαν φτάσει στα δικαστήρια, διότι με τον νέο ΚΟΚ
οι αντίστοιχες παραβάσεις δεν θεωρούνται πλέον ποινικό αδίκημα αλλά διοικητικό.
Θες, λοιπόν να είσαι συνεπής απέναντι στην πολιτεία; Να σέβεσαι τους νόμους; Να αναλαμβάνεις τις υποχρεώσεις σου;
Οπλίσου με υπομονή, παίξ' το ανώτερος άνθρωπος και κρύψου πριν βρεθείς αντιμέτωπος με τη χλεύη των "καπάτσων".

Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Η εαρινή πρόσληψις των Αγροφυλάκων!..

Κοντεύουν μεσάνυχτα Τρίτης- ανήμερα Τετάρτη. Το Έθνος, μπορεί να κοιμάται αμέριμνο, αλλά στη Βουλή, κάποιοι άγρυπνοι εκπρόσωποί του, δίνουν τη μάχη για την επανασύσταση του "ένδοξου" σώματος της Αγροφυλακής, στο οποίο κατά προτεραιότητα θα προσληφθούν γύρω στα 1.000 -όχι και τόσον- παιδιά πλέον του "΄90-΄93". Είμαστε στα μέσα του 2007 και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει οτι η χώρα, 180 χρόνια περίπου απο την ανεξαρτησία της, βαδίζει με γοργά βήματα στον αστικό εκσυγχρονισμό.
Ενδεικτική η διαπίστωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα που στηρίζοντας τις προωθούμενες διατάξεις είπε αφήνοντας τον οίστρο του να βοσκήσει στα λειβάδια του Ομήρου «Του επόπτη η ματιά λιπαίνει το χωράφι!». Κανένας δεν πρόσεξε οτι στη συνέχεια, ο Βύρων, συγκρατώντας με κόπο έναν λυγμό που ανέβαινε διαρκώς προς τα πάνω , έσπευδε να προσθέσει «Είναι ειρηνοποιός ο ρόλος του αγροφύλακα, του αστυνόμου της οικολογίας. Παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους, ή με την παρατήρηση, ή εν τέλει με το παλαιό πρωτόκολλο αναφοράς για το Πταισματοδικείο. Συνδράμει την Αστυνομία, λέγοντάς της ότι «εκεί που έκανα επιτήρηση, είδα φυτεία δενδρυλλίων ινδικής καννάβεως" - και στην περιφέρειά του τότε, βαράει ένας μικρός συναγερμός! Είναι ο οίστρος, η αλογόμυγα αυτός ο υπάλληλος, ο υπεύθυνος»!
Ποιός θα μπορούσε να το πει καλύτερα απο αυτόν; Ούτε καν ο Θεός...

ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ...ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

"Την περασμένη Πέμπτη ομάδα φοιτητών του Παντείου πραγματοποίησε στους χώρους του πανεπιστημίου συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταδικασθέντες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος πρυτάνεις του Ιδρύματος. Ακούστηκαν τα συνθήματα " εμπρός για δημόσια και δωρεάν φεράρι" " δεν θέλουμε εξετάσεις, δεν θέλουμε πτυχία θέλουμε τζακούζι σε κάθε πρυτανεία" " οι καθηγητές δεν είναι συντεχνία παλεύουν για φεράρι και δωρεάν βιβλία" " όλα τα λεφτά σε περσικά χαλιά" " η Πάντειος είναι μόνο η αρχή θα βάλουμε τζακούζι σε κάθε μια σχολή"... κλπ.

ΒΗΜΑ 12 Ιουνίου ( απο τη στήλη Πανδώρα)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ Κ. ΓΑΛΑΝΟΥ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2007

Αντε να δούμε!

Τι υπολογίζει ο Έλληνας; Τη ζωή του; Όχι. Τη σωματική ακεραιότητα τη δική του; Όχι. Των παιδιών του; Όχι. Μόνο τον …παρά του. Ανάγκασέ τον να πληρώσει την αποκοτιά του, και θα το σκεφτεί διπλά. Αυτό δυστυχώς αποδεικνύουν τα στοιχεία από την οκταήμερη εφαρμογή του νέου ΚΟΚ . Στις οκτώ ημέρες λοιπόν, τα θανατηφόρα τροχαία στην Αττική ήταν δύο με δύο νεκρούς. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τα θανατηφόρα δυστυχήματα ήταν 17 με 18 νεκρούς. Βαριά και ελαφριά τραυματίες φέτος 6 και 195 αντίστοιχα, πέρυσι 10 σοβαρά τραυματίες και 236 ελαφρά.
Συμπτωματικό θα σπεύσει να πει με ευκολία αυτός που με την ίδια ευκολία διαπιστώνει «είναι εισπρακτικά τα μέτρα». Καθόλου συμπτωματικό για αυτούς που γνωρίζουν καλά το θέμα της οδικής ασφάλειας και όλων των παραμέτρων της.
Συμπτωματικό είναι ότι κάποιοι ζουν ακόμη ενώ πιάνουν «τύφλα» το τιμόνι, παραβιάζουν το κόκκινο και προσπερνούν αντικανονικά όλους τους άλλους που δεν θέλουν να ζουν από σύμπτωση.
Ας πειθαρχούν αυτοί με το φόβο του προστίμου παρά να ζούμε εμείς με το φόβο τους.

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2007

Ώπα ρε μάγκες!..

Συγγνώμη που επανέρχομαι ρε παίδες, αλλα μόλις διάβασα την Ημερήσια Διάταξη της επόμενης βδομάδας και λέω, είναι δυνατόν; Τρεις Επιτροπές την Τρίτη και μάλιστα η μια χειρότερη απ΄ την άλλη; Δηλαδή και ομόλογα με JP Morgan και ίσως Παπαμαρκάκη και οικονομικό απολογισμό για την διαχείριση του 2005 και νομοσχέδιο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία; Χάθηκε να μοιραστεί ο φόρτος στην διάρκεια των ημερών; Και θα έχω άδικο αν σκεφτώ οτι κάποια απ΄ όλες τις υποθέσεις, ή... και όλες μαζί, θέλει η κυβέρνηση να περάσουν στα μαλακά; Τι΄ ναι τούτοι ρε...Έχουνε ξεπεράσει και τους ΠΑΣΟΚους!

Ακούσατε! Ακούσατε!

Προελάβνοντος του θέρους
έλαβον την εντολήν
δια κουβέντας του αέρος
απ΄τον κύριον Παντελήν!
Έχουμε και λέμε! Ο κραταιός και γεραιρός δημοσιογράφος που μας τιμά οσάκις μας αποκαλεί συναδέλφους του, Παντελής Αθανασιάδης, μου παρήγγειλε, ενόψει της λήξης των εργασιών της Ολομέλειας και της επικείμενης έναρξης των θερινών τμημάτων της Βουλής, να καταχωρίσω στο ημερολόγιο της γαλέρας μας, το εξής:
Ο Σοφοκλής Καρύδης, μεγάλος δημοσιογράφος που διέπρεψε γύρω στα 1870, όπως μου είπε ο Παντελής, είχε γράψει για μιαν ανάλογη περίσταση τότε στην εφημερίδα "Φώς" τους παρακάτω στίχους:
"Κι οι βουλευταί την εξοχήν
επιθυμούν το θέρος
Έξω λοιπόν οι βουλευταί
προς αλλαγήν αέρος"!

Αέρας τα φυσάει τα πλατανόφυλλα
Θεός να τα φυλάει τα Ελληνόπουλα.
Να ζήσει η πατρίδα σου η Θράκη κι εσύ μαζί της Παντελή!

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

George Orfanos Beach


Σε «George Orfanos Beach» μετονομάζουν οι κάτοικοι του Ελληνικού την πλαζ Αγίου Κοσμά, με το δήμο Ελληνικού να αναλαμβάνει τη φύλαξη και την καθαριότητά της. Πέρα όμως από τη σάτιρα, υπάρχει και ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, που βρίσκεται στην 22η μέρα απεργίας πείνας, αγωνιζόμενος κατά της κατάληψης των ακτών από τα ιδιωτικά συμφέροντα.


Τα παιδιά της Λασκαρίνας, τα παιδιά όλων μας..

"Ογδόντα χιλιάδες ευρώ, καλείται να πληρώσει η σχολική επιτροπή δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου στο Περιστέρι, επειδή, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, ο θόρυβος από τις παιδικές φωνές έβλαπτε την ψυχική υγεία των περιοίκων. Οι οχτώ μηνυτές, εφόσον παραμείνει η απόφαση στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, θα λάβουν 5.700 ευρώ έκαστος, ενώ θα τοποθετηθούν και ηχοπετάσματα στην αυλή του σχολείου." πηγή: ΕΡΤ.

"σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.5 του Π.Δ. 1180/81, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου σε περιοχές που επικρατεί το αστικό στοιχείο είναι 50 DB". πηγή Συνήγορος του Πολίτη.

Ξέρει κανείς να μας ενημερώσει ποιες δημόσιες υπηρεσίες επέβαλαν πρόστιμα ή ποια δικαστήρια επεδίκασαν αποζημιώσεις για την ηχορύπανση από ηχητικές εγκαταστάσεις ναών, από τη διέλευση αμαξοστοιχιών εντός των πόλεων, από τα συστήματα συναγερμών κλπ;

Επί τη ευκαιρία, ας προβληματιστούμε για το ζήτημα της ηχορύπανσης. Δείτε:
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συνήγορος του Πολίτη
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ευρωπαϊκό γραφείο)
2ο ΤΕΕ Ζωγράφου
Noise Pollution Clearinghouse (ΗΠΑ)
βιβλιογραφία ΕΛΙΝΥΑΕ για το θόρυβο

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

Θα φιμώσουμε τα παιδιά; Φοβάμαι.

Πώς σας φάνηκε η είδηση ότι οι γείτονες ξεσηκώθηκαν και απειλούν με μηνύσεις γιατί τα παιδιά στην περιοχή τους παίζουν και τους ανησυχούν με το παιχνίδι, τις φωνές και τη φασαρία τους;
Δεν ενοχλήθηκαν από την ηχορύπανση κάθε είδους που έχει μετατρέψει σε κόλαση τις πόλεις αλλά θέλουν να κλείσουν τα στόματα των παιδιών που έχουν το θράσος να χαίρονται και να παίζουν.
Τους ενοχλούν. Μήπως να σταματήσει αυτή κοινωνία να κάνει παιδιά για να μειώσει το κόστος και να παραμείνει ανενόχλητη να διαθέτει το εισόδημα της σε καταναλωτικά αγαθά;
Ανησυχώ. Εσείς;

Λιβιτσάνος ο νεότερος.

Νέος Λιβιτσάνος μεθ' ημών. Ο Γεράσιμος του Ριζοσπάστη/Πλάνετ υποδέχθηκε χθες τα ξημερώματα (5/6) τον πρώτο του βλαστό από την καλή του Αγγελική. Να τους ζήσει .

Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Ανοιχτή επιστολή στους δημοσιογράφους

Οι δημοσιογράφοι λοιπόν έχουμε εκλογές. Χρόνια τώρα που ανήκω στο επαγγελματικό μου σωματείο αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα. Το μοιράστηκα με πολλούς άλλους και δεν συνάντησα ούτε ένα που να έχει διαφορετική γνώμη. Πρόκειται για το γεγονός ότι ενώ είμαστε μια σταλιά επαγγελματικός χώρος, όπου όλοι γνωρίζουν όλους και μάλιστα από την καλή και την ανάποδη, δεν έχουμε ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα μας επέτρεπε να επιλέξουμε όσους θεωρούμε άριστους, τίμιους και αποτελεσματικούς αλλά εξακολουθούμε να είμαστε φυλακισμένοι στο παραταξιακό σύστημα.
Η δικαιολογία που προβάλλεται από τα μεγάλα στελέχη, με τα οποία το έχω κατά καιρούς συζητήσει είναι ότι για την αλλαγή του καταστατικού απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, η οποία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, αφού ακόμα και για απλή γενική συνέλευση χωρίς αυξημένη συμμετοχή η προσέλευση είναι μηδαμινή. Οι συνάδελφοι στριμωγμένοι από την πιεστική και πολύ δουλειά δεν πηγαίνουμε, δεν συμμετέχουμε με αποτέλεσμα να ασχολούνται πάντα οι ίδιοι και οι υπόλοιποι να πορευόμαστε όπως ξέρουμε και μπορούμε σ' αυτό το ζόρικο επάγγελμα.
Όμως εγώ δεν είμαι ευχαριστημένη από την εκπροσώπηση μου συνολικά. Θα ήθελα να επιλέξω συναδέλφους από όλα τα ψηφοδέλτια, που γνωρίζω πολύ καλά ποιοί είναι και τι μπορούν να προσφέρουν και δεν έχω τη δυνατότητα.
Θεωρώ ότι έχασα και αυτή την ευκαιρία αλλά δεν πειράζει. Θα πάμε όλοι τώρα να ψηφίσουμε με το υπάρχον σύστημα.
Προτείνω όμως σε όλους τους συναδέλφους να συντάξουμε ένα κείμενο με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο, τη θέληση μας να αλλάξει το καταστατικό και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές το ενιαίο ψηφοδέλτιο και να συλλέξουμε όσες υπογραφές απαιτούνται για να προχωρήσουμε σ' αυτή την αλλαγή. Και μάλιστα έναν σεβαστό αριθμό ώστε να μην υπάρξουν υπεκφυγές.
Και για να μην περάσει από το μυαλό των καχύποπτων η σκέψη ότι όλα αυτά κρύβουν πρόθεση να πάρω μέρος στη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ και εξ αυτού του λόγου προτείνω την αλλαγή δηλώνω δημόσια ότι δεν σκοπεύω ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να θέσω οποιασδήποτε μορφής υποψηφιότητα. Ούτε επίσης ενεργώ εκ μέρους άλλων φιλόδοξων συναδέλφων. Τίποτε από τα δύο. Πιστεύω απλώς ότι σε ένα επαγγελματικό σωματείο που δεν είναι η ΓΕΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αλλά μια χούφτα άνθρωποι που γνωρίζονται δεν μας χρειάζονται κόμματα και παρατάξεις. Επίσης δεν μας χρειάζονται επαγγελματίες συνδικαλιστές.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

Βρε, τον καϋμένο τον Πιουριφόϋ...

Το περασμένο Σάββατο στην "Ελευθεροτυπία", δημοσιεύτηκε άρθρο του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τσάρλς Ρήης, ο οποίος όπου να΄ ναι εγκαταλείπει τα μέρη μας, με τίτλο "Η κληρονομιά του σχεδίου Μάρσαλ (60 Χρόνια συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ)". Εκεί, εν συνόψει ο κ. Ρήης αναφέρεται διθυραμβικά στα "ευπρόσδεκτα οφέλη του προγράμματος" που έβαλαν όπως υποστηρίζει την Ελλάδα "στον δρόμο της οικονομικής ευημερίας που απολαμβάνει σήμερα". Ακροθιγώς, μάλιστα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον μακρυνό και αλησμόνητο προκάτοχό του, Τζον Πιουριφόϋ, λέγοντας "πολλοί Έλληνες σήμερα τον περιγράφουν σαν ένα είδος Ρωμαίου πραίτορα, ο οποίος υπαγόρευε στην Ελληνική κυβέρνηση τι θα έπρεπε να κάνει η Ελλάδα με αυτή την αφθονία αγαθών. Ωστόσο ο διάσημος προκάτοχός μου, έφερε την βαρειά ευθύνη να διασφαλίσει οτι τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων θα έπιαναν τόπο"!
Αναρωτιέμαι αν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι γνώριζαν οτι δεν έδιναν τα λεφτά τους για την καθημαγμένη Ελλάδα που έβγαινε βαθειά διχασμένη απο τις στάχτες του εμφυλίου όπου την βύθισαν οι Άγγλοι αρχικά για να παραχωρήσουν την σκυτάλη στη συνέχεια στις ΗΠΑ, αλλά για να γίνει η χώρα μας μια ανυπόληπη αμερικανική αποικία, πολιτικά υποτελής και υπανάπτυκτη και οικονομικά ιδιαίτερα επωφελής για εκείνους...
Ο Πιουριφόϋ, ένας αυθεντικός εκπρόσωπος του πιο ωμού και στυγνού κυνισμού της υπερδύναμης, εμπέδωσε την αποπνικτική αμερικανοκρατία και έβαλε τις βάσεις για την πλήρη καθυπόταξη της Ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής στις επιλογές των ΗΠΑ. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Οτι μπουκάριζε σαν καουμπόης στο πρωθυπουργικό γραφείο κι οτι έφτανε στο σημείο να ξεφτιλίζει χαστουκίζοντάς τους, υπουργούς- ανδρείκελα που βάζανε μπροστά του τα κλάματα; Οτι "έπαιζε" τις τύχες της άμοιρης χώρας αυταρχικά και δικτατορικά σαν να ήταν
μαριονέτα, οργανώνοντας τις διώξεις εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών και δημοκρατικών πολιτών που αγωνίστηκαν ηρωϊκά κατά του φασισμού στον πόλεμο; Ή οτι μεθόδευσε την ίδρυση του ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), μια σκληρή ακροδεξιά στρατιωτική φράξια, προπομπό της χούντας και των μετέπειτα εθνικών δεινών που οδήγησαν στην Κυπριακή τραγωδία. Θυμίζω ακόμα οτι μέλος του ΙΔΕΑ, στην σύσταση του οποίου, όπως και της ΚΥΠ πρωτοστάτησε και ο Ελληνοαμερικάνος πράκτορας της CIA Τομ Καραμεσίνης ήταν ο κατοπινός δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος που θα βάλλει αργότερα την Ελλάδα με τις ευλογίες βεβαίως των ΗΠΑ στον γύψο για εφτά χρόνια. Διόλου συμπτωματικά, ο Παπαδόπουλος ταγματάρχης τότε, ήταν ένας απο τους στρατοδίκες στην δίκη του αδάμαστου κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη. Το ηθικό μεγαλείο του σεμνού αγωνιστή είχε συγκλονίσει ολόκληρη την υφήλιο, που ζητούσε την κατάργηση των αιματηρών στρατοδικείων στην Ελλάδα και την ακύρωση της θανατικής ποινής. Αλλά οι Αμερικανοί με επικεφαλής τον Πιουριφόϋ επέβαλαν το 1952 στην αδύναμη κυβέρνηση Πλαστήρα την εκτέλεσή του, η οποία έγινε ξημέρωμα Κυριακής, κάτι που ούτε οι Γερμανοί τολμούσαν να κάνουν!..
Μπορεί στον κ. Ρήης να αρέσει η χολυγουντιανή εκδοχή των πραγμάτων, αλλά η αληθινή ιστορία έχει γραφεί με το αίμα χιλιάδων αθώων Ελλήνων που αγαπούσαν τη χώρα τους πολύ περισσότερο απο τους εγχώριους διώκτες και τους ξένους προστάτες τους κι έδωσαν την ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.
Καλό ταξίδι κ. πρέσβη...

Εκλογές ΕΣΗΕΑ 2007: Κατέρχονται και κάτωθι..


Οι κάτωθι συνάδελφοι-κοινοβουλευτικοί συντάκτες κατέρχονται στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ/ΕΔΟΕΑΠ. Ας τους ανεβάσουμε με την ψήφο μας.

Οι κάτωθι συνάδελφοι-κοινοβουλευτικοί συντάκτες κατέρχονται στις εκλογές της ΕΣΗΕΑ/ΕΔΟΕΑΠ. Ας τους ανεβάσουμε με την ψήφο μας.

Βούζας, Χρίστος: για το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Σίτυ Πρες)

Λιβιτσάνος, Γεράσιμος: για το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Πλάνετ)

Παναγιώτου, Λάμπρος με τη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Στεφάνου, Σοφία με την «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Τζαλαβράς Θοδωρής: με τη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Τσανάκας, Νίκος: για το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Χώρα)

Δείτε εδώ τον πλήρη κατάλογο των υποψηφίων για τις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ της 6ης και 7ης Ιουνίου 2007

Κυριακή 3 Ιουνίου 2007

Ποιος θέλει την αστυνομία σε ρόλο "τεχνοκριτικού":

Προστατεύστε την αστυνομία! Δεν είναι δουλειά της να κρίνει έργα καλλιτεχνών - όσο κι αν ενοχλούν, όσο κι αν προσβάλλουν ορισμένους. Δεν είναι θέμα δημόσιας τάξης η σύλληψη του γενικού διευθυντή του εκθεσιακού κέντρου HELEXPO, επειδή στην έκθεση ART ATHINA φιλοξένησε "άσεμνο" έργο. Δεν είναι θέμα δημόσιας τάξης η καταζήτηση της δημιουργού του έργου. Επιτέλους, η ελευθερία της έκφρασης είναι ύψιστο αγαθό. Δεν το καταλαβαίνουμε;

Ενημέρωση (4/6/2007)
-Το έργο στην ιστοσελίδα του περιοδικού "Φαντομάς":
-υπογραφές διαμαρτυρίας asmassilavounolous@yahoo.gr
-δείτε επίσης: ArtLogokrisia

Ενημέρωση (5/6/2007)
-παράνομη η σύλληψη/κατάσχεση κατά τον αν. καθ. Συνταγματικού Δικαίου
Σταύρο Τσακυράκη (Ελευθεροτυπία) και τον συνταγματολόγο Γεράσιμος Θεοδόσης (Τα Νέα)

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2007

Οφειλές...

Οι άνθρωποι είναι σαν τους τόπους.
Άλλοι μαλακοί και ευκολοδιάβαστοι, σαν υγρές πεδιάδες όπου μπορείς να προελάσεις και να τις κατακτήσεις... Κι άλλοι ορεινοί, δύσβατοι και κακοτράχαλοι, με ενδιαφέρουσες, ωστόσο, διαδρομές.
Ανάμεσα σε αυτην την οριακή κλίμακα,συμποσούνται οι ποιότητες που κάνουν τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν.
Το γράφω σαν υστερόγραφο της μέρας που φεύγει, για όλους εμάς τους ανίατους κοινοβουλετικούς που θεωρούμε δεδομένη την ευεργετική παρουσία ορισμένων πολύ σημαντικών δημοσιογράφων και φίλων πλάϊ μας...