Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

9 Δεκεμβρίου 1974: Μία Ξεχασμένη Επέτειος.



Του Παντελή Στ. Αθανασιάδη

Τέτοιες μέρες ήταν και τότε, το Δεκέμβρη του 1974. Σχεδόν ηλιόλουστες. Με πολλή ζωντάνια, δυναμισμό και απροσμέτρητες προσδοκίες. Ήταν 9 του Δεκέμβρη. Μια επέτειος σχεδόν ξεχασμένη σήμερα, αλλά αρκούντως σημαντική τότε.

Είχαν περάσει 22 μέρες από τις πρώτες μετά την επτάχρονη δικτατορία ελεύθερες βουλευτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία που είχε ιδρύσει το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πάρει το εκπληκτικό ποσοστό του σχεδόν 54%. Ο κόσμος αδημονούσε να ξαναδεί τη Βουλή να λειτουργεί πάνω σε νέες βάσεις, χωρίς τις παρενέργειες του 1963-1967.

Στις 11 το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, όλοι οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές ήταν στις θέσεις τους. Πολλές μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής και του πνεύματος είχαν καταλάβει τα βουλευτικά έδρανα. Μαζί τους και πολλά νέα πρόσωπα, που έμπαιναν στην πολιτική.

Ο πρωθυπουργός της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μπήκε μέσα αγέρωχος όπως συνήθιζε και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του.

Την έδρα του Προέδρου του Σώματος κατέλαβε ο πρεσβύτερος σε ηλικία βουλευτής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος κάλεσε ως γραμματείς του Προεδρείου τους νεώτερους και πρωτοεκλεγμένους τότε βουλευτές Β. Κοντογιαννόπουλο, Στ. Στεφανόπουλο και Γ. Τζιτζικώστα (ΝΔ) Κ. Αλαβάνο (ΕΚΝΔ).

Ο προσωρινός Πρόεδρος διάβασε τα Προεδρικά Διατάγματα για τη διενέργεια των εκλογών και τη σύγκληση της Βουλής.

Εκ μέρους των κομμάτων της Αριστεράς, ο Α. Παπανδρέου, ο Χ. Φλωράκης και ο Χ. Δρακόπουλος ζήτησαν με χωριστές έγγραφες δηλώσεις τους, στον όρκο που θα δώσουν οι βουλευτές να περιληφθεί και η φράση ότι ορκίζονται και στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και ο όρκος που θα δώσουν οι βουλευτές τους θα έχει αυτή την έννοια.

Αμέσως μετά μπήκε στην αίθουσα, που τα θεωρεία της ήταν κατάμεστα, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τέλεσε τον πρώτο αγιασμό. Οι βουλευτές έδωσαν τον νενομισμένο όρκο. Όταν τελείωσε η ορκωμοσία ο Σεραφείμ ευχήθηκε στους βουλευτές να εκπληρώσουν το καθήκον τους «επ' αγαθώ του προσφιλούς ημών Έθνους».

Όταν αποχώρησαν οι μητροπολίτες, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον αέρα της μεγάλης νίκης πήρε το λόγο και τόνισε:

«Εν ονόματι του Έθνους, κηρύσσω την έναρξιν των εργασιών της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής».

Η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Ολόκληρη η Ελλάδα και ο Κοινοβουλευτισμός, ζούσαν πολύ μεγάλες στιγμές.

Το απόγευμα η συνεδρίαση επαναλήφθηκε και εξέλεξε Πρόεδρο του Σώματος με 217 ψήφους τον Κωνσταντίνο Ε. Παπακωνσταντίνου, έναντι 60 ψήφων που είχε πάρει ο Εμμανουήλ Μπαλτατζής και 12 ψήφων που είχε πάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Βρέθηκαν επίσης 6 λευκά ψηφοδέλτια και 2 άκυρα.

Εκείνο το απόγευμα, η συνεδρίαση άρχισε με την ανάγνωση ενός τηλεγραφήματος του Ηλία Ηλιού, ο οποίος απουσίαζε για λόγους υγείας και καθιστούσε γνωστό ότι στη Βουλή εκείνη θα εκπροσωπούσε πλέον την ΕΔΑ.

Ο νέος Πρόεδρος Κ. Ε. Παπακωνσταντίνου στο λόγο του αμέσως μετά την εκλογή εκφράζοντας τα συναισθήματα των Πανελλήνων τόνισε:

«Η συγκέντρωσίς μας την ώραν ταύτην εις την αίθουσαν ταύτην συνιστά την ζώσαν έκφρασιν της ελευθερίας και της επανόδου της Δημοκρατίας εις το πανάρχαιον λίκνον της. Η παρουσία των αντιπροσώπων του Έθνους αποτελεί την απόδειξιν της νικηφόρου αντιστάσεως του ελληνικού λαού εναντίον της τυρρανίδος και συμβολίζει την αποκατάστασιν της Δημοκρατίας.».

Την επόμενη μέρα στις 10 Δεκεμβρίου 1974 εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής. Α΄ ο Γεώργιος Σταμάτης, Β΄ ο Ιωάννης Κοντοβράκης και Γ΄ ο Γεώργιος Ανδρεάδης.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1974 άρχισε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή με βασικά ζητούμενα, την αναθεώρησης του Συντάγματος, την οικονομική ανάπτυξη και την είσοδό μας στην ΕΟΚ.

Το μακρύ ταξίδι της νεαρής Δημοκρατίας στις λεωφόρους της Δημοκρατίας άρχιζε.-


Το θέμα πρωτοπαρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή ανάμνηση για τα χρόνια εκείνα........

Ανώνυμος είπε...

αχ με πορωνει αυτη η φιλελευθερη ολιγαρχια...
με στελνει...

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι κα φίλες, σας ευχαριστώ που διαβάζετε τα κείμενά μας εδώ. Η διαφωνία είναι ελεύθερη και η αντίρρηση σεβαστή.
Παντελής Αθανασιάδης