Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Ο Βασιλάκης κι ο Αντρίκος

Ενώ απολαμβάνω μια βδομάδα διακοπών -κάτι υπόλοιπα περσινής άδειας-στην Κέρκυρα αμέριμνη και μακράν των δολοπλοκιών, εκβιασμών, συκοφαντιών και άλλων καθημερινών δημοσιογραφικών ασχολιών, το βόλι με βρήκε στο σταυρό ανυποψίαστη και άρα χαλαρή.
Ο πρώην κοινοβουλευτικός συντάκτης και νυν πολιτικός αναλυτής Βασίλης Χιώτης έλεγε απο τηλεοράσεως ότι μέσα από τη Βουλή εκτοξεύτηκε η συκοφαντία και ο εκβιασμός στο πρόσωπο του απο το Blog εκείνο στο οποίο συμμετείχε αν δεν ήταν διαχειριστής του ο επίσης πάλαι ποτέ κοινοβουλευτικός συντάκτης και κατόπιν αρχισυντάκτης Ανδρέας Καψαμπέλης.
Βρε, για δες πόσο ψηλά έφτασαν τα παιδιά είπα μέσα μου και άρχισα να σκέφτομαι μήπως πρέπει να αρχίσω να κρύβω τι δουλειά κάνω;
Μπα, μετάνοιωσα αμέσως, μήπως αν ημουν δικαστής, πολιτικός, εφοριακός, λαϊκατζής, στέλεχος κόμματος εξουσίας, συμβασιούχος θα ήμουν πιο αθώα;
Ας μην ντρέπομαι κατέληξα ύστερα απο σύντομη σκέψη ενώ βημάτιζα στη Σπιανάδα. Γιατί να ντρέπομαι εγώ και οι συνάδελφοι μου που χτυπάνε δεκάωρα και δωδεκάωρα δουλεύοντας στη γαλέρα του καθημερινού ρεπορτάζ;
Ας καταλάβει καποτε επιτέλους και αυτός ο πάντα αθώος και ουδέποτε υπεύθυνος "απλός πολίτης" ότι έχει και κείνος την υποχρέωση να συμμετέχει ενεργά και να διαμορφώνει γνώμη ποιοί τον δουλεύουν και ποιοί είναι διεφθαρμένοι.
Μέχρι να φτάσω το απόγευμα στους Αγραφούς, ένα χωριό στα Βόρεια, είχα καταλήξει οριστικά. Είναι καλύτερα που τον τελευταίο καιρό βγήκαν στην επιφάνεια όλες οι βρωμιές και μας έπνιξε η μπόχα. Τόσα χρόνια ξέραμε το περίγραμμα αλλά δεν το αγγίζαμε γιατί τον θεωρούσαμε έναν παράλληλο κόσμο κοντά μας που δεν βρίσκεις άκρη.
Ας γίνουμε και εμείς οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος κοινωνοί των προβλημάτων και της συνθετότητας τους αντί να τα κρύβουμε κάτω απο το χαλί.
Και ας αρχίσουν σιγά-σιγά να ντρέπονται και μια στάλα διάφοροι αγράμματοι, μάγκες και σούπερ δημοσιογράφοι που θεωρούν ότι είναι το κέντρο του κόσμου και κουνάνε το δάχτυλο σε όλους τους υπόλοιπους.
Μπά, δεν θα μείνω στην Κέρκυρα, θα γυρίσω στη Βουλή και την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών έστω και αν ο Βασιλάκης μας υποπτεύεται και ο Αντρίκος ουρλιάζει. Στο κάτω- κάτω αν η Βουλή δεν κρατάει αρχείο και δεν βρίσκει τις πύλες της τι φταίω εγώ;
Γιαννάκη μου λείπεις και δεν βλέπεις το κατάντημα να φωνάξεις απο το γραφειάκι σου για τα μυστικα κονδύλια και τους πληρωμένους πολυθεσίτες αργόμισθους.
Μη σεκλετίζεσαι Γιάννη μου δεν μπορεί, μετά τη μπόχα θα φυσήξει καθαρός αέρας.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008

"Επισκέπτη μου τι θέλεις τέτοιαν ώρα..."

Κουΐζ στο τέλος της μέρας: Για ποιόν λόγο ήρθε σήμερα στη Βουλή ο Β. Χιώτης;

1. Γιατί ο δολοφόνος επιστρέφει πάντοτε στον τόπο του εγκλήματος; (υπήρξε κάποτε, κοινοβουλευτικός συντάκτης, μην το ξεχνάμε...)

2. Γιατί, έστω με τον χλιαρό και "χλωμό όσο και αμήχανο" τρόπο που το έκανε, όπως διαπιστώθηκε, προσπάθησε να ψελλίσει μια λιγόψυχη συγγνώμη στους... για πάντα πρώην "συναδέλφους" του που τους τσουβάλιασε άγαρμπα στην επιπόλαιη καταγγελία του, μαζί με "εκβιαστές"- υπαρκτούς ή όχι- και άλλα μπουμπούκια; (αλήθεια, γιατί ορισμένοι που θίχτηκαν την προηγούμενη μέρα με τον συνάδελφο του Mega, στην περίπτωσή του ήσαν εξαιρετικά ανεκτικοί;..)

3. Γιατί, όπως είπε, είχε να πληρώσει κάτι λογαριασμού$ ;

4. Για μήπως είδε φως και πέρασε;

Επειδή είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος, θα διαλέξω την τρίτη εκδοχή, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, για να πειστώ, θά προτιμούσα να δω ποιούς ακριβώς λογαριασμούς πλήρωσε. Αν πλήρωσε δηλαδή...

Μίλησα, όπως πολλοί απο εμάς, με αρκετούς βουλευτές πολλών κομμάτων αυτές τις ημέρες. Η απορία των περισσότερων, ήταν, ποιος συντόνιζε τις δυνάμεις καταστολής , όταν ο φερόμενος ως δράστης της συκοφαντικής επίθεσης, εγκατέλειπε άρον-άρον και ανυπεράσπιστον τον αχνιστό καϊφέ του στα χέρια των οργάνων της τάξης ...

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

Το ζεϊμπέκικο του κοινοβουλευτικού στιχομπλόκερ

Δεν μου΄ φταναν τα τάλιρα /
που ακούμπαγα στο πόκερ/
Μα πήγαν και με βγάλανε/
Ένα ρημάδι μπλόκερ

Ήσουνα τι ήσουνα/πανάκι στη σανίδα
Και τώρα που σε πήρα εγώ/μου θες κι ιστοσελίδα

Ερώτηση, επερώτηση/
Κι Εκτός Ημερησίας/
Σε νόμιζα πως ήσουνα/
παιδί της Εκκλησίας

Μου΄δινες την εντύπωση/Πως τράβαγες σεκλέτια
Μα σουλατσομπλογκάριζες/Μέσα στα Ιντερνέτια

Ηθικόν Δίδαγμα

Μούπαν πως βγάζει χρήματα/
Του μπλόγκ η ιστοσελίδα/
Μα κείνη αποδείχθηκε/
Του ποντικού παγίδα

*Συμπαραγωγή με τον Δ. Ράντο

"Μπαμπά! Μπαμπάκα! Κάποιος χτυπάει την πόρτα!""Ποιός είναι; Ποιόος;

Όποιος μπει στον κόπο να σταχυολογήσει έστω αποσπασματικά την τρέχουσα επικαιρότητα, μπορεί και να πάθει ζαβλαμά απο το μέγεθος και το πλήθος των προβλημάτων. Έχουμε και λέμε:
*Η κυβέρνηση, χωρίς να εξηγήσει για ποιόν λόγο δεν υπάρχουν στο ταμείο τα χρήματα που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι ώστε να τους πληρώσει σήμερα κανονικά τις συντάξεις, προχωρά σε νέες επαχθείς ρυθμίσεις, υπό την απειλή της κατάρρευσης του Συστήματος, η οποία όμως για να συμβεί, είτε η χώρα θα πρέπει να δηλώσει για δεύτερη φορά το "δυστυχώς επτωχεύσαμεν"΄, είτε να γίνει πόλεμος!..
*Η ΔΕΗ, έχοντας στο τιμόνι της αυτόν τον ανεκδιήγητο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Τ. Αθανασόπουλο, οδεύει σε μια λεόντεια συμφωνία με τον Γερμανικό κολοσσό RWE ο οποίος σκοπεύει να εγκαταστήσει στα μέρη μας, μονάδες λιθάνθρακα, εξαιρετικά ρυπογόνες, τις οποίες αρνούνται να εγκαταστήσουν στο έδαφός τους, Γερμανία και Αυστρία. ΄Οσον αφορά την εκτόξευση των τιμολογίων της επιχείρησης, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε συγκρατώντας με κόπο έναν λυγμό ικανοποίησης, οτι αυτό γίνεται προκειμένου να μπούνε στο παιχνίδι οι ιδιώτες και να ανέβει ο ανταγωνισμός, ώστε στο τέλος να επέλθει μείωσις!
*Χθεσινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώνει οτι 2 εκατομμύρια Έλληνες ζούνε με μισθούς πείνας, ενω το 23% των παιδιών στη χώρα, μεγαλώνουν σε νοικοκυριά ανέργων ή χαμηλόμισθων.
*Την ίδια στιγμή, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ν. Γκαργκάνας, όπως όλοι οι συνεπείς μονεταριστές που δαιμονοποιούν το κόστος εργασίας, παρακολουθεί απαθής την ληστρική εκμετάλλευση των πολιτών απο τις Τράπεζες και καθισμένος απάνω στις παχυλές απολαβές του, δίνει μαθήματα κοινωνικής αναλγησίας και πρωτοφανούς κυνισμού, προτείνοντας για μια ακόμα φορά-τι άλλο;- μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Υπόψιν δε, οτι η Ελλάδα, έχει μπει σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης απο τους ξένους και αξιολογείται χαμηλότερα απο την Τουρκία, στον έλεγχο του "βρώμικου" χρήματος- θέμα, μεταξύ άλλων, δικής του αρμοδιότητας...
*Η ασυγκράτητη ακρίβεια στην αγορά, πέφτει με ακόμα μεγαλύτερη φόρα πάνω στους συνταξιούχους και τα χαμηλά εισοδήματα και αντίς ο κομψός υπουργός Ανάπτυξης, Χ. Φώλιας, να βάλει φρένο στις μονοπωλιακές πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, κατηγορεί τους καταναλωτές, οτι παίρνουν πρόθυμα μέρος στο ταγκό του πληθωρισμού...
*Με την στενή συνεργασία μιας επίλεκτης ομάδας δικαστών, όπως καταγγέλλουν στη Βουλή όλες οι πτέρυγες της Αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, συγκαλύπτουν συγκλονιστικά σκάνδαλα, όπως οι τηλεφωνικές υποκλοπές, οι απαγωγές αλλοδαπών, τα ομόλογα και οι χρηματοδοτήσεις Ζαχόπουλου, επιτρέποντας να απλωθεί αποπνικτικά, ατμόσφαιρα ζόφου πάνω από τη χώρα.
*Συνελόντι ειπείν, όχι μόνον μέσα γίνεται της τρελλής, αλλά και έξω ή γύρω μας, στο Κόσσοβο, τα Σκόπια-άραγε θα ανασκευάσουμε και τις διηγήσεις των παπούδων μας για να αρέσουμε στους Αμερικανούς;-την Κύπρο, ζητήματα για τα οποία αποδεικνύονται πολύ τρυφεροί οι ώμοι της εγχώριας πολιτικής τάξης, ου μην και των πολιτών να σηκώσουν.
Και ποιό είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιδέξιους χειριστές του καθημερινού επικοινωνιακού μας βίου, όπως ας πούμε ο υπουργός Τύπου Θ. Ρουσσόπουλος; Το διαδίκτυο!..
Περιστασιακός αναγνώστης του Press-gr, είχα διαπιστώσει με τα μάτια μου, οτι άλλες φορές είχε ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις κι άλλοτε αναρτήσεις που δεν θα πιστεύανε ούτε τα παιδιά μου. Γνωρίζω τον Ανδρέα Καψαμπέλη και παρότι δεν μου είναι ιδιαιτέρως συμπαθής αλλά, κυρίως επειδή δεν έχει αποδειχθεί στο Δικαστήριο η ενοχή του, δυσκολεύομαι να συμμεριστώ τις κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον του ο "εισαγγελέας" Β. Χιώτης.
Διαπιστώνω εξάλλου, σήμερα, διαβάζοντας το "Βήμα", οτι η εκδοχή του τελευταίου, συνάδει απολύτως με αυτήν που παρουσίασε χθες το βράδυ απο τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, όταν υποστήριξε, οτι σχεδόν μετά απο κάθε ηλεκτρονική ανάρτηση με "συκοφαντικό" περιεχόμενο εις βάρος του, ακολουθούσε κατάθεση ερώτησης απο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ωραίος τρόπος να αποφεύγεις να δώσεις εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας, οτι τουλάχιστον στα χαρτιά, έχουμε ακόμα Πολίτευμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και όχι ενός ανδρός αρχή.
Δεν σκοπεύω να μπω, από θέση, στο αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, που κατά τους ισχυρισμούς Χιώτη, έχει και κοινοβουλευτική άκρη, με κάποιον μυστηριώδη συντάκτη, που φέρεται οτι έγραφε σχόλια στην επίμαχη ιστοσελίδα. Μπορώ, όμως, βλέποντας την εξόφθαλμη προσπάθεια ορισμένων, να επιστρατεύσω το κλασσικό: η τρομοκρατία και ο ευτελής αντιπερισπασμός δεν θα περάσουν.
Αρκετά βάσανα έχουμε εμείς οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες για ν΄ αρχίσουμε τώρα να ξυνόμαστε με τις ψείρες του καθενός, είτε προέρχεται απο το συνάφι, ή το χειρότερο θητεύει επαγγελματικά στα υπόγεια κυβερνητικά χαλκεία!..

Επανάληψη...

Σαν να΄ πεσε ξαφνικά ένα φως στα ιδιαίτερά μας και να μας κατέταξε με απρόβλεπτο τρόπο, η αρνητική δημοσιότητα στα αβαθή... Δεν είναι αυτό και τόσο ευχάριστο βέβαια.
Ποιός άραγε θέλει ν΄ ανοίξει αίφνης μια πόρτα και να τον πιάσουνε με τα σώβρακα; Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, δεν σε βοηθάει η αυτογνωσία.
Παρόλα αυτά, Χιώτηδες και Καψαμπέληδες, μας επιτρέπουν να καταλάβουμε την ματαιότητα των πραγμάτων, όταν τραβάνε αγόγγυστα το σκοινί, δίνοντας με γενναιοδωρία το χαμένο μέτρο...(σ.σ: Γέλια!.. Που θα΄ λεγε κι ο Λάλας...)
Δεν είμαστε έτσι όμως...Ακόμα κι αν ενδεχομένως, να χρειαστεί-που θα χρειαστεί, αυτό είναι βέβαιο...- να υποχρεωθούμε να πάρουμε θέση κάποτε, πάλι δεν θα΄ μαστε έτσι...
Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα διαλέξωμε μεταξύ μας, όσους πίνουν(ε), είτε παίζουνε χαρτιά και στο φινάλε καταλήγουνε στον Μάρκο, άντε βαρειά Τσιτσάνη.
Κατά τα λοιπά, τα σοβαρά θέματα, έχουνε ειπωθεί.
Κι εμείς ανακυκλώνουμε τις ίδιες ιστορίες...

Υ.Γ: Είχα έναν ξεχασμένο υπολογιστή τις προάλλες στη Βουλή, αλλά, αργά μεσάνυχτα, τον συμμάζεψε ο (καριόλης εδώ που τα λέμε...) αξιωματικός υπηρεσίας. Μου στέρησε έτσι, τη δόξα να βγω κι εγώ δικαιωμένος στα παράθυρα!
Ελπίζω, πάντως, οτι θα καταξιωθώ κι εγώ κάποτε τόσο πολύ, ώστε να με διαπομπεύουν στα δελτία των οκτώ και να με αναγνωρίζει ο κόσμος!.. Άτιμη δημοσιότης...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Πρόγραμμα Βουλής 25-29 Φεβρουαρίου 2008

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου

18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

19:00 (ολομέλεια) Επερωτήσεις

Α.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Ρόβλια σχετικά με το διαγωνισμό για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών (δικτύων) τοπικής πρόσβασης.
Β.του πρώην προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνη σχετικά με την μη κατάθεση της έκθεσης Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων.
Γ. 24 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης
Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ).

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου

18:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: Ενημέρωση για τα προγράμματα, που εκπονούνται από το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκου» και από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση», για τους Έλληνες Ομογενείς. Θα ενημερώσουν ο Παναγιώτης Τσάκος, Ιδρυτής του «Ιδρύματος Μαρία Τσάκου» και ο Δημήτριος Αφεντούλης, Γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση».

18:00 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-αναφορές

19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις». (4/4)

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου

10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Οδική βοήθεια οχημάτων». (1/2)

11:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Επεξεργασία και εξέταση του άρθρου 29 παρ. 2, του άρθρου 57, του άρθρου 58, του άρθρου 62 και του άρθρου 115 παρ.6 και 7 (Γ΄ Ενότητα).
11:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών - Αντιμετώπιση των φαινομένων της εμπορίας παιδιών, της παιδικής πορνείας και της παιδικής πορνογραφίας. Ενημέρωση από τον Συνήγορο του Πολίτη Γεώργιο Καμίνη και τον Βοηθό Συνήγορο (Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού) Γεώργιο Μόσχο.

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου

10:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

11:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Οδική βοήθεια οχημάτων». (2/2)

10:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Κίνδυνοι από τον εθισμό στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου – Μέτρα προστασίας. Θα ενημερώσουν η Μένη Μαλλιώρη, τέως ευρωβουλευτής, επίκουρος καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νόσων και ο Νικόλαος Κουλούρης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
11:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Επεξεργασία και εξέταση του άρθρου 24 παρ.1, εδ. ε, παρ.2 και ερμηνευτικής δήλωσης και του άρθρου 117 παρ.3 και 4 (Δ΄ Ενότητα).
13:00 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ:

α.Αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
β.Συζήτηση και λήψη απόφασης επί των αιτήσεων των Βουλευτών κ. Γεωργίου Λιάνη και κυρίας Παρασκευής Μπουζάλη, για την ένταξη των Νομών Φλωρίνης και Καστοριάς στις παραμεθόριες περιοχές.
13:30 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ:

α. Θέματα αρμοδιότητας του Συνηγόρου του Πολίτη.
β. Προστασία των ανηλίκων από τα ΜΜΕ.
Θα ενημερώσουν ο Συνήγορος του Πολίτη Γεώργιος Καμίνης και ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Γεώργιος Μόσχος.

Παρασκευή, 29 Φεβρουαρίου

10:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

11:30 (ολομέλεια) Επερώτηση 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον «Αειφορικό» ενεργειακό σχεδιασμό.

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008

Αλλαγή πλεύσης του Πεκίνου στο Σκοπιανό; ΠΓΔΜ κατά το 'Νέα Κίνα' τα Σκόπια.

Προς διερεύνηση από τους διπλωματικούς συντάκτες. Σε τηλεγράφημα του πρακτορείου 'Νέα Κίνα' για το νέο γύρο συνομιλιών Αθηνών-Σκοπίων, η γειτονική χώρα αναφέρεται ως ΠΓΔΜ και όχι ως 'Μακεδονία'! Αν θυμάμαι καλά, η Κίνα ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα (1993). Μου προξενεί εντύπωση λοιπόν που χθες, στην ανταπόκριση του κινεζικού κρατικού πρακτορείου τα Σκόπια καταγράφτηκαν οκτώ φορές ως ΠΓΔΜ (μία στον τίτλο και επτά στο κείμενο). Αναρωτιέμαι εάν η 'αλλαγή' οφείλεται στην αμφιλεγόμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου (χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ), η οποία ενδεχομένως αποτελέσει 'κακό' προηγούμενο για την Κίνα (βλέπε Θιβέτ) όπως άλλωστε και για άλλες χώρες (Ισπανία, Τουρκία κλπ). Υποθέτω επίσης ότι το Πεκίνο δεν θα βλέπει με καλό μάτι την επέκταση της αμερικανικής επιρροής στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ/Βουλγαρία/Αλβανία/Κόσοβο). Δεν ξεχνώ, τέλος, την 'ιδιαίτερη' σχέση Κίνας-Αλβανίας από την εποχή Χότζα..


Το τηλεγράφημα του πρακτορείου 'Νέα Κίνα'

http://news.xinhuanet.com/english/2008-02/19/content_7626978.htm


Ο Καπλάνης της (Αμερικανικής) βιτρίνας.

Πέρσι το χειμώνα, έξω απ΄το σχολείο του γιού μου στη Νέα Σμύρνη, είχανε γράψει κάποιοι μαλάκες επιτακτικά "Να φύγουν οι ξένοι!". Το΄ βλεπα τρεις ημέρες υπομονετικά, περιμένοντας το θάμα. Δεν έγινε...Ε, και; Την τέταρτη μέρα , πηγαίνοντας για δουλειά -και δεν το΄κανα θέμα...- πήρα ένα σπρέϊ και το΄ σβυσα πρωΐ- πρωΐ και σχεδόν με κούραση...
Στο σχολείο του Ηλία μου, τα περισσότερα παιδιά ήτανε απο το Ιράκ, την Αρμενία, τη Σερβία, το Κουρδιστάν, ένα Αλβανάκι και αρκετά Ελληνάκια απ΄ την Βόρειο Ήπειρο.
Έπαιζε πολύ καλά μαζί τους. Και τους θεωρούσε αδέρφια του. Απο μιαν άποψη, μάλιστα-τα παιδιά "ακούνε" τις διαφορές και βρίσκουν τρόπο να τις ξεπερνάνε-μου δωσε το μέτρο ώστε, εφεξής, να θεωρώ ισοβίως μουνόπανα κάτι ευλύγιστους που παριστάνουνε τους "ανιδιοτελείς πιονέρους" της παγκοσμιοποίησης. Μ΄ αρέσει που ο γιός μου, χωρίς να νοιώθει πως είναι ανώτερος, μοιράστηκε μαζί τους έναν κοινό πολιτισμό.
Και ταυτόχρονα τσαντίζομαι...Γιατί, στους αντίποδες, κάποιοι ηχηροί τενεκέδες, όπου δεν ανέχτηκαν έναν Διακογιάννη στα "ΝΕΑ", φιλοξενούνε τώρα με ολοσέλιδα κάτι ξεφωνημένα γκατζ-καπλαν-αμερικανάκια που μας διηγούνται με γλυκανάλατες αφηγήσεις ορισμένες..."πολυπολιτισμικές ιστορίες" απο τα Βαλκάνια χωρίς όμως και να μας εξηγούν οι κακοσυντήρητοι, (σ.σ:δώστους κάτι παραπάνω ρε Θείο!..) γιατί πρέπει να διαμελιστούμε στη γειτονιά και να γενούμε στο τέλος όλοι δούλοι των ΗΠΑ!
Παληοτσαγιέρες; Χωρίς αμφιβολία...Αλλά δεν θα περνάει για πάντα ¨αδιάβροχη¨ η άποψή τους...
Τουλάχιστον, όσο θα υπάρχει για όλους η σκληρή έδρα της "Τούμπας"...

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008

Πρόγραμμα Βουλής 18-22 Φεβρουαρίου 2008

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου
18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
19:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 26 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου
14.00 (Γερουσίας) Επιτροπή ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ θα συνεδριάσει με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια για θέματα αγοράς και ενέργειας.
14.00 (151) Επιτροπή ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ: Διατύπωση γνώμης από τα μέλη της Επιτροπής, μετά από ακρόαση του προτεινομένου από τον υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).
18.00 (150) Επιτροπή ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Διατύπωση γνώμης μετά την ακρόαση του προτεινομένου, για διορισμό στη θέση του διοικητή της 6ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.
18:00 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-αναφορές
19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις». (1/4)

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τα άρθρα 62 του Συντάγματος και 83 του Κανονισμού της Βουλής, για την αίτηση άρσης της ασυλίας της βουλευτού Μαριλένας Αποστολάκη.
Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις». (2/4)
09:30 (151) Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας: Συζήτηση επί αιτήσεων άρσεως ασυλίας Βουλευτού, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα άρθρα 43Α΄ και 83 του Κανονισμού της Βουλής.
10:00 (Γερουσίας) Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος: Επεξεργασία και εξέταση του άρθρου 14 παρ. 9, του άρθρου 17 παρ.1 και προσθήκης, του άρθρου 20 παρ.1, του άρθρου 22 παρ.1 και του άρθρου 117 παρ. 7. (Α΄ Ενότητα).
11:00 (223) Επιτροπή Κοινωνικών: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Οδική Βοήθεια Οχημάτων».
11:00 (151) Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της Σύμβασης Επιμερισμού Κόστους (Τρίτου Μέρους) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας (Δωρητής) και του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP/BRC)».
12:00 (150) Επιτροπή ΔΕΚΟ: Συνέχιση της ακρόασης, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του προέδρου του ΔΣ και Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλου.

19:00 (150) Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου: Διατύπωση γνώμης από τα μέλη της Επιτροπής, μετά από ακρόαση των προτεινομένων από τον Υπουργό Ανάπτυξης, για διορισμό στις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
10:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

Α1.της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αικατερίνης Περλεπέ-Σηφουνάκη προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πλήρωση των κενών θέσεων αγροτικών γιατρών κλπ.
Α2.του βουλευτή του ΚΚΕ Νικολάου Μωραΐτη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του αγροτικού εισοδήματος κλπ.
Α3.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίου Κουράκη προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά την επίσκεψη κλιμακίου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας κλπ.
Α4.του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς τον υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης έκδοσης άδειας οδήγησης σε σκοπιανό υπήκοο αναγράφοντας τη χώρα γέννησής του ως «Μακεδονία» κλπ.
Β1. του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημητρίου Βαρβαρίγου προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών & Επικοινωνιών, σχετικά με την καθυστέρηση παράδοσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Ζακύνθου κλπ.
Β2.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Περικλή Κοροβέση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περιοχή Ρωμανού Μεσσηνίας, όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής ξενοδοχείων κλπ.

11:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις». (3/4)
09:30 (151) Επιτροπή Κοινωνικών: Διατύπωση γνώμης μετά την ακρόαση του προτεινομένου, για διορισμό στη θέση του Διοικητή της 1ης Διοικητικής Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.) Αττικής.
10:00 (Γερουσίας) Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος: Επεξεργασία και εξέταση του άρθρου 16 παρ.1, 5, 6, 7, 8 και προσθήκης και του άρθρου 111 παρ.2.(Β΄ Ενότητα).

11:00 (151) Επιτροπή Κοινωνικών: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Οδική Βοήθεια Οχημάτων» (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων – 2η συνεδρίαση).
11:30 (223) Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος: Ενημέρωση, σχετικά με την επίσκεψη, που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του Ν. Κοζάνης.
14:00 (151) Επιτροπή Κοινωνικών: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Οδική Βοήθεια Οχημάτων» (3η συνεδρίαση).
15:00 (Γερουσίας) Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών: Ενημέρωση από την Υπουργό Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.


Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
10:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
11:30 (ολομέλεια) Επερώτηση 23 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη μίσθωση των σταθμών εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Αστοχίες...

Ας πούμε, πως εκείνη τη μέρα δεν είχε πάρει την καραμπίνα του. Έχτιζε σπίτι απάνω στον Γράμμο στην παληά Κοτύλη -το πατρικό του. Έσκυψε σε μια παληά πηγή νερό να πιει κι είδε ένα ξεστρατημένο μελίσι. Απο κείνο μούδωνε "για τα παιδιά σου" κάθε φορά που ανταμώναμε. Ανέβηκα την Δευτέρα σαν τρελλός να προλάβω να του φιλήσω το μέτωπο. "Πως τον αφήσαμε ρε παιδάκι μου, εκεί κάτω στο χώμα" μου είπε η κυρά του στο πλατύσκαλο -κι έτσι οδήγησα ξανά μέχρι την Αθήνα...

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Το ιαπωνικό σύστημα

Μόνο το ιαπωνικό περιβραχιόνιο “απεργώ” δεν φοράμε σήμερα οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Αφορμή, η μεταξύ μας συζήτηση για την -εκ των υστέρων- κάλυψη ή όχι της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, στην οποία έχουν κληθεί οι υπουργοί Πολιτισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σε σχετικό ερώτημα συναδέλφου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος δήλωσε ότι “δεν σβήνουμε τη χθεσινή μέρα. Δεν σβήνουμε τα γεγονότα από το χάρτη. Ασφαλώς και θα κάνετε ρεπορτάζ”. Υποθέτω ότι η οδηγία Σόμπολου ακολουθεί απόφαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ*. Δεν θα πρέπει ωστόσο να προσπεράσουμε τα εξής ζητήματα. Θα δουλέψουμε διπλά σήμερα Πέμπτη 14/2 για να καλύψουμε θέματα της προηγούμενης ημέρας για την οποία βεβαίως δεν πληρωθήκαμε; Πως κρίνουμε τη μετάθεση σειράς συνεδριάσεων επιτροπής δευτερεύουσας σημασίας για την Πέμπτη (για να μη συμπέσουν με την απεργία, όπως ανέφεραν βουλευτές) όχι όμως και της παραπάνω επιτροπής Μορφωτικών;




*Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: Οδηγίες για την απεργία της Τετάρτης, 13 Φεβρουαρίου

Το προσωπικό ασφαλείας θα απασχοληθεί μόνο για τη μετάδοση εκτάκτων και ιδιαιτέρως σημαντικών γεγονότων, που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο. Η σπουδαιότητα του γεγονότος θα κρίνεται κάθε φορά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

Σε κάθε περίπτωση, για την κάθε μετάδοση απαιτείται προηγούμενη άδεια του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και σε ενδεχόμενη μετάδοση θα αναφέρεται ρητά η άδεια (εφόσον δίνεται).”


**

Σήμερα (14/2) στη Βουλή

Α' ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Θα συζητηθούν επίκαιρες ερωτήσεις σύμφωνα με το άρθρο 130 του Κ.τ.Β....περισσότερα
Β' ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συνέχιση της συζήτησης των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». ...περισσότερα

Γ' ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
1.'Ωρα 9.30΄ π.μ. (Αίθουσα Γερουσίας) θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις» (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων - 2η συνεδρίαση).
2. Ώρα 10.00΄ π.μ. (Αίθουσα 150 - 1ος όροφος) θα συνεδριάσει η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος με θέματα ημερήσιας διάταξης:
α) Διαδικαστικά θέματα.
β) Γενικές Εισηγήσεις επί της αναθεώρησης του Συντάγματος.
3. Ώρα 11.00΄ π.μ. (Αίθουσα 151 - 1ος όροφος) θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή 'Ερευνας και Τεχνολογίας με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Κίνδυνοι από τον εθισμό στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου - Μέτρα προστασίας.
4. Ώρα 12η μεσημβρινή (Αίθουσα 223 - 2ος όροφος) θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Διοικητική Μεταρρύθμιση - Περιφερειακή Ανάπτυξη - Πορεία Ε.Σ.Π.Α..
5.'Ωρα 13.30΄ (Αίθουσα Γερουσίας) θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
6.'Ωρα 14.00΄ (Αίθουσα 151 - 1ος όροφος) θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση σύμβασης για την τροποποίηση και συμπλήρωση της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ».
7. Ώρα 18.00΄ (Αίθουσα Γερουσίας) θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ομιλία της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιας για θέματα Προστασίας του Καταναλωτή, κυρίας Meglena Kuneva, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασίας του Καταναλωτή».
Στη συνεδρίαση έχει ζητηθεί να παραστεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.-

Τα 'παλιόπαιδα' του Μέγκα και του Αντέννα

“Ωραίο” απεργοσπαστικό μηχανισμό έστησαν Μέγκα και Αντέννα για την παρουσίαση των αγώνων 'ΑΕΚ-Χετάφε' και 'Ρέιντζερς-ΠΑΟ'. Αντικατέστησαν τους επαγγελματίες συνάδελφούς μας, που συμμετείχαν στη χθεσινή απεργία για το Ασφαλιστικό, με ανώνυμους (γιατί άραγε..) παρουσιαστές. Δεν γνωρίζω εάν οι τελευταίοι είναι δημοσιογράφοι, Ελλαδίτες ή Κύπριοι. Ούτε εάν είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ ή άλλης δημοσιογραφικής ένωσης. Αυτά είναι θέματα του πειθαρχικού συμβουλίου της Ένωσής μας και των σχέσεών της με την (;) Ένωση Συντακτών Κύπρου και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων. Απευθύνομαι στους ανθρώπους αυτούς (τους δήθεν δημοσιογράφους) που, για λίγα ή πολλά ευρώ, υπονόμευσαν το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία. Εγώ στη θέση τους θα ντρεπόμουν. Θα προσέφευγα στη συνείδησή μου, στους συναδέλφους μου, στο καταστατικό και στις αρχές της δημοσιογραφίας. Θα μάζευα τις δυνάμεις μου και θα ζήταγα συγγνώμη. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αναζητούσα άλλοθι. Σίγουρα δεν “κινδύνευε” η θέση τους. Ούτε θα έχανε “η Βενετιά βελόνι” εάν δεν βλέπαμε μια μέρα μπάλα. Κινδυνεύουν όμως τα ταμεία μας. Τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότησή μας. Η ασφαλιστική προστασία των γυναικών.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Πέθανε ο γιατρός Π. Κοσιώνης

Πέθανε σήμερα (12/2/2008) ο τέως ε' αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κοσιώνης. Ως κομμουνιστής και ως γιατρός έθεσε ιδέες και γνώσεις στην υπηρεσία του λαού της Αχαΐας. Οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες ξεχωρίσαμε τον χαμηλών τόνων αλλά μαχητικό βουλευτή του ΚΚΕ. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.


Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Παναγιώτη Κοσιώνη:


Η ΚΕ του KKE ανακοινώνει το θάνατο του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη.

Ο σύντροφος Κοσιώνης τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπερασπίστηκε και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού μας, σε όλες τις θέσεις και τα αξιώματα που το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα τον ανέδειξε.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης γεννήθηκε στον Αλισσό Πατρών το 1934. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτιση ως οφθαλμίατρος. Ωστόσο δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο αξιοποίησης της επιστημονικής του καταξίωσης για προσωπικό πλουτισμό, αλλά στρατεύτηκε με το ΚΚΕ για το δίκιο της εργατικής τάξης, την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό. Σε όλη του τη ζωή συνδύασε την επιστημονική ιατρική του συνεισφορά με τον αγώνα και την πλούσια κοινωνικοπολιτική δράση αφιερωμένη στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1976. Στο 14° Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Εκλέχτηκε βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ στις εκλογές του 1989, του 1990, του 2000 και του 2004. Το 2000 και το 2004 διετέλεσε Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής. Για σειρά ετών υπηρέτησε τα λαϊκό συμφέροντα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Αλισσού από το 1975 έως το 1982, ενώ από το 1982 έως το 2000 ήταν αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο δήμο Πάτρας. Ήταν επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού «Πάτρα Μπροστά». Παράλληλα, συμμετείχε και συνέβαλε με την επιστημονική του του γνώση και τη δράση του σε επιστημονικούς φορείς και συλλόγους. Από το 1987 έως το 1989 διετέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι της Πάτρας και της Αχαΐας θα θυμούνται για πάντα τον πρωτοπόρο κομμουνιστή γιατρό.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη.”





Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 3:00 το μεσημέρι από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδας Άνω Αλισσού.

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Πρόγραμμα Βουλής 11-15 Φεβρουαρίου 2008

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου

18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
19:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 22 βουλευτών του ΚΚΕ σχετικά με τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις.


Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου

12:00 (150) Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας: Ακρόαση, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του προέδρου και δντος συμβούλου της ΔΕΗ Παναγιώτη Αθανασόπουλου.
14.00 (Γερουσίας) Επιτροπές Παραγωγής & Εμπορίου και Μορφωτικών: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις».
18:00 (ολομέλεια) Συζήτηση και λήψη απόφασης επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής κυβερνητικών παραγόντων και Κρατικών στελεχών σε δραστηριότητες της γερμανικής εταιρείας «Siemens».


Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». (1από2)
10:30 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: (α) Ενημέρωση, σχετικά με την επίσκεψη, που πραγματοποίησαν ο πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές του Ν. Κοζάνης. (β) Συζήτηση επί των προτάσεων Βουλευτών, σχετικά με τη λειτουργία της Επιτροπής.
18.00 (Γερουσίας) Επιτροπή Μορφωτικών: Ακρόαση των διατελεσάντων υπουργών Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη και Γεωργίου Βουλγαράκη.

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου
10:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
11:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών». (2από2)
09.30 (Γερουσίας) Επιτροπές ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ και ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις» (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων – 2η συνεδρίαση).
10.00 (150) Επιτροπή ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ:
α) Διαδικαστικά θέματα.
β) Γενικές Εισηγήσεις επί της αναθεώρησης του Συντάγματος.
11.00 (151) Επιτροπή ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Κίνδυνοι από τον εθισμό στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου – Μέτρα προστασίας. Θα ενημερώσει η Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, Ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
12.00 (223) Επιτροπή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ: Διοικητική Μεταρρύθμιση – Περιφερειακή Ανάπτυξη – Πορεία ΕΣΠΑ. Θα ενημερώσει ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτριος Δράκος, νομάρχης Μεσσηνίας.
13.30 (Γερουσίας) Επιτροπή ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ Επιτροπή ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Θεσμικό πλαίσιο έρευνας και τεχνολογίας και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
14.00 (151) Επιτροπή ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση σύμβασης για την τροποποίηση και συμπλήρωση της από 30.4.2001 οικονομικής συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ».
18.00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ: Ομιλία της Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιας για θέματα Προστασίας του Καταναλωτή, κυρίας Meglena Kuneva, με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Προστασίας του Καταναλωτή». Στη συνεδρίαση έχει ζητηθεί να παραστεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα «Μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα».-

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2008

Μακριά η Σερβία για τα Ελληνικά ΜΜΕ, ή "Εκεί ψηλά στη Σερβία"...

Δεν πρόλαβε καν να ορκιστεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην ηθικά και πολιτικά εξουθενωμένη Σερβία, το αγαπημένο παιδί της Δύσης, Μπόρις Τάντιτς, που επικράτησε οριακά στη μάχη απέναντι στον Τόμισλαβ Νίκολιτς και ξεκίνησαν, σαν έτοιμες απο καιρό, οι διαδικασίες απόσχισης και ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου με βάση τα σχέδια των ΗΠΑ για την αλλαγή συνόρων στην περιοχή.
Έχοντας εγκαταλείψει προ πολλού την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στον αυτόματο πιλότο της Ουάσινγκτον, η θλιβερή επαρχία των Αθηνών, όπου κουμάντο στα εξωτερικά, μας έτυχε να κάνει η θετή θυγατέρα των Μπους, Ντόρα Μπακογιάννη, παρακολουθεί απαθής και ανίκανη να διαμορφώσει και να προβάλλει πειστικές αξιώσεις αλλά και να υπερασπιστεί ζωτικά αιτήματα, όπως ας πούμε η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων, που θα προστάτευαν αποτελεσματικά το εθνικό συμφέρον και θα έδειχναν οτι αυτός ο τόπος έχει φωνή και ιστορική μνήμη.
Στην ίδια συγχορδία ο Ελληνικός Τύπος, απέδειξε στην πράξη πόσο βαθειά και διαβρωτικά έχει εισχωρήσει στα εγχώρια "ενημερωτικά" μέσα η Αμερικανική επιρροή- για τα κανάλια, ούτε λόγος να γίνεται...
Τα "ΝΕΑ" φαίνεται πως καλύπτονται απο τις υπολογισμένα αποχρωματισμένες και εξωτικές περιηγήσεις κάποιου Γκασμέτ Καπλάνι, η "Ελευθεροτυπία" απο τις αμερικανότροπες αναλύσεις του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη, ενω ακόμα και η "Αυγή" κουρδίζεται και αυτή στο ίδιο κλίμα και πάει (κ)λέγοντας, χωρίς να δείχνει κανείς να προβληματίζεται για τις συνέπειες στην ευρύτερη Βαλκανική περίμετρο και την Κύπρο...Ούτε ο στρατευμένος Τόμας Φρίντμαν των Ν.Υ Τimes θα τα΄ γραφε καλύτερα...
Τιμητικές εξαιρέσεις, ο "Ριζοσπάστης" και το "Έθνος". Κι αν το κομματικό όργανο του ΚΚΕ μας έχει συνηθίσει σε αυτήν την συνεπή στάση, το "Έθνος" έκλεψε την παράσταση με το εξαιρετικό αφιέρωμα, που υπογράφει ο πρώην κοινοβουλευτικός συντάκτης και αγαπημένος μας φίλος Γιάννης Παπαδάτος, την άκρως ενδιαφέρουσα ανταπόκριση απο το Κόσοβο της φίλεργης δημοσιογράφου Μελίνας Χαριτάτου και την έγκυρη ανάλυση του έντιμου Γιώργου Δελαστίκ.
Μπορεί κανείς να πει μελαγχολικά, οτι τουλάχιστον σώσαμε τα προσχήματα, αλλά αν το δούμε θετικά, όσο υπάρχουν τέτοιοι δημοσιογράφοι, δικαιούμαστε να ελπίζουμε!..

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Πρόγραμμα Βουλής 4-8 Φεβρουαρίου

Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου
18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
19:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 26 Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου

18:00 (ολομέλεια) Αναφορές και ερωτήσεις

19:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας: «Ρυθμίσεις θεμάτων αναπήρων πολέμου, προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και άλλες διατάξεις». (3/3)

13:00 (150) Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφελείας: Ακρόαση της προτεινομένης, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ) «ΔΗΜΗΤΡΑ».
14:00 (Γερουσίας) Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών».
17:30 (151) Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού: Αναφορές - ερωτήσεις Βουλευτών για θέματα των Αποδήμων Ελλήνων.
18:00 (Γερουσίας) Επιτροπή Μορφωτικών: Ακρόαση των διατελεσάντων υπουργών Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη, Θεόδωρου Πάγκαλου, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φάνης Πάλλη - Πετραλιά.


Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου

10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των περιουσιών τους». (1από2)

10:30 (151) Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Σπυρίδωνα Ζησιμόπουλο.

17.30 (150) Επιτροπή Κοινωνικών: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση του Πρωτοκόλλου του 1999 που τροποποιεί τη Σύμβαση σχετικά με τις διεθνείς σιδηροδρομικές μεταφορές (COTIF) της 9ης Μαΐου 1980».

18:30 (Γερουσίας) Επιτροπές Οικονομικών & Ευρωπαϊκών: Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γεώργιο Αλογοσκούφη, για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN, που πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2008 στις Βρυξέλλες.


Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου

10:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

11:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των περιουσιών τους». (2από2)

10:00 (151) Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας: Κίνδυνοι από τον εθισμό στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου – Μέτρα προστασίας. Ενημέρωση από τον Βασίλειο Ασημακόπουλο, Ειδικό Γραμματέα της Κοινωνίας της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τον Εμμανουήλ Σφακιανάκη, Προϊστάμενο του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

10.30 (Γερουσίας) Επιτροπή ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Συζήτηση της Έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία «Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον κόσμο της εργασίας». Θα ενημερώσουν η υφυπουργός Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου και εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

13:00 (151) Επιτροπή Ισότητας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: (α) Εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική πορνεία αλλοδαπών γυναικών. (β) Εμπορία παιδιών, παιδική πορνεία και παιδική πορνογραφία. Θα ενημερώσει, σχετικά με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Γκλέτσος.


Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου

10:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις

11:30 (ολομέλεια) Επερώτηση 42 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον ΟΤΕ.

14:00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Συζήτηση επί της δέσμης μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Έχουν προσκληθεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γεώργιος Σουφλιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, καθώς και εκπρόσωποι του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης WWF.