Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ο Γοργοπόταμος και οι γερμανικές οφειλές

..σαν σήµερα, στις 25 Νοεµβρίου 1942, οι αντάρτικες δυνάµεις του Έθνους, οι δυνάµεις του ΕΛΑΣ και του Ε∆ΕΣ, σε συνεργασία µε τις συµµαχικές δυνάµεις του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, ανατίναζαν τη Γέφυρα του Γοργοπόταµου και απέκοπταν τη γραµµή ανεφοδιασµού της στρατιάς του Ρόµελ στην Αφρική.

(φωτ ΕΕΑΝ)

«Ο Γοργοπόταµος στην Αλαµάνα στέλνει περήφανο χαιρετισµό. Μιας ανάστασης νέας χτυπά η καµπάνα, µηνάν τα όπλα µας το λυτρωµό».

Έτσι περιέγραψε το γεγονός η λαϊκή µούσα. Ακριβώς το ίδιο και σήµερα. Όπως τότε ο Γοργοπόταµος έστελνε περήφανο χαιρετισµό στην Αλαµάνα, στις ιστορικές επιταγές του Έθνους, έτσι και τώρα. Εµείς –το «Εθνικό Συµβούλιο ∆ιεκδίκησης των Γερµανικών Οφειλών» και η «Ενωµένη Εθνική Αντίσταση 1941-1944»– αποφασίσαµε, ανταποκρινόµενοι στο αληθινό µήνυµα που στέλνει ο Γοργοπόταµος σήµερα σ’ όλους µας, να σταθούµε στις επάλξεις του χρέους. Και να τονίσουµε πως η επίλυση του προβλήµατος των γερµανικών οφειλών αποτελεί προϋπόθεση για την εδραίωση της φιλίας των λαών Ελλάδας και Γερµανίας, υπόβαθρο για την Ενωµένη Ευρώπη, αναγκαία σύµβαση για την εδραίωση της Ειρήνης.


Στις 10/12/1942, οι κατοχικές δυνάμεις εκτελούν για αντίποινα 9 Έλληνες πατριώτες.
(φωτ. Ριζοσπάστης)

Η λεηλασία του εθνικού πλούτου και της περιουσίας των πολιτών, η γενοκτονία µε την πείνα και οι εκτελέσεις των Ελλήνων πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύµατα συνιστούν την απαίτηση της Ελλάδας να εξοφλήσει η Γερµανία τις οφειλές της απέναντι στη χώρα µας. Οφειλές αναγνωρισµένες από την ίδια τη Γερµανία, όπως είναι το Κατοχικό δάνειο και από τη ∆ιασυµµαχική Επιτροπή, όπως είναι οι αποζηµιώσεις. ∆εν έχουν ακόµα αναγνωριστεί η ανεκτίµητη ανθρώπινη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που εκτελέστηκαν, που πέθαναν από την πείνα, που σκοτώθηκαν από αδέσποτες σφαίρες κι από τους βοµβαρδισµούς. ∆εν έχουν επίσης υπολογιστεί, βέβαια, γιατί πρέπει να επιστραφούν, οι κλεµµένοι αρχαιολογικοί θησαυροί. ∆εν είναι ακόµα αναγνωρισµένες οι οφειλές από την κυκλοφορία του πλαστού γερµανικού χαρτονοµίσµατος, η ληστρική αφαίµαξη του ασηµιού, του νικελίου και του χαλκού από τα κέρµατα, καθώς και η ηθική βλάβη, που υπέστη ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα από την προσβολή που υπέστησαν από τον Χίτλερ..

Απόσπασμα κειμένου του Μανώλη Γλέζου στη δίγλωσση ελληνογερμανική έκδοση "Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής", του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Αθήνα, 2006)


>>εξέλιξη (26/11/2008)

"Αποζημιώσεις για τα εγκλήματα στο Δίστομο" (Καθημερινή)

"Δικαίωση για τα θύματα του Διστόμου" (Έθνος)

Αικατερινούπολη!

η κάρτα από τη www.asprilexi.com

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις Κατερίνες έχουμε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Τις χαιρόμαστε και τις τρεις!
Χρόνια πολλά Κατερίνα Βλαχοδήμου, Κατερίνα Γαλανού και Κατερίνα Γκίκα!!

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πρόγραμμα Βουλής 24-28 Νοέμβρη 2008

Δευτέρα, 24 Νοέμβρη
10:00 (223) Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
12:45 (Γερουσίας) Επιτροπές Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών: Ενημέρωση από την Επίτροπο της ΕΕ Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Υγείας, σχετικά με τις πολιτικές και δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία «Η Ευρώπη για τους ασθενείς».
17:30 (Γερουσίας) θα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης:
18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
19:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 21 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανέγερση νέων σωφρονιστικών καταστημάτων.

Τρίτη, 25 Νοέμβρη
10:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
11:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Ενέργεια και κλιματικές αλλαγές. Θα ενημερώσουν οι κκ Ραφαήλ Μωϋσής, πρόεδρος και Δημήτριος Μπέης, επιστημονικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής.
14:00 (223) Επιτροπές ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ και επιτροπή ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ & ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις».
17:30 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
18:00 (ολομέλεια) Ερωτήσεις-αναφορές
19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις». (1/3)

Τετάρτη, 26 Νοέμβρη
09:00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ και επιτροπή ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ & ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις». (ακρόαση φορέων)
13:00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ και επιτροπή ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ & ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης, μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και άλλες διατάξεις». (3η συνεδρίαση)
09:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις». (2/3)
18:00 (ολομέλεια) Ειδική συνεδρίαση προς τιμήν των Ελλήνων Παραολυμπιονικών των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2008.
19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις». (3/3)
10:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
16:00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ: Ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων EUROGROUPκαι ECOFIN, που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και στις 4 Νοεμβρίου 2008 στις Βρυξέλλες.
20:00 (150) Επιτροπή ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ: Ενημέρωση από τον υπουργό Πολιτισμού Μ. Λιάπη και τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, Ι. Ιωαννίδη κατόπιν σχετικών αιτημάτων των βουλευτών – μελών της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πορεία προετοιμασίας των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 και τους πόρους που θα απαιτηθούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Πέμπτη, 27 Νοέμβρη
09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ: «Ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και συναφείς διατάξεις».
09:30 (Γερουσίας) Επιτροπές ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΟΥ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Ομιλία του οικονομολόγου Sir Nicholas Stern και συζήτηση σχετικά με τη «Βιώσιμη ανάπτυξη και τις κλιματικές αλλαγές».
10:30 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2009»
Γενικοί Εισηγητές:
Ειδικοί Εισηγητές:
11:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.
14:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: (α) Προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής. (β) Ενημέρωση της Επιτροπής από τα μέλη των αποστολών στις Περιφερειακές Συνελεύσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
17:30 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.

Παρασκευή, 28 Νοέμβρη
10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
A1.του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με το ΕΣΥ κλπ.
A2.του βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Ζιώγα προς τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, σχετικά με την πώληση του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα κλπ.
A3.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φωτίου Κουβέλη προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, την ιδιωτικοποίηση λιμένων της χώρας κλπ.
A4.του προέδρου του ΛΑΟΣ Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης εισροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα κλπ.
Β1.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου προς τους υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων κλπ.
Β2.του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη κλπ.
Β3.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αθανασίου Λεβέντη προς τον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επιστροφή δεδουλευμένων από εργαζομένους στο Αττικό Νοσοκομείο κλπ.
Β4.του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μαυρουδή Βορίδη προς τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, σχετικά με τις διαφημιστικές καταχωρήσεις του Υπουργείου για τον προϋπολογισμό του 2009 κλπ.
11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 28 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το σύστημα προμηθειών των Νοσοκομείων και τα χρέη τους.
09:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «Για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου», με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μαρτύρων.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Mονή Βατοπεδίου ή Βατοπαιδίου;

Mονή Βατοπεδίου ή Βατοπαιδίου;

Σύμφωνα με την Άσπρη Λέξη, η ετυμολογία της λέξης αναφέρεται ως ασαφής (βλ., για παράδειγμα, εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Britannica, στο λήμμα Άθως), με επικρατέστερη την άποψη ότι προέρχεται από τις λέξεις βάτα (που αφθονούν στην περιοχή) και πεδίον (= πεδιάδα).

Η γραφή Βατοπαίδιο πιθανότατα οφείλεται σε παρετυμολόγηση από τα βάτα και το παιδίον (= παιδί). Στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής 14/9/08 αναφέρεται η εκδοχή που προβάλλεται από μοναχούς ότι κάποιο παιδί του αυτοκράτορα Θεοδόσιου ναυάγησε στην περιοχή και κρύφτηκε σε βάτα, οπότε για να ευχαριστήσει το Θεό ο πατέρας του ίδρυσε το μοναστήρι. Ιστορική μαρτυρία δεν υπάρχει, αλλά και γλωσσικά, όπως παρατηρείται και στο άρθρο, είναι περίεργο να έχει δημιουργηθεί παράγωγο Βατοπεδινοί μοναχοί και όχι Βατοπαιδικοί.

Για το θέμα έχουν γράψει οι δημοσιογράφοι της Καθημερινής Παντελής Μπουκάλας εδώ και Αντώνης Καρκαγιάννης εδώ και εδώ, ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος εδώ, ο ιστολόγος Τιπούκειτος εδώ κά.

Εξεταστική για το Βατοπέδιο και το Σαββατοκύριακο

Σαββατοκύριακο στη Βουλή θα περάσουν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσουν και το απόγευμα, το Σάββατο στις 9:30 το πρωί και την Κυριακή στις 16:00. Αλίμονο στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες που δεν πληρώνονται ούτε υπερωρίες ούτε Σαββατοκυριακάτικα :(


Πρόγραμμα Π-Σ-Κ 21-23/11/2008


Παρασκευή, 21 Νοέμβρη
09:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.
10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις (ώρα του πρωθυπουργού: Αλαβάνος-ανεργία νέων, Καρατζαφέρης-Όστερβολντ-Καστελόριζο)
11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 21 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το Συγκρότημα Τεχνικής Εκπαίδευσης Αγίου Κήρυκα Ζακύνθου.
>>18:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.

Σάββατο, 22 Νοέμβρη
>>09:30 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.

Κυριακή, 23 Νοέμβρη
>>16:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Εξασφαλίστηκε η συνέχιση της δημοσίευσης ισολογισμών στον Τύπο!

Χαρμόσυνα νέα για τους (μικρομεσαίους) εκδότες από το Στρασβούργο.

Μετά από παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μποτόπουλου, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μπορεί να ενέκρινε την καταχώριση των ισολογισμών των εταιρειών σε ηλεκτρονικό μητρώο, έδωσε ωστόσο τη δυνατότητα σε χώρες με μικρή διείσδυση του διαδικτύου (βλέπε Ελλάδα) δημοσίευσής τους και στον Τύπο!


Για τους αναγνώστες οικονομικών και σχετικά χαμηλής κυκλοφορίας φύλλων αυτό σημαίνει ότι κάθε Φεβρουάριο, όταν οι εταιρείες δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους, η εφημερίδα τους θα συνεχίσει να ζυγίζει κάτι ..παραπάνω, για τους εκδότες των εντύπων αυτών σημαίνει οικονομική ανάσα, ενώ για τους εργαζόμενους/δημοσιογράφους σημαίνει διατήρηση σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας..

Το δελτίο Τύπου του κ. Μποτόπουλου (19/11/2008) είναι διαφωτιστικό:


"Θα συνεχίσουν να δημοσιεύονται οι ισολογισμοί των εταιρειών στον τύπο, εθνικό και επαρχιακό καθώς η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε σχετική έκθεση της Φινλανδής Ευρωβουλευτού του Λαϊκού Κόμματος κας Καούπι, υιοθετώντας έτσι τις τροπολογίες για το ίδιο θέμα του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Μποτόπουλου στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων.

Η αρχική πρόταση της Επιτροπής προέβλεπε ως αποκλειστικό μέσο δημοσίευσης ένα υπό ίδρυση ηλεκτρονικό μητρώο στο οποίο θα καταχωρούνταν οι σχετικές πληροφορίες.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια: «Η μετάβαση από τις παραδοσιακές σε ηλεκτρονικές μορφές δημοσίευσης είναι επιθυμητή και αναγκαία. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τεχνικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες και οι εθνικές πρακτικές. Δίπλα στο γενικό κανόνα της ηλεκτρονικής δημοσίευσης εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα των κρατών μελών- ιδίως εκείνων στα οποία η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα χαμηλή όπως στην Ελλάδα- δημοσίευσης των εταιρικών δεδομένων και από τον τύπο προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη διαφάνεια των πληροφοριών. Δεν υπονομεύουμε την πρόταση της Επιτροπής αλλά την βελτιώνουμε προς όφελος των πολιτών»".

Πρόεδροι της Βουλής (16) Λόντος Ανδρέας

του Παντελή Στ. Αθανασιάδη

Ο Ανδρέας Λόντος, βουλευτής και γερουσιαστής, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1859-1860 και ανέλαβε κατά καιρούς, διάφορα υπουργεία.


Δύο μεγάλες και ευκατάστατες οικογένειες της Πελοποννήσου κατά το 18ο και 19ο αιώνα, έφεραν το επίθετο Λόντος. Και οι δύο οικογένειες είχαν σαν αφετηρία το χωριό Κάλανος Νεζερών της Αχαΐας. Όταν οι Τούρκοι ανακατέλαβαν την Πελοπόννησο από τους Ενετούς, οι Λόντοι χωρίστηκαν, και ένας κλάδος της οικογένειας, από το 1717, εγκαταστάθηκε στο Αίγιο, και ο άλλος κλάδος ρίζωσε στην Πάτρα.
Στην Επανάσταση του 1821 η οικογένεια των Λόντων προσέφερε μεγάλες υπηρεσίες. Τα μέλη της είχαν προετοιμαστεί για την επικείμενη επανάσταση, αφού είχαν μυηθεί από το 1818 στην Φιλική Εταιρεία. Η οικογένεια Λόντου συγκρότησε σώμα 700 στρατιωτών και πήρε μέρος μεταξύ άλλων στις μάχες της Πάτρας και του Μεσολογγίου.
Από την οικογένεια των Πατρών, κατάγονταν ο Ανδρέας Λόντος του Χριστοδούλου, ο οποίος γεννήθηκε το 1810. Σπούδασε στην Ιταλία. Ήταν γλωσσομαθής. Οι σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν «Λογιώτατο». Αρχικά διορίσθηκε δικαστής.
Διετέλεσε Δήμαρχος Πατρέων, το 1841-1843.
Ήταν πληρεξούσιος στην Α΄ Εθνοσυνέλευση του 1843 και στη συνέχεια βουλευτής Πατρών κατά τα έτη 1856 έως και το 1860.
Ακόμα, υπηρέτησε ως πληρεξούσιος Πατρών στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862.
Διετέλεσε σε τρεις διαφορετικές θητείες, υπουργός της Δικαιοσύνης.
Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 17 Δεκεμβρίου 1859. Στην ψηφοφορία, που έγινε με τη χρησιμοποίηση και των κουκιών, ο Ανδρέας Λόντος έλαβε 58 ψήφους έναντι 35 ψήφων του Δημητρίου Καλλιφρονά. Βρέθηκαν επίσης 11 λευκά ψηφοδέλτια, που κατά την εφημερίδα «Αιών» οφείλονταν σε δυσαρεστημένους βουλευτές, οι οποίοι προσδοκούσαν να είναι αυτοί υποψήφιοι Πρόεδροι Βουλής.
Μετά την εκλογή του έλαβε το λόγο και μεταξύ άλλων τόνισε: «Τον εσωτερικόν νόμον του Σώματος τούτου, τον Κανονισμόν, έχων αείποτε γνώμονα και οδηγόν, θέλω μετά σταθερότητος, πιστώς, ειλικρινώς και αμερολήπτως εφαρμόσει».
Ο Λόντος παρέμεινε στο αξίωμα του Προέδρου έως τις 18 Μαΐου 1860.
Μετά το 1865, δεν επανεξελέγη βουλευτής. Διορίστηκε νομάρχης Ζακύνθου και αργότερα γεν. πρόξενος της Ελλάδος στα Ιωάννινα. Πέθανε στην πόλη της Ηπείρου στις 8.9.1881 και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών.-


*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Πρόγραμμα Βουλής 17-21 Νοέμβρη 2008

Δευτέρα, 17 Νοέμβρη
10:00 (223) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»:
Εξέταση μαρτύρων.
12:00 (Γερουσίας) Επιτροπές Οικονομικών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειών: Πράσινη Βίβλος για την Εδαφική (Χωρική) Συνοχή στην Ε.Ε. (COM/2008/616). Θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ι. Παπαθανασίου.
17:30 (223) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»:
Εξέταση μαρτύρων.
18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί των σχεδίων νόμων: (α) Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2006. (β) Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2006. (1/2)

Τρίτη, 18 Νοέμβρη
09:30 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.
10:00 (150) Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης, της Ανάπτυξης Δυνατοτήτων και της Διοικητικής Οργάνωσης μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Λιβάνου».
11:00 (151) Επιτροπή Περιφερειών: Προγραμματισμός του έργου της Επιτροπής.
13: 00 (150) Επιτροπή Οικονομικών: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών «Ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και συναφείς διατάξεις».
14:00 (223) Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις».
17:30 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.
18:00 (ολομέλεια) Αναφορές-ερωτήσεις
19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις». (1/3)

Τετάρτη, 19 Νοέμβρη
09:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις». (2/3)
18:00 (ολομέλεια) Ειδική συνεδρίαση της Ολομελείας της Βουλής προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.
19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί των σχεδίων νόμων: (α) Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2006. (β) Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2006. (2/2)
14:00 (151) Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης: Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Εσωτερικών: (α) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου για την επανεισδοχή ατόμων ευρισκομένων σε παράνομη κατάσταση και του σχετικού Πρωτοκόλλου Εφαρμογής της». (β) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης περί συνεργασίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ιδιαίτερα της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος».
14:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.
14:00 (150) Επιτροπή Κοινωνικών: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ, αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Μέτρα για την προστασία των ανέργων».
17:30 (223) Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις» (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων- 2η συνεδρίαση).

Πέμπτη, 20 Νοέμβρη
09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
Α1.του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Απόστολου Σταύρου προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων περιοχών κ.λπ..
Α2.της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Σοφίας Γιαννακά προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη χρήση του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Αγρινίου κ.λπ..
Α3.του Βουλευτή του ΚΚΕ Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την επίλυση προβλημάτων των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης από τη λειτουργία του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ κ.λπ..
Α4.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με τα ακτοπλοϊκά προβλήματα των νησιωτικών και επαρχιακών Δήμων και Κοινοτήτων της Νομαρχίας Πειραιά κ.λπ..
Α5.της βουλευτού του ΛΑΟΣ Δήμητρας Αράπογλου προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας των οδηγών και συνοδών για το Ειδικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης κ.λπ..
Β1.της βουλευτού της ΝΔ Φωτεινής Πιπιλή προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την ενημέρωση της μαθητιώσας νεολαίας σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων κ.λπ..
Β2.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Παπαγεωργίου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το δάσος του Παγώντα Νομού Ευβοίας κ.λπ..
Β3.του Βουλευτή του ΚΚΕ Ιωάννη Ζιώγα προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την πώληση του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα κ.λπ..
Β4.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασίου Κουράκη προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την έλλειψη προγραμματισμού για τη μεταφορά των μαθητών που φοιτούν σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κ.λπ..
Β5.του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ηλία Πολατίδη προς τον υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με το παράνομο εμπόριο των αλλοδαπών πλανόδιων μικροπωλητών κ.λπ..
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις». (3/3)
09:00 (150) Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
10:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.
11:00 (151) Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας: Συζήτηση επί της Ετήσιας Εκθέσεως 2007 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Θα ενημερώσει ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Χρίστος Γεραρής, επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ.
17:30 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.
18:30 (υπουργείο Εθνικής Άμυνας) Η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μειμαράκη, κατόπιν αιτήματός του, για θέματα της αρμοδιότητάς του, σε σχέση με τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρασκευή, 21 Νοέμβρη
09:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.
10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 21 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το Συγκρότημα Τεχνικής Εκπαίδευσης Αγίου Κήρυκα Ζακύνθου.
>>18:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.

Σάββατο, 22 Νοέμβρη
>>09:30 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.

Κυριακή, 23 Νοέμβρη
>>16:00 (Γερουσίας) Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου»: Εξέταση μαρτύρων.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

«Εθνικόν, το αληθές» ή παραμύθια για μικρά παιδιά.



..Διεθνής αστικός μύθος, και όχι πραγματικό περιστατικό, είναι το «λαμπρό υπόδειγμα ρητορικής και πολιτικής από πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών», με το οποίο περιγράφεται το πώς ..κατατροπώνει ο Έλληνας τον Σκοπιανό αντιπρόσωπο.


Ιστολόγοι (1, 2, 3, 4, κα) και ηλεκτρονικοί επιστολογράφοι διακινούν τις τελευταίες ημέρες την εξής ανύπαρκτη «στιχομυθία» Σκοπιανού και Έλληνα αντιπροσώπου στον ΟΗΕ που καταλήγει σε «συγκλονιστικό» συμπέρασμα..


<<Ένα λαμπρό υπόδειγμα ρητορικής και πολιτικής από πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών, που έκανε τη διεθνή κοινότητα να χαμογελάσει: Ο λόγος του Έλληνα μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ.
«Πριν ξεκινήσω, θέλω να σας πω κάτι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Όταν δάμασε τον Βουκεφάλα, κατά τον γυρισμό του και περνώντας τον Αξιό και βλέποντας το νερό, σκέφτηκε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία για μπάνιο. Έβγαλε λοιπόν τα ρούχα του, τα ακούμπησε στον βράχο και μπήκε στο νερό. Όταν βγήκε και θέλησε να ντυθεί, τα ρούχα του είχαν εξαφανιστεί. Τα είχε κλέψει ένας Σλάβος της Μακεδονίας.»
Τότε πετάχτηκε οργισμένος ο Σλαβομακεδόνας εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ κι άρχισε να φωνάζει «Τι είναι αυτά που λες; Οι Σλάβοι δεν ήταν εκεί, τότε.»
Οπότε ο Έλληνας εκπρόσωπος χαμογέλασε και είπε:
«Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, μπορώ να ξεκινήσω την ομιλία μου...»!
>>

Οι διακινητές θεωρούν το συγκεκριμένο διάλογο <<πέρα για πέρα αληθινό>> και προτρέπουν την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη να ενστερνιστεί <<αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης σκέψης και πράξης>>. Δεν προβληματίζονται ούτε για την έλλειψη στοιχείων, όπως ονόματα πρωταγωνιστών, χρονική στιγμή συμβάντος κλπ, ούτε για το παράδοξο, ο διπλωματικός εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να «σκέπτεται και να πράττει» διαφορετικά από την προϊστάμενή του..


Μόνο που, τέτοιο περιστατικό δεν καταγράφεται στον ΟΗΕ. Aναπαράγεται, δε, στον παγκόσμιο ιστό ως ανέκδοτο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά. Μια μικρή αναζήτηση στα αγγλικά, με τις λέξεις «ingenious example of speech and politics in the United Nations Assembly» θα εμφανίσει Ισραηλινούς έναντι Παλαιστινίων, Ινδούς έναντι Πακιστανών και τώρα ..Έλληνες έναντι Σκοπιανών.


Δυστυχώς, οι εν Ελλάδι «μεταφραστές», που πολύ φοβάμαι ότι είναι συγκεκριμένοι, αλλά και οι ανυποψίαστοι (;) διακινητές προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Τόσο στην αλήθεια, όσο και στην πατρίδα.

Είναι προτιμότερο να ενημερώνουμε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τους φίλους και γνωστούς μας στο εξωτερικό κλπ για το δίκαιό μας στην υπόθεση του ονόματος, παρά να παραμυθιάζουμε αλλήλους με ανύπαρκτα περιστατικά..


ΥΓ όσοι ενδιαφέρεστε, στείλτε ηλεκτρονικές επιστολές, όπου κρίνετε αναγκαίο, με τις επίσημες ελληνικές απόψεις για το θέμα του ονόματος (υπΕξ), με τον κατάλογο των μελών του ΟΗΕ (όπου η ΠΓΔΜ καταχωρείται στο γράμμα “t”), με τον επίσημο χάρτη της ΕΕ κοκ.