Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Στην Ουρανία Αφροδίτη. Αυτή τη φορά, χωρίς ασημένια δραχμή..

“ΑΦΡΟΔΙΤΗͺ ΟΥΡΑΝΙΑͺ.


Ά ! σαν ο πρώτος ήχος ανατείλει,

Με την πρώτη, ανεκύμαντη πνοή,

Που ως σε φιλί ιερό, μου ανεί τα χείλη,

Σα φύλλο που σαλεύει, μα δε θροεί,


Εικόνα ατάραχη θεϊκή, που μέσα

Στα φρένα μου, αναφαίνεις ξαφνικά,

Όλη γυμνή, στη γαληνήν ανέσα,

Με σαλέμματα, αργά και μυστικά !


Του πόθου ως λυέται ολόγυρά μου η ζώνη,

Του λυτρωμού μου η μυστική ποριά,

Βρίσκει το μάγο πνεύμα, οπού με ζώνει

Την ηδονή, σαν πέλαο τη στεριά,


Και πια, τη ζωή τριγύρα μου δεν ψάχνω,

Μα ολάκερος, σα ρίζα σε πηγή,

Δροσολογάω σ’ ωκεανό το σπλάχνο,

Κρυφή γιομάτο γλύκα και σιγή !


Και να, σαν ο περίστερος, που γρούζει

Στον ήλιο, με το στήθος φουσκωτό,

Η ευτυχιά, η αθάνατη ως με λούζει

Χαρά, η χαρά που μήτε τη ζητώ,


Καθώς χυμάνε μέσα μου τα μύρα

Κι’ αναρροεί βαθιά μου ο γλυκασμός,

Από τα πλάσματα που νιώθω γύρα,

Μου γιομίζει, όλος άξαφνα, ο λαιμός !


Τέλος, ξεσπάει, στην πλάση, η πιθυμιά μου !

Να με ισκιάσει ένας κόσμος, δε βολεί !

Ήλιος, φωτάει δεξά, ήλιος, ζερβά μου,

Από παντού, με ζώνει ανατολή !


Της θεότητας, ως διάπλατη τη θύρα,

Τού νου μου ανοίγει, Ολύμπιος ο σεισμός,

Ξάφνου το στήθος μου, ώ γαλήνια λύρα,

Και το τραγούδι μου, άγριος ποταμός !


ΑΘΗΝΑ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ


-Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΡΑΜΜΑΤΑ, Τόμ. 4, Αρ. 39 (1918)


-Το περιοδικό ΓΡΑΜΜΑΤΑ είναι προσβάσιμο στην ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο 14 φιλολογικών και λογοτεχνικών περιοδικών που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, από το 1834 ώς το 1930.

Ένας Χόντος η χαρά μου...ή Βαδίζω και παρατηρώ μ΄ αυτήν την ερημιά μου

Βάδιζα χθες το απόγεμα, μετά απο καιρό στο ασυνάρτητο κέντρο της πόλης. Αδιάφορος κι αμέριμνος, σαν παρατηρητής. Θωρώ δυό ζουμερές σαραντάρες που πήγαιναν αγκαζέ με βήμα ανυπόμονο και μάτι λεπίδι-είναι όλεθρος να υποτιμάς τέτοιες μαργιόλες...
"Α, τι ωραίος Χόντος!" θαύμασε η μια γυρνώντας ανάλάφρα στη μεριά της αλληνής.
Γυρνώ και στέκω κι εγώ. Είμαι στην οδό Μέρλιν κι αντικρίζω ένα θεαματικό μαγαζί καλλυντικών, εκεί όπου υπάρχει, για τους τύπους λέω περισσότερο, γιατί δεν ταιριάζει τώρα πια, μια ακατανόητη εικαστική σύνθεση με τα επεξηγηματικά λόγια "1941-1944 Εδω ήταν το κολαστήριο της Γκεστάπο".
Έκατσα και το φιλοσόφησα...
Μήπως ρε παιδιά να το αποσύρουμε το ¨θέμα¨;
Μη πανικοβάλεται δηλαδή αναίτια ο κόσμος και νομίζει οτι εκεί μέσα γίνονταν τίποτε αποτρόπαια "φαίης λίφτινγκ"...

Πρόγραμμα Βουλής 30 Μάρτη – 3 Απρίλη 2009


Στη σπουδαία ηθοποιό Ειρήνη Παπά απονεμήθηκε το πρώτο ετήσιο βραβείο «Παγκόσμιας Αναγνώρισης σε Ελληνίδες και Έλληνες» του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. (φωτ. Π. Αθανασιάδης)

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 1/4, 20:30

Δευτέρα, 30 Μάρτη
12:00 (Γραφείο Προέδρου Βουλής) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό και Μέρος Β΄)».

18:30 (Γραφείο Προέδρου Βουλής) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό και Μέρος Β΄)».

18:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις». (1/3)

Τρίτη, 31 Μάρτη
10:00 (Γερουσίας) ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Συζήτηση για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, εν όψει της πραγματοποίησης του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Προστασία της Βιοποικιλότητας – Πέρα από το 2010» (Αθήνα, 27-28 Απριλίου 2009). Στη συνεδρίαση θα παραστούν η κυρία Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο κ. Δημήτριος Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς, η κυρία ’ννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια του Δικτύου Μεσόγειος SOS, ο κ. Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και η κυρία Ευτυχία Αλεξανδρίδου, Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.).

13:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Ανάπτυξης, για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (Δ.Ε.Σ.Φ.Α. Α.Ε.), κ. Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

14:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις».

14:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Ενημέρωση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήριο Χατζηγάκη και τον Πρόεδρο του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α., κ. Νικόλαο Κατσαρό, σχετικά με το θέμα της χορήγησης των αποζημιώσεων των αγροτών και της εν γένει πορείας του Οργανισμού ΕΛ.Γ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 41 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, κατόπιν αιτήματος Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - μελών της Επιτροπής.

18:30 (Γραφείο Προέδρου Βουλής) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό και Μέρος Β΄)».

18:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις». (2/3)

Τετάρτη, 1 Απρίλη
10:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις». (3/3)
18:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό». (1/2)
12:00 (223) ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ: (α) Συμπεράσματα από την επίσκεψη στις Φυλακές Κορυδαλλού. (β) Ενημέρωση από την κυρία Ιωάννα Δρόσου, Εκπρόσωπο της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων γυναικών.

13:00 (151) ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ενημέρωση των μελών της Υποεπιτροπής από την Πρόεδρο των Special Olympics Hellas, κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου, τον Πρόεδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Γεώργιο Φουντουλάκη και τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, κ. Χρήστο Αγγουράκη, για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

13:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, για διορισμό στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων Αθηνών - Πειραιώς (Η.Σ.Α.Π. Α.Ε.), κ. Χαράλαμπου Αραπατσάκου.

18:30 (Γραφείο Προέδρου Βουλής) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης της πρότασης του Προέδρου της Βουλής «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό και Μέρος Β΄)».


Πέμπτη, 2 Απρίλη
09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό». (2/2)

09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό». (2/2)
09:30 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση (1) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιριών Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., PantheonAirways Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία και MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, (2) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε., MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (3) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε. και MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών.»
13:30 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, για διορισμό στη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (Ε.Λ.Τ.Ε.), κ. Απόστολου Ρεφενέ.
-Η συνεδρίαση της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ α ν α β ά λ λ ε τα ι.
-Η συνεδρίαση της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ α ν α β ά λ λ ε τα ι για την Τρίτη, 7 Απριλίου 2009 και ώρα 14.00΄.
-Η συνεδρίαση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ α ν α β ά λ λ ε τ α ι για την Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009 και ώρα 18.00΄.

Παρασκευή, 3 Απρίλη
10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
11:00 (ολομέλεια) Επίκαιρη επερώτηση 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των ναρκωτικών.
πρωί (-) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση (1) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιριών Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., PantheonAirways Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία και MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, (2) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε., MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (3) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε. και MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών.»
απόγευμα (-) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση (1) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιριών Ολυμπιακές Αερογραμμές Α.Ε., PantheonAirways Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία και MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών, (2) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών Α.Ε., MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών και (3) της Σύμβασης Πώλησης και Αγοράς Μετοχών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Εταιρειών Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Α.Ε., Ανώνυμη Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Α.Ε. και MarfinInvestmentGroup Ανώνυμος Εταιρεία Συμμετοχών.»

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Πρόεδροι της Βουλής (27) Παξιμάδης Ιάκωβος


του Παντελή Στ. Αθανασιάδη


Η Τήνος, εκτός από τον Ευστράτιο Παρίση που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1852 ανέδειξε και δεύτερο Πρόεδρο, το 1876, τον Ιάκωβο Παξιμάδη.


Ν. Οικονομόπουλος. Ιάκωβος Παξιμάδης (ξυλογραφία) από το ΙΝΕ/ΕΙΕ


O Ιάκωβος Παξιμάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1789. Είχε συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και αργότερα ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις στην Τεργέστη και στην Αλεξάνδρεια.


Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν ξέσπασε η Επανάσταση, συγκρότησε σώμα ενόπλων και πήρε μέρος σε διάφορες μάχες στην κυρίως Ελλαδα. Ένα από τα σωζόμενα έγγραφα των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, αναφέρει ότι το 1823, ο Παξιμάδης συγκαταλεγόταν στους συμβούλους του Επάρχου της επαναστατημένης Τήνου. Από άλλα έγγραφα προκύπτει, ότι ο Ιάκωβος Παξιμάδης ανέπτυξε πολιτική δράση συμμετέχοντας στις επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις των ετών τουλάχιστον από το 1827 έως το 1932. Φέρεται να συνυπογράφει σημαντικές αποφάσεις, όπως η εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος, αλλά και το αιώνιο ανάθεμα για τους δολοφόνους του Καποδίστρια, Μαυρομιχαλαίους Γεώργιο και Κωνσταντίνο. Τον Ιανουάριο του 1835, διορίσθηκε πρόεδρος του Εμποροδικείου Πατρών.

Αργότερα, υπήρξε πληρεξούσιος Τήνου στην Α΄ Εθνοσυνέλευση του 1843, η οποία κατάρτισε και ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας.

Διορίσθηκε γερουσιαστής στις 16 Ιουνίου 1844 και διετέλεσε τέσσερις φορές γραμματέας της Γερουσίας από το 1846 έως το 1852.

Εξελέγη βουλευτής Τήνου τέσσερις φορές, από το 1868 έως το 1872 και μία ακόμη φορά το 1874.

Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1867. Ψήφισαν συνολικά 127 βουλευτές. Ο Παξιμάδης έλαβε 82 θετικές ψήφους και ο αντίπαλός του βουλευτής Κέρκυρας και πρώην πρόεδρος της Ιόνιας Βουλής, η οποία είχε επικυρώσει την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1863, Στέφανος Παδοβάς, πήρε 43 ψήφους. Βρέθηκαν επίσης δύο λευκά ψηφοδέλτια. Συνολικά ο Παξιμάδης, προήδρευσε σε 54 συνεδριάσεις.

Αμέσως μετά την εκλογή του κατέλαβε την έδρα του Προέδρου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο κανονισμός κύριοι, θέλει είσθαι ο οδηγός μου προς εκπλήρωσιν των καθηκόντων μου, όστις αφ΄ ενός εγγυάται την ελευθερίαν του λόγου και αφ’ ετέρου εξασφαλίζει την τάξιν και την ησυχίαν, άνευ των οποίων τα πάντα προσκόπτουσιν, τα πάντα ματαιούνται».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΙΩΝ, ο Παξιμάδης προτιμήθηκε των επικρατέστερων υποψηφίων, γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ήθελε να αποφύγει τις πιέσεις των φίλων του, που επιδίωκαν αυτοί να αναδειχθούν στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία, στο σπίτι του Κουμουνδούρου είχε γίνει συγκέντρωση βουλευτών, για να αποφασίσουν, ποιος θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος.

Πέθανε το 1884.


*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.
**Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ας μην κλείνουμε τα μάτια.

Όποιος καταδικάζεται για οποιαδήποτε αιτία να εκτίσει ποινή φυλάκισης προκειμένου να σωφρονιστεί έχει ήδη χάσει το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας.Αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι στη διάρκεια της φυλάκισης του θα πρέπει να στερείται την αξιοπρέπεια του, να προπηλακίζεται, να υφίσταται κακομεταχείριση και να φοβάται για την ασφάλεια του. Λυπαμαι που τα γράφω αυτά καθώς στον πολιτισμό μας υποτίθεται ότι είναι αυτονόητα και κατακτημένα. Διάβασα την επιστολή-σόκ της έγκλειστης για ναρκωτικά Κατερίνας στις φυλακές της Θήβας.Επιστολή που απηύθυνε στον συνήγορο του πολίτη και λίγο μετά έχασε τη ζωή της υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σ' αυτή την επιστολή η Κατερίνα περιγράφει ανατριχιαστικές στιγμές που έζησε και προσβάλουν κάθε άνθρωπο μέσα και έξω απο τη φυλακή. Θα πρότεινα να διαβάσετε την επιστολή στο Indymedia Athens γιατί δεν είναι δυνατόν να την αντιγράψω λόγω έκτασης. ¨Ενα μικρό απόσπασμα:
"Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση –ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή.

Όταν και αν κάνεις μπάνιο σε παρατηρεί. Έτσι, μένουμε χωρίς μπάνιο για 7 μέρες και άνω".
Ενας υπουργός Δικαιοσύνης ο Κουβελάκης στο παρελθόν μου είχε πει ότι κάθε υπουργός πρέπει να πηγαίνει τακτικά μέσα στη φυλακή να μυρίζει τη χαρακτηριστική μυρωδιά που αναδύεται για να μην ξεχνάει ότι εκει μέσα υπάρχουν άνθρωποι.
Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στον νυν κερκυραίο υπουργό κ.Δένδια.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Συνειρμοί

Πέφτει εδώ και λίγες ώρες, αυτή η παληά γνώριμη βροχούλα που μας νωτίζει σαν θάνατος.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου΄ ρχονται στο νου τα λόγια του Ν. Καβαδία
"Τίποτε στα χεράκια μου,
μάννα μου δε φτουράει.
Έρωτες, μαλαματικά, ξόμπλια και φυλαχτά
Σιχαίνομαι τον ναυτικό που απόκτησε λεφτά
παράτησε τη θάλασσα και τηνε κατουράει...".
Καλό Σ/Κ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Πάει το i20 πατριώτη..

Ο νεαρός φίλος μας γλυκοκοίταζε το αυτοκινητάκι στην αντιπροσωπεία. Δυο πτυχία, μπήκε με το ΑΣΕΠ στο δημόσιο. Γνωρίστηκε με τη μικρούλα προ μηνός κι ακόμα δεν την πήγε παραλία..
Δώδεκα χιλιαρικάκια έγραφε ο κατάλογος. «Καθαρίζω κάτι λιγότερο από 1.000 ευρώ. Χμμ. Δόσεις, δεν βγαίνει αλλιώς» σκέφτηκε. Τον πρόλαβε όμως ο άλλος..
«Πάρε μια πεντακοσάρα του είπε –από τηλεοράσεως- ο υπουργός. Η οικονομία δεν αντέχει για παραπάνω».
«Δε βαριέσαι», είπε από μέσα του ο νεαρός. «Του χρόνου θα πάει καλύτερα».

Το ξανασκέφτηκε όμως. Τι το ‘θελε..
«Του χρόνου, αν μου δώσουν αύξηση, πες 3%, θα είναι στον περσινό μισθό. Μάλιστα. Δηλαδή 3% επί 1.000 ευρώ, ίσον 30 ευρώ το μήνα. Επί 14 μήνες ίσον 420 ευρώ. Κάντα 400 στρογγυλά. Ναι αλλά αυτά πάνε εσαεί!».

Ο φέρελπις, άρχισε να συννεφιάζει.
«Τετρακόσια, επί 30 χρονάκια μέχρι τη σύνταξη» (σ.σ. αισιόδοξος ο νέος) «δώδεκα χιλιάδες. Χωρίς τις ..ωριμάνσεις και τα σχετικά».
Γυρνά και βλέπει τον παππού με τα ψώνια στο καλάθι, να κουνά το κεφάλι του. Μονολογούσε φωναχτά.
«Πάει το i20, πατριώτη» είπε στον παππού, κι άρχισε να σιχτιρίζει. Από μέσα του αυτή τη φορά..

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Οι μπλογκοφύλακες!

Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν οι ερωτήσεις βουλευτών του ΛΑΟΣ (σύμπτωση;)με τις οποίες ζητούν απο την κυβέρνηση να φιμώσει ή να ελέγξει ή να κλείσει εκείνα τα blogs που "υποκινούν" σε έκνομες πράξεις ή συκοφαντούν. Η κυβέρνηση απαντά με αμηχανία ότι μελετά το θέμα. Για να το μελετήσουμε λοιπόν και μεις οι υπόλοιποι.Σε ότι αφορά στο σκέλος της συκοφαντίας. Απο τότε που εφευρέθηκε η τυπογραφία είδαν το φως και οι περίφημοι λιβελλογράφοι, οι οποίοι ήταν συγγραφείς που επι πληρωμή έγραφαν εναντίον κάποιου για να εξοικονομήσουν λίγα λεφτά απο εκείνους που τους έδιναν την παραγγελία. Δεν τα έβαλε κανείς για το λόγο αυτό με την τυπογραφία.Και η κακή χρήση μιας σπουδαίας εφεύρεσης πάει χέρι-χέρι με την καλή χρήση. Όπως και η τηλεόραση είναι σπουδαίο μέσο και το κατρακυλισμα της δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε απόρριψη του μέσου ή τη λογοκρισία του.
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει με το σύγχρονο μέσο το internet. Δεν θα αρνηθούμε ότι είναι ένας υπέροχος κόσμος με ανυπολογιστες δυνατότητες. Βεβαίως δρουν και ματάκηδες ή παιδόφιλοι μέσα στους κόλπους του. Αλλά και μέσα στις οικογένειες παγκοσμίως έχουμε παιδεραστεία ή ακόμα και βιασμούς. Δεν πιστεύω να καταργήσουμε την οικογένεια γι' αυτό το λόγο.Αν υπάρχουν σελίδες όπως το indymedia για παράδειγμα που κατά τον κ.Πλεύρη προτρέπει σε έκνομες πράξεις θα ήθελα να του θυμίσω ότι παλαιότερα αυτό γινόταν με εφημερίδες τοίχου, δεν άλλαξε τίποτα, απλώς η τεχνολογία ευνοεί την πιο γρήγορη και σε περισσότερους ανθρώπους λήψη πληροφορίας. Αντί να κυνηγάμε μάγγισες λοιπόν καλά θα κάνουμε να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων και όχι να ψάχνουμε πανικόβλητοι πώς θα φιμώσουμε τις φωνές που δεν αρέσουν στα αυτιά μας.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Έχει και η ρουφιανιά τα όριά της!..

Είναι δυο- τρεις απο μας (σ.σ: και δεν θα εκπλαγώ αν είναι και περισσότεροι...) εδώ και λίγον καιρό που τη στήνουνε καραούλι στο καφενείο της Βουλής και δίνουνε "παραπολιτικά" και καρφώνουν με ευσυνειδησία κου-κλουξ-ανοφόρου ο,τι συμβαίνει στις πολιτικο-δημοσιογραφικές παρέες, όπου συνήθως οι άνθρωποι μιλάνε χαλαρότερα. Το αποτέλεσμα; Βλέπει κανείς μετά στα blog κάτι τύπων σαν αυτού του μουνόπανου π.χ του Zougla (σ.σ: στ΄αρχίδια μου ποιός είναι!) κουβέντες του καφενείου που δεν σημαίνουν τίποτε πολιτικά, αλλά ανακατεύουν τη λάσπη.
Άϊντε, σταματήστε το τώρα! Για πολλούς λόγους! Και με την προειδοποίση, οτι υπάρχει τρόπος να τρέχετε και να μην φτάνετε...

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Πρόγραμμα Βουλής 16-20 Μαρτίου 2009

Δευτέρα, 16 Μαρτίου
18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις.
19:00 (ολομέλεια) Επερώτηση αρμοδιότητας υπουργείου ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, 10 βουλευτών του ΛΑΟΣ σχετικά με την κάλυψη βασικών αναγκών των κατοίκων των Ελληνικών νησιών.

Τρίτη, 17 Μαρτίου
12.00 (150) Συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων. Συζήτηση, σχετικά με την κατάσταση των υδατικών πόρων στη Χώρα μας.
18:30 (Γραφείο Προέδρου Βουλής) Συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης της πρότασης του Προέδρου της Βουλής « Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό και Μέρος Β')».
18:00 (ολομέλεια) Αναφορές-ερωτήσεις.
Α1.του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Απόστολου Κατσιφάρα προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την καθυστέρηση έγκρισης και χρηματοδότησης δεκάδων επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο 3299/2004.
A2.του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Χαραλάμπου Χαραλάμπους προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αντικατάσταση των στοιχείων αμιάντου από τα σχολεία της Κέρκυρας.
A3.του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αναστασίου Κουράκη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών των σχολείων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).
A4.του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του επενδυτικού νόμου 3299/2004.
Β1.του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος Κωνσταντίνου Ρόβλια προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την επισκευή κερκίδας στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας.
19:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».

Τετάρτη, 18 Μαρτίου
10:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».
11:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Ακρόαση, από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 43Α του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 2 παρ.5 του ν. 2713/1999 του προτεινομένου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, για διορισμό στη θέση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Ηλία Ζάχου, Αστυνομικού Διευθυντή.
13:00 (223) ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών: Ο Αγροτουρισμός στην Περιφέρεια.
13:00 (151) ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Ενημέρωση των μελών της Υποεπιτροπής από τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.), κ. Γεώργιο Δαβάκη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνο Γαργάλη, σχετικά με θέματα της αρμοδιότητάς τους.
13:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.
14:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις».

Πέμπτη, 19 Μαρτίου
09:30 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
Α1.της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τις εργασίες αναστήλωσης και διαμόρφωσης στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη κ.λπ.
A2.της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Σοφίας Γιαννακά προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αναβάθμιση των συνθηκών εκπαίδευσης στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων κ.λπ.
Α3.της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Λίλας Καφαντάρη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κ.λπ.
Α4.του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Ανάπτυξης, σχετικά με την απομάκρυνση του Κέντρου Διανομής της Δ.Ε.Η. στο Σχιστό Κορυδαλλού κ.λπ.
Α5.του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόττουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των αντεθνικών συνθημάτων στα γήπεδα κ.λπ.
Β1.της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Νατάσας Ράγιου - Μεντζελοπούλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την αντιμετώπιση των βίαιων καταστάσεων από μετανάστες που ζουν στην πόλη των Πατρών κ.λπ.
Β2.του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ιωάννη Μαγκριώτη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη κ.λπ.
Β3.της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου ττρος την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ALUMIL κ.λπ.
Β4.του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική κ.λπ.
Β5.του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με το εμπόριο αλλοδαπών πλανόδιων μικροπωλητών κ.λπ.
10:30 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ «Αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας».
09:00 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» (ακρόαση εξωκοινοβουλετικών προσώπων- 2η συνεδρίαση).
11:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Ακρόαση του κ. Απόστολου Οικονόμου, πρώην Προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης.
12:30 (Γερουσίας) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις» (3η συνεδρίαση).
13:00 (223) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: Συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των μέχρι σήμερα προτάσεων Υπουργείων και Φορέων, σχετικά με θέματα πινακίδων, διπλωμάτων και ιατρικών εξετάσεων οδηγών.
13:00 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ: Ενέργεια και κλιματικές αλλαγές. Τα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσει ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Φίλιππος Τσαλίδης.
13:30 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Ακρόαση του προτεινόμενου, από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Α.Ε. (Κ.Ε.Δ. Α.Ε.), κ. Κωνσταντίνου Φωτόπουλου.
17:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Ακρόαση του προτεινομένου, από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, για διορισμό στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Θερμικών Λεωφορείων (Ε.ΘΕ.Λ.) Α.Ε., κ. Παύλου – Παναγιώτη Καρβελά.


Παρασκευή, 20 Μαρτίου
10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις
Α1.του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, τις ρυθμίσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου κ.λπ.
Α2.του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την επάρκεια και ποιότητα νερού της περιοχής Φαρσάλων κλ.
Α3.του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραϊτη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας στην περιοχή του Μεσολογγίου κ.λπ.
Α4.του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας, την αντεγκληματική πολιτική της χώρας μας κ.λπ.
Α5.του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα της Νέας Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.λπ.
Β1.του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ηλία Λαμπίρη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία κ.λπ.
Β2.της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Λίλας Καφαντάρη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τη διασφάλιση της λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ.λπ.
Β3.του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, σχετικά με την αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων των καθαριστικών στις εφορίες Αττικής κ.λπ.
Β4.του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστεριού Ροντούλη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου εκτροπής του άνω ρου του Αχελώeου κ.λπ.
11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση αρμοδιότητας Υπουργείου ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, 29 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ακρίβεια.-

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Τίποτε δεν είναι σαν τον ΠΑΟΚ!

Την περασμένη Κυριακή συμφιλιώθηκα ξανά με τη Σαλονίκη. Περνούσαμε έξω απο το Λουτρό όταν άκουσα, χωρίς να το περιμένω, τον οχτάχρονο γυιό μου να λέει "μπαμπά, όσοι ζούνε εδώ μπορεί και να είναι συνηθισμένοι, αλλά, για μας που είμαστε απο αλλού, η Θεσσαλονίκη είναι πολύ ωραία πόλη!". Ο Ηλίας μου, σκέφτηκα, έχει τον τρόπο του...
Φτάσαμε με το τραίνο μεσημεράκι, γύρω στις 12, λύνοντας σταυρόλεξα και κινώντας με τα πόδια, απο τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, διαβήκαμε το έρημο Βαρδάρι και περνώντας ξυστά απο τη Μοδιάνο, πιάσαμε στο καπάκι Αριστέλους για να βγούμε μετά κατηφόρα στη λεωφόρο Νίκης. Διαδρομή επιτηδευμένη. Και σαν νάμασταν-και είμασταν!- χαρούμενοι ξένοι, ανάμεσα σε δικούς.
Σταθήκαμε μαγεμένοι στη λιακάδα, σ΄ένα μαγαζί στη λεωφόρο Νίκης. Έβγαλε αυτός το ταπεράκι του με τα γεμιστά της μάνας του να φάει, η τελευταία της εξουσία, κι εγώ παράγειλα κεφτέδες.
Γυρίσαμε στα πέριξ αδιαμαρτύρητα.
Κι εκεί γύρω στις πεντε ανηφορίσαμε για την Τούμπα!..
Όποιος δεν είναι ΠΑΟΚ δεν καταλαβαίνει...Η Τούμπα ήταν-και είναι!- άλλο σκηνικό! Σαν να άνοιξε ξαφνικά μια αυλαία και μπήκαμε απροσδόκητα στο προσκήνιο, σ΄ έναν τόπο οικείο και μαγικό, γεμάτο αποδοχή κι αβερτοσύνη. Τα (ξανα)έβλεπα μέσα απο τα έκθαμβα μάτια του...
Καμία επιτήδευση, καμιά ανάγκη για επινοήσεις και συγκατάβαση. Πανυγήρι! Πρίγκηπες και νεράϊδες ντυμένοι στα μαύρα στις ταβέρνες, τα γυράδικα και τις καφετέριες, γουστάρανε περιμένοντας την ώρα έναρξης του παιχνιδιού. Το παιχνίδι ήταν η πρόφαση, Οι αδερφάρες του ΟΣΦΠ και η αγορασμένη τους ιστορία όπως και ολόκληρου του γαμημένου ΠΟΚ ήταν το λιγότερο που τους απασχολούσε! (σ.σ: παρεπιμπόντως, είδα στο ημίχρονο, αυτήν την τσατσά και παραγωγό οπαδικού μίσους τον Σάββα Θεοδωρίδη που τόσο καμώνεται στου Καραϊσκάκη τον νταή, να τον προστατεύει-ΕΝΤΡΟΜΟ και ΚΑΤΩΧΡΟ- η ασφάλεια του ΠΑΟΚ σαν τις γριές που τις αλλάζουν καθετήρα στα νοσοκομεία...).
Οι μπάτσοι βεβαίως, υπακούοντας στις επιταγές του Κόκκαλη και των θλιβερών του κολαούζων που ζήτησαν να κατέβει στο γήπεδο ο στρατός, πνίξανε τη Τούμπα στα δακρυγόνα!
Πειθήνια όργανα αυτού του γελοίου και ασυνάρτητου κράτους των "εθνικών προμηθευτών", έπεσαν απάνω σε ο,τι κινείται και αντιμετώπισαν τους Τουμπιώτες, όπως τον IRA οι λούγκρες οι Εγγλέζοι!
Άνθρωποι που καθόντουσαν και πίνανε κρασί φιλειρηνικά στις γύρω ταβέρνες και ζευγαράκια ή παρέες στις γειτονικές καφετέριες γινήκανε θύματα μιας βλακώδους επιχείρησης καταστολής (σ.σ: σαν να θέλανε προκλητικά να μας πούνε μπροστά στα μούτρα μας ποιος είναι το κράτος...) απο γαμημένα ένστολα κωλόπαιδα που μπουκάριζαν μέσα με άνωθες διαταγές και ρίχνανε δακρυγόνα στο ψαχνό!
"Μπαμπά, θέλω να πάμε σπίτι" μου ζήτησε φοβισμένος ο γιός μου, μισή ώρα περίπου προτού αρχίσει το παιχνίδι, όταν δεν μπορούσε πλέον να σταθεί κανείς πουθενά! Ένοιωσα απόγνωση! Δεν είχα κάπου να τον πάω ...Κι αν δεν τον είχα μαζί μου θα΄ παιρνα κεφάλια!..
Έξω, στον ανοιχτό χώρο του γηπέδου, μιλάμε!, δεν μπορούσες να σταθείς! Στις απάνω αίθουσες των VIP΄S όπου κατέφυγα τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. "Στο διάολο όλοι!¨είπα κάποια στιγμή και πήρα τον Ηλία να φύγουμε απο το τρελοκομείο. "Είναι χειρότερα κάτω!" μου είπαν κλαίγοντας απο τα χημικά, τα φιλότιμα παιδιά της Ασφάλειας του ΠΑΟΚ. Οι μπάτσοι είχανε κάνει τη Τούμπα κόλαση!!!
"Έγινε λελογισμένη χρήση χημικών" είπε χθες στην πούστικη ανακοίνωσή της η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης!
Τους γαμείς τώρα αυτούς για όχι...
Επιμύθιο: Γυρνάμε με τον Ηλία με την κλινάμαξα "505" Αθήνα. Τον βοηθάω να βάλλει παπούτσια και μπουφάν κι αφού πιάνει επαφή με την πραγματικότητα μου λέει εκεί γύρω στις εφτά παρά τέταρτο το πρωϊ "ρε μπαμπά, τι ωραία περάσαμε στη Σαλονίκη!.."
Οχτώ χρονών παιδί και μπήκε στο νόημα...
Αθήνα γαμημένη. Ποιός σε γαμεί και ποιός σε πληρώνει...

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Πρόεδροι της Βουλής (26) Κρεστενίτης Λυκούργος

του Παντελή Στ. Αθανασιάδη

Δεύτερος Πρόεδρος Βουλής με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, είναι ο αγωνιστής της Εθνεγερσίας και πολιτικός Λυκούργος Κρεστενίτης, γόνος ισχυρής οικογένειας της περιοχής.


Ο Λυκούργος Κρεστενίτης αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, και πολιτικός, κατάγονταν από μεγάλη οικογένεια της Ηλείας. Γεννήθηκε στον Πύργο το 1793. Προσωπογραφία του υπάρχει στη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.
Σπούδασε αρχικά στη Ζάκυνθο και αργότερα φοίτησε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας. Στο νησί των Φαιάκων μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν επανήλθε στον Πύργο, εργάσθηκε για την επιτυχία της Επανάστασης των Ελλήνων. Όταν άρχισε ο μεγάλος ξεσηκωμός, επικεφαλής συμπατριωτών του υπό τον οπλαρχηγό Χαράλαμπο Βιλαέτη, πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Δυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ακολούθησε τον Ανδρέα Ζαΐμη και ήταν αντίπαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Ζαΐμης μάλιστα σε σωζόμενο έγγραφό του, κατηγορούσε τον Κολοκοτρώνη ότι έκαψε το 1823 στον Πύργο, το σπίτι του Κρεστενίτη.
Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, ο Λυκούργος Κρεστενίτης μετείχε σε ποικίλες επιτροπές διαχείρισης χρημάτων και εφοδίων και ιδιαίτερα, όταν ο Ιμπραήμ το 1825 κατέστρεψε την Πελοπόννησο και το 1826 κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου. Συμμετέσχε στις επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις του 1827 και του 1832
Επί Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και κατά την βασιλεία του Όθωνα, ανέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις.
Με την πολιτική ασχολήθηκε, όταν η χώρα απέκτησε συνταγματικό πολίτευμα.
Βουλευτής Ηλείας, για πρώτη φορά, εξελέγη το 1847. Στις 25 Νοεμβρίου 1860 διορίσθηκε γερουσιαστής.
Αργότερα, αναδείχθηκε άλλες τρεις φορές βουλευτής Ηλείας από το 1865 έως το 1871.
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης διορίσθηκε υπουργός Δικαιοσύνης το 1846 στην κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη. Υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δικαιοσύνης το 1848 στην κυβέρνηση Γεωργίου Κουντουριώτη. Υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Εσωτερικών το 1849 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη και το 1855 στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Το 1860 διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Αθανάσιου Μιαούλη, το 1865 υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Στην ίδια κυβέρνηση διορίσθηκε και προσωρινός υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.
Πρόεδρος της Βουλής, εξελέγη στις 10 Δεκεμβρίου 1866. Είχαν ψηφίσει 102 βουλευτές. Ο Κρεστενίτης πήρε 92 ψήφους και ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος δύο ψήφους. Βρέθηκαν και έξι λευκά ψηφοδέλτια. Αμέσως μετά την εκλογή του ευχαρίστησε τους βουλευτές και τόνισε μεταξύ άλλων: «Εν αδελφική ομονοία και αγάπη εργαζόμενοι δείξωμεν ότι είμεθα άξιοι του θείου Συνταγματικού Πολιτεύματος». Προήδρευσε συνολικά σε 87 συνεδριάσεις.
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης πέθανε στην Πύργο Ηλείας το 1873.


Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη
ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".

Πρόγραμμα Βουλής 9-11 Μάρτη 2009

σε πειραματική λειτουργία από τις 3/3/2009


Δευτέρα, 9 Μάρτη
18:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις.
Α1.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας & Οικονομικών, σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής δανειοδότησης των επιχειρήσεων και άρση των τεχνικών εμποδίων για την ένταξη επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ κλπ.
Α2.της ε΄ αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτού του ΚΚΕ Βέρας Νικολαϊδου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με τη μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού κλπ.
Α3.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μπανιά προς τον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης,σχετικά με τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας κλπ.
Α4.του βουλευτή του ΛΑΟΣ Σπ.Ά. Γεωργιάδη προς τον υπουργό Μεταφορών & Επικοινωνιών, σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων κλπ.
Β1.του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη προς τον υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με το έργο διαμόρφωσης του οικολογικού πάρκου στην έκταση της Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ μεταξύ Ιλισού και Κηφισού κλπ.
Β2.του βουλευτή του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μελών του Συλλόγου συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού της Βορειοδυτικής Ελλάδας κλπ.
Β3.του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κοροβέση προς τον υπουργό Εσωτερικών,σχετικά με τη δημιουργία υποδομών για την αξιοπρεπή στέγαση και περίθαλψη των μεταναστών κλπ.
Β4.της βουλευτού του ΛΑΟΣ Δ. Αράπογλου προς τον υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών κλπ.
19:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις». (1/3)

Τρίτη, 10 Μάρτη
11:00 (Γερουσίας) Επιτροπές ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ για τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση [COM (2008) 811 τελικό].
14:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ: Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας «Αύξηση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας».
18:00 (ολομέλεια) Αναφορές-ερωτήσεις.
19:00 (ολομέλεια) Ειδική συνεδρίαση σχετικά με τη δωρεά οργάνων σώματος και τις μεταμοσχεύσεις.

Τετάρτη, 11 Μάρτη
10:00 (ολομέλεια) Ειδική συνεδρίαση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με θέμα «Γυναίκα και Εθελοντισμός – Γυναίκα και Κοινωνική Προσφορά».
13:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Συζήτηση επί της «Έκθεσης 2007» της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Θα ενημερώσει ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κ. Παπαϊωάννου.
18:00 (150) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ: Ενημέρωση επί θεμάτων, που απασχολούν τους Έλληνες της περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Θα παραστούν οι κκ Ιβάν Σαββίδης, συντονιστής της Περιφέρειας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ - πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων της Ρωσίας, Κυριάκος Ιορδανίδης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Βαλεντίνος Σαχμπάζοβ και Ιβάν Τσιτλίδης, Μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου, Παύλος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων του Καζακστάν «Φιλία», Φώτιος Τσιτλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης των Ελληνικών Κοινοτήτων της Γεωργίας, Αρκάδιος Χιτάροβ, Πρόεδρος της Ένωσης των Ελληνικών Συλλόγων της Αρμενίας, Ραφαέλ Ντελιάνοβ, Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων της Λευκορωσίας «Πελοπόννησος», Βλαντίμιρ Γιανίεβ, Πρόεδρος της Κοινότητας του Ελληνικού Πολιτισμού «Ελευθερία» στη Μολδαβία, Ρολάντ Στομάτοβ, Περιφερειακός Διευθυντής του Ελληνικού Ιατρικού Κέντρου «Ιπποκράτης», Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου- Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Νάντια Τσαπνή, Μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου και Ελλάδα Μαυρομάτη, Διοικήτρια της ΑΓΟΟΡ.
18:00 (ολομέλεια) Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις». (2/3)

Πέμπτη, 12 Μάρτη
09:30 (151) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ: Ακρόαση του προτεινομένου, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, για διορισμό στη θέση του Προϊσταμένου του Σώματος Επιθεώρησης και Ελέγχου των Καταστημάτων Κράτησης Ευριπίδη Αντωνίου, επίτιμου αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.
13:30 (Γερουσίας) Επιτροπές ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ και ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ: Συζήτηση επί των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Έρευνας «Προβλήματα στην Ισότητα των Φύλων» (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) και επί της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών – 2009» COM (2009) 77 τελικό.
Θα παραστεί η γγ Ισότητας των Φύλων Ευγενία Τσουμάνη.
11:00 (ολομέλεια) Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως με πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη με θέμα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.

Παρασκευή, 13 Μάρτη
10:00 (ολομέλεια) Επίκαιρες ερωτήσεις.
11:00 (ολομέλεια) Επερώτηση 14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των δανειοληπτών και των συναλλασσομένων με τις τράπεζες.

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Αύριο Παρασκευή 6/3, στην "ώρα του πρωθυπουργού", ο κ. Καραμανλής θα απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου (πιστωτική ασφυξία) αλλά όχι στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη (έκθεση Στέητ Ντηπάρτμεντ). Στη θέση του θα βρεθεί η υπουργός Εξωτερικών Θ. Μπακογιάννη.

Τη Δευτέρα, 9/3 αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους άυλους τίτλους και το τέλος παρεπιδημούντων.
Την Τρίτη, 10/3, θα διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για τη Δωρεά Οργάνων Σώματος
Την Τετάρτη, 11/3, το πρωί, ειδική συνεδρίαση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με θέμα "Γυναίκα και Εθελοντισμός". Το απόγευμα, η συνέχεια του νομοσχεδίου για τους άυλους τίτλους.
Την Πέμπτη, 12/3, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα Εθνικά Θέματα και την Εξωτερική Πολιτική, που προκάλεσε ο ΛΑΟΣ.
Την Παρασκευή, 13/3, δεν θα υπάρξει "ώρα πρωθυπουργού, λόγω απουσίας του κ. Καραμανλή. Η Επερώτηση που θα συζητηθεί θα είναι του ΣΥΡΙΖΑ για τους Δανειολήπτες.