Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Πρόεδροι της Βουλής (30) Χρηστίδης Δημήτριος

του Παντελή Στ. Αθανασιάδη


Αγωνιστής της Εθνεγερσίας και πολιτικός με μεγάλη δράση, υπήρξε ο Δημήτριος Χρηστίδης, που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1869 και μεταξύ άλλων ανέλαβε επτά φορές το υπουργείο Οικονομικών σε διάφορες κυβερνήσεις.

Ο Δημήτριος Χρηστίδης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1795. Σπούδασε στο Ιάσιο της Μολδαβίας και συμπλήρωσε τις σπουδές του σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821, έσπευσε αμέσως στην εξεγερμένη Ελλάδα και πήρε ενεργό μέρος στον Αγώνα. Πολέμησε μεταξύ άλλων στην πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, το 1822.

Ο Χρηστίδης έγινε γραμματέας του Ιωάννη Κωλέττη. Το 1825, ήταν γενικός γραμματέας του Εκτελεστικού Σώματος, αντικαθιστώντας τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Ασχολήθηκε βασικά με διοικητικά ζητήματα.

Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ουσιαστικά την εποχή του Όθωνα, ο οποίος τον διόρισε υπουργό Εσωτερικών το 1833. Ο Δημήτριος Χρηστίδης αναδείχθηκε γρήγορα σε ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου Γαλλικού κόμματος, μαζί με τους Ιωάννη Κωλέττη και Ρήγα Παλαμήδη.

Το 1833 διορίσθηκε νομάρχης, αρχικά της Μεσσηνίας και αργότερα της Εύβοιας. Το 1835 τοποθετήθηκε νομάρχης Κυκλάδων και παρέμεινε στη Σύρο, επί πενταετία.

Το 1840 τοποθετήθηκε πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1841διορίσθηκε από τον Όθωνα, υπουργός των Εξωτερικών και του Βασιλικού Οίκου στη βραχύβια κυβέρνηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Αμέσως μετά, διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών και ουσιαστικά προεδρεύων της κυβέρνησης μέχρι την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843. Ωστόσο, στο διάστημα αυτό η επιρροή του στο γαλλικό κόμμα άρχισε να φθίνει και τελικά ο ίδιος υποσκελίστηκε από τους Παλαμήδη και Κωλέττη.

Εξελέγη βουλευτής Σύρου το 1847. Διορίσθηκε γερουσιαστής το 1851. Υπήρξε πληρεξούσιος της προξενικής περιφέρειας Καΐρου στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862. Επανεξελέγη βουλευτής Σύρου κατά τα έτη 1869-1871, 1872- 1874 και 1875-1879. Tην τελευταία βουλευτική θητεία του, τη διέκοψε ο θάνατός του.

Ο Χρηστίδης τον Ιανουάριο του 1865 είχε διορισθεί μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας, του συμβουλευτικού σώματος που θεσπίσθηκε με το Σύνταγμα του 1864, αλλά είχε μόλις δεκάμηνο βίο, μετά τις αντιδράσεις της Βουλής.

Κατά τα έτη 1850-1853 ανέλαβε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Κριεζή. Το υπουργείο Οικονομικών έμελλε να υπηρετήσει ο Χρηστίδης άλλες έξι φορές από το 1864 έως το 1872 στις κυβερνήσεις Κανάρη, Δεληγεώργη, και Βούλγαρη. Διετέλεσε ακόμη και προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης το 1872 σε κυβέρνηση του Δεληγεώργη. Η εφημερίδα «Φώς» έγραφε για τον υπουργό Οικονομικών Δημήτριο Χρηστίδη:

«Έλα σύναζε Χρηστίδη

Δια να τα εύρουν άλλοι

Και λαμπάδας να σ’ ανάψουν

Εκατόν εις το κεφάλι».

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 12 Ιουλίου 1869. Ευχαριστώντας τη Βουλή τόνισε μεταξύ άλλων: «Εν μόνον οφείλω και δύναμαι από της στιγμής ταύτης να βεβαιώσω πανδήμως, ότι θέλω τηρήσει άκραν αμεροληψίαν εις την εκπλήρωσιν των νέων καθηκόντων μου». Προήδρευσε σε 79 συνεδριάσεις.

Πέθανε στην Αθήνα, στις 20 Μαΐου 1887.


*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

**Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη
ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".