Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005

1981 – Σεισμός στην Αθήνα – «Σεισμός στη Μαδρίτη»*


Υπό Παντελεήμονος του Ιαματικού

Ένας μεγάλος σεισμός ήταν και εκείνος της 24ης Φεβρουαρίου 1981, όταν λίγο πριν από τις 11 το βράδυ, με επίκεντρο τις Αλκυονίδες Νήσους, συγκλόνισε την Αττική, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και συντρίμμια.
Η Βουλή την ώρα εκείνη συνεδρίαζε. Κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη, αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ. Θέμα της συνεδρίασης, η συζήτηση μιας επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις επιπτώσεις της βιομηχανικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Η συζήτηση είχε προχωρήσει αρκετά. Επάνω στην έδρα βρίσκονταν ο αντιπρόεδρος Αρίσταρχος Γκίλλας.
Η ισχυρή δόμηση, έκανε το Μέγαρο του Κοινοβουλίου να τρίξει.
Τα φώτα έσβησαν αμέσως. Τότε το κτίριο δεν διέθετε γεννήτρια δική του για να έχει αυτονομία. Η συνεδρίαση λύθηκε όπως- όπως και όλοι έφυγαν έξω…
Ο πρόεδρος της Βουλής αείμνηστος Δημήτριος Παπασπύρου, δεν ήταν στη Βουλή. Την ώρα εκείνη παρέθετε επίσημο δείπνο στο τότε ξενοδοχείο «Μεριντιέν» σε Κινεζική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέπτονταν τη χώρα μας.
Στο δείπνο εκείνο παρίσταντο επίσης ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδης, ο υπουργός Συντονισμού Παν. Παπαληγούρας, ο Γεώργιος Μαύρος, ο Χ. Φλωράκης, ο Λ. Κύρκος, και πολλοί άλλοι βουλευτές.
Όλα είχαν πάει καλά, το φαγητό ήταν καλό, οι λόγοι ήταν θερμοί. Ακόμα και η διαβεβαίωση του Δημητρίου Παπασπύρου «πως τίποτα δεν θα κλονίσει την ελληνοκινεζική φιλία» πολύ πειστική.
Μέχρι τη στιγμή εκείνη, λίγα δηλαδή λεπτά αργότερα, που ο σεισμός… κλόνισε τα πάντα. Το δείπνο διαλύθηκε. Οι Κινέζοι πιο ψύχραιμοι αποχώρησαν απόλυτα πειθαρχημένοι.
Εκείνος ο σεισμός, λίγες μέρες μετά, ξεσήκωσε τους πάντες στη Βουλή, όταν η Τεχνική Υπηρεσία, σε μια έκθεσή της επεσήμαινε τον κίνδυνο που διέτρεχε το ιστορικό κτίριο σε ένα μελλοντικό μεγαλύτερο σεισμό, λόγω της Βιβλιοθήκης. Μεγάλες ποσότητες βιβλίων επειδή δεν υπήρχαν χώροι στοιβάζονταν στον επάνω όροφο του Μεγάρου δημιουργώντας προβλήματα στατικής επάρκειας.
Από τότε άρχισαν μεγάλες και εκτεταμένες εργασίες. Επί προεδρίας Ι. Αλευρά, τοποθετήθηκαν γεννήτριες και επισκευάστηκαν πολλοί τοίχοι, εσωτερικά και εξωτερικά. Επί προεδρίας Α. Τσαλδάρη έγιναν σημαντικές εργασίες στο εσωτερικό το Μεγάρου και απομακρύνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Επί προεδρίας Α. Κακλαμάνη, έγινε μεταφορά πολλών βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, ώστε να ελαφρυνθεί ο φόρτος του κτιρίου. Επίσης, με την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ περιμετρικά του κτιρίου, έγιναν πολλές, πυκνές και σημαντικές υποστυλώσεις του εδάφους, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος.
Η Βουλή είναι καλά θωρακισμένη…
Και μια μικρή παρένθεση: Ο σεισμός του 1981, είχε γίνει το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου. Το μεσημέρι εκείνης της μέρας, όλοι διάβαζαν στις εφημερίδες για ένα άλλο «σεισμό» που είχε σημειωθεί στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας την προηγούμενη. Ο αντισυνταγματάρχης της Πολιτοφυλακής Αντόνιο Τεχέρο είχε εισβάλει επικεφαλής ενόπλων στο Κοινοβούλιο που συνεδρίαζε και κρατούσε ομήρους όλους τους βουλευτές και πολλούς υπουργούς, που τους είχαν υποχρεώσει να πέσουν καταγής. Ο μόνος που αρνήθηκε και παρέμεινε όρθιος στο εδώλιό του ήταν ο τότε εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ισπανίας Κάλβο Σοτέλο. Μαζί με τους βουλευτές είχαν πέσει καταγής και οι τεχνικοί της τηλεόρασης. Άφησαν όμως μια κάμερα ανοιχτή και όλη η Ευρώπη με κομμένη τη ανάσα, έβλεπε τι συνέβαινε μέσα στην μεγάλη αίθουσα του Ισπανικού Κοινοβουλίου
Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, δεν ενέδωσε στα αιτήματα του φρανκιστή Τεχέρο και η απόπειρά του να ανατρέψει τη Δημοκρατία στην Ισπανία απέτυχε.
Γι’ αυτό τον πολιτικό «σεισμό» σε μια άλλη Βουλή, διάβαζαν οι Αθηναίοι το μεσημέρι και το βράδυ, τους βρήκε ο πραγματικός σεισμός των Αλκυονίδων….


*το θέμα παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: