Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007

«Blog-κρατία», n 5n εξουσία

Απόσπασμα ομιλίας της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ κατά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (15/1/2007).

[..]

«Blog-κρατία», n 5n εξουσία

Ειπώθηκε, ίσως με κάποια υπερβολή, ότι ο τύπος είναι η τέταρτη εξουσία, πρέπει πιο εύλογα να πούμε μάλλον ότι ζούμε σε μια εποχή «μιντιοκρατίας» και αυτό για να περιλάβουμε όλα τα μέσα επικοινωνίας που διαθέτει σήμερα ο κάθε μοντέρνος άνθρωπος (πολίτης βέβαια κυρίως των ανεπτυγμένων κοινωνιών), και όχι μόνο ο ειδικός χειριστής και διαχειριστής κάποιας δημοσιογραφικής ιδιότητας. Για του λόγου το αληθές, θα επισημάνω ότι οι παραδοσιακές ευχετήριες κάρτες παραγκωνίστηκαν φέτος από τα περίφημα SMS, τα ηλεκτρονικά μηνύματα (ο αριθμός τους προκάλεσε δυσλειτουργία στο όλο ηλεκτρονικό σύστημα) και θα αναφέρω βιαστικά την παρουσία στο διαδίκτυο (στα web sites) κάθε είδους πληροφοριών που προέρχονται από αμφίβολες συχνά μη έγκυρες πηγές, άγνωστης συνήθως προέλευσης. Και βέβαια όλως ιδιαίτερα θα τονίσω την αστραπιαία διάδοση των selfmedia, δηλαδή των blogs που τείνουν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά massmedia. Ενδεικτικά μόνο θα υπογραμμίσω ότι το blog της Arianna Huffigton με τον τίτλο Huffigton Post έχει εκθρονίσει στην Αμερική τον Τύπο (συμπεριλαμβανομένου και του περίφημου Time). H Arianna ρυθμίζει τώρα στις ΗΠΑ κάθε πολιτικό διάλογο.

Εμφανίζονται πάνω από 100.000 καινούργια blogs την ημέρα στον κόσμο χωρίς ακόμη να διαφαίνεται κάποιος κορεσμός. Blogs που διεκδικούν από τα πιο παραδοσιακά μίντια (τον Τύπο, την τηλεόραση) το δικαίωμα του καθενός να πληροφορεί, να πληροφορείται, να σχολιάζει την καθημερινότητα επαινώντας και κακίζοντας κατά βούληση, χωρίς να είναι υπόλογος σε κανέναν. Όποιο από τα νέα αυτά μιντιακά δημοσιεύματα πετυχαίνει να προσελκύσει τους δικτυοναύτες, απορροφά ικανό μέρος της διαφήμισης, που βέβαια αφαιρείται από τον Τύπο, θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη του.

Τη δύναμη των blogs γνωρίζουν άριστα οι πολιτικοί που προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν προωθώντας blog παραγωγές των ίδιων αλλά και των οπαδών τους. Έτσι τώρα μιλούν για την 5η εξουσία, την blog-κρατία που έχει σήμερα και την εγκυκλοπαίδεια της με την περίφημη Wikipedia (τη γρήγορη δηλαδή εγκυκλοπαίδεια, όπου ο καθένας γράφει και συμπληρώνει ελεύθερα τα διάφορα λήμματα της. Τόσο που εμπνευστής της, ο Λάρι Σάνγκερ, δηλώνει πως η δική του εγκυκλοπαίδεια υπερέχει της British, δεδομένου ότι εκσυγχρονίζεται αδιάκοπα, υπό τον έλεγχο μάλιστα διαιτητών συντακτικής ομάδας ειδικών.

«Blogo ergo sum»

Τη δύναμη όμως των blogs γνωρίζουν και οι υπό εκκόλαψη λογοτέχνες που δημοσιεύουν τώρα τα βιβλία και έργα τους στο διαδίκτυο χωρίς να έχουν ανάγκη από απαιτητικούς εκδότες. Τα γνωστά πια blooks (σύμπτυξη όρων blog και book) δεν περιλαμβάνουν μόνο πρωτόλεια νέων και άγνωστων συγγραφέων. Για την ευρύτητα που έλαβε η blog-λογία θα σημειώσω διασκεδαστικά το αποτέλεσμα έρευνας μεταξύ Βρετανών φοιτητών γνωστών πανεπιστημίων. Τα 85% χρησιμοποιούσαν blog, αλλά μόνο το 5% ήξερε να βράσει ένα αβγό.

Δεν προτίθεμαι να κάνω την κριτική του νέου αυτού μέσου ενημέρωσης και πληροφόρησης που έχει για σύνθημα: blogo ergo sum κατά το cognito του Καρτεσίου. Η ποιότητα των δεδομένων που παρέχει είναι πάντως λίαν αμφιβόλου αξίας. Η ανάγκη άλλωστε για την επεξεργασία ελέγχου, από ειδικούς διαιτητές, των πληροφοριών που παρέχει γρήγορα, άμεσα και πλουσιοπάροχα το διαδίκτυο, αποδεικνύει τον κίνδυνο που διαβλέπουν οι σοβαροί χρήστες του, από τη διάδοση ανεύθυνων, κακόβουλων, λανθασμένων και διαστρεβλωμένων στοιχείων. Παρενθετικά για την αλήθεια των λεγομένων μου, παραπέμπω στον απαράδεκτο λίβελο κατά του Βυζαντίου (το ονομάζει, μεταξύ άλλων, ντροπή και αίσχος της ιστορίας). Όλα αυτά ελληνικά, μολονότι το φληνάφημα αυτό είναι βουλγαρικής προέλευσης.

Είμαστε μακριά ακόμη από τη λύση του προβλήματος αυτού, που μετατρέπει το διαδίκτυο, από δυναμική πηγή παιδαγωγικού πλούτου, σε φορέα σίγουρου σκοταδισμού.

Το πρόβλημα απασχολεί τους ειδικούς, όπως άλλωστε και το συναφές ζήτημα της ανάγνωσης και σύνταξης της εικόνας, που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί, ως νέο παγκόσμιο γλωσσικό ιδίωμα τη βάση γνώσης, αλλά και διαμόρφωσης του χαρακτήρα της καλλιέργειας και της πολιτισμικής ενημέρωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

[..]

Πηγή: εφημερίδα Αγγελιοφόρος

Cognito ergo sum: Σκέπτομαι άρα υπάρχω

6 σχόλια:

philos είπε...

Για ποιο λόγο να ξέρεις πως να βράσεις ένα αυγό, όταν ξέρεις πως να βρεις την σχετική πληροφορία στο διαδίκτυο και μάλιστα παραθέτοντας σου 100 διαφορετικούς τρόπους με φουλ σχεδιαγράμματα και λεπτομέρειες?

Το να ξέρεις να ψάχνεις στο internet, γρήγορα και σωστά και να αξιολογείς την παρεχόμενη πληροφορία, πρέπει να αποτελέσει ξεχωριστό μάθημα στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Greg είπε...

Για ποιό λόγο να ψάξεις για την πληροφορία όταν ξέρεις ότι υπάρχει;

(μαθηματική προσέγγιση)

Όταν ένα πρόβλημα καταλήξει να έχει τις συνθήκες ενός άλλου προβλήματος που έχει λυθεί σταματάς και παραπέμπεις στο άλλο.

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Εγώ θα στεκόμουν στην κριτική της κας Γλύκατζη ότι "Η ποιότητα των δεδομένων που παρέχει είναι πάντως λίαν αμφιβόλου αξίας. Η ανάγκη άλλωστε για την επεξεργασία ελέγχου, από ειδικούς διαιτητές, των πληροφοριών που παρέχει γρήγορα, άμεσα και πλουσιοπάροχα το διαδίκτυο, αποδεικνύει τον κίνδυνο που διαβλέπουν οι σοβαροί χρήστες του, από τη διάδοση ανεύθυνων, κακόβουλων, λανθασμένων και διαστρεβλωμένων στοιχείων."

Μια κριτική που δέχομαι ως ένα βαθμό. Ωστόσο, η μπλογκόσφαιρα κατέστη για σημαντικό αριθμό ανθρώπων, ένα πεδίο έκφρασης που δεν υπήρχε, και αντιμετώπισε -εν μέρει- τόσο την απουσία «αγοράς» λόγω των αλλαγών στις κοινωνικές δομές, όσο και τον ασφυκτικό έλεγχο στους υπάρχοντες διαμεσολαβημένους διαύλους επικοινωνίας. Ως εκ τούτου, δικαιούται μεν κάποιος να αμφισβητεί ευλόγως την ποιότητα των δεδομένων στον ιστοημερολογιόκοσμο, έχει δε την ευκαιρία να ανακαλύψει δεδομένα που δεν θα έβρισκαν αλλιώς αποδέκτες.

Rodia είπε...

".. αποδεικνύει τον κίνδυνο που διαβλέπουν οι σοβαροί χρήστες του.."
Ποιοι να είναι άραγε αυτοί οι σοβαροί χρήστες;

..εκείνοι που αυτοπροβάλλονται ως σοβαροί, εμένα δεν μου γεμίζουν το μάτι..

Eleni63 είπε...

Η προσέγγιση είναι ορθολογική. Μπορεί κανείς να διαφωνεί αλλά γίνεται με σοβαρό τρόπο. Δεν ήξερα το κείμενο και ευχαριστώ για την αναμετάδωση. Να που οφελείται και η κ. Αρβελέρ από ένα μπλογκ λοιπόν

αθεόφοβος είπε...

Μπορεί πράγματι ένα μπλόγκ να έχει παραπλανητικές η και ψεύτικες πληροφορίες.Το έκανα πρόσφατα εξεπίτηδες για να δώ αν θα γίνει πιστευτή η ψεύτικη πληροφορία που έβαλα σε ένα πόστ για αστρολογία.
Με ιδιαίτερη χαρά διαπίστωσα ότι λειτούργησε η κριτική σκέψη όσων το διάβασαν και δεν το δέχτηκαν αβασάνιστα.
Δεν μας αναφέρει η κ Αρβελέρ αν υπήρξαν σχόλια στο κείμενο αυτού του μπλόγκ περί Βυζαντίου που λέει,εκτος αν συγχέει άρθρο από κάποιο σάϊτ χωρίς σχόλια οπότε δεν είναι μπλόγκ.