Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

No name, no money

"No name no yes money"

Ενημέρωση (14.30) "Δεν παγώνει η βοήθεια στα Σκόπια". Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη, "Η ΠΓΔΜ δεν συμπεριελήφθη στις χώρες με τις οποίες παρατείνεται, μέσω ανταλλαγής διπλωματικών εγγράφων, η διάρκεια ισχύος του ΕΣΟΑΒ μέχρι το 2011, ελλείψει σχετικής ρηματικής διακοίνωσης από τη χώρα αυτή.

Τούτο δεν σημαίνει ότι «παγώνει» η αναπτυξιακή βοήθεια προς την ΠΓΔΜ. Τα προγράμματα, όπως είχαν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη, συνεχίζονται και η αναπτυξιακή βοήθεια θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τους νόμους 2996/02, 3196/03 και 3530/07 και τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΟΟΣΑ."


Ωστόσο, νωρίτερα μαθαίναμε από βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής τα ακόλουθα:

Έως και 75 εκ δολάρια χάνει η ΠΓΔΜ λόγω της εμμονής της να σφετερίζεται το όνομα "Μακεδονία". Η Ελλάδα ζήτησε από τις χώρες της χερσονήσου να δηλώσουν συμμετοχή στο ανανεωμένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) ύψους 550 εκ ευρώ. Όλες οι βαλκανικές χώρες απάντησαν θετικά, αλλά μεταξύ αυτών ..ήταν και μια χώρα -άγνωστη- στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ως αποτέλεσμα, η FYROM δεν περιλήφθηκε στο ΕΣΟΑΒ, το οποίο κυρώθηκε σήμερα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σχόλιο:
Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δείξει πολύ καλή διάθεση, μέχρι παρεξηγήσεως.. Αλλά, η προτροπή του υπΕξ των Σκοπίων Α. Μιλόσοσκι, "η Ελλάδα να αποφύγει τα λάθη που διέπραξε το 1992, όταν άλλαζαν και έπεφταν κυβερνήσεις", πρέπει να χτύπησε το "νεύρο" ακόμα και της κ. Μπακογιάννη.

Σημειώνεται ότι το ΕΣΟΑΒ είχε πενταετή διάρκεια (2002-2006), και ότι η ΠΓΔΜ, όπως και οι υπόλοιπες χώρες έχουν ήδη λάβει μέρος των 550 εκ ευρώ. Ωστόσο, το χρονικό αυτό διάστημα δεν επαρκούσε για την αξιοποίηση όλου του ποσού, γι' αυτό και η Αθήνα αποφάσισε να επεκτείνει χρονικά το Σχέδιό της έως το 2011.

3 σχόλια:

Greg είπε...

Όταν "τα παίρνεις" από κάποιον και τον έχεις και χεσμένο αυτό λέγεται νταβατζιλίκι. Και η πιάτσα θα σου πεί ότι τους νταβατζήδες με σφαλιάρες και σπάσιμο του τσαμπουκά τους αντιμετωπίζεις και όχι με "σεις και σας"

Γιωργος Μανουσακης είπε...

αυτά τα χρήματα από πού προέρχονται;

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Από το ελληνικό Δημόσιο (από τους Έλληνες φορολογούμενους)

"Μέσω του ΕΣΟΑΒ το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει οικονομική υποστήριξη στα κράτη της παραγράφου 2, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Development Assistance Committee) του ΟΟΣΑ και του συμβατικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κράτη της περιοχής."
(νόμος 2996/2002)