Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Πρόεδροι της Βουλής (14) Βουδούρης Δημήτριος


του Παντελή Στ. Αθανασιάδη


Ο Υδραίος πολιτικός Δημήτριος Βουδούρης εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1857 και υπηρέτησε κυρίως ως υπουργός Ναυτικών κατ’ επανάληψη.




Η οικογένεια Βουδούρη ή Μπουντούρη κατάγονταν από τη Μεσσηνία. Αντιστάθηκε στους Ενετούς του Μοροζίνι και στους Τούρκους. Το 1715 εξαιτίας των διωγμών που είχε υποστεί, διασκορπίσθηκε. Ορισμένα μέλη της εγκαταστάθηκαν στην Ύδρα, άλλα στην Φιγαλία Ηλείας, που τότε ονομάζονταν Ζούρτσα και άλλα στη Χαλκίδα. Μέλη των κλάδων της οικογένειας πήραν μέρος στην εξέγερση που υποκίνησαν στην Πελοπόννησο οι Ρώσοι ευγενείς αδελφοί Ορλώφ, αλλά αργότερα και στην Επανάσταση του 1821.

Ο Δημήτριος Βουδούρης ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα και συμμετείχε στην κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αναφέρεται ως πλούσιος εισοδηματίας. Δεν έχει διασωθεί πορτρέτο του.

Ήταν μέλος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης του 1843, η οποία κατάρτισε το πρώτο μετεπαναστατικό Σύνταγμα της χώρας, εκπροσωπώντας την Ύδρα. Από το 1853 έως το 1860, εξελέγη τρεις φορές βουλευτής Ύδρας. Ήταν επίσης πληρεξούσιος του νησιού του στην Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862, η οποία κατάρτισε το Σύνταγμα του 1864.

Εξελέγη Πρόεδρος Βουλής στις 23 Νοεμβρίου 1857. Επί 72 ψηφισάντων, έλαβε 56 ψήφους, έναντι 9 που έλαβε ο Δημήτριος Καλλιφρονάς και 7 λευκών ψηφοδελτίων. Ο Βουδούρης αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του δήλωσε «αείποτε ένθερμος ζηλωτής της αξιοπρεπείας του κοινοβουλευτικού συστήματος».

Αργότερα εντάχθηκε πολιτικά στους λεγόμενους Ορεινούς του Κωνσταντίνου Κανάρη και του Δημητρίου Γρίβα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις πολιτικές διαμάχες με τους Πεδινούς του Δημητρίου Βούλγαρη. Ο πολιτικός διαχωρισμός σε Ορεινούς και Πεδινούς, χρησιμοποιήθηκε, μετά το 1862. Η χρήση των συγκεκριμένων όρων παρέπεμπε στους παλαιότερους πολιτικούς διαχωρισμούς στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Μεταξύ του 1863 και 1865, ο Δημήτριος Βουδούρης υπηρέτησε, σε διαδοχικές κυβερνήσεις, ως υπουργός Ναυτικών, Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 1865, διορίσθηκε μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας, εκπροσωπώντας τα νησιά, μαζί με τους Κανάρη, Προβελέγγιο και Χρηστίδη. Το Συμβούλιο αυτό, αποτελούσε τότε γνωμοδοτικό σώμα για τα νομοσχέδια, που θα ψήφιζε η Βουλή. Τα μέλη του διορίζονταν από τον βασιλέα με πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Η ιδιότητα του μέλους του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήταν ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του βουλευτή ή του υπουργού.


*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: