Υπό Παντελεήμονος του Ιαματικού.
Η δίτομη μνημειώδης έκδοση της Βουλής των Ελλήνων για τη ζωή και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη, φέρνει στο νου και παλαιότερες εκδόσεις της Βουλής, με ιστορικό και επιστημονικό βάρος, που σήμερα πλέον θεωρούνται δυσεύρετες και κατά συνέπεια εξαιρετικά σπάνιες.
Κατ’ αρχήν η έκδοση για τον Χαρίλαο Τρικούπη, εξαίρετη εργασία της κ. Κάτιας Φλεριανού, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την Ακαδημία Αθηνών και να βραβευθεί αυτεπάγγελτα. Η όλη εργασία με τη σπάνια και μοναδική εικονογράφηση, την απόλυτη τεκμηρίωση και την λειτουργικότητά της για τους ερευνητές του μέλλοντος, από μόνη της αξίζει κάτι παραπάνω από ένα απλό διδακτορικό τίτλο, που θα τον είχε κερδίσει με το σπαθί της σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο.
Τα μοναδικά προσόντα αυτής της εργασίας αντικατοπτρίζουν την υψηλή ποιότητα των εκδόσεων της Βουλής.
Ας έρθουμε όμως από την αφορμή αυτών των σκέψεων, στο βάθος τους…
Ταξίδι στο παρελθόν, τουλάχιστον στα τελευταία 30 χρόνια, για να θυμηθούμε και κάποιες άλλες σπουδαίες εκδόσεις της Βουλής, που σήμερα θεωρούνται κοσμήματα όλων των βιβλιοθηκών.
Το 1971, όταν μεσούσης της δικτατορίας, η έννοια «Βουλή» θύμιζε μόνο το ιστορικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος, η Βιβλιοθήκη της Βουλής έκανε μια δίτομη ιστορική έκδοση με τίτλο «Αρχέτυπα και εκδόσεις ΙΕ΄ και ΙΣΤ΄ αιώνος». Πρόκειται για κατάλογο των αρχετύπων εκδόσεων που εναπόκεινται στη Βιβλιοθήκη. Αφορά εκδόσεις ελληνικές και ξενόγλωσσες μέχρι του έτους 1600, που είναι δυσεύρετες ακόμα και στις βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Η έκδοση περιέχει φωτοαντίγραφα των καταλογογραφούμενων παλαιών σπάνιων εντύπων.
Το 1977 επί προεδρίας Κ.Ε. Παπακωνσταντίνου η Βουλή εξέδωσε σε μνημειώδη τόμο τα «Κρίσιμα κείμενα της πολιτικής ζωής της Ελλάδος, 1843-1967». Εδώ έχουμε φωτοτυπικές απεικονίσεις σημαντικών πολιτικών κειμένων, όπως πράξεις μεταβολής της μορφής του Πολιτεύματος, δημοσιεύσεις νέων Συνταγμάτων, Διατάγματα προκήρυξης εκλογών, σύγκλησης συντακτικών συνελεύσεων, προκήρυξης δημοψηφισμάτων, διάλυσης της Βουλής κλπ.
Το 1977 επίσης εκδόθηκε από τη Βουλή το βιβλίο του Νίκου Μακρυγιάννη «Η ιστορία του Μεγάρου της Βουλής» που επανεκδόθηκε το 1979.
Το 1977 υπήρξε γόνιμη χρονιά, καθώς τότε εκδόθηκε το «Μητρώον Γερουσιαστών των ετών 1929-1935 και βουλευτών από τη Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής 1935 μέχρι της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής 1974». Εργασία εξαιρετικά σημαντική για τους ιστορικούς.
Το 1984 επί προεδρίας Αλευρά, η Βουλή εξέδωσε το έργο «Ο Γεώργιος Τερτσέτης και τα ευρισκόμενα έργα του» επίσης βιβλίο ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα.
Το 1986 εκδόθηκε από το Τμήμα Μητρώου Βουλευτών το «Μητρώο Γερουσιαστών και Βουλευτών 1822-1935». Περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των αντιπροσώπων του Έθνους, από την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, που συνήλθε την 1-1-1822 μέσα στη φωτιά της εξέγερσης του Ελληνισμού, έως τις σημαδιακές εκλογές του 1935 μετά τις οποίες ακολούθησε η δικτατορία του Μεταξά και οι πολεμικές περιπέτειες της Ελλάδας, έως τον Αύγουστο του 1949.
Στις μοναδικές και ανεπανάληπτες εκδόσεις της Βουλής πρέπει να αναφέρουμε και την πολύτομη σειρά με τα «Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας 1821-1832». Την εργασία αυτή, άρχισε τον περασμένο αιώνα με την έκδοση των δύο πρώτων τόμων ο Γ. Τερτσέτης και ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα επί προεδρίας Απ. Κακλαμάνη οπότε εκδόθηκε και σε CD-ROM.
Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί και η πολύτομη έκδοση- εργαλείο «Ευρετήριον Συζητήσεων του Κοινοβουλίου» με ευρετήρια ονομαστικά αλλά και θεματικά από τις σημαντικότερες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Η εργασία αυτή, απόλυτα χρήσιμη σε ερευνητές, ιστορικούς, πολιτικούς κλπ. είχε προταθεί από τον Δ. Παπασπύρου στην Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή, η οποία την ενέκρινε με το Ζ΄ Ψήφισμα. Οι πρώτοι τόμοι άρχισαν να εκδίδονται το 1977 επί προεδρίας Κ.Ε. Παπακωνσταντίνου και συνεχίσθηκε η έκδοση μέχρι της προεδρίας Κακλαμάνη, οπότε εκδόθηκαν τα «Πρακτικά της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης 1843-44».
Η αναδρομή αυτή- αναδρομή μνήμης- ήταν φυσικό να αναλωθεί στα παλιά… Αυτά, που συγκρατεί η ξεθωριασμένη μνήμη… Γι’ αυτά, που έχουν μπει στα ράφια των βιβλιοθηκών και είναι περιζήτητα, ως σπάνια έργα…
Πολλές εκδόσεις και για ποικίλα θέματα, σε ρυθμό ρεκόρ μάλιστα, έγιναν επί προεδρίας Απ. Κακλαμάνη. Εκδόσεις επικαιρικές, εκδόσεις εθνικού, πολιτικού και ιστορικού προβληματισμού.
Η Βουλή, δεν έπαψε ποτέ, να αποτελεί κυψέλη πνευματικής δημιουργίας.
5 σχόλια:
Πολύ ενδιαφέρον. "Η Βουλή, δεν έπαψε ποτέ, να αποτελεί κυψέλη πνευματικής δημιουργίας". Χαίρομαι που μας το θυμίζετε. Ενδιαφέρον, νομίζω, θα είχε η εκτενέστερη αναφορά στο προσωπικό στυλ και έργο του εκάστοτε προέδρου της Βουλής. Προσωπικά θα μ' ενδιέφερε να ενημερωθώ αναλυτικά για όλες τις παράπλευρες δραστηριότητες της Βουλής. Κι ακόμη θα ήθελα να μάθω για τη δουλειά του υψηλόβαθμου, και όχι μόνο, προσωπικού της. Για παράδειγμα ο διευθυντής, το προσωπικό και η λειτουργία της βιβλιοθήκης. Οι, κάθε είδους, σύμβουλοι τής Βουλής και το έργο τους. Οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των βουλευτών. Το καφενείο και ο καφετζήδες του ιδρύματος κτλ. Να αποκτήσουμε μια πληρέστερη (και ζωντανή) εικόνα όλων των δραστηριοτήτων και λειτουργιών της. Με την άνεση και την ελευθερία που ταιριάζει στο "χαλαρό" περιβάλλον ενός μπλογκ. Πάω τώρα ν' αγοράσω τον Τρικούπη.
Αγαπητέ φίλε, τέτοιες εκδόσεις που ζητάς, δεν έχω υπόψη μου... Όμως υπάρχει μια σημαντική έκδοση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, για την Ιστορία του Μεγάρου της Βουλής, γραμμένο από την αρχιτέκτονα Αικατερίνη Βιριράκη. Υπάρχει επίσης και το βιβλίο του Νίκου Μακρυγιάννη "Η Ιστορία του μεγάρου της Βουλής". Ευχαριστώ για την προσοχή σου.
Συγγνώμην αν σε αποκάλεσα "φίλε", ενώ τώρα διαπίστωσα ότι είοαι Άρτεμις... Έπρεπε λοιπόν να σε αποκαλέσω "Αγαπητή φίλη". Να εισαι καλά...
Είμαι Αρτέμης. Μπορείς να με αποκαλείς όπως θέλεις. Και με σφύριγμα γυρίζω. Κι εγώ ευχαριστώ για το όλο σκηνικό. Προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ.
Φίλε Αρτέμη, για άλλη μια φορά σου ζητώ συγγνώμην... Αλλά με παρέσυρε εκείνο το ξενικό "Artemis"...Βασίζομαι στην κατανόησή σου.... Με την ευκαιρία αυτή διάβασε κάτι κανούργιο για την Τσιτσιαλίνα στη σελίδα μας...
Δημοσίευση σχολίου