Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

Οι δύο πυρκαγιές του Μεγάρου της Βουλής*




Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη.


Το Μέγαρο του Κοινοβουλίου (τότε Ανάκτορα) ταλαιπωρήθηκε δύο φορές από μεγάλες και καταστρεπτικές πυρκαγιές.

Η πρώτη επί πρωθυπουργίας Χαρίλαου Τρικούπη, τον Ιούλιο του 1884. Η εφημερίδα «Αιών» έγραφε στις 24-7-1884: «…προσέδραμον δ’ εκεί και πάντες οι υπουργοί, εν οίς πρώτος ο πρωθυπουργός κ. Τρικούπης». Τα ίδια έγραφε και η «Νέα Εφημερίς». Ο Τρικούπης μάλιστα, όταν είδε την αδυναμία των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά, έδωσε εντολή να μεταφερθεί άφθονο χώμα από τον κήπο για να σκορπισθεί στα πατώματα για να περισταλεί το πυρ. Ο πρωθυπουργός εκείνη την ημέρα είχε μείνει στο μέτωπο της φωτιάς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Ο «Ραμπαγάς» στις 27 Ιουλίου 1884 σε ποίημα του με τίτλο «Φωτιά στα Παλάτι» επέκρινε τη διακοπή της ύδρευσης της πόλης για να σβήσει η φωτιά των Ανακτόρων γράφοντας μεταξύ άλλων:

Έκοψαν απ’ τα σπίτια
Το νερό μέσα στην πόλη
Για το σπίτι που με ίδρω
Τόχουμε χτισμένο όλοι.
Κι επροτίμησαν πολίται
Απ’ τη δίψα τους να σκάσουν
Παρά ένα τέτοιο σπίτι
Κανακάρικο να χάσουν.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε στον 3ο όροφο του κτιρίου, στη βορινή πλευρά, αυτή δηλαδή που βλέπει προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τότε κάηκε μεγάλο μέρος της στέγης. Κατά την εφημερίδα «Πρωία» δύο εκδοχές υπήρχαν. Ή η φωτιά προήλθε από την καπνοδόχο των μαγειρείων, ή από αμέλεια κάποιων εργατών ενός συνεργείου, που συγκολλούσαν τσίγκους της στέγης. Η βασιλική οικογένεια ολόκληρη έλειπε σε ταξίδι στην Κοπεγχάγη.

Ο Γεώργιος Σουρής, πολιτικοποιώντας ακόμα περισσότερο το ζήτημα, με βάση τα αιτήματα προς το Στέμμα για περισσότερο εκδημοκρατισμό έγραφε με υπονοούμενα στο «Ρωμηό» της 28ης Ιουλίου 1884 για το Ανάκτορο που πήρε φωτιά:

Αλλ’ όμως πιο καλύτερα μαύρος σωρός να γίνης
Και άσμα επικήδειον στην τέφρα σου να ψάλω
Κι ήθελα στάκτη στη φωτιά της Τρίτης ν’ απομείνεις
Μήπως επάνω εις αυτήν στηθεί Παλάτι άλλο
Αστράπτον εγκαλώπισμα του Δήμου της Παλλάδος
Κι Ανάκτορον μίας σεμνής κι ηρωικής Ελλάδος.

Η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά σημειώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 1909. Κατέστρεψε μεγάλο μέρος του κτιρίου και ειδικότερα την κεντρική πτέρυγα και τμήματα της ανατολικής και δυτικής πτέρυγας. Η πυρκαγιά προήλθε μάλλον από το ορθόδοξο παρεκκλήσιο της βασίλισσας Όλγας, όπου υπήρχαν καντήλια αναμμένα. Τότε ακόμα και αγήματα αγγλικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων τα οποία ναυλοχούσαν στον όρμο του Φαλήρου πήραν μέρος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Τις εργασίες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συντόνιζε επιτόπου ο πρωθυπουργός Μαυρομιχάλης. Η φωτιά εκείνη κατέστησε ακατάλληλο το μέγαρο για διαμονή της βασιλικής οικογένειας.

Ο Σουρής σχολιάζοντας πάντα την επικαιρότητα, έγραψε μετά από λίγες μέρες, που συνέπιπταν πια με την Πρωτοχρονιά του 1910:

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά κι αρχή καλός σας χρόνος
Για τη φωτιά του Παλατιού να μη σας καίη πόνος
Κι αν κάηκαν του Παλατιού και σκεύη και στολίδια
Μπορούνε κι άλλα σαν αυτά να ξαναγίνουν ίδια.



Σ
ήμερα το ιστορικό και διατηρητέο Μέγαρο της Βουλής, καλύπτεται από σύγχρονα μέσα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.

*Το θέμα πρωτοπαρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: