Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Να 'μουν μια μέρα βουλευτής.. Οι παλιοί και οι νέοι βουλευτές της 6ης Μάη 2012

   Να 'μουν μια μέρα βουλευτής! Το όνειρο κάθε πολιτευτή σε μια χώρα, όπου ο καθένας μας θεωρεί αρκετή, μία και μόνο μία ημέρα, με εκείνον πρωθυπουργό, για να θεραπευθεί πάσα νόσος της πολιτικής, της οικονομίας, της υγείας κοκ..
  Το όνειρό τους πραγματικότητα -φευ για λίγες ώρες- έκαναν 149 πρόσωπα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012.
   Σχεδόν οι μισοί βουλευτές, ενός σώματος που γεννιέται την Πέμπτη 17 Μαΐου στις 11 πμ, και θα μείνει ζωντανό για λίγες μόνο ώρες, εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα.
   Οι περισσότεροι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για την επανεκλογή τους την 17η Ιουνίου. Οι νέες εκλογές θα γίνουν με «λίστα». Αυτό σημαίνει ότι οι αρχηγοί των κομμάτων τους έχουν την ηθική δέσμευση να διαμορφώσουν καταλόγους υποψηφίων με βάση τη σειρά που έλαβαν στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το ΚΚΕ, για το οποίο η σειρά εκλογής είναι περισσότερο θέμα των οργάνων του κόμματος.
   Εξάλλου, ανακατατάξεις μπορεί να προκαλέσει η είσοδος στη Βουλή κάποιων κομμάτων και η έξοδος κάποιων άλλων.
   Τέλος, φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών της 7ης Ιουνίου με βάση την απογραφή του 2011, που θα σήμαινε ανακατανομή κάποιων εδρών προς άλλες εκλογικές περιφέρειες. Κι αυτό διότι, κατά την προκήρυξή των νέων εκλογών, δεν θα έχει παρέλθει ένα έτος από την ολοκλήρωση της απογραφής (24 Μαΐου 2011), ημερομηνία κατά την οποία το Σύνταγμα θεωρεί ότι έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία της. Εκτιμάται πάντως ότι κάποιοι υποψήφιοι, που θα «έβγαιναν» με τη νέα απογραφή, αλλά θα μείνουν αναπληρωματικοί, θα καταθέσουν ενστάσεις με το σκεπτικό ότι δεν μετράει η ημερομηνία προκήρυξης (πριν τις 24/5/2012) αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής (μετά τις 24/5/2012) των εκλογών.

   Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι νέοι βουλευτές εκλέχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (39) και από τη ΝΔ (37) και οι λιγότεροι από το ΠΑΣΟΚ (7) και το ΚΚΕ (11). Σημασία όμως δεν έχουν οι απόλυτοι αριθμοί αλλά η αναλογία νέων προς παλιούς σε κάθε κόμμα. Εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής, το σύνολο των βουλευτών της οποίας είναι νεοεισερχόμενοι, τα νέα πρόσωπα υπερέχουν σε τρία κόμματα και τα παλαιά πρόσωπα σε άλλα τρία.
   Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει την καλύτερη αναλογία μεταξύ νέων και παλαιών βουλευτών (33/13=3) και ακολουθούν
η ΔΗΜΑΡ (13/6=2,17),
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (21/12=1,75),
το ΚΚΕ (11/15=0,75),
η ΝΔ (37/71=0,52) και τέλος
το ΠΑΣΟΚ (7/34=0,21)

Δεν υπάρχουν σχόλια: