Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Πρόεδροι της Βουλής (26) Κρεστενίτης Λυκούργος

του Παντελή Στ. Αθανασιάδη

Δεύτερος Πρόεδρος Βουλής με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, είναι ο αγωνιστής της Εθνεγερσίας και πολιτικός Λυκούργος Κρεστενίτης, γόνος ισχυρής οικογένειας της περιοχής.


Ο Λυκούργος Κρεστενίτης αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, και πολιτικός, κατάγονταν από μεγάλη οικογένεια της Ηλείας. Γεννήθηκε στον Πύργο το 1793. Προσωπογραφία του υπάρχει στη Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας.
Σπούδασε αρχικά στη Ζάκυνθο και αργότερα φοίτησε στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας. Στο νησί των Φαιάκων μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν επανήλθε στον Πύργο, εργάσθηκε για την επιτυχία της Επανάστασης των Ελλήνων. Όταν άρχισε ο μεγάλος ξεσηκωμός, επικεφαλής συμπατριωτών του υπό τον οπλαρχηγό Χαράλαμπο Βιλαέτη, πήρε μέρος σε πολλές μάχες στη Δυτική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια ακολούθησε τον Ανδρέα Ζαΐμη και ήταν αντίπαλος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ο Ζαΐμης μάλιστα σε σωζόμενο έγγραφό του, κατηγορούσε τον Κολοκοτρώνη ότι έκαψε το 1823 στον Πύργο, το σπίτι του Κρεστενίτη.
Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, ο Λυκούργος Κρεστενίτης μετείχε σε ποικίλες επιτροπές διαχείρισης χρημάτων και εφοδίων και ιδιαίτερα, όταν ο Ιμπραήμ το 1825 κατέστρεψε την Πελοπόννησο και το 1826 κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου. Συμμετέσχε στις επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις του 1827 και του 1832
Επί Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά και κατά την βασιλεία του Όθωνα, ανέλαβε διάφορες κυβερνητικές θέσεις.
Με την πολιτική ασχολήθηκε, όταν η χώρα απέκτησε συνταγματικό πολίτευμα.
Βουλευτής Ηλείας, για πρώτη φορά, εξελέγη το 1847. Στις 25 Νοεμβρίου 1860 διορίσθηκε γερουσιαστής.
Αργότερα, αναδείχθηκε άλλες τρεις φορές βουλευτής Ηλείας από το 1865 έως το 1871.
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης διορίσθηκε υπουργός Δικαιοσύνης το 1846 στην κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη. Υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δικαιοσύνης το 1848 στην κυβέρνηση Γεωργίου Κουντουριώτη. Υπουργός Οικονομικών και προσωρινά Εσωτερικών το 1849 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη και το 1855 στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου. Το 1860 διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Αθανάσιου Μιαούλη, το 1865 υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Στην ίδια κυβέρνηση διορίσθηκε και προσωρινός υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.
Πρόεδρος της Βουλής, εξελέγη στις 10 Δεκεμβρίου 1866. Είχαν ψηφίσει 102 βουλευτές. Ο Κρεστενίτης πήρε 92 ψήφους και ο αντίπαλός του Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος δύο ψήφους. Βρέθηκαν και έξι λευκά ψηφοδέλτια. Αμέσως μετά την εκλογή του ευχαρίστησε τους βουλευτές και τόνισε μεταξύ άλλων: «Εν αδελφική ομονοία και αγάπη εργαζόμενοι δείξωμεν ότι είμεθα άξιοι του θείου Συνταγματικού Πολιτεύματος». Προήδρευσε συνολικά σε 87 συνεδριάσεις.
Ο Λυκούργος Κρεστενίτης πέθανε στην Πύργο Ηλείας το 1873.


Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.

Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη
ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: