Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Επτά στους δέκα Αθηναίους αρνήθηκαν ψήφο. Ο Γ. Καμίνης δήμαρχος με 15,8%. Χωρίς ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής οι εκλογές.

Κι όμως, αποκτήσαμε δήμαρχο Αθηναίων με 15,8%. Κι όμως, 7 στους 10 Αθηναίους ψηφοφόρους αρνήθηκαν ψήφο σε οποιονδήποτε συνδυασμό.

Την προηγούμενη εβδομάδα επισημάναμε την πρωτοφανή αποχή σε δήμους και περιφέρειες, η οποία, σε συνδυασμό με τα άκυρα και τα λευκά έφτασε στο 45% πανελλαδικά. Αυτή την Κυριακή, το 58,70% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, στο επίπεδο των περιφερειών, απείχαν (53,24% των εγγεγραμμένων), ή ψήφισαν λευκό/άκυρο (11,67% των ψηφισάντων).

Ειδικά στο δήμο Αθηναίων, οι αρνούμενοι να ψηφίσουν θετικά, από το 60,42%* των εγγεγραμμένων την πρώτη Κυριακή, εκτοξεύθηκαν στο 69,58%** τη δεύτερη Κυριακή.

Πέραν λοιπόν από το εμφανές, ότι δηλαδή η πλειοψηφία των πολιτών είτε δεν συμμετείχε στις εκλογές είτε «καταψήφισε» τους πάντες, τίθεται διπλό θέμα «νομιμοποίησης» των όσων εξελέγησαν. Αφενός επειδή εξελέγησαν από τη μειοψηφία του εκλογικού σώματος, αφετέρου επειδή τα ποσοστά τους επί του συνόλου των ψηφοφόρων είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα του δήμου Αθηναίων, ο Γ. Καμίνης έλαβε το 51,94% των εγκύρων ψηφοδελτίων, αλλά μόλις το 15,8% των Αθηναίων ψηφοφόρων. Κι αυτό στο δεύτερο γύρο. Διότι την πρώτη Κυριακή (7/11/2010) είχε λάβει το 28,28% των εγκύρων ψηφοδελτίων και ακόμα μικρότερο ποσοστό επί του εκλογικού σώματος, δηλαδή το 11,19%!!.

Εξελέγη λοιπόν δήμαρχος Αθηναίων έχοντας την αρχική έγκριση του 11,19% των ψηφοφόρων και την τελική έγκριση του 15,8%!!

Ο καθείς μπορεί να ερμηνεύσει τους λόγους για τα υψηλότατα ποσοστά αποχής ή άκυρου/λευκού. Αναφύεται ωστόσο ζήτημα «εγκυρότητας» των αποτελεσμάτων και πιο συγκεκριμένα, ζήτημα αναζήτησης εκείνου του ποσοστού συμμετοχής που θα «νομιμοποιεί» τα εκλογικά αποτελέσματα..

*αποχή: 56,96% επί εγγεγραμμένων, άκυρο/λευκό: 8,04% επί ψηφισάντων

**αποχή 65,78% επί εγγεγραμμένων, άκυρο/λευκό: 11,11% επί ψηφισάντων

6 σχόλια:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Να τη χαίρονται, την άδεια "δημοκρατία" τους...
"Αφρίζουν τα ποτήρια της αδικίας..." λέει ο Κάλβος και συμπληρώνει πικρά ο Βάρναλης
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια..."!

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Η καλή μας συνάδελφος Μαρία Δέδε στην «Ελευθεροτυπία» (16/11/2010)
Μειοψηφικοί οι νικητές!

SITALKIS είπε...

Αμερικανάκια γίναμε... Και εκεί η μειοψηφία των εκλογέων εκλέγει Πρόεδρο, ο οποίος δυστυχώς, δεν ορίζει μόνο τις τύχες τους, αλλά δυστυχώς και τις τύχες μας...Ωιμέ!!!

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Τουλάχιστον, τα "αμερικανάκια", σε πλείστες περιπτώσεις, αναλαμβάνουν τις τύχες τους σε επίπεδο γειτονιάς, σχολείου κοκ. Εμείς, ακόμα και τους "Ατενίστας" τους λέμε γραφικούς.. Και να σκεφτείς, φίλε Παντελή, τα παλιά χρόνια στα χωριά και στις συνοικίες, ουδείς περίμενε πότε θα δεήσει ο δήμαρχος να καθαρίσουν αυλές, ν' ασπρίσουν δέντρα, να τρέξουν στη φωτιά, να δώσουν ένα πιάτο φαί στον κακότυχο..

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Το΄ χεις ψάξει Πετράν με αυτούς τους Ατενίστας; Εννοώ, τι μέρος του λόγου είναι...

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Δεν ξέρω φίλε Γιώργη τι ακριβώς είναι οι Ατενίστας. Μαθαίνω ότι καθαρίζουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, φυτεύουν άνθη, ασπρίζουν γλάστρες και στις εκλογές φαίνεται πως στήριξαν Αμυρά και Καμίνη. Αυτό που εγώ λέω είναι ότι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Από την φραγμένη παραλία και την κλειδωμένη παιδική χαρά έως το σχολειό των παιδιών μας και τους χώρους δουλειάς. Με μια λέξη, να "ψηφίζουμε" κάθε μέρα.