Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Σβύσε τον μύθο σου στην Ελλάδα...

Ξαφνικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ σαν να ξύπνησε από έναν βαθύ λήθαργο, ανακάλυψε την αξία της διαφωνίας. Σε λιγότερο από δύο μήνες, οι πράσινοι βουλευτές, υποχρέωσαν την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Τίνα Μπιρμπίλη να αναδιατυπώσει 4 φορές την διάταξη για την εκτός σχεδίου δόμηση σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το γεγονός, όπως σχολιάζουν στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου, επιβεβαιώνει ορισμένα αυτονόητα πλην όμως ξεχασμένα πράγματα. Πρώτον, ότι οι βουλευτές, είναι σε θέση να υψωθούν σε αυτό που ορίζει ο Συνταγματικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίον «ο βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου», όπερ σημαίνει, ότι η διαβόητη κομματική πειθαρχία που συχνά επιβάλλεται στις ψηφοφορίες, είναι ένα βολικό πρόσχημα για να δικαιολογείται η ευκαμψία στις άνωθεν υποδείξεις. Δεύτερον, ότι στην περίπτωση αυτή, οι βουλευτές, έκριναν ότι πολιτικά είναι αποδοτικότερο για τους ίδιους να δώσουν μια μάχη που εξασφαλίζει απτά οφέλη για την εκλογική τους πελατεία, αφού στο σωτήριο 2011, εξακολουθεί να υφίσταται στη χώρα ο όρος «εκτός σχεδίου δόμηση». Αρκετοί βουλευτές στα υπόλοιπα κόμματα, αναρωτήθηκαν φωναχτά από το βήμα, που να πήγε άραγε αυτό το ιερό μένος των πράσινων, οι οποίοι συναθροισμένοι σε ομάδες απειλούσαν με ανταρσία την απροσδιόριστης ιδιοσυγκρασίας κ. Μπιρμπίλη, όταν έδιναν ανεπιφύλακτα τη συγκατάθεσή τους σε σκληρά μέτρα εξαιτίας των οποίων μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί και οι συντάξεις.
Φαίνεται, πως αυτό που προέχει στη σκέψη τους, είναι να συνεχιστεί αυτή η ιδιότυπη ανάπτυξη αλα ελληνικά που κομματιάζει την ιερή γη αλλά φέρνει ψήφους. Διότι τους υπόλοιπους πολίτες μπορεί κανείς εύκολα να τους παραμυθιάσει κουνώντας μπροστά από τα μάτια τους γοητευτικές υποσχέσεις κι ελπίδες συνήθως φρούδες. Λεφτά , άλλωστε πάντα υπάρχουν… Η εκκωφαντική σιγή την οποία εκπέμπει η Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή σε συνδυασμό με τα ευαίσθητα αντανακλαστικά που δείχνει όταν συσπειρώνεται σε αιτήματα που καθηλώνουν τη χώρα στην βαρειά καθυστέρηση φανερώνει την χαμηλή ποιότητα του πολιτικού προσωπικού. Το γεγονός ότι η χώρα έχει υπογράψει χωρίς να προβάλλει αντίσταση την επαχθέστερη ιστορικά σύμβαση με όρους που στην πράξη την έχουν βυθίσει σε μια επονείδιστη οικονομική και πολιτική ομηρία, δεν φαίνεται να ενοχλεί και πολλούς βουλευτές ειδικά στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Μολονότι η στρατευμένη δημοσιογραφία έσπευσε να πανηγυρίσει μετά την προχθεσινή Σύνοδο του Eurogroup, είναι σαφές, ότι οι εταίροι θα δεχθούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου σε 7,5 έτη, τη μείωση των επιτοκίων κατά μία μονάδα και την δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον ευρωμηχανισμό υπό την ολέθρια προϋπόθεση ότι θα εκποιηθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας κι ότι θα συνεχιστεί η άγρια επίθεση μέχρι να εξαρθρωθεί η κοινωνία..
Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της υπογραφής ενός νέου Μνημονίου με την Οικονομία υπό κατάρρευση και τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού να επαληθεύουν την καχεξία που έσπειραν στην αγορά τα μέτρα της τρόϊκας. Στο πλαίσιο αυτό συντελείται η κατ΄ ευφημισμόν αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και οι διαδικασίες που ωθούν βίαια την Ελλάδα σε αυτό που στην πραγματικότητα είναι: μια ασήμαντη και διαπραγματεύσιμη ευρωπαϊκή επαρχία. Στο μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποδεικνύουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ως οδό διαφυγής από τα αδιέξοδα.
Το χειρότερο όπως όλα δείχνουν, είναι ότι τα έσοδα από την εκποίηση, δεν θα διοχετευθούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και της έρευνας σε καιρούς άνυδρους όπου χορεύει αλλοπαρμένη η ύφεση, αλλά στην αποπληρωμή ενός μόνον μέρους του δυσβάσταχτου χρέους και μάλιστα με αβέβαια αποτελέσματα. «Γυαλίζουμε τα προϊόντα μας και τα βάζουμε στη βιτρίνα για να είναι ελκυστικά» έχει πει καίρια και συνοπτικά ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης. Κυνικό θα πεί κανείς, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: