Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Μια απόλυση που μας αφορά!

Με μια πέρα για πέρα παράνομη απόφαση , η διοίκηση της ΕΡΤ απέλυσε τις προάλλες εκδικητικά και με προφανή πολιτικά κίνητρα ,την δημοσιογράφο Νατάσσα Θωμά.
Το θέμα δεν είναι ότι μια υποδειγματική και ξεχωριστή για το ήθος και τη συνέπειά της δημοσιογράφος που τα δέκα τελευταία χρόνια από τα 15 συνολικά στην ΕΡΤ, κάλυπτε ευσυνείδητα το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, έχασε τη δουλειά της.
Η απόλυσή της, όμως ανοίγει την πόρτα στην αυθαιρεσία και στέλνει σαφές μήνυμα ότι όποιος θέλει να εργαστεί με βάση αμιγώς δημοσιογραφικά κριτήρια και όχι με το φίλτρο του κάθε κομματαρχίσκου προέδρου, πηγαίνει σπίτι του!
Στο σπίτι άλλωστε της καλής δημοσιογράφου, χωρίς δυνατότητα απολογίας, χωρίς αποζημίωση και με δικαστικό κλητήρα της έστειλαν το άθλιο χαρτί, σε μια περίοδο μάλιστα που η ΕΣΗΕΑ ήταν ακέφαλη λόγω εκλογών!
Ποιο ήταν το έγκλημά της; Ότι αξιολόγησε-και σωστά!-ότι το αιφνιδιαστικό λουκέτο που έβαλε ο Καραμανλής νύχτα στη Βουλή, ήταν μεγάλο θέμα και θα έπρεπε κανονικά να μεταδοθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 9μμ. Η ΕΡΤ προτίμησε να θάψει την είδηση και μόνο όταν τα ιδιωτικά κανάλια έβγαλαν έκτατα δελτία, την κάλεσαν εσπευσμένα να βγει στο δελτίο των 11μμ και να πει το τροπάρι, ότι αυτά τα πράγματα συνηθίζονται στις Δημοκρατίες…
Το πρόσχημα της διοίκησης ήταν ότι η καλή συνάδελφος εργαζόταν παράλληλα με σύμβαση αορίστου χρόνου στο ΑΠΕ΅-ΜΠΕ, πράγμα όμως για το οποίο δεν υπάρχει καμία νόμιμη απαγόρευση, ούτε και σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό της ΕΡΤ.
Γι΄ αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο Π. Παυλόπουλος πολιτικός προϊστάμενος του Ιδρύματος, δήλωσε έκπληκτος και παραδέχθηκε την κατάφωρη αδικία, άλλο αν μετά με την άνεση που τον διακρίνει δεν έκανε απολύτως τίποτε…
Ο ίδιος άλλωστε έχει παραδεχθεί σε ανύποπτο χρόνο στη Βουλή μετά από ερώτηση του Α. Κακλαμάνη ότι επιτρέπεται στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να έχουν παράλληλη απασχόληση μετά από άδεια του Δ.Σ και η δημοσιογράφος, που μολονότι έτρωγε τους διαδρόμους της Βουλής με το κουτάλι χωρίς να λογαριάζει κόπο αν και πληρωνόταν με την κατώτατη σύμβαση, φρόντιζε πάντα να την εξασφαλίζει.
Γράφω κάτι παραπάνω, γιατί ο τρόπος με τον οποίον αντιπαρήλθε η Νατάσσα Θωμά αυτήν την αθλιότητα είναι μάθημα αξιοπρέπειας! Και επειδή κυρίως όταν δεν τηρούνται οι νόμοι για τον έναν, δεν πρόκειται να τηρηθούν για κανέναν!

2 σχόλια:

Insider® είπε...

Είναι πολλά που πρέπει να ειπωθούν. Κι εδώ ο χώρος "τα πνίγει".
Μόνο συνοπτικά, λοιπόν, κι ας ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεξηγηθούν...
Η επαγγελματική, οδυνηρή περιπέτεια της Νατάσσας, δεν είναι αυτή που χρειαζόμασταν είτε για να συνειδητοποιήσουμε την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, ή για να αντιληφθούμε το τί συμβαίνει στον επαγγελματικό μας χώρο.
Λοιπόν, η "μία απόλυση που μας αφορά", όπως και ο τίτλος της αρχικής ανάρτησης λέει, είναι μία από τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται ολοένα και πυκνότερα στο χώρο μας και οι οποίες πρέπει ΣΥΝΟΛΙΚΑ να μας αφορούν. Είναι οι απολύσεις, είναι οι εξαναγκασμοί σε παραίτηση - εθελούσια έξοδο, είναι το ... "ψυγείωμα", είναι η δυσμενής και παγίως σε βάρος της προσωπικής αξιοπρέπειας αντιμετώπιση πολλών στους χώρους δουλειάς τους, είναι ο εκβιαστικός τρόπος συμπεριφοράς έναντι των εργαζομένων σε ουκ ολίγα "μαγαζιά" πλέον. Ενας τρόπος που "αγκαλιάστηκε" δήθεν με ρεαλισμό από κορυφαίο πρόσωπο του συνδικαλιστικού σωματείου, με τη φράση: "Καλύτερα να δουλεύεις και να μην πληρώνεσαι, παρά να μείνεις και τυπικά άνεργος"!!!
Είναι, λοιπόν, όλα αυτά και άλλα τόσα που (πρέπει να) μας αφορούν.
Είναι, φίλε Γιώργη, και ότι μέσα στη διπλή αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, στον "ψευδοπολυτελή" μικρόκοσμό μας, υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι που ένοιωσαν στο πετσί τους επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό τους, αντιμετωπίζοντάς τες επίσης με αξιοπρέπεια.
Και μπορεί η "ατομική" σιωπή ή αξιοπρέπεια να φωτίζεται, αντικειμενικά, πιότερο όταν έχουμε να κάνουμε με μια ΕΡΤ, ή με έναν "Ελεύθερο Τύπο", αλλά ποιός "ξεχνάει" την "Απογευματινή", την "Αθλητική Ηχώ", το "Ντέρμπυ", τις άλλες "μικρές" επιχειρήσεις του Τύπου?
Ω ναι... είναι πολλά!...
Πολύ περισσότερα και από την άξια λόγου μεν επισήμανση που έκανες όσον αφορά τη συγκυρία της συγκεκριμένης απόλυσης: Είπες ότι κοινοποιήθηκε "σε μια περίοδο που η ΕΣΗΕΑ ήταν ακέφαλη λόγω εκλογών". Μπορεί να έχεις δίκιο που το επισημαίνεις. Αλλά... Τί είναι τώρα η ΕΣΗΕΑ? Απέκτησε "κεφάλι"? 'Η, από την άλλη: Αν δεν ήταν ακέφαλη, τί διαφορετικό θα γινόταν? Και ακόμα: Τόσο καιρό που έχει περάσει από τις εκλογές, ποιός ή ποιοί την εμποδίζουν ν' αποκτήσει "κεφάλι"?
Ειδικά, όμως, για την Ενωση, θα τα ξαναπούμε σύντομα.

elt είπε...

Δυστυχώς παιδιά έχουμε αφομοιώσει πρακτικές σχεδόν χουντικές, η Δημοκρατία βρίσκεται σε κώμα...
Δεν είναι μόνο αυτή η περίπτωση που αναφέρεις φίλε μου... είναι τόοοοοοοσες πολλές ακόμα...που σε κάνουν να αηδιάζεις με την κατάσταση...
Αλλά όταν αναρωτιόμαστε πως θα μπορούσε να αλλάξει πάλι αυτή η κατάσταση... γυρνάμε την πλάτη και σφυρίζουμε το τραγουδάκι που ακούσαμε τελευταίο στο ράδιο...(εσύ μπορείς να γράψεις κάποιον άλλον τρόπο διαφυγής....)