Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Ε, ρε κατακαημένη Σαλονίκη…

Να πω την αμαρτία μου, ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μου είναι συμπαθής. Γιατί- έτσι νομίζω και πας αντίλογος δεκτός- είναι ο πιο φίλεργος υπουργός αυτής της ανύπαρκτης κυβέρνησης. Δεν τον βγάζανε τυχαία οι συνάδελφοί του στην ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου με πλειοψηφίες αξιοζήλευτες. Δεν ήταν μονάχα τα κομματικά χρίσματα. Πα να πει αυτό, πως είχε την εκτίμηση της «Αγοράς». Και δεν τα γράφω αυτά, μέρες που΄ ναι για να βγάλω έξτρα μεροκάματο.

Από τότε που μπλέχτηκε με την Πολιτική, έκανε τις αστοχίες του. Κάτι φαιδρές δηλώσεις του τύπου «υποφέρουμε όταν ψηφίζουμε σκληρά ,μέτρα» κλπ, παραπέμπαν ευθέως στο ήθος των προηγούμενων, τύπου Βενιζέλου και άλλων, δίνοντάς τους το δικαίωμα από υπόλογοι να γίνουν τιμητές.

Ο «τύπος» αυτός λοιπόν, έχει «τρέξει» αρκετά δημόσια έργα που ήσαντε βαλτωμένα. Κι έχει να δείξει δουλειά. Στο Μάτι φερ΄ ειπείν, ξέρω πως πηγαίνει αθόρυβα κι επιβλέπει. Το γεγονός ότι τον κουβάλησε χρονιάρες μέρες ο Τσίπρας στη Σαλονίκη για να εγκαινιάσει έναν σταθμό του μετρό ανύπαρκτο, ας χρεωθεί στην απλή και υπολογισμένη πολιτικάντικη μετριότητα του πρωθυπουργού. Και του ιδίου του Σπίρτζη βεβαίως, αφού, μοιραία τον παίρνει η μπάλα, γιατί μπορούσε στην τελική και να αρνηθεί.

Πέρα από την προφανή γελοιότητα, κατά τα άλλα, ο Σπίρτζης, έχει δίκηο που λέει πως φωνάζουν σήμερα, κάποιοι που βγάζανε από τα χρόνια του Κούβελα μέχρι χθες μεροκάματο από την άθλια ιστορία του μετρό της Σαλονίκης. Η διαφωνία μου έγκειται στο ότι στο μεταξύ ο Σπίρτζης, έχει αφήσει τη Σαλονίκη, χωρίς συγκοινωνίες.

Η… «πρωτεύουσα της βαλκανικής ενδοχώρας», όπως την αναφέρουν με αλαζονεία και έπαρση οι αγύρτες των Αθηνών που παρελαύνουν εθιμοτυπικά στα εγκαίνια της ΔΕΘ δεκαετίες τώρα παραμυθιάζοντας τα ντουρντουβάκια τους ντόπιους, έχει μόνο τον ΟΑΣΘ κι είναι σαν να μην τον έχει.

Κάθε φορά που μιλούσα τον πρώτο καιρό με τον γιο μου τώρα που σπουδάζει απάνω, τον άκουγα λαχανιασμένο.
Τι τρέχει ρε Ηλία; Σε κυνηγάνε;
Όχι ρε πατέρα μου απαντούσε σεβαστικά. Γυρνάω με τα πόδια σπίτι (από το Κέντρο στην Τούμπα…) γιατί η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Έξω, περιμένεις σαν μαλάκας στην ουρά το λεωφορείο με τις ώρες. Κι άμα καταφέρεις όταν έρχεται να μπεις μέσα, ο εκνευρισμός δεν λέγεται.

Ο κύριος Νίκος Παππάς, χωρίς άλλες συστάσεις, τοποθέτησε τον (αγωνιστή πράγματι σε άλλους καιρούς) πατέρα του, επικεφαλής του ΟΑΣΘ. Είναι έλλειψη καλού γούστου, αλλά, πρόβλημά τους που δεν το καταλαβαίνουν. Όμως εκτός από το να ξύνει μεγαλοπρεπώς τα ζαρωμένα αρχίδια του ο κύριος αυτός, ο πατήρ εννοώ, ημπορεί να κάνει κάτι για να διευκολύνει την ρημαγμένη ζωή των Σαλονικιών στην οποία και ο γιόκας του συνέργησε;


Άντε γιατί μας τα΄ χετε κάνει οικογενειακώς Ζέπελιν!.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: