Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Για την Helin Bolek (αντιγραφή από τον Σελιδοδείκτη)
Ξεψύχησε ή… καλύτερα δολοφονήθηκε στις 3/4/20 μετά από μια παρατεταμένη απεργία πείνας (288 ημερών)  στα 28 της η Τουρκάλα αγωνίστρια-μουσικός Helin Bolek, μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum γιατί ήθελε να τραγουδάει ελεύθερη, αντιστεκόμενη στην καταπίεση και τη φίμωση που επιβάλλει το καθεστώς Ερντογάν στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας.  
Το Grup Yorum ιδρύθηκε το 1985 στην Τουρκία. Σε μία περίοδο που συντελούνταν αλλεπάλληλες φυλακίσεις και εκτελέσεις φοιτητών, εργατών, καλλιτεχνών, κομμουνιστών, Κούρδων και Αλεβιτών. 
Τα τραγούδια τους, ταυτισμένα με την πολιτιστική παράδοση των λαών της Μέσης Ανατολής και διανθισμένα με την ποίηση, τη μουσική και την ιστορία τους, αποτελούν υπόδειγμα σύνδεσης μεταξύ τέχνης και πολιτικής.
Ίδρυσαν   το πολιτιστικό κέντρο «Idil Kultur Merkezi». Εκεί γράφουν τα τραγούδια, όπου η λαϊκή παράδοση συναντά τη στρατευμένη τέχνη, γίνονται πρόβες και μαθήματα σε νεαρούς μουσικούς της γειτονιάς με κλασικά και παραδοσιακά όργανα και διαμορφώνονται σχήματα μικρών και μεγάλων μουσικών συνόλων, όπως χορωδία και ορχήστρα.
Μετά την εξέγερση του πάρκου Γκεζί το 2013, οι Γκρουπ Γιορούμ απέκτησαν ακόμα πιο ευρεία αποδοχή. Κατά την περίοδο αυτή έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες Γκρουπ Γιορούμ (χορωδίες και μικρά ή μεγάλα μουσικά σύνολα) και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας εκτός της Κων/πολης, καθώς επίσης και στην Ευρώπη.
Η λαϊκή μπάντα έχει εμφανιστεί σε διάφορες συναυλίες  από τη δημιουργία της το 1985 και έχει κυκλοφορήσει 23 άλμπουμ. Ωστόσο  απαγορεύτηκαν οι εμφανίσεις τους από το 2016, καθώς οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν τα μέλη ότι είναι μέλη της DHKP-C, μαχητικής μαρξιστικής ομάδας που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν εμφανιστεί και στην Ελλάδα μέλη της μουσικής κολεκτίβας που απέφυγαν τη σύλληψη σε συναυλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης μαζί με Έλληνες καλλιτέχνες.
Οι Γκρουπ Γιορούμ μεγάλωσαν «επικίνδυνα»! Αυτό έφερε περισσότερες από δέκα επιθέσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Idil στο Okmeydanı της Κωνσταντινούπολης. Συνολικά 30 άτομα συνελήφθησαν σε αυτές τις επιδρομές και επτά μέλη της μπάντας παρέμειναν  σε κράτηση.
Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, τα όργανα των μελών της ομάδας Yorum είτε ήταν σπασμένα είτε εξαφανίστηκαν, και τα μουσικά τους βιβλία καταστράφηκαν.
Μέλη του συγκροτήματος κάνουν απεργία πείνας από τις 17 Μαΐου του 2019, με τα εξής αιτήματα:
-Να αφεθούν ελεύθερα τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος GRUP YORUM
-Να μην γίνονται έφοδοι στο πολιτιστικό κέντρο IDIL
-Να καταργηθούν οι απαγορεύσεις των συναυλιών
-Να καταργηθούν οι “λίστες τρομοκρατών”
-Να ανακληθούν όλες οι ποινικές διώξεις που υπάρχουν εις βάρος τους
Η έκκληση που απηύθυνε η μητέρα της Helin Bölek Aygül Bilgi, έδειχνε την αμετάκλητη τροπή των πραγμάτων. 
«Δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, επειδή οι νευρικές της απολήξεις έχουν φλεγμονή, δεν μπορεί να κοιμηθεί  επειδή υποφέρει από μεγάλους πόνους. Θέλω η κόρη μου να τραγουδήσει και πάλι λαϊκά τραγούδια. Δεν θέλω το παιδί μου να πεθάνει. Θέλετε να δείτε αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους πάλι στη σκηνή; Παρακαλώ, καθένας που ακούει τα λόγια μου. Κάντε κάτι, αλλά γρήγορα.”
Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκέπασε!!!
Ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστές θα συνεχιστεί!!!
Η φωνή του Grup Yorum δεν θα πάψει!!!
ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ, ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ.
Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!
Αποχαιρετισμός
Ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (τομέας Ελλάδας)
Έπεσε μάρτυρας η απεργός πείνας, μέλος του Grup Yorum, συντρόφισσα, Helin Bolek
Κοιμήσου, κόκκινη αδελφή της Επανάστασης.
Μην πικραίνεσαι
που ’ναι τα μάτια μας λιγάκι κόκκινα.
Δεν είναι από το κλάμα,
μα απ’ την οργή κι απ’ την αγρύπνια,
απ’ την αγρύπνια στο πρώτο χαράκωμα,
εκεί πού στάθηκες πάντα,
εκεί πού έπεσες.
Κοιμήσου ήσυχα, συντρόφισσα.
(Γ. Ρίτσος ποίημα για την Ηλέκτρα Αποστόλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: