Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ώρα να πάνε στο λαγούμι τους!

Σε αντίθεση με τα αισθήματα, της πλειοψηφίας θέλω να πιστεύω, των φιλάθλων (και όχι οπαδών του…) ο επίσημος Ολυμπιακός με τον δημόσιο λόγο του, έχει μετατραπεί σε  μηχανή παραγωγή μίσους και τοξικών αισθημάτων.  

Αφήνω στην άκρη την αηδία που προκαλούν στο Πανελλήνιο με την αχαλίνωτη διάθεση του χαρακτηρισμένου ως «Φαταούλα», προέδρου του Β. Μαρινάκη να μονοπωλούν όλους τους ποδοσφαιρικούς τίτλους, τις εξοργιστικές δηλώσεις του (κυρ) Σάββα Θεοδωρίδη που πλέον έχει το ακαταλόγιστο και τις ενέργειες του Διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ Κώστα Καραπαπά, ο οποίος, προκλητικά –και έχω άποψη- υπερβαίνει συχνά τα όρια του ρόλου του.

Και δεν έχω την αξίωση- για ποδόσφαιρο μιλάμε…-  να φέρονται όλοι σαν τον λοχαγό του ΕΛΑΣ και κομμουνιστή Νίκο Γόδα που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα (μου έχει αφηγηθεί μοναδικά την ιστορία ο Πάνος Τζαβέλας) ζητώντας να φοράει κατάστηθα τη φανέλα του αγαπημένου του Ολυμπιακού στον οποίον διέπρεψε.

Όμως είναι καιρός κάποιος να τους μαζέψει. Θυμίζω ότι μέσα Σεπτέμβρη, όπως έγραψε η δικαστική ρεπόρτερ, Μαίρη Μπενέα  στο site «dikografies», ο Καραπαπάς καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή για υποκίνηση αθλητικής βίας.

(σ. σ: Είναι κατάντια προσωπική του, ότι στο Δικαστήριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πήγε μάρτυρας υπεράσπισης ένας δημοσιογράφος που μέχρι χθες εκτιμούσα, ο Αντώνης Καρπετόπουλος, αλλά αυτά έχει ζωή. Είναι γεμάτη διαψεύσεις.).

Είναι κοινό μυστικό ότι η «Θύρα 7» από καιρό, έχει γίνει θερμοκήπιο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν η μοναδική «οπαδική» θύρα στην Ελλάδα που δεν έβγαλε ανακοίνωση για την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν ακόμα και σε πολλά ευρωπαϊκά γήπεδα σήκωναν πανό στη μνήμη του.

Ένας από τους στυλοβάτες της, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τάκης Τσουκαλάς. Ένα τιποτένιο παρτάλι, ένας υστερικός τενεκές που δίνει δυστυχώς τον τόνο. Κυρίως επειδή τον έχουν συνηθίσει και τον βαριούνται (όχι πως αυτό δεν είναι ζήτημα: η συνήθεια εθίζει στην ανοχή…) και όχι από φόβο, η πλειοψηφία των φιλάθλων του Ολυμπιακού δεν ασχολούνται μαζί του. Όμως έχει υπερβεί τώρα κάθε όριο. Το Σάββατο, η ομάδα του στο μπάσκετ ηττήθηκε καθαρά από τον «αιώνιο» Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι όπου ο μεγάλος αθλητής στον οποίον χρωστάει πολλά το άθλημα, Βασίλης Σπανούλης, έχασε τα΄ αυγά και τα πασχάλια από το μαρκάρισμα του Θανάση Αντετοκούμπο!  

Και βγαίνει ο…Τάκης- ποιος; Ο Τάκης που δεν μπορεί να πηδήξει ούτε χασαπόχαρτο!- και τον αποκαλεί πίθηκο! Όπως ο φυρερίσκος της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος τον αδελφό του τον Γιάννη που υψώνει την ελληνική σημαία στο ΝΒΑ.

Μήπως να ασχοληθεί με την περίπτωσή του η Αθλητική Δικαιοσύνη; Όπως και με τον οπαδικό τύπο- όλων των ομάδων και φυσικά και του «δικού» μου του ΠΑΟΚ- μπας και σφίξουνε μερικοί κώλοι;  

Αναδημοσιεύω από το ενημερωτικό αθλητικό site SDNA ένα άρθρο που μου άρεσε. Το υπογράφει ο Δημοσιογράφος  Κώστας Κεφαλογιάννης και μαγκιά του που τα βάζει με τον βούρκο!

Τίτλος: (με «φωτό» του Θανάση να καρφώνει) «Ιδού ο “πίθηκος” ιδού και το πήδημα».

«Το γεγονός ότι ένας γελοίος τύπος αποκάλεσε «πίθηκο» τον Θανάση Αντετοκούνμπο είναι επί της ουσίας ασήμαντο. Όσο ασήμαντος είναι και ο ίδιος.  

Το γεγονός όμως ότι αυτός ο γελοίος τύπος έχει τηλεοπτικό βήμα, αποτελεί περσόνα που καλείται σε talk show, σε φάση «χα, χα, τι χαριτωμένος γραφικούλης», και δυστυχώς για τον Ολυμπιακό, έχει εξελιχθεί σε επίσημο spokesman των οπαδών του, δεν είναι ασήμαντο. Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. 

Και εν πάση περιπτώσει, στο ποδόσφαιρο δεν περιμένω και κάτι διαφορετικό.  Στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» υπάρχει εγκατεστημένη μικροφωνική εγκατάσταση στην θύρα 7.  Για να ακούμε τα μπινελίκια στο σαλόνι μας σε dts. Η φωνή που συνήθως ξεχωρίζει είναι του Τάκη Τσουκαλά – Θέλω να πω απλώς ότι οι Ερυθρόλευκοι έχουν επιλέξει ένα συγκεκριμένο είδος επικοινωνίας, στο οποίο ο Τσουκαλάς ταιριάζει απόλυτα – πόσο διαφέρει άλλωστε από τον Κώστα Καραπαπά; 
Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute
Στο μπάσκετ όμως οι αφοί Αγγελόπουλοι θεωρητικά πρεσβεύουν διαφορετικό ύφος και ήθος. Αν το πρεσβεύουν και πρακτικά, τότε πρέπει να απαγορευτεί στον συγκεκριμένο οπαδό να ξαναπατήσει το πόδι του στο  ΣΕΦ. Θυμίζω απλώς ότι σε αρκετά από τα πρόσφατα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Τσουκαλάς ήταν στο παρκέ του Σταδίου, δίπλα στις μπασκέτες για να βρίζει τους αντιπάλους από όσο πιο κοντά γίνεται. 
Έχω γράψει πολλές φορές  για τις ευθύνες των αθλητών. Οι οποίοι ανέχονται τα μπινελίκια και τα επεισόδια, την απαράδεκτη ατμόσφαιρα των ελληνικών γηπέδων,  όχι απλώς δίχως να αντιδρούν, αλλά συχνά αποθεώνοντας τον «υπέροχο κόσμο» της ομάδας τους. 
Εδώ, όμως,  τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Η αποβολή Τσουκαλά πρέπει να αποτελέσει και απαίτηση των παικτών. Αν οι μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού αποδεχτούν την παρουσία του Τσουκαλά στο γήπεδο, αποδεχτούν δηλαδή να βρίσκεται δίπλα τους ένας ανεγκέφαλος ρατσιστής που χαρακτηρίζει «πίθηκο» τον συμπαίκτη τους στην Εθνική Ελλάδος (η προσβολή θα ήταν ίδια και για οποιονδήποτε άλλο βέβαια), τότε γίνονται και οι ίδιοι αναπόσπαστο κομμάτι του προβλήματος. 
Την ώρα που οι μεγαλύτεροι σταρ του πλανήτη σηκώνουν το ανάστημά τους στον Τραμπ, είναι επιεικώς θλιβερό οι Έλληνες αθλητές να περιχαρακώνονται στην ασφάλεια της αφωνίας. 
Εφόσον δεν μπορούν ή δεν τολμούν να τα βάλουν συνολικά με τους οργανωμένους, οι Αγγελόπουλοι και ο Σπανούλης με τον Πρίντεζη, ας φροντίσουν να  διώξουν τουλάχιστον τον έναν που προσβάλει τον Ολυμπιακό και την ιστορία του, προσβάλει τους χιλιάδες οπαδούς της ομάδας, προσβάλει τη νοημοσύνη και την αισθητική μας, προσβάλει και δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία. 
Το είπαμε από την αρχή, ο Τσουκαλάς είναι ασήμαντος. Μια πατημένη τσίχλα στο παπούτσι του Θανάση έχει μεγαλύτερη αξία. 
Ο ρατσισμός, όμως,  δυστυχώς δεν είναι ασήμαντος.  Ο ρατσισμός δε,  με τις διοικητικές πλάτες μιας εκ των μεγαλυτέρων ομάδων στην Ελλάδα, είναι πρόβλημα δυνητικά τεράστιο.
Τα λόγια δεν έχουν νόημα εν προκειμένω. Περιμένουμε πράξεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. 
Υ.Γ. «Τσουκαλάδες» υπάρχουν σε κάθε κερκίδα. Απλώς ο συγκεκριμένος έχει την ιδιομορφία της δημοσιότητας. Αλλά είναι δεδομένο ότι αποτελεί καθήκον όλων των ομάδων και όλων των αθλητών να σηκώσουν επιτέλους ανάστημα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. 
Υ.Γ. 2: Για όλα τα υπόλοιπα που προέκυψαν μετά το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, προς το παρόν αφήνω αυτό εδώ: όταν κάποιος λέει κάτι και  μάλιστα τόσο βαρύ, οφείλει ή να μπορεί να το αποδείξει, ή να αποδεχθεί τις συνέπειες των λόγων του».


Δεν υπάρχουν σχόλια: