Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Από την Εφημερίδα των Συντακτών της Τετάρτης.

«Η (πλαστή;) διαθήκη των θεών»


                            
            Ο φιλόσοφος και ακτιβιστής κύριος Ανρί Λεβί και ακόμα επιχειρηματίας (που ανάμεσα στο κράτος και το χρηματιστήριο διαλέγει, όπως έλεγε σε συνέντευξή του, το δεύτερο), εισαγωγέας ξυλείας από χώρες της Αφρικής, όπου σύμφωνα με ανάρτηση του danger few η Γαλλία επενέβη στρατιωτικά τριάντα φορές μετά την απελευθέρωσή τους, εμφανίστηκε στο «Παλλάς». Εκεί παρουσίασε το έργο του «Αναζητώντας την Ευρώπη», που επ’ ευκαιρία των ευρωεκλογών θα εμφανιστεί σε είκοσι συνολικά ευρωπαϊκές χώρες.
Βασικός εκφραστής του κύκλου των «Νέων φιλοσόφων», αμφισβητήθηκε από άλλους συγγραφείς που δήλωσαν ότι η νέα φιλοσοφία ήταν μια νέα απάτη.
Αναφέρω εδώ δύο από αυτούς που είναι πιο γνωστοί στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον κορυφαίο ιστορικό Πιερ Βιντάλ Νακέ, θερμό και δρώντα φίλο της χώρας μας την εποχή της χούντας, συγγραφέα μεταξύ άλλων των έργων «Μύθος και τραγωδία Ι και ΙΙ» (μαζί με τον Ζαν Πιερ Βερνάν) και «Ο μαύρος κυνηγός». Και επίσης για τον επιστήθιο φίλο και πνευματικό αδελφό του Νακέ, Κορνήλιο Καστοριάδη.
Το 1979 ο Βιντάλ Νακέ σε μια επιστολή του στο περιοδικό «Νουβέλ Ομπσερβατέρ» κατήγγειλε ότι το βιβλίο «Η διαθήκη του θεού» του κυρίου Ανρί Λεβί «βρίθει από χονδροειδή λάθη (…) ψευδείς παραπομπές και παραληρηματικές απόψεις (…)». «Θα παρουσιάσω εδώ, γράφει ο Νακέ, μία ανθολογία μαργαριταριών (σχετικών με την ελληνική και τη βιβλική ιστορία) άξιων ενός μέτριου υποψήφιου για το Μπακαλορεά». Σταχυολογώ μόνον ένα: Οτι, κατά τον συγγραφέα της «Διαθήκης», η Αντιγόνη του Σοφοκλή (της οποίας ο μύθος αναφέρεται σε εποχή πριν από τον Τρωικό Πόλεμο) μας πληροφορεί για τις συνθήκες της… Θήβας τον 5ο αιώνα!
Ο κύριος Λεβί απάντησε ότι είναι θύμα αστυνόμευσης της σκέψης. Την ίδια εποχή ο Κορνήλιος Καστοριάδης χαρακτήριζε το ρεύμα των νέων φιλοσόφων «βιομηχανία του κενού» ή, σύμφωνα με μια διατύπωσή του που έτυχε να ακούσω σε προφορική του παράδοση, «ψευδοϋποσοφιστές της αριστερής όχθης».
Ηταν η ώρα της ανόδου των λαμπερών μετριοτήτων. Η γαλλική «μικρή Αριστερά», που είχε καταυγάσει τη Γαλλία και τον κόσμο με το έργο της, έχανε σε επιρροή. Ο Νακέ δυσκολευόταν να βρει βήμα στη Monde, της οποίας ήταν συνιδρυτής. Κάπου εκείνη την εποχή, αυτός «ο εβραϊκής καταγωγής Γάλλος πατριώτης», που είχε χάσει τους γονείς του στα χιτλερικά στρατόπεδα, πλήρωσε την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους, χαρακτηριζόμενος από διάφορους ψευδοστοχαστές ως… ναζιστής.
Ωστόσο, καμία αίγλη της διαφήμισης δεν μπορεί να εγγυηθεί τη δολοφονία της μνήμης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: