Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Αποδιοπομπαίοι ... Βάρβαροι!

Φιλαράκια, οργή βλέπω... Πολλή οργή και στενοχωριέμαι.
Διότι, τελικά τί έκανε ο Καραμανλής; Κάτι, μήπως, που δεν προβλέπεται από άρθρα, διατάξεις, κανονισμούς; Ορθή - ορθότατη η παρατήρηση ότι εξαιτίας (και) της καθημερινής πρακτικής "δεν συνειδητοποιούμε τους κανόνες". Κανόνας, λοιπόν, υπάρχει. Και αυτού του κανόνα χρήση έκανε ο πρωθυπουργός. Κάποιος, κάποτε τον έφτιαξε αυτό τον κανόνα. Και το έκανε για συγκεκριμένο σκοπό. Ιδού, λοιπόν, ήγγικεν η ώρα. Οπως θα έρθει "η ώρα" και για άλλα, στα οποία επίσης δεν έχουμε δώσει την πράπουσα σημασία...
Οπως, από την άλλη, υπάρχουν κανόνες οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία και των βουλευτών. Ολων των κομμάτων. Για τα όσα και όποια στραβά, ας μην στοχοποιούμε μόνο τους αρχηγούς. Η βεντάλια της κριτικής μας, ας αγκαλιάσει και τους "από κάτω", τους πέριξ, τους απέναντι. Η βεντάλια της κριτικής μας, ας αγγίξει και τις αφεντιές μας, που ουκ ολίγες φορές αναπαυόμαστε στους κάθε λογής κανόνες. Μέρος του παιχνιδιού άπαντες είμαστε.
Βολευόμαστε όταν οι "κανονισμοί" πάνε με τα νερά μας, και τους καταγγέλουμε όταν νοιώθουμε να μας "χαλάνε" τον τακτοποιημένο μας κόσμο.
Το μόνο, συνεπώς, που θα έπρεπε εν προκειμένω να μας αιφνιδιάσει, δεν είναι τίποτε άλλο από το ότι αιφνιδιαστήκαμε!
Δεν ισχυρίζομαι -προς Θεού!- να μην μας ενοχλούν τα κακώς κείμενα. Λέω ότι πρέπει να μας ενοχλούν ΟΛΑ τα κακώς κείμενα. Να θυμόμαστε, επί παραδείγματι, όχι μόνο ότι "οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν". Αλλά και ότι οι ηγέτες έχουν μηχανισμούς (στελέχη και βουλευτές) που τους ανέχονται, τους αναδεικνύουν ή τους (υπο)στηρίζουν - συμμέτοχους ή συνένοχους για ό,τι στραβό.
Η αλα καρτ στοχοποίηση, μπορεί να εξυπηρετεί πρόσκαιρες ανάγκες, αλλά σε βάθος χρόνου μάλλον αποπροσανατολίζει και, ίσως, περισσότερο κακό κάνει.
Μικρό παράδειγμα, μακράν της πολιτικής συγκυρίας; Δείτε τί κάναμε τους τελευταίους μήνες στον γλυκόπικρο μικρόκοσμό μας: Κίνημα ολόκληρο δημιουργήθηκε υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος στις δύο αίθουσες των Κοινοβουλευτικών Συντακτών. Προσωπικές σχέσεις απειλήθηκαν, τσακωμοί έγιναν, κουρνιαχτός σηκώθηκε. Λέγαμε τότε μερικοί: το κάπνισμα, ιδιαίτερα καθώς ορισμένοι ενοχλούνται, είναι ένα πρόβλημα. Αλλά δεν είναι ΤΟ πρόβλημα. Διότι, λύση μεν βρέθηκε, και οι "βάρβαροι" στην εν λόγω περίπτωση, μπήκαν στη θέση τους....
Πού είναι, ωστόσο, το πάθος μας για αγώνα και διεκδίκηση, για "επιβολή" καλύτερων συνθηκών στην άκαπνη πια καθημερινότητά μας; Βολευτήκαμε με την απαγόρευση της κακιάς συνήθειας. Και ξεχάσαμε ότι είμαστε στοιβαγμένοι σε έναν υπέροχο - αν αφορά λίγους - χώρο, που έχει γίνει άθλιος και απάνθρωπος, διότι είμαστε σχεδόν ο ένας απάνω στον άλλο. Πού είναι, λοιπόν, οι υπέρμαχοι της υγιεινής ατμόσφαιρας; Γιατί δεν εγείρουν θέμα κινδύνων για την προστασία μας από ιώσεις, άσχημες μυρωδιές, ελλιπή εξαερισμό, προβληματικό σύστημα θέρμανσης το χειμώνα και δροσιάς το καλοκαίρι;
Ναι, είναι μεγάλη η αλήθεια που ελέχθη: "Η καθημερινή πρακτική μας κάνει να μην συνειδητοποιούμε τους κανόνες". Μας αποξενώνει. Μας αποπροσανατολίζει.
Μας παρασύρει σε επιλογή "κακώς κειμένων" που "πρέπει" ν' αντιμετωπίσουμε, και στο τέλος - τέλος, μας ρίχνει στην επικίνδυνη για το σήμερα και το αύριο δίνη της ... επιλογής (επιμέρους, ή προσωποποιημένων) στόχων.
Φιλαράκια; Ας ... αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Ας ξαναδούμε τα πράγματα. Ας εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε όλους τους "βαρβάρους". Και ας φροντίσουμε να μην μας ... αιφνιδιάσουν ξανά στο μέλλον.

14 σχόλια:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Ρε συ "ινσάιντερ" άντε παραπέρα!
Φορμόλη και...υπηρεσιακή σκέψη μυρίζουν οι απόψεις σου. Και τις γράφεις χωρίς να έχεις καν το θάρρος να τις υπερασπίζεσαι επωνύμως! Άσε δηλαδή, που δεν υπάρχει στοιχειώδης ευφυΐα...
Μάθε κάτι για την άλλη φορά που θα χτυπήσεις σε τούτο το κατά τα άλλα..."άδολο" μπλόγκ, όπου έγραψες ανάλαφρα οτι "υπάρχουν κανόνες που διέπουν την λειτουργία των βουλευτών".
Άνοιξε ένα Σύνταγμα να δεις τι τους διέπει.
Κατά τα άλλα, ούτες οργή ούτες και στεναχώρια, μας διέπει...

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Ρε συ Πέτρο, μυρίζει σαν μαγεριό η αίθουσα, μου λέει ένα ωραίο μεσημέρι, ο κυρ-διπλανός μου. Αυτό είναι "καλό", του απαντώ. Η τσιγαρίλα σκέπαζε τα πάντα πριν. Διαλύθηκε ο καπνός κι οσφραινόμαστε καλύτερα, πλέον. Κι αυτά που δείχνει ο ινσάιντερ (καλώς τον) και τ' άλλα του ΚΚ σήμερα (του ΚΣ χθες και του ΓΑΠ αύριο). Κι επειδή "συνάδελφοι είμαστε όλοι στην τρέλα", αν ξέρει ο ΚΚ, ότι ερχόταν στη Βουλή νέος φάκελος κατά υπουργού, γιαυτό και την έκλεισε, δεν θα υπάρχει και κάποιος κανόνας που να τον κυνηγήσει για "παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης;"

Ανώνυμος είπε...

"Αντε παραπέρα"? "Φορμόλη και υπηρεσιακή σκέψη μυρίζουν οι απόψεις μου"? "Δεν υπάρχει στοιχειώδης ευφυϊα"? Ευτυχώς που δεν υπάρχει Οργή. Συγνώμη που έκανα τόσο λάθος...
Υ.Γ. Ευχαριστώ Πέτρο για τα καλωσορίσματα!
INSIDER

Ανώνυμος είπε...

διευκρινιστικα, οσον αφορά τις καθεστηκυιες φατσες: αναφερομουν τους πολιτικους
γιανσιδ

Laskarina είπε...

@Γιώργο Χατζηδημητρίου
Μη τα βάζεις με όποιον διαφωνείς. Αρκεί να κριτικάρεις δημόσια τις απόψεις του και όχι τον ίδιο και αυτό αρκεί.

@Ινσάιντερ
Οι συνθήκες στον εργασιακό μας χώρο είναι ένα θέμα πολύ περιορισμένο, δεν ενδιαφέρει όσους επισκεπτονται το Blog μας και ότι μας απασχολεί πρέπει να το λύσουμε μεταξύ μας. Με ενδιαφέρουν περισσότερο οι απόψεις σου για θέματα γενικότερα και συνέχισε να τις γράφεις. Μην πτοείσαι απο τον Γ.Χατζηδημητρίου. Ας τα χώνει καμμιά φορά, είναι καλοπροαίρετος και παιδί αστέρι.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Μη μασάς μωρέ "Ινσάϊντερ"! Τα παιδία παίζει. Απλώς ο χρόνιος εθισμός στη νικοτίνη και τα συνεπακόλουθα της στέρησης που επέβαλε η αντικαπνιστική υστερία, προκαλεί παρανέργειες.
Συγγνώμη που σε αδίκησα! Μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε...

Ανώνυμος είπε...

INSIDER
τοσο βαριες σου πεφτουν οι συνθηκες δουλειας εκει μεσα? δεν θα χεις κανει ποτε ελευθερο φαινεται:)

φιλικα
γιανσιδ

Ανώνυμος είπε...

Και που να δεις πως δουλεύουν οι συνάδελφοί σου στην Αφρική, κυρ γιανσιδ. Άκου 'κει! Να θέλει να δουλεύει με βάση τη σύμβαση της ΕΣΗΕΑ, να μην κάνει το παπαγαλάκι.. Πως; θέλει να αναπνέει και καθαρό αέρα; Έχεις δουλέψει σε ορυχείο αγόρι μου ινσάιντερ; Έλα μωρέ.. Άλλωστε, κι ελεύθερο να έκανες, κάποιος θα σε κάλυπτε την ώρα που θα έκανες PR στον τάδε επιχειρηματία/βουλευτή κλπ. Για το φουκαριάρικο το αφεντικό σου, δε λέω, αλλά όλα γίνονται. Μόνο μη γκρινιάζεις κι εσύ ρε γιανσιδ, θα νόμιζε κανείς ότι είσαι εμπαθής..
ααα και μη ξεχάσω, φιλικά, έτσι;
;)
αουσάιντερ

Ανώνυμος είπε...

αουσάιντερ
δεν με προσβαλεις γιατι λες βλακειες. απο βλακειες γιατι να προσβληθω?
το γιανσιδ ειναι ονοματεπωνυμο.
θα μας πεις το δικο σου?

ΥΓ: επι τη ευκαιρια, μια κια μιλας για ορυχειο, εγω εχω δουλεψει 9 χιλιομετρα μες στη γη, οταν σκαβαν διπλα στο χωριο μου τα βουνα για να ερθει το νερο του Μορνου στην Αθηνα.
εσυ?

Ανώνυμος είπε...

Μη συγχύζεσαι καλέ γιανσιδ!
Ονοματεπώνυμο έχουν οι ΓΧ και ΠΔ πιο πάνω, όχι εσύ.
Και μη πας κόντρες για τις δουλειές των άλλων, μπορεί και να βγεις χαμένος.
ΥΓ Δεν θα το 'λεγα βλακεία, αλλά το να χλευάζεις τις απόψεις των άλλων είναι -ας το πούμε- αγενές.
Βλακεία θα έλεγα να μην αντέχεις τη χλεύη των άλλων.
;)
αουτσάιντερ

Ανώνυμος είπε...

αουτσάιντερ
αλλα γραφω αλλα καταλαβαινεις.
εισαι λιγο χαζουλης. τι να κανουμε?

Ανώνυμος είπε...

προσεξε ομως γιατι αν εσυ εισαι χαζουλης, καποιοι ειναι Αμυαλοι.
και γω ανηκω σε αυτους...

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Ειρήνη υμίν ωρέ!
"Και να 'στε αγαπημένοι"..

Προς όλους μας: Μια συμβουλή. Βοηθάει να συζητάμε σαν να είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή, η εξ αποστάσεως, αντιπαράθεση δυσκολεύει την επικοινωνία μας. Καμιά φορά, βγάζουμε τον κακό μας εαυτό και τότε ..είναι αργά. Κουβέντα στην κουβέντα, σχόλιο στο σχόλιο, βάζουμε μπουρλότο στη συζήτηση και αναγκάζεται ο υποφαινόμενος να μετατρέπεται σε ειρηνοποιό.
Χαιρετισμούς.
ΥΓ το παρόν εγράφη στο ημίχρονο του ΠΑΟ-ΑΕΚ.

Ανώνυμος είπε...

Πετρο συγνωμη.
- δεν θα ξαναγραψω στο μπλογκ σου για να μην το χαλασω, αλλα δες τι εγραψε επειδη αντιπαρεβαλα απλως τις δυσκολιες του ελευθερου ρεπορταζ με το κοινοβουλευτικο :
Κ"αι που να δεις πως δουλεύουν οι συνάδελφοί σου στην Αφρική, κυρ γιανσιδ. Άκου 'κει! Να θέλει να δουλεύει με βάση τη σύμβαση της ΕΣΗΕΑ, να μην κάνει το παπαγαλάκι.."

μαλιστα. επειδη αυτα δεν ξεχνιουνται....
-ευχαριστω για την ως τωρα φιλοξενια