Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Η πιο όμορφη Πόλη στα χειρότερα χέρια...

Ο Γεώργιος Καμίνης, απέρχεται από τον Δήμο Αθηναίων για να πολιτευθεί με το ΚΙΝ.ΑΛ διεκδικώντας φρεσκότερες δάφνες. Τέσσερα χρόνια στο τιμόνι, όμως, άφησε την πρωτεύουσα ακυβέρνητη πολιτεία.

Μοναδική ευδιάκριτη παρέμβαση ότι ενίσχυσε το Σώμα των Πραιτοριανών της Δημοτικής Αστυνομίας οι οποίοι βρήκαν σκοπό στη ζωή τους μοιράζοντας ανελέητα κλήσεις στους ταλαίπωρους γιωταχήδες που αναγκάζονται συχνά να κατεβαίνουν "με το αμάξι" στο μπουκωμένο κέντρο. (στο μεταξύ οι παιδικές χαρές που τελούν υπό την αποκλειστική εποπτεία τους, είναι ερείπια...).

Κανένα σχέδιο για να αναπτερώσει το κλονισμένο ηθικό των κατοίκων σ΄ αυτούς τους ζοφερούς μνημονιακούς καιρούς. Καμία παρέμβαση που-θε-να! Τίποτε για να ενθαρρύνει την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Να εμπνεύσει ενέργειες για την ανάκτηση του δημόσιου χώρου που νέμονται ατιμώρητα οι μηδενιστές και χουλιγκάνοι των Εξαρχείων, οι λαθρέμποροι, οι ναρκέμποροι, οι κοινές συμμορίες, η επέλαση πέριξ της Ομόνοιας ενός ετερόκλητου πλήθους μεταναστών που όπως και να το δούμε δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και ζει εδώ στις παρυφές του νόμου και οι επιτήδειοι κι ανεξέλεγκτοι ΜΗΚΥάδες που βγάζουνε χοντρό μεροκάματο πουλώντας με το αζημίωτο ανθρωπισμό. Τα έσπρωξε όλα κάτω από το βολικό χαλί του επιχειρήματος "εγώ δεν έχω αρμοδιότητες"...

Αμέτοχος και άφωνος, παρακολούθησε την παρακμή του κέντρου και των παλαιών αστικών συνοικιών που βυθίστηκαν ραγδαία στην ρυπαρότητα, το σκότος, την απουσία ενδιαφέροντος για τον Πολίτη, την βαρειά ταξική μιζέρια. Απέστρεψε το βλέμμα από τις γειτονιές που αντικρίζεις ελληνικές σημαίες στα μπαλκόνια όλον τον χρόνο για να υποστηρίξουν όπως μπορούν οι ένοικοι την ταυτότητά τους σε έναν κόσμο που δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τον καταλάβουν και να συγκαταλέγονται ως μέρος του.

Εκεί όπου δρέπουν την απελπισία των φτωχών -και όχι των κατά Τσίπρα, αόριστα "πολλών"...- οι τιποτένιοι, οι θρασύδειλοι ναζήδες της Χρυσής Αυγής. Οι μοναδικοί οικονομικά κερδισμένοι είναι Κινέζοι και άλλοι ξένοι λεφτάδες που αγοράζουν σωρηδόν εγκαταλελειμμένα ακίνητα (μαζί με την "Χρυσή Βίζα") για να τα θυσιάσουν στο βωμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων (του AirBnb σε απλά ελληνικά).
Φοβάσαι την ίδια στιγμή να περπατήσεις νύχτα στο Ζάππειο και το΄ χω διαπιστώσει αυτοπροσώπως όταν υποχρεωτικά περνάω από κει κόβοντας απ΄ το Καλλιμάρμαρο μετά τη δουλειά για το μετρό του Συντάγματος. Γυναίκα δεν κυκλοφορεί μετά τις εννιά το βράδυ και πολύ σωστά πράττει. Διαχειρίστηκε τα κοινά ο κ. Καμίνης, σαν ατάλαντος μπακάλης. Απών παντού. Παρακολούθησε ανήμπορος την οικονομική, ηθική και πολιτισμική καταρράκωση της Πόλης.

Απέτυχε στα μικρά και στην ζωτική καθημερινή διαχείριση και ο Μπουτάρης. Αλλά, τουλάχιστον εκείνος συμφιλίωσε και πάλι την αγαπημένη -κι όχι μονάχα για μας τους Βόρειους- Σαλονίκη με το κοσμοπολίτικο παρελθόν της, άνοιξε σκουριασμένα παράθυρα για να αλλάξει ο αποπνικτικός αέρας που είχε εγκατασταθεί στην περίκλειστη Πόλη, μετέβαλε διαθέσεις, έδειξε έναν δρόμο διαφορετικό από τον βαθύ επαρχιωτισμό και την νεόπλουτη αγραμματοσύνη που δέρνει τη χώρα. Τόσο μπορούσε. Αλλά το έπραξε στο ακέραιο!

Τη Θεσσαλονίκη την ανακάλυψαν ξανά οι παληές της μειονότητες-ουσιαστικές πολιτισμικές συνιστώσες-  που ποτέ δεν την είχαν άλλωστε εγκαταλείψει και κέρδισε καινούργιους φίλους οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν είναι "ερωτική πόλη" όπως λένε χυδαία κάτι φλώροι τύπου Νίκου Χατζηνικολάου, ("η κούκλα η αγάπη μου"- έτσι την αποκαλεί- μπλιάχ...), αλλά έχει μια πολυσήμαντη αύρα που όσα επιχρίσματα και ψιμύθια κι αν στρώσαν απάνω στην ωραία μορφή της δεν μπόρεσαν τελικά να την χαλάσουν.
Λοιπόν; Τι να μας πεις κυρ- Καμίνη; Άει στο καλό και μη σε κρατάμε άλλο...


Δεν υπάρχουν σχόλια: