Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Δήμαρχος με 14%

Δεν ξέρω γιατί, αλλά οι τελευταίες εκλογές έδωσαν δικαίωμα σε όλους να πανηγυρίσουν. Η κυβέρνηση διότι έπεσαν τα σπρεντ (δι' ολίγον), η αξιωματική αντιπολίτευση διότι μείωσε τη διαφορά, το ΚΚΕ διότι η Λαϊκή Συσπείρωση απέκτησε ισχυρότερη φωνή, η Μπακογιάννη διότι οι «δικοί της» στην Κρήτη υποσκέλισαν τους νεοδημοκράτες υποψήφιους και πάει λέγοντας. Στο μεταξύ, η αποχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, με τη διαφορά ότι ο καθένας της δίνει τα χαρακτηριστικά που τον εξυπηρετούν.

Η αλήθεια είναι ότι η αποχή σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε το 39% των εγγεγραμμένων, ενώ τα άκυρα/λευκά στο 9,09% των ψηφισάντων (5,54% των εγγεγραμμένων). Συνολικά, δηλαδή, το 44,55% των ψηφοφόρων αρνήθηκαν ψήφο σε οποιοδήποτε συνδυασμό.

Χειρότερα ήταν τα πράγματα στην Αθήνα.

Μόλις το 43% των δημοτών προσήλθαν στις κάλπες (57% αποχή) και από αυτούς, το 8% έριξε λευκό/άκυρο (3,44% των εγγεγραμμένων). Δηλαδή, το 60,45% των ψηφοφόρων στο δήμο Αθηναίων γύρισαν την πλάτη σε όλες τις παρατάξεις!

Η εικόνα γίνεται περισσότερο ζοφερή για τους επίδοξους δημάρχους.. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έλαβε το 34,96% των εγκύρων ψηφοδελτίων, πήρε στην πραγματικότητα μόλις το 13,83% των Αθηναίων δημοτών. Το ίδιο και ο Γιώργος Καμίνης. Έλαβε το 28,41 των εγκύρων και μόνο το 11,24% των εγγεγραμμένων. Το ίδιο και ο κ. Σοφιανός (13,70% εγκύρων, 5,42% εγγεγραμμένων). Το ίδιο ο κ. Αμυράς (7,36% - 2,91%), η κα Πορτάλιου κοκ.

Κοντολογίς, σε λίγες ημέρες θα έχουμε δήμαρχο ο οποίος θα βασίζεται στη θετική αποδοχή ελαχίστων Αθηναίων, καθώς και πολίτες, που είτε αποποιούνται του δικαιώματός τους να εκλέγουν τους «άρχοντές» τους, είτε διαμαρτύρονται για την πολιτική περιθωριοποίησή τους, είτε αγνοούν το πολιτικό μέγεθος της στάσης τους..

1 σχόλιο:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Έχει μνήμη ο κόσμος Πετράν! Και τον Απρίλη του ΄41 που μπαίνανε οι Γερμανοί στην Αθήνα και πάλε τότε οι Αθηναίοι είχανε κλείσει τα κεπέγκια. Η διαφορά είναι οτι τότε το λέγανε Αντίσταση και τώρα το λένε Αποχή. Ζωές αδειάζουνε πάντοτε. Ποια η διαφορά; Έχωμε σήμερα λιγότερο ηρωϊσμό...