Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007

Δεκαπέντε (όχι δέκα) χρόνια μετά..

«Εγώ ο ίδιος είμαι Μακεδόνας, όπως και άλλα 2,5 εκατομμύρια Έλληνες είναι Μακεδόνες».
«Η Ελλάδα και ειδικότερα εγώ και η κυβέρνησή μου έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση».
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ενώπιον της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο (24/1/2007), απαντώντας στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίνκα Μίτρεβα για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

«Η αναγνώριση της αυτοαποκαλουμένης “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα και το γνωρίζω καλύτερα από κάθε άλλον αφού είμαι ο ίδιος Μακεδών. Η Δημοκρατία αυτή δεν έχει δικαίωμα ούτε εθνολογικά, ούτε ιστορικά να λέγεται Μακεδονία»
Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε επιστολή του προς τους 15 ηγέτες της ΕΟΚ (3/1/1992)

«Η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον εάν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ στις 16 Δεκεμβρίου ‘91 με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη «Μακεδονία».
Ο πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη σύσκεψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή (13/4/1992).

3 σχόλια:

kukuzelis είπε...

Αμ πώς! Απ' ό,τι φαίνεται το πρόβλημα της εποχής αρχιζε μεν από Μ- αλλά δεν τέλειωνε σε -ακεδονία.

Ανώνυμος είπε...

Όπως και να το βλέπει κανείς, η δήλωση Καραμανλή (α' και β' μέρος) έχει ενδιαφέρον. Ασχέτως εάν ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18748&m=N11&aa=1) ή εάν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ η δήλωση καταγράφεται κάπως διαφορετικά: «Ακόμη πιο σημαντικό είναι για μένα τον ίδιο και για άλλα δυόμισι εκατομμύρια Μακεδόνες»..


Σε άλλες εφημερίδες πάντως, η δήλωση είναι ακριβέστερη.. (βλέπε Ελευθεροτυπία: http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=39523492)

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.