Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Oι ερωτήσεις Χαλβατζή, Αλαβάνου για Γρηγορόπουλο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Πέ 11/12 17:00

[Συζητούνται] Συζητήθηκαν την Πέμπτη (09:30) οι ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζή και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου, προς τον υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο, "σχετικά με το πρόσφατο τραγικό συμβάν του θανάτου του 15χρονου μαθητή στην περιοχή των Εξαρχείων".

Ενδιαφέρον είχε η φράση Παυλόπουλου -έμμεση απάντηση στον συνήγορο του ειδικού φορυρού- ότι «αυτός ο άνθρωπος, και με τον τρόπο με τον οποίο έδρασε και με τον τρόπο με τον οποίο εν συνεχεία απολογείται, ήδη έχει καταδικαστεί». Επίσης, ότι χαρακτήρισε "δολοφονική" την πράξη.

Φοβάμαι ωστόσο ότι σε ορισμένα κανάλια, αντι των προτάσεων πχ για αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ, για άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με τη νεολαία κλπ, θα "μείνει" η πολυμέτωπη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων: κυβέρνησης κατά "κουκουλοφόρων", ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβερνητικής "κουκούλας" σάπιων αξιών, ΚΚΕ κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για Μάαστριχτ, ΛΑΟΣ κατά ΣΥΡΙΖΑ για βουλευή που "υποθάλπτει" την τρομοκρατία κοκ.

Δείτε τα πρακτικά της συζήτησης εδώ (πατήστε το φακό στη συνερίαση ΝΑ', 11/12/2008) ή το σχετικό άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο in.gr.

4 σχόλια:

dyosmaraki είπε...

Εύχομαι να λάβουν κάποια σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση από τον κ. Παυλόπουλο και όχι τις χιλιομασημένες απαντήσεις του στυλ:

- Η κυβέρνηση λυπάται
(γιατί γνωρίζουμε καλά πως η λύπη δεν φέρνει πίσω μια ανθρώπινη ζωή)

- Με αίσθημα ευθύνης θα αποδώσει τις όποιες ευθύνες στους υπεύθυνους
(γιατί μέχρι στιγμής δεν μας έχει πείσει πως οι όποιες ευθύνες αναλογούσαν σε σοβαρά ζητήματα του τόπου μας έχουν αποδοθεί...Γιατί να το κάνει τώρα?)

- Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο
(γιατί θα παραπέμψω στο σκίτσο του Σωτήρη Βαρελά στο http://barelskitsa.blogspot.com/2008/12/blog-post.html)

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

@δυοσμαρακι
Συμπλήρωσα την ανάρτηση με λίγες πρώτες σκέψεις από τη συζήτηση..

dyosmaraki είπε...

Διάβασα πολύ προσεκτικά τις απαντήσεις του κ. Υπουργού.

Θα σταθώ σε μερικά σημεία :

"Και οι εχθροί, όπως είπα πριν και το ξαναλέω και τώρα, της δημοκρατίας κάτω από καμιά κουκούλα δεν πρόκειται να κρυφτούν. Και πολύ περισσότερο ανοχή απέναντί τους δεν πρόκειται να υπάρξει."

- Θα ήταν ενδιαφέρον πιστεύω να γνωρίζαμε πόσες συλλήψεις κουκουλοφόρων έχουν πραγματοποιηθεί? Μα ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν να μαθαίναμε πόσοι από αυτούς έχουν αφεθεί ελεύθεροι? Και ακόμη πιο ενδιαφέρον θα ήταν να μαθαίναμε πόσοι από αυτούς έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα που κατηγορούνται? Μα περισσότερο ακόμη πιστεύω πως θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσοι από αυτούς έχουν τελικά εκτίσει ολόκληρη την ποινή τους?

"Είναι η ίδια η Αστυνομία που καθημερινά δίνοντας τη μάχη μαζί με τον πολίτη στέκεται δίπλα του"

Υποθέτω πως ο κ. Υπουργός θα θέλει να πει δίπλα στον επώνυμο πολίτη (δηλαδή σε πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες).
Δίπλα στον απλό πολίτη πάντως δεν στέκεται, μπορώ να σας το υπογράψω (είμαι παθούσα).

"Θα προστατεύσουμε στο ακέραιο τη ζωή των ανθρώπων, θα προστατεύσουμε στο ακέραιο την περιουσία τους."

-Πότε? Τώρα που χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή? Τώρα που δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσες περιουσίες χάθηκαν?

Λυπάμαι. Περίμενα να ακούσω ουσιώδεις απαντήσεις ή δηλώσεις όπως π.χ. ΗΔΗ πήραμε αυτά και αυτά τα μέτρα προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ατυχή συμβάντα.

Από ΘΑ έχουμε μπουχτίσει...

Οι αρχαίοι μας (που και που καλό είναι να τους θυμόμαστε) λέγανε πως ο άνθρωπος δεν κρίνεται από την πρόθεσή του (ΘΑ) μα από τις πράξεις του.

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

@dyosmaraki
-Σήμερα, ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης (απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττού) είπε ότι θα επανεξεταστεί το πλαίσιο χρήσης των όπλων από αστυνομικούς και ότι το προσωπικό της ΕΛΑΣ θα περνά από ετήσιες εξετάσεις σωματικής και ψυχικής καταλληλότητας. Πέρασαν έξι μέρες από τη δολοφονία του Αλέξανδρου για να «καθησυχαστεί» η εφιαλτική προοπτική επανάληψης ενός τέτοιου γεγονότος στο παιδί του καθενός.
-Ουδέν ωστόσο, για ενδεχόμενη αναδιοργάνωση της Αστυνομίας (το έθεσε χθες μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος), πολύ περισσότερο ουδέν για το «ποτήρι που ξεχείλισε» το βράδυ του Σαββάτου, και δεν είναι άλλο από το «μέλλον» της νεολαίας. Ουδείς φαίνεται να μπορεί να αντιληφθεί ότι το διαμορφούμενο κίνημα αντίδρασης επαναδιατυπώνει «παλιά» αιτήματα: αξιοπρεπή δουλειά (ψωμί), σοβαρή εκπαίδευση (παιδεία) δικαίωμα στην έκφραση και –φευ- στη ζωή (ελευθερία).
-Αντί λοιπόν κεντρική επιδίωξη των πολιτικών σχηματισμών να είναι η κατάθεση προτάσεων/αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας με τους νέους, αναλίσκονται στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών για οργανωμένα/καθοδηγούμενα επεισόδια, για εμπλοκή ξένων/ντόπιων υπηρεσιών, για απραξία αστυνομίας. Αυτά όμως έχουν λυθεί –επί του εκλογικού πρακτέου- στο μυαλό της κοινωνίας, κι ας μην ελπίζει σε Αλλαγή..
-Εάν λοιπόν οι κομματικοί σχηματισμοί δεν έχουν τι να πουν στην κοινωνία ας τη διευκολύνουν. Στο δρόμο και στη σχολική αυλή, στον τόπο δουλειάς και στο πεζοδρόμιο της ανεργίας οι συζητήσεις θα ανθίσουν. Ακόμα και χωρίς καθοδήγηση..