Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

 Εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ΄ άρματα, κρεμούν οι γύφτοι τ΄ άργανα... 

Ο τρόπος που το άθλιο πρωινάδικο του Σκάϊ παρουσιάζει το θέμα της αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από το ισλαμοφασιστικό καθεστώς Ερντογάν, θα πρέπει να διδάσκεται προσεχώς ως αρνητικό υπόδειγμα στις σχολές δημοσιογραφίας. Κλισέ μεν, αλλά, η σύνοψη είναι δίκαιη. 

Απορεί κανείς: Έχουν άνωθεν εντολή λόγω της συνάφειας επιχειρηματικών συμφερόντων της εργοδοσίας με Τούρκους όπως ήδη τους καταλογίζεται; Αυτοσχεδιάζουν επιπόλαια τσαλαβουτώντας σε επικίνδυνα νερά; Οσμίστηκαν τηλεθέαση; Και τα τρία μαζί;

Ό,τι και να πεις, αυτό το ανεκδιήγητο ζευγάρι «τζογάρει» στο πρόβλημα χωρίς ίχνος επαγγελματικής σοβαρότητας, με όρους θεάματος–«και τώρα η στιγμή που όλοι περιμένατε! Σύνδεση με τον ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών μετά τις διαφημίσεις!» αναφωνούσε περιχαρής τις προάλλες και με αφοπλιστική ελαφρότητα η ασταθής παρτενέρ του ντεμέκ κομψευόμενου διπλανού της που κανοναρχεί το ευτελές πρωινό σόου.

Όλα τα σφάζουν, ίδιον συχνά του Σκάϊ, παίζοντας ξεκούδουνα με υποθέσεις (και ζωές φυσικά, μην το ξεχνάμε!) που τους υπερβαίνουν. Ώστε, με την ίδια… επάρκεια, να περνάνε από θέμα σε θέμα, αλλάζοντας θεματολογία, με γνώμονα πάντα να υπηρετούνται οι τηλεοπτικοί χρόνοι και η δική τους αυταρέσκεια.

Και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να σκεφτούν- επειδή προφανώς δεν είναι δημοσιογράφοι, αλλά άνθρωποι του φθηνού θεάματος που παράγει σωρηδόν η ελληνική τηλεόραση με την αμισθί συνδρομή πρόθυμων πολιτικών συνεργατών, όπως λέει χρόνια τώρα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης- τι ακριβώς προσφέρουν:

*Είναι αυτό το πράγμα Ενημέρωση;

*Είναι πατριωτική υπηρεσία σε ένα πρόβλημα που απαιτεί άλλου είδους, επαγγελματικού επιπέδου χειρισμούς από όλους, με πρώτην την ελληνική Διπλωματία;

Δεν υπάρχει ένας σώφρων άνθρωπος, μιας και αυτοί εκεί έχουν από καιρό χάσει το μέτρο, να τους υποδείξει να βγάλουν τον σκασμό; Έτσι ακριβώς! Να βγάλουν τον σκασμό! Ή τουλάχιστον να διαβάσουν κάνα βιβλίο; Για ρεπορτάζ δεν το συζητάμε...  

Ακόμα και τον πιθανό συμψηφισμό της τύχης των δύο δικών μας με τους οκτώ Τούρκους που ζήτησαν άσυλο, έσπευσαν να τον προαναγγείλουν από την πρώτη ώρα εισηγούμενοι άθελά τους και μέσα στην βαθειά ερασιτεχνική τους άγνοια ας ελπίσουμε, στην εσωτερική κοινή γνώμη, αυτήν την απαράδεκτη προοπτική.  

Κι αυτοί οι δημοσιογράφοι που συμπληρώνουν σαν μαϊντανοί το φτηνό σόου χωρίς να προσθέτουν καμία ουσιαστική πληροφορία και χωρίς ίχνος ρεπορτάζ, τι ακριβώς παριστάνουν; Δεν γνωρίζει κάποια όρια ο ναρκισσισμός τους;

Ξέρω κάποιους άλλους Δημοσιογράφους οι οποίοι στην σκέψη ότι αυτοί οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έχουν αγαπημένους γονείς και φίλους που καθημερινά αγωνιούν για τη μοίρα τους, αλλά και ότι η υπόθεση αυτή προκαλεί ευρύτερες ψυχολογικές παρενέργειες στο ηλεκτρισμένο πεδίο των διμερών σχέσεων με το εχθρικό τουρκικό καθεστώς, θα ήσαν πολύ πιο διακριτικοί- προφανώς όχι για λόγους κατευνασμού!- στην διαχείριση αυτού του θέματος.

Αλλά γύρευε τώρα ορθογραφία από της μυλωνούς τον κώλο…




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: