Πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας επέλεξε ο, εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, με αφορμή την αδιαφορία (;) των ΜΜΕ στις τροπολογίες που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο «ενημερωτικό σημείωμα» που διένειμε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπενθυμίζει τον ορισμό των λέξεων νταβατζηλίκι και νταβατζής όπως προσδιορίζονται στο Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Γ. Μπαμπινιώτη.
νταβατζηλίκι (το) {χωρ. γεν.} (λαϊκ.) 1. οι ασχολίες τού νταβατζή (βλ. λ.), η προστασία και η εκμετάλλευση πόρνων 2. (κατ' επέκτ.) το θράσος, οι παλληκαρισμοί και γενικά ό,τι συνθέτει τη συμπεριφορά τού νταβατζή (βλ. λ.) συν. νταηλίκι.
νταβατζής (ο) {νταβατζήδες} (λαϊκ.) 1. πρόσωπο που παίρνει μέρος των χρημάτων που κερδίζει μια πόρνη με αντάλλαγμα την προστασία που της παρέχει συν. προαγωγός, προστάτης, αγαπητικός 2. (μτφ.) πρόσωπο που εμφανίζεται ως προστάτης ενός χώρου, συστήματος, επαγγελματικής ομάδας κ.ά, αποκτώντας προσωπικά οφέλη από αυτά: ορισμένα στελέχη χαρακτήρισαν τα μέλη τής ηγεσίας τους «νταβατζήδες του συνδικαλιστικού κινήματος». Επίσης νταβάς.
[ΕΤΥΜ. μεσν, < τουρκ. davacι «συνήγορος» < dava «δίκη»].
Γιατί μας τα υπενθυμίζει όλα αυτά ο κ. Μάνος; Πιθανότατα για να προκαλέσει το ενδιαφέρον μας στο γεγονός ότι δεν καταργείται η διάταξη που αναγνωρίζει σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες έκπτωση 4% χωρίς δικαιολογητικά, από τα ακαθόριστα έσοδα τους, «για την αντιμετώπιση ειδικών δαπανών για τις οποίες, λόγω της φύσεως τους, δεν είναι εφικτή η λήψη αποδεικτικών στοιχείων».
Για την ιστορία, η διάταξη αυτή αφορούσε σε εξαγωγικές, ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ενώ το 1994 περιέλαβε τις εφημερίδες και τις ραδιοτηλεοράσεις. Η διάταξη είχε ισχύ έως το 1996, ωστόσο λίγο πριν τις εκλογές του 2004 παρατάθηκε έως το 2008 (παρ 6 του άρθρου 32 του ν. 3229/2004).
Όπως υποστηρίζει ο κ. Μάνος «με βάση το νόμο, ένας τηλεοπτικός σταθμός μπορεί π.χ. να καταβάλλει αμοιβές στο υψηλόβαθμο προσωπικό του χωρίς οι τελευταίοι να πληρώνουν φόρο. Με μερικά εκ. ευρώ, 'μαύρα χρήματα', μπορεί ο σταθμός να κάνει και ένα σωρό άλλα πράγματα που θα προτιμούσε να μην είναι γνωστό ότι τα κάνει».
Ο κ. Μάνος επικρίνει την κυβέρνηση ότι δεν καταργεί τη διάταξη, παρότι έχει στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και παρότι έχει ξανακαταθέσει παρόμοια τροπολογία προ δύο μηνών..
Σύμφωνα με την συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική, οι τροπολογίες μη συμπολιτευόμενων βουλευτών σπανιότατα γίνονται δεκτές.
3 σχόλια:
Προσωπικά, θα περίμενα από τον κ. Μάνο να ζητήσει την κατάργηση και της επόμενης παραγράφου (7) του νόμου 3229 η οποία μειώνει τον ειδικό φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις από 30% σε 20%..
Σαν δεν ντρεπούστε!
Γιατί δεν ασχολείστε και σεις με τα σπασμένα προφυλακτικά όπως όλος ο κόσμος?
Για μια ακόμη φορά ο Μάνος είναι μόνος!
Αλήθεια, όταν ο Μάνος αποσυρθεί λόγω ηλικίας υπάρχει κάποιος νεαρός πολιτικός στα χνάρια του ή μπα;
Δημοσίευση σχολίου