Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2006

Πανελλήνιο "Σοσιαλδημοκρατικό" Κίνημα

Από τη συζήτηση στην ολομέλεια για το φορολογικό νομοσχέδιο και τον ΟΤΕ (13/12/2006)

Άννα Διαμαντοπούλου (βουλευτής Επικρατείας, υπεύθυνη προγράμματος ΠΑΣΟΚ)

«Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα να αποδείξουμε ότι στη Βουλή υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα με σαφέστατες διαφορές. Υπάρχει ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών και τα μεταφράζει σε σύγχρονες πολιτικές και υπάρχει και ένα παλαιονεοφιλελεύθερο κόμμα, που είναι η Νέα Δημοκρατία και η οποία φέρνει συνταγές οι οποίες υλοποιήθηκαν και εφαρμόστηκαν μία δεκαετία ή μία εικοσαετία πριν σε άλλες χώρες».

Γιώργος Φλωρίδης (βουλευτής Κιλκίς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ)

«σ’ αυτό το επιχείρημα που ακούμε κατά κόρον «ξέρετε, εσείς πουλήσατε το 67%. Γιατί να μην πουλήσουμε και εμείς το υπόλοιπο 33%;», βρίσκεται ακριβώς η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην σοσιαλδημοκρατική προοδευτική πρόταση και τη νεοσυντηρητική νεοφιλελεύθερη. Είναι ακριβώς αυτή η γραμμή, η οποία διαχωρίζει αυτές τις μεγάλες πολιτικές.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι άλλο πράγμα η συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων εκεί όπου το δημόσιο, μέσα από ένα επεξεργασμένο σχέδιο, οδηγεί τις οικονομικές εξελίξεις και είναι άλλο, τελείως διαφορετικό, πράγμα η εκποίηση του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό.
Είναι ακριβώς αυτό που σας είπε η κ. Διαμαντοπούλου το μεσημέρι. Είναι ακριβώς αυτή η ευκαιρία που μας δώσατε, για να αναδειχθούν επιτέλους οι βαθιές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη συντηρητική παράταξη και την προοδευτική παράταξη».

«..η πολιτική που ασκείτε σήμερα είναι ακριβώς η αντιγραφή της περιόδου 1990-93 και ότι τώρα πλέον έχει καταπέσει και η δυνατότητα μιας προοδευτικής ρητορικής, γιατί τώρα βρίσκεστε αντιμέτωποι με την αλήθεια των πράξεών σας και πρόκειται για την εφαρμογή ενός αποτυχημένου σε όλο τον κόσμο νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου. Γιατί αυτό το μοντέλο Ρήγκαν και Θάτσερ επέφερε συμφορές στις χώρες τους και χρειάστηκε στη μεν Αμερική να έρθει ο Κλίντον για να ξαναδώσει ισχύ στην οικονομία της χώρας του και στη ρημαγμένη Αγγλία της Θάτσερ χρειάστηκε να έρθει ο Μπλερ για να ξαναδώσει πνοή σε μια οικονομία η οποία έπνεε τα λοίσθια μέσα από τους πειραματισμούς που οδήγησαν τον αγγλικό λαό σε μια απίστευτη φτώχια.»

Κώστας Τασούλας (βουλευτής Ιωαννίνων, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ)

«ακούσαμε κυρίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως μία προσπάθεια να αναβιώσουν διαχωριστικές γραμμές παρωχημένες, οι οποίες ως τόσο έπαιξαν και ενδεχομένως παίζουν ακόμη το ρόλο τους στη διαμόρφωση των πολιτικών συμπεριφορών των συμπατριωτών μας. Αυτοί οι διαχωρισμοί ακούν στο όνομα προοδευτική και συντηρητική παράταξη, δεξιά παράταξη και σοσιαλδημοκρατική παράταξη. Ακούστηκε ακόμη και πιο απλοϊκή εκδοχή αυτών των διαχωρισμών: οι καλοί και οι κακοί, εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν τους φτωχούς και τους πολλούς και εκείνοι που υποστηρίζουν τους λίγους και τους πλουσίους. Και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα ως προς την πρόθεση τουλάχιστον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αναβιώσει αυτές τις διαχωριστικές γραμμές και αυτές τις εντάσεις, που όντως στο παρελθόν πολιτικά απέδωσαν υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

Αντώνης Σκυλλάκος (βουλευτής Β’ Αθηνών, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΚΚΕ)

«Υπάρχει ταύτιση της σοσιαλδημοκρατίας και της χριστιανοδημοκρατίας, των δεξιών κομμάτων, για πολλά χρόνια, ξεκινώντας από την ενιαία αγορά, από το Μάαστριχτ, από την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι δυνατόν να συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στα ευρωπαϊκά και να διαφωνούν στα εσωτερικά; Μόνο διαφορά διαχείρισης υπάρχει. Δηλαδή, τον ΟΤΕ και άλλες ΔΕΚΟ δεν ξεκίνησε να τις πουλάει το ΠΑΣΟΚ; Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και ολοκληρώνει το έγκλημα».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ πρόσφατα έχουν κάποιοι απο τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναγνώσει τα βιβλία του Μ.Ανδρουλάκη " Ζητούνται Αλχημιστές"και του Γ. Λούλη " Πολιτική κυριαρχία, πως κερδίζεται και πως χάνεται" και τα οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων στις πολιτικές Θάτσερ , Ρήγκαν , Μπλέρ , Μπούς και λοιπών. Απο τη μια η ανάγνωση είναι καλό πράγμα η αναπαραγωγή όμως χωρίς επεξεργασία όχι και τόσο.

Stelios Frang είπε...

Ό,τι και να διαβάσουν φίλε μου, αναπαραγωγή της ίδια πολιτικής γίνεται, η οποία δεν είναι κατ' ανάγκην λανθασμένη, αλλά δημιουργεί προβλήματα στους περισσότερους από τους εκφραστές της... Ζουν με οράματα της επαναστατημένης ρομαντικής νεότητας και διαχειρίζονται την πολιτική με τις τρέχουσες αντιλήψεις και ανάγκες. Εξ αυτού προκύπτει η αναξιοπιστία των περισσότερων -σχεδόν όλων- των πολιτκών, γιατί δεν είναι σε θέση να συμβιβάσουν τον εαυτό τους με την πραγματικότητα που κατέληξαν υπηρετούν!

sfrang

ΥΓ: Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την εισαγωγή σχολίων? Το συνάντησα σε πολλούς λογαριασμούς!

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

@sfrang
για τα προβλήματα "φταίει" η μεταφορά (και) των Εδράνων στο beta τελεία blogger.
Δεν εμφανίζονται (ακόμα) οι συνεργάτες, συνεχίζονται τα προβλήματα κωδικοποίησης χαρακτήρων σε κάποια σημεία του μπλογκ, ενώ έχω ενημερωθεί για προβλήματα είτε πρόσβασης στα "έδρανα" είτε κατάθεσης σχολίων.

Kensai είπε...

Συμφωνώ εν μέρει με τη θέση του Σκυλλάκου. Οι παραδοσιακές κατηγοριοποιήσεις είναι παρωχημένες και αναχρονιστικές.

Όσο περνάν τα χρόνια και είναι τα εξωτερικά φαινόμενα (παγκοσμιοποίηση, ελεύθερο εμπόριο, Ευρωπαϊκή Ένωση, κλπ) να καθορίζουν τις εθνικές πολιτικές, τόσο λιγότερη σημασία έχουν οι ξεπερασμένες ανταλλαγές προσβολών σε επίπεδο ιδεολογίας.