Κυριακή 6 Μαΐου 2007

Ένας Κεφαλλονίτης στο Σαντιάγο

Σε όποιο μέρος του κόσμου και αν βρεθείς, σε κάποιον Έλληνα θα πέσεις. Επισκεφθήκαμε με την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα το θρυλικό κτίριο "Λα Μονέδα", στο Σαντιάγο της Χιλής, και στο καινούργιο καφέ του Μεγάρου βρεθήκαμε πρόσωπο-με-πρόσωπο, με τον ιδιοκτήτη του, έναν ..Κεφαλλονίτη, τον Γιώργο Λιμπερτάτο!

Τι γυρεύει ο "καπετάνιος" στη Μονέδα; Από οικονομικός διευθυντής στα ξενοδοχεία του Χανδρή, ο Λιμπερτάτος αποφάσισε να αλλάξει "ρότα", και με την Ιταλοχιλιάνα συζύγό του, άνοιξε το Cafe Torres, σε ένα από τα ιστορικότερα σημεία της Χιλής. Εκεί, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, ο Πρόεδρος της Χιλής Σαλβαδόρ Αλλιέντε έχασε τη ζωή του, κατά το βομβαρδισμό του Προεδρικού Μεγάρου (Λα Μονέδα) από τον πραξικοπηματία στρατηγό Αουγούστο Πινοτσέτ.


4 σχόλια:

bladewalker είπε...

Ως φορολογούμενος αξιότιμε κύριε να ρωτήσω και να μου απαντήσετε -αν γνωρίζετε και θέλετε :

-Το ταξίδι ήταν ιδιωτικό και πήγατε για τουρισμό. παρέα με την κυρία προέδρου;

-τα έξοδα όλων σας, πληρώθηκαν απο τα δικά μας χρήματα, απο τους φόρους μας δηλαδή;

-Αν...συμμετείχα στην αποπληρωμή, να ρωτήσω, πόσο κόστισε το ταξίδι, πόσοι συμμετείχαν και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ :

-ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΑΥΤΗ Η ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

Επειδή είμαι εργαζόμενος με απλό μισθό και πάω στον φοροτεχνικό μου για τη δήλωση, νομίζω πως αξίζω τον σεβασμό σας, εφόσον το μισθό μου άθελά μου τον μοιράζομαι μαζί σας (πληρώνω δε και τις διακοπές σας).
Άρα ευελπιστώ πως θα μου απαντήσετε, έστω απο τάκτ.

Βέβαια, μπορεί αυτό το χλιδάτο ταξίδι στη Χιλή, να προσέφερε στα εθνικά μας θέματα τρομερή ώθηση και χιλιάδες Χιλιανοί, παρόλο που είναι πάμφτωχοι, να σπεύσουν στη Μύκονο σε ανταπόδωση, οπότε πατσίζουμε τον λογαριασμό.
Ελπίζω να περάσατε καλά, το πρωινό ήταν καλό στο ξενοδοχείο;
Αγοράσατε σουβενίρ;

Dem είπε...

Σιγα bladewalker μην καταδεχτουν να σου απαντησουν!

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Κύριε Μπλέιντ-γουόκερ,

Το ταξίδι ήτο επίσημον, κατόπιν προσκλήσεως της τότε ομολόγου της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κυρίας Ισαβέλλας Αλλιέντε.
Τα έξοδα αεροπορικής μεταβάσεως και διαμονής εις την χώραν της Λατινικής Αμερικής επλήρωσεν, όπως καλώς εννοήσατε, ο Έλλην φορολογούμενος, δηλαδή εσείς και ουχί οι επιδιδόμενοι εις το άθλημα της φοροδιαφυγής. Κρίνεται, βεβαίως, μη επίκαιρο το αίτημα, που διατυπώνεται σποραδικώς, διά την επαναφοράν της Συμβουλευτικής εις την θέσιν του κοινοβουλίου. Αν και, διά της αποφυγής καταναλώσεως πρωϊνών, προαρίστων και άλλων τινών, από την κα ..προέδρου μετά των αλλοδαπών επισήμων, η πατρίς θα εξοικονομούσε τα αναγκαία διά την πρόοδόν της. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η παραχώρηση της εξουσίας, η οποία σήμερον έχει καταληφθεί υπό των διεφθαρμένων πολιτικών, εις σώφρονας αξιωματικούς θα στοιχίσει «κάτι τις παραπάνω», τόσον εις την οικονομίαν, όσο και εις το ανθρώπινον είδος, αλλά πως να το κάνουμε, όλα έχουν κάποιο κόστος.

Υμέτερος,

ΥΓ ζητώ συγγνώμη από τους φίλους αναγνώστες των Εδράνων για το ύφος της απάντησής μου. Δεν το συνηθίζω. Προτιμώ να απαντώ πάντα επί της ουσίας, ακόμα και εάν οι ερωτήσεις του –αγνώστου σε μένα- «επί ξυρού ακμής περιπατητή» ήταν αυθάδεις.


«Ως φορολογούμενος αξιότιμε κύριε να ρωτήσω και να μου απαντήσετε -αν γνωρίζετε και θέλετε :»
>δεν έχω λόγους να μην απαντώ, ωστόσο περιττεύουν οι ειρωνικές προσφωνήσεις.

«-Το ταξίδι ήταν ιδιωτικό και πήγατε για τουρισμό. παρέα με την κυρία προέδρου;»
>Η επίσκεψη είναι επίσημη. Η πρόεδρος της Βουλής δεν πηγαίνει με «παρέα» σε επίσημες αποστολές. (μικρή διόρθωση: «με την κυρία πρόεδρο» και όχι «με την κυρία προέδρου»)

«-τα έξοδα όλων σας, πληρώθηκαν απο τα δικά μας χρήματα, απο τους φόρους μας δηλαδή;»
>Η Βουλή δεν έχει έσοδα από διαφημίσεις. Οι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν την επίσκεψη μπορεί και να πληρώνονται από τα διαφημιστικά έσοδα των μέσων στα οποία εργάζονται..

«-Αν...συμμετείχα στην αποπληρωμή, να ρωτήσω, πόσο κόστισε το ταξίδι, πόσοι συμμετείχαν και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ :
-ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΑΥΤΗ Η ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;»
>Ο ερωτών είναι και απαντών καθώς υποστηρίζει ότι η αποστολή ήταν «πανάκριβη» και «τουριστική».
Στις ανταποκρίσεις μας γράψαμε μεταξύ άλλων ότι η πρόεδρος της Βουλής είχε προγραμματισμένες συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Χιλής, τους προέδρους των δύο νομοθετικών σωμάτων του Εθνικού Κογκρέσου, τον υπουργό Εξωτερικών, τους αρχηγούς των κομμάτων, τον Αρχιεπίσκοπο Λατινικής Αμερικής, καθηγητές πανεπιστημίων, αλλά και –κάτι που για μένα έχει ιδιαίτερη σημασία- τους ομογενείς μας στη Χιλή, που όπως σωστά γράφεται, βρίσκονται «στην άλλη άκρη του κόσμου» και τρέχαν τα δάκρυά τους από συγκίνηση, διότι η Ελλάδα (μέσω της κ. Μπενάκη) πήγε να τους δει.

«Επειδή είμαι εργαζόμενος με απλό μισθό και πάω στον φοροτεχνικό μου για τη δήλωση, νομίζω πως αξίζω τον σεβασμό σας, εφόσον το μισθό μου άθελά μου τον μοιράζομαι μαζί σας (πληρώνω δε και τις διακοπές σας).
Άρα ευελπιστώ πως θα μου απαντήσετε, έστω απο τάκτ.»
>Είναι εύκολο να δοθούν απαντήσεις, ανάλογες του ύφους της ερώτησης: Πως μπορεί κάποιος, με απλό μισθό, να πληρώνει φοροτεχνικό; Επί της ουσίας, ουδείς, ούτε ο Μπλέιντ-Γουόκερ, πληρώνει τις διακοπές μου. Όταν καλύπτω διεθνείς αποστολές της Βουλής, κάνω ακριβώς αυτό, και όταν μου μένει χρόνος, διαθέτω μέρος αυτού στο να απαντώ σε σχόλια :)

«Βέβαια, μπορεί αυτό το χλιδάτο ταξίδι στη Χιλή, να προσέφερε στα εθνικά μας θέματα τρομερή ώθηση και χιλιάδες Χιλιανοί, παρόλο που είναι πάμφτωχοι, να σπεύσουν στη Μύκονο σε ανταπόδωση, οπότε πατσίζουμε τον λογαριασμό.»
>«Χλιδάτο», «πανάκριβο», «τουριστικό»..
>Η Ελλάδα εισάγει από τη Χιλή χαλκό αξίας 250 εκ δολαρίων κατ’ έτος. Μεγάλο μέρος αυτού, μεταφέρεται με ελληνικά εμπορικά σκάφη. Συμπτωματικά, ελληνικό καράβι φόρτωνε στο λιμάνι της Αντοφαγάστα, τη μέρα που η κ. Μπενάκη έβλεπε τους Έλληνες της περιοχής.
>Υπάρχουν όντως φτωχοί στη Χιλή των 16 εκ κατοίκων. Υπάρχουν ωστόσο και μεγάλες χιλιανές επιχειρήσεις οι οποίες μπορούν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες και -γιατί όχι- και στην Ελλάδα, μετά μάλιστα την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Χιλής και ΕΕ.
>Οι ρυθμοί ανάπτυξης στη χώρα είναι μεγαλύτεροι από της Ελλάδας. Η τελευταία πρόβλεψη για το 2007 είναι 5,7%! (δες σχετικά στο Bloomberg)
>Επαναλαμβάνω, και δεν θα κουραστώ να το λέω, πόση μεγάλη σημασία έχει επίσης, η επαφή ενός τόσο σημαντικού πολιτειακού παράγοντα όπως η κ. Μπενάκη, με τους ομογενείς μας στη Χιλή:

«Ελπίζω να περάσατε καλά, το πρωινό ήταν καλό στο ξενοδοχείο;
Αγοράσατε σουβενίρ;»
>Αχ, βρε blade.. τι θες να σου φέρω;
>Ειλικρινά, πάντως, και το εννοώ, εύχομαι να ‘σαι καλά.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Λυπάμαι Πέτρο, αλλά είδα με παρεξηγήσιμη καθυστέρηση τις άδικες επιθέσεις εναντίον σου. Ρε σεις Bladewolker kai dem δεν σας έχει μάθει κανείς να είσαστε τουλάχιστον ευπρεπείς στον δημόσιο διάλογο; Άντε λοιπόν τα κουβαδάκια σας και παραπέρα! Ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος, δεν κάνει τουρισμό, την δουλειά του κάνει.Θέλει μυαλό να το καταλάβει κανείς αυτό ωρέ αχρείοι; Αλλά πήγατε αδιάβαστοι, γιατί σκοντάψατε πάνω στο ήθος και την ακεραιότητα του Πετράν!..