Πέμπτη 10 Μαΐου 2007

Η κυρία Κατίνα.


Η κυρία Κατίνα Διαμαντίδη έφυγε "νύφη" το 1960, με μια φωτογραφία του μέλλοντος σύζυγού της στο χέρι, από τη Νάουσα για το Βαλπαραίσο της Χιλής. Ταξίδεψε με υπερωκεάνια και τρένα για να βρει τον άνθρωπο ο οποίος θα τη φρόντιζε και θα μεγάλωνε μαζί του δυο κόρες, τη Χρυσή και την Ελένη. Είχαν φούρνο, που τάισε τους Χιλιάνους γείτονές τους αλλά και τους ίδιους.
Η κυρία Κατίνα απόρησε όταν, πριν από κάποιο καιρό, έμαθε ότι στην Ελλάδα πρωθυπουργός είναι ο Καραμανλής και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Παπανδρέου. Αυτός (ο Κ. Καραμανλής) πρέπει να είναι πολύ γέρος, σκέφθηκε, καθώς η επαφή της με τα ελλαδικά πράγματα ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη, λόγω της τεράστιας απόστασης. Θυμάμαι τότε στην Ελλάδα, τον κόσμο στους δρόμους να φωνάζει Παπανδρέου-Παπανδρέου, μας είπε η γλυκιά κυρία, που την είδαμε στη Βίνια ντελ Μαρ, στο πλαίσιο συνάντησης της προέδρου της Βουλής με την ελληνική κοινότητα της περιοχής. Μία από τις κόρες της κυρίας Κατίνας, η Χρυσή, εργάζεται στην Camara de Diputados της Χιλής, ως γραμματέας δύο βουλευτών της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης (UDI) και είναι πολύ περήφανη που κατάφερε πρόσφατα να αποκτήσει -εκ νέου- την ελληνική ιθαγένεια. Θέλω τώρα να κάνω Έλληνα και το γιό μου το Γιώργο, μας εκμυστηρεύτηκε η Χρυσή..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι δηλαδη με τον νεο νομο που θα αποκτουν δικαιωμα ψηφου και οι
αποδημοι θα ψηφιζουν και "οι γλυκυτατες κυριες Κατινες" που δεν εχουν ιδεα για το τι γινεται στην Ελλαδα;

Δηλαδη θα ψηφιζει η μονιμη κατοικος Χιλης ποιος θα κυβερναει εμενα στην Ελλαδα;

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Άσε τα σάπια Δημητρόπουλε! Καλή η μεταμφίεση σε γλυκειά κυρία Κατίνα, αλλά σε πρόδωσε η πρόσφατη βλεφαροπλαστική. Φαίνεται πως ήταν απο τις φτηνές. Όχι που θα μασάγαμε...

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Αγαπητέ "φι". Η συμμετοχή αποδήμων στις εθνικές εκλογές της χώρας προέλευσής τους δεν θα αποτελέσει παγκόσμια ελληνική πρωτιά. Ψηφίζουν ήδη δι' επιστολών ή στις πρεσβείες τους οι απόδημοι-υπήκοοι των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, και, εάν θυμάμαι καλά, μόνο οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί του εξωτερικού δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Άλλωστε, η δυνατότητα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου κατοχυρώνεται στο ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 51 παράγραφος 4). Ο προβληματισμός σου, εάν για το εάν «θα ψηφιζει η μονιμη κατοικος Χιλης ποιος θα κυβερναει εμενα στην Ελλαδα», έχει λογική βάση. Παρόμοιο προβληματισμό εκφράζει και το ΚΚΕ, που εκτιμά ότι οι σχετικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση «εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο αλλοίωσης της θέλησης του λαού μας, με την τεχνητή διόγκωση του εκλογικού σώματος». Στον αντίποδα ενός τέτοιου προβληματισμού εκφράστηκαν απόψεις όπως όχι στην ψήφο των Ελλήνων ομογενών εκτός εάν καταθέτουν φορολογική δήλωση, διαθέτουν περιουσία στην Ελλάδα, υπηρετούν στο στρατό κλπ.
Προσωπικά, δεν δέχομαι τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε Έλληνα υπηκόου, είτε λόγω τόπου κατοικίας, είτε πολύ περισσότερο λόγω περιουσιακής κατάστασης, φύλου, θρησκείας κοκ. Στη χώρα μας υπάρχει διαδικασία στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων και δεν προβλέπει τίποτα από τα παραπάνω.
Αν υπάρχουν πραγματικά ζητήματα προβληματισμού αυτά θα σχετίζονταν (α) με θέματα απογραφής των Ελλήνων υπηκόων του εξωτερικού, (β) με το εάν η ψήφος τους θα προσμετράται στις εκλογικές περιφέρειες καταγωγής τους ή υπέρ υποψηφίων «αποδήμων» βουλευτών, και (γ) εάν θα ψηφίζουν με επιστολές ή σε κάλπες στα κατά τόπους ελληνικά προξενεία.

ΥΓ1 με ενόχλησε ο τρόπος που αναφέρθηκες στις «γλυκυτατες κυριες Κατινες" που δεν εχουν ιδεα για το τι γινεται στην Ελλαδα». Προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν είχες πρόθεση να προσβάλεις κανέναν..
ΥΓ2 είναι δύσκολη η συζήτηση, και κάποιες φορές άνιση, όταν το μόνο που γνωρίζεις από το συνομιλητή σου είναι ένα ψευδώνυμο και μια αποσπασματική σκέψη..