Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη
Είναι πολλές οι εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων και είναι εύλογο το ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον τους..
Μια από αυτές, είναι και η έκδοση των Πρακτικών της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης η οποία διήρκεσε από τις 8-11-1843 έως τις 18-3-1844 και έδωσε στη χώρα, μετά την Επανάσταση των Καλλέργη- Μακρυγιάννη, το πρώτο μετεπαναστατικό της Σύνταγμα.
Εύλογα λοιπόν θα διερωτηθεί ο αναγνώστης. Πώς θυμηθήκαμε αυτή την έκδοση.
Ε! λοιπόν έχει πολλά πράγματα, για ανάγνωση και φυσικά για… αυτογνωσία, εθνική και ατομική.
Ένα από τα εκπληκτικά περιστατικά, που συνέβη στην Εθνοσυνέλευση εκείνη, αξίζει να το συγκρίνουμε με σημερινά φαινόμενα. Εκείνη λοιπόν η Εθνοσυνέλευση, που τα περισσότερα μέλη της ήταν αγωνιστές της Επανάστασης του 1821, στην τρίτη συνεδρίασή της στις 15-11-1843, αποφάσισε, ότι η επίσημη έκδοση των πρακτικών της, δεν θα περιλαμβάνει τα ονόματα των ομιλητών! (Συγκρίνατε τη στάση αυτή με των σημερινών πολιτικών που σπεύδουν στα τηλεπαράθυρα για αναγνωρισιμότητα ακόμα και εάν υβρίζονται ή διαπομπεύονται..)
Και από την άποψη αυτή, είναι άθλος ο καταρτισμός των ονομαστικών ευρετηρίων, που συνοδεύουν την έκδοση, με την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα. Αλλά αυτό ήταν πρόβλημα για τον σημερινό ιστορικό ερευνητή. Εκείνοι οι μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές, έμπαιναν για τα καλά στην πολιτική με πρώτη μέριμνά τους την προσφορά και όχι την… αναγραφή του ονόματός τους, μικρού ή μεγάλου.
Τώρα και κάτι αυτοκριτικό για τη Δημοσιογραφία που σήμερα με τις ταμπλόιντ εφημερίδες περιορίζει στο έπακρο την παρουσίαση των εργασιών της Βουλής. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, ο επιμελητής της έκδοσης κ. Γ. Σωτηρέλης, τονίζει:
«Η δημοσιογραφική κάλυψη των σχετικών συζητήσεων, χαρακτηρίζεται από τέτοια ζωντάνια και πληρότητα, ώστε να φωτίζει κατά τρόπο εναργή και παραστατικό όλες σχεδόν τις σκοτεινές ή αθέατες πλευρές του συνταγματικού εγχειρήματος του 1844». Την εποχή εκείνη εκδίδονταν στην Αθήνα 15 εφημερίδες και κάποιες άλλες στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις.Αναζητώντας κάποια χαρακτηριστικά περιστατικά που αποδεικνύουν το ήθος των πολιτικών της εποχής εκείνης, εντύπωση προκαλεί η απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης, που εκτός από την ευγνωμοσύνη της για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς που συνετέλεσαν στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 εξασφάλιζε στους αξιωματικούς της φρουράς της πρωτεύουσας ως εθνική αμοιβή, την ισόβια καταβολή του μισθού του βαθμού τους.
Σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις, οι αξιωματικοί Γιάννης Μακρυγιάννης, Θεόδωρος Γρίβας και Νικόλαος Κριεζώτης αρνήθηκαν να δεχθούν αμοιβή για την συμμετοχή τους στην αντιοθωνική Επανάσταση.
Και κάτι, που τελικά δεν πέρασε: Προτάθηκε από Θεσσαλό πληρεξούσιο, οι γερουσιαστές και οι βουλευτές να φορούν ομοιόμορφο ένδυμα στις συνεδριάσεις και τις τελετές. «Τούτο δε να ήναι μανδύας αρχαίος και κατάλληλος προς παραδειγματισμόν της λιτότητος των ενδυμάτων» ήταν το βασικό επιχείρημα του προτείνοντος.
Για σκεφθείτε να περνούσε, τι θα βλέπαμε σήμερα…. Θυμηθείτε για λίγο το προεδρείο της Αγγλικής Βουλής…
*Το θέμα πρωτοπαρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων
6 σχόλια:
Συνάδελφοι καλό καλοκαίρι!
Απολαύστε το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι και ας αφήσουμε και τους πολιτικούς μας να το απολαύσουν
Πέτρο σε ευχαριστούμε για την πολύ χρήσιμη ενημέρωση που μας προσφέρειες. Συνέχισε με το ίδιο κέφι πάντα και την ίδια εγκυρότητα
:) Εκ μέρους και του Παντελή Αθανασιάδη που μας μορφώνει, ευχαριστούμε τον/την..
Παντελη μου σαν επαγγελματιας που εισαι γραφεις πολυ ωραια αλλα τι μπορω να πω !μην με κανεις να παθω κομπλεξ! τι νοιωθω εγω απο αυτα ;
Ελένη, μην ξεχνάς, ότι εσύ γράφεις ωραίες ιστορίες για την Κωνσταντινούπολη...
Παντελής
Πολύ ενδιαφέρουσα η ενημέρωση του Παντελή.
Δυστυχώς αυτές οι εκδόσεις όπως και όλες οι αξιόλογες εκδόσεις δεν προβάλλονται ικανοποιητικά ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστές στους πολίτες.
Χρειάζονται επομένως ευαισθητοποιημένα άτομα όπως εσείς για να ενημερώνεται η κοινή γνώμη.
Από που θα μπορούσε κάποιος να προμηθευτεί τις εκδόσεις??? Η έστω έναν πλήρη κατάλογο με τις μέχρι σήμερα εκδόσεις??
Ελένη Elma, για να μην σε μπερδεύω με την άλλη Eleni n, σ΄ ευχαριστώ, που αφιέρωσες χρόνο για να με διαβάσεις. Για τις εκδόσεις της Βουλής, πάρε το τηλεφωνικό κέντρο της Βουλής 210.370.7000 και ζήτα να σε συνδέσουν με το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το οποίο διαχειρίζεται τις εκδόσεις της Βουλής... Θα τα πούμε σύντομα...
Παντελής Αθανασιάδης
Δημοσίευση σχολίου