Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Η διαδρομή ενός "βαρέως καπνιστή"..

"Πολλοί συνάδελφοι γιατροί είχαν το θλιβερό προνόμιο να παρακολουθήσουν τη διαδρομή μου ως βαρέως καπνιστή, αλλά και ως βαρέως ασθενούς, θύματος αυτής της συνήθειας".


Εξομολόγηση του Κώστα Στεφανή, ακαδημαϊκού και πρώην υπουργού Υγείας σε εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Ο κ. Στεφανής έχει πάθει έμφραγμα λόγω Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (δυσχέρεια αναπνοής και τσιγαρόβηχα), ανακοπή καρδιάς (έκανε μπάι πας) και προ διετίας, διεγνώσθη με καρκίνο του πνεύμονα.

Ο κ. Στεφανής, που ως υπουργός Υγείας, το 2002-2004, πέρασε μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε ευαίσθητους χώρους, είπε ότι με το δικό του ζωντανό παράδειγμα, ευελπιστεί να περάσει το μήνυμα ειδικά στους νέους να μην ξεκινήσουν το κάπνισμα. "Eάν ένας νέος περάσει την εφηβεία χωρίς να καπνίσει τότε έχει 80%-90% πιθανότητες να μην εθιστεί ποτέ σε αυτή τη συνήθεια".

Πηγή: εφημερίδες Έθνος σ.20, Καθημερινή σ.7, Ελευθεροτυπία σ.16 (31/5/2007)

Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, μπορούν να απευθύνονται στον ΕΔΟΕΑΠ: "ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ: Για άμεσα μέλη και για μία φορά μόνο προβλέπεται 10% συμμετοχή του ασφαλισμένου σε δαπάνη μέχρι 350 € και για πρώτη φορά μηδενική συμμετοχή στο ποσό των 350 € εφόσον όσον η θεραπεία γίνει σε κρατικό νοσοκομείο ή και στο Υγείας Μέλαθρον. Άμεση καταβολή με τα νόμιμα παραστατικά".

δείτε επίσης:
Καφεδάκι
Λεξίδια
Connectbar+
Paremvasis
Sailor the..
Spinning Spheres
Αναζήτηση
Ονείρων Ενέργεια
Ο Ταύρος τώρα..

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο βαρύς, του βαρέος, αν θέλετε σώνει και καλά καθαρευουσιάνικη κλίση

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

έχετε δίκιο εάν το δείτε ως επίθετο. χρησιμοποιήθηκε όμως ως επίρρημα.

αθεόφοβος είπε...

Επειδή η διακοπή του καπνίσματος είναι δυσκολώτερη από την διακοπή της ηρωίνης όλες οι αντικαπνιστικές εκστρατείες απευθύνονται στους νέους να μην το ξεκινήσουν.

Ανώνυμος είπε...

Το επίρρημα δεν μπορεί να προσδιορίζει ουσιαστικό.

Εάν θέλετε να κρατήσετε το επίρρημα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μέρος του λόγου που μπορεί να προσδιοριστεί από επίρρημα, δηλαδή ρήμα, επίθετο, μετοχή:
π.χ.
Η διαδρομή ενός βαρέως καπνίζοντος
Η διαδρομή ενός βαρέως εξαρτημένου καπνιστή
Η διαδρομή ενός ανθρώπου που κάπνιζε βαρέως
κ.λπ..

Και στο παράθεμα από την Καθημερινή βλέπω πως χρησιμοποιείται το βαρέως μια λάθος και μια σωστά:

"βαρέως καπνιστή [λάθος], αλλά και ως βαρέως ασθενούς [σωστό]".

Ανώνυμος είπε...

Από το Έθνος τελικά το παράθεμα, όχι από την Καθημερινή.

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Αγαπητέ (αν και ανώνυμε),
χρήσιμες οι επισημάνσεις σας. Φαντάζομαι ότι σας θύμισε το 'ωραίον' "υπουργείο Δημοσίας Τάξης" που ακούγεται, κυρίως, από εμάς τους δημοσιογράφους..
Ωστόσο, το "βαρέως καπνιστή" δεν είναι το σημαντικότερο σφάλμα του κ. Στεφανή.
Αναμένουμε νέες -και γιατί όχι- επώνυμες παρατηρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, το "υπουργείο Δημοσίας Τάξης" με ενοχλεί όχι γιατί περιλαμβάνει το "Δημοσίας" αλλά γιατί είναι μορφολογικώς σχιζοφρενές και προϊόν της προσπάθειας ορισμένων να φανούν λογιότεροι του Κοραή, τη στιγμή που δεν έχουν διδαχθεί τη γλώσσα αυτή.

Ή θα πρέπει να πούμε "υπουργείο Δημοσίας Τάξεως" ή "υπουργείο Δημόσιας Τάξης", αμφότερα δεκτά -- αλλά όχι να τα βάζουμε στο μίξερ και ό,τι βγει!

Βλέπω, πάντως, ότι δεν διορθώνετε το λάθος στον τίτλο και, βρε παιδιά, βγάζει μάτι!

Όσον για τον υπουργό, έχω να σημειώσω ότι η ζωή συγχωρεί τα λάθη αλλά όχι τη βλακεία.

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Με εισαγωγικά είναι καλύτερα. Δεν ξέρω εάν συμφωνείς, αλλά τα λεγόμενα κάποιου, εφόσον μεταφέρονται αυτούσια, δεν πρέπει να διορθώνονται.

Ανώνυμος είπε...

Τσκ τσκ τσκ! Αν ήταν προφορική η συνέντευξη, λέτε να διευκρίνιζε ταυτοχρόνως και την ορθογραφία των λεγομένων του; Του στυλ "και παρακαλώ γράψτε το βαρέως με ωμέγα, ευχαριστώ".

Προφανώς είναι λάθος του συντάκτη όταν έκανε την απομαγνητοφώνηση. Εκτός και εάν με τα εισαγωγικά θέλετε να μείνετε πιστοί στο δημοσίευμα, αναπαράγοντας το λάθος, οπότε για να διαχωρίσετε την θέση σας καλό θα ήταν να βάλετε και ένα (sic) δίπλα :p

Κάντε μου την χάρη, ρε παιδιά, ένα μικρό "ο" είναι, διορθώστε το. Δεν είναι τόσο δυσκόλο, δα! Έλα, έλα, ναι, πατάμε delete στο "ω", έλα μπορείς, και μετά "ο". Είναι τόσο απλό! Ουφ! :-D

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Για την ορθή ή μη απομαγνητοφώνηση μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Δημ. Καραγιώργο (dkarag at pegasus τελεία gr) που υπογράφει το ρεπορτάζ του Έθνους.
Για τη μεταφορά των, εντός εισαγωγικών, λεχθέντων στο ιστολόγιό μας, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε.
Για την ουσία της παρατήρησης, δεν διαφωνούμε.
Για το ύφος της τελευταίας παρέμβασης.. :-&
Για άλλα λάθη, ημών και υμών: pdemetropoulos at gmail dot com
Καλημέρα.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Η γραμματική έχει χαλάσει σπίτια.
Είναι τουλάχιστον γοητευτική η επιμονή του ανώνυμου, κυρίως επειδή, αποκαλύπτει μιαν αριστοκρατική αίσθηση των πραγμάτων, αποφεύγοντας την εκνευριστική σχολαστικότητα.
Για έναν περίεργο λόγο, μου΄ ρθε στο νου, το δελτίο τύπου του υπουργείου Υγείας, εκείνο το μαρτυρικό καλοκαίρι της θερμοπληξίας, όπου αρκετά καλόπαιδα άφησαν τους γονείς τους να πεθάνουν μόνοι στα κολαστήρια των πυκνοκατοικημένων συνοικιών του Λεκανοπεδίου ενω οι ίδιοι, την έκαναν στις κοντινές παραλίες για λίγη δροσιά.
"Πως θα καταλάβουμε έναν άνθρωπο πάσχοντα;" ¨ρωτούσε¨ το ειδικό δελτίο που είχε εκδόσει τότε το υπουργείο σπεύδοντας να ¨απαντήσει¨αμέσως "Θα έχει όψη βαρέως ασθενούς"!
Την υγειά μας να΄χουμε να πεθαίνουμε!..