του Παντελή Στ. Αθανασιάδη*
Η Τήνος φημίζεται για τους γλύπτες και τους ζωγράφους της. Ωστόσο, έδωσε στην Ελλάδα και ένα Πρόεδρο Βουλής το 1852, τον Ευστράτιο Παρίση. Δεν έχει διασωθεί πορτρέτο του και οι πληροφορίες για τη δράση του είναι περιορισμένες.
Ο Παρίσης προέρχονταν από το δικαστικό κλάδο. Εξελέγη βουλευτής Τήνου τρεις φορές κατά το διάστημα από 7 Σεπτεμβρίου 1844 έως 27 Οκτωβρίου 1853. Επίσης εξελέγη γραμματέας της Βουλής σε διάφορες συνόδους από το 1847 έως το 1852.
Στις 6 Νοεμβρίου 1852, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής. Η εκλογή του ήταν περιπετειώδης. Την εποχή εκείνη στις ψηφοφορίες της Βουλής χρησιμοποιούσαν … τα κουκιά!!! Έστηναν δηλαδή δύο κάλπες και κάθε βουλευτής που έριχνε στη μία κάλπη το ψηφοδέλτιο, έριχνε στην άλλη ένα κουκί. Έτσι καταμετρούσαν τα ψηφοδέλτια και τα κουκιά, για να διαπιστώσουν, πόσοι ακριβώς ψήφισαν.
Στην εκλογή του Παρίση, βρέθηκαν 108 ψηφοδέλτια και 106 κουκιά!!!. Κρίθηκε όμως ότι η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην καταμέτρηση των ψήφων και εάν από το αποτέλεσμα φανεί ότι τα δύο πλεονάζοντα ψηφοδέλτια μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, τότε να γίνει νέα ψηφοφορία.
Τελικά, Πρόεδρος εξελέγη ο Ευστράτιος Παρίσης με 57 ψήφους έναντι 49 ψήφων που πήρε ο βουλευτής Αττικής και πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Μεταξάς. Βρέθηκαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια.
Στην ομιλία του, αμέσως μετά, ο Παρίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Βουλή για την τιμή που του έγινε και ζήτησε τη συνδρομή όλων για την καλύτερη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Την εκλογή του πολέμησε με σφοδρές δημοσιογραφικές επιθέσεις η εφημερίδα «Αιών» αλλά και η εφημερίδα «Ελπίς».
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχε εκλεγεί αρχειοφύλακας της Βουλής ο Γεώργιος Τερτσέτης.
Ο Παρίσης ήταν από τους πρώτους πολιτικούς, που είχε ταχθεί υπέρ του χωρισμού Κράτους και Εκκλησίας.
Υπήρξε μέλος και της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, που κατάρτισε το Σύνταγμα του 1864 και εξελέγη βουλευτής Τήνου και το 1865 και το 1868.
Τζιλ Μπέννετ: μεσημερινή ζέστη πάνω από την Τήνο, 2001
*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων*. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου