Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Πρόεδροι της Βουλής (19) Πετιμεζάς Λεωνίδας

Με μεγάλες οικογενειακές περγαμηνές, εισήλθε στην πολιτική ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1862.


Γεννήθηκε στα Σουδενά των Καλαβρύτων το 1825.
Κατάγονταν από την πανίσχυρη στρατιωτικά και πολιτικά, οικογένεια των Πετιμεζάδων ή Πετμεζάδων.

Η οικογένεια, προερχόμενη από την Ήπειρο ρίζωσε στα Σουδενά, όπου έχτισε πύργο και ισχυροποιήθηκε σημαντικά. Οι Πετιμεζάδες επεκτάθηκαν και έγιναν ιδιαίτερα πολυάριθμη οικογένεια. Πήραν μέρος στην εξέγερση του 1770, τα λεγόμενα «ορλωφικά». Διακρίθηκαν στους αγώνες για την απελευθέρωση. Από το 1770 έως το τέλος του αιώνα, σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Τούρκους περισσότερα από είκοσι μέλη της οικογένειας».

Πύργος Πετιμεζαίων, Σουδενά Καλαβρύτων

Σήμερα στα Καλάβρυτα, μια πλατεία, η «Πλατεία Πετιμεζαίων», που κοσμείται με τις προτομές των Νικόλαου και Θανάση Πετιμεζά, μαρτυρεί την εθνική προσφορά της οικογένειας αυτής.
Ενδεικτικό της μεγάλης πολιτικής ισχύος της οικογένειας των Πετιμεζάδων, είναι το γεγονός ότι στις εκλογές του 1868 στην περιφέρεια Καλαβρύτων κατήλθαν ως υποψήφιοι, έξι μέλη της οικογένειας, από τους οποίους εξελέγησαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ο Λεωνίδας.
Ο πατέρας του Λεωνίδα Πετιμεζά, ο Νικόλαος, Φιλικός, συμμετέσχε σε πολλές μάχες, προήχθη σε αντιστράτηγο και αργότερα, διετέλεσε βουλευτής.
Ο Λεωνίδας Πετιμεζάς σπούδασε Νομικά και ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Βουλευτής εξελέγη κατ’ επανάληψη από το 1853 έως το 1862. Επανεξελέγη επίσης από το 1865 έως το 1869.
Το 1861 υπήρξε αντιπρόεδρος της Βουλής.
Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 10 Μαΐου 1862, επί κυβερνήσεως Αθανασίου Μιαούλη, και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 11 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους, προεδρεύοντας σε 42 συνεδριάσεις. Για την εκλογή του ψήφισαν 106 βουλευτές. Ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, έλαβε 80 ψήφους. Ο συνυποψήφιός του Θεόδωρος Πετρινός πήρε 20 ψήφους. Βρέθηκαν και έξι λευκά ψηφοδέλτια.
Καταλαμβάνοντας την έδρα του Προέδρου, ο Πετιμεζάς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μετριοπάθεια, ο πατριωτισμός και η σύνεσις, έστωσαν και αύθις υπογραμμός της κοινοβουλευτικής ημών πορείας. Ας εργασθώμεν μετά ζήλου και επιμονής, ίνα δυνηθώμεν να συντελέσωμεν εις την παγίωσιν της δημοσίας τάξεως, τοσούτον αναγκαίας εις την ευημερίαν της φιλτάτης ημών Πατρίδος».
Λίγες μέρες αργότερα, την 1η Ιουνίου 1862 αναγγέλθηκε στη Βουλή, ο σχηματισμός της κυβέρνησης Γενναίου Κολοκοτρώνη.
Ο Λεωνίδας Πετιμεζάς, πέθανε στην Αθήνα το 1897.

*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.
**Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: