του Παντελή Στ. Αθανασιάδη
Ορόσημο στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος, είναι το 1862, όταν πραγματοποιήθηκε η έξωση του βασιλιά Όθωνα και συγκροτήθηκε η Β΄ Εθνοσυνέλευση, η οποία και ψήφισε τελικά, το Σύνταγμα του 1864. Το Σύνταγμα αυτό είναι το μακροβιότερο της χώρας μας, αφού η αναθεώρησή του έγινε μόλις το 1911.
Στη Β΄ Εθνοσυνέλευση, προέδρευσαν πέντε πολιτικές προσωπικότητες της εποχής, οι Ζηνόβιος Βάλβης, Αριστείδης Μωραϊτίνης, Διομήδης Κυριακού, Ιωάννης Μεσσηνέζης και Επαμεινώνδας Δεληγιώργης.
Παρουσιάζουμε σήμερα τον πρώτο από τους προέδρους της Β΄ Εθνοσυνέλευσης τον Μεσολογγίτη, Ζηνόβιο Βάλβη.
Το 1862 ήταν χρονιά πολιτικών εξελίξεων, που κατέληξαν στην έξωση του βασιλιά Όθωνα, μετά από εξέγερση πολιτών και του στρατού, τη νύχτα της 10ης Οκτωβρίου 1862.
Ο Ζαφείριος Βάλβης, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα εκείνα, γεννήθηκε το 1800 στο Μεσολόγγι. Εκεί έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Αργότερα, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου και έλαβε το όνομα Ζηνόβιος. Στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στην Πίζα. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την έλευση του Όθωνα και διορίσθηκε εισαγγελέας Πρωτοδικών. Παραιτήθηκε το 1841, επέστρεψε στο Μεσολόγγι και άσκησε την δικηγορία.
Μετά την Επανάσταση των Μακρυγιάννη-Καλλέργη το 1843 εισήλθε στην πολιτική και εξελέγη βουλευτής Μεσολογγίου το 1844. Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και Οικονομικών από το 1849 έως το 1854 στην κυβέρνηση Αντωνίου Κριεζή, η οποία ήταν από τις μακροβιότερες. Ωστόσο τη χρονιά αυτή συγκρούσθηκε με το οθωνικό κατεστημένο και παραιτήθηκε, επιστρέφοντας στο Μεσολόγγι.
Η έξωση του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862 τον επανέφερε στην πολιτική. Αναδείχθηκε πληρεξούσιος Μεσολογγίου στη Β΄ Εθνοσυνέλευση.
Ο Ζηνόβιος Βάλβης εξελέγη στις 17 Ιανουαρίου 1863, πρόεδρος της Β΄ Εθνοσυνέλευσης, με 155 ψήφους, ο Αριστείδης Μωραϊτίνης έλαβε 14 ψήφους, βρέθηκαν ελάχιστα άλλα ψηφοδέλτια με άλλα ονόματα καθώς και 29 λευκά.
Λίγο αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου, ανέλαβε το υπουργείο της Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη. Μετά την εκδήλωση κρίσης στους κόλπους της προσωρινής κυβέρνησης, ανέλαβε την πρωθυπουργία από τις 13 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου 1863.
Ο Ζηνόβιος Βάλβης ως Πρόεδρος της Προσωρινής Κυβέρνησης, ανακοίνωσε στην Εθνική Συνέλευση, ότι οι τρείς Δυνάμεις (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) προτείνουν ως Βασιλέα, τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Δανίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρότεινε την εκλογή του, και με ψήφισμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας, ανακηρύχθηκε ο Πρίγκιπας, Βασιλεύς των Ελλήνων, στις 18 Μαρτίου 1863.
Το 1864 του ανατέθηκε εκ νέου η πρωθυπουργία, την οποία διατήρησε για περίπου τρεις μήνες, από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Ιουλίου. Τέλος, από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 1865, υπηρέτησε ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Νυμφεύθηκε την Αρσινόη Ραζικότσικα, κόρη του αρχηγού της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων Αθανάσιου Ραζικότσικα, με την οποία απέκτησε 9 παιδιά.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αποσύρθηκε στο Μεσολόγγι. Πέθανε το 1886. Οι συμπολίτες του για να τον τιμήσουν, τον ενταφίασαν στον Κήπο των Ηρώων της πόλης.
*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.
**Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου