Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Τί "τρέχει" στο Υπουργείο Εξωτερικών?

Η ανακοίνωση των μελών της πρώτης κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, έχει αναμφισβήτητα πολλά στοιχεία για σκέψη, προβληματισμό και συζητήσεις. Στοιχεία που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον καλά, τόσο ως προς τη δομή του κυβερνητικού σχήματος, τις επιλογές ΓΑΠ, όσο και ως προς τα πρόσωπα που μετέχουν σε αυτό.
Προς το παρόν, όμως, ένα "επιμέρους" να επισημάνω, που φαίνεται ν' αποτελεί και την πρώτη σοβαρή αυτοδιάψευση του πρωθυπουργού, συγκριτικώς με τα όσα έλεγε και δεσμευόταν προεκλογικά. Ειδικότερα:
Στις 26 Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή", και στην ερώτηση εάν προτίθετο να αναλάβει και το Υπουργείο Εξωτερικών, σε περίπτωση που κέρδιζε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές και σχημάτιζε κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου έλεγε χωρίς περιστροφές:
"Όχι, δεν σκοπεύω να αναλάβω παράλληλα και το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι η χώρα έχει κρίσιμα προβλήματα σε όλους τους τομείς και πρέπει να είμαι σε θέση να εξασφαλίσω απρόσκοπτα το συντονισμό της κυβέρνησης, την ταχεία εφαρμογή του προγράμματός μας, το σφιχτό έλεγχο του κυβερνητικού έργου".
Τί, λοιπόν, μεσολάβησε από τότε μέχρι χθες? Τί έκανε, μέσα σε μόλις ένα δεκαήμερο, το σημερινό πρωθυπουργό να αναιρέσει τη σαφέστατη προεκλογική εκείνη απόφασή του?
Δεν θεωρεί πια ότι "η χώρα έχει προβλήματα σε όλους τους τομείς" και ότι εκείνος θα πρέπει να εξασφαλίσει απρόσκοπτα το συντονισμό?
Εκτιμά ότι με "συντονιστή" τον Θεόδωρο Πάγκαλο, το έργο του ως πρωθυπουργού θα είναι ευκολότερο?
Προέκυψαν ζητήματα - προτεραιότητες ειδικού χειρισμού στην εξωτερική πολιτική για το αμέσως προσεχές διάστημα, και θέλει προσωπικά να αναλάβει το βάρος των επιλογών?

9 σχόλια:

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Να διακινδυνεύσω μια εκτίμηση; Ο κ. Παπανδρέου έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στον κ. Δρούτσα, τον οποίο θα ήθελε να αναβαθμίσει σε υπουργό Εξωτερικών σε δεύτερη φάση, όταν δηλαδή διαπιστωθούν οι ικανότητές του και από την κοινωνία.

Ανώνυμος είπε...

Σε τρίτη φάση μπορεί να καλέσει και τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, για να διαπιστώσουμε τις ικανότητές του ως κοινωνία. Αν και το τελευταίο μάλλον θα γίνει πιο νωρίς!!!

Άλλωστε λόγια είναι αυτά και τα κλέβει ο αέρας... Συμβόλαιο υπέγραψε;

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Ανώνυμε, επίτρεψέ μου να προσπεράσω την πρώτη άνευ νοήματος παράγραφο του σχόλιού σου.
Όντως οφείλει ο κ. Παπανδρέου εξήγηση για την "ανακολουθία" που αναδεικνύει ο Γ. Μπουρδάρας, εάν αυτό (καλώς) σε απασχολεί.
Καλοδεχούμενη μια νέα, επώνυμη ελπίζω, παρέμβασή σου.
Να 'σαι καλά.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Εύγε ρε παρατηρητικέ Ινσίντορε! Στον "Κόσμου του Επενδυτή" το δήλωσε πριν από τρία Σάββατα οτι δεν θέλει το Εξωτερικών λόγω αυξημένου πρωθυπουργικού φόρτου... Έχει γεννεί κάποια κόμπλα στο μεταξύ;
Θέλει να σηματοδοτήσει ένα ειδικότερον ενδιαφέρον ο Γιωργάκης; Λες να γεννούμε δούλοι με ανταλλάγματα αδερφέ;

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Πέτρο, μ΄ ενοχλεί που πρέπει στην ιστοσελίδα σου να μπαίνουνε με κωδικούς...

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

@ Γιώργο Χ"
είναι κάτι καλόπαιδα από Κίνα/Ιαπωνία που μας τρελάνανε με ανεπιθύμητα μηνύματα..

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

Η γνώμη μου είναι απλά ότι δεν "τόλμησε" να τοποθετήσει υπουργό Εξωτερικών έναν σχετικά άγνωστο..

Το βιογραφικό του Δ. Δρούτσα εδώ:
http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/dd29bb60-473e-4034-8e26-f27b28ca5d71

dyosmaraki είπε...

Ελπίζω πάντως να μην ακολουθήσει το παράδειγμα του προκατόχου του του κ. Καραμανλή ο οποίος με το που εκλέχτηκε κράτησε το Υπουργείο Πολιτισμού και από τότε ο Πολιτισμός πήρε την κατρακύλα.

Τώρα όσο για την αλλαγή πλεύσης εμένα το μυαλό μου πήγε σε εκείνο το ημερήσιο ταξιδάκι αστραπή κατά την άλλη μεριά του Ατλαντικού, μπορεί όμως και να κάνω λάθος.....αν και το "δούλοι με ανταλλάγματα" πολύ συγκλίνει με τους προβληματισμούς μου.

Εύχομαι να κάνουμε λάθος και να οφείλεται σε διαδικαστικές-γραφειοκρατικές διεργασίες.
Κοντός ψαλμός αλληλούϊα...

Ανώνυμος είπε...

Το αν και κατά πόσον το Υπουργείο Εξωτερικών:

α) συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας,

β) αναγνωρίζει το "δικαίωμα ακροάσεως" στους υπαλλήλους του που κρίνονται (ενδεχομένως και για να απολυθούν λόγω "ανικανότητας"΄) από το Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΥΠΕΞ,


γ) τηρεί του ατομικούς φακέλους των υπαλλήλων του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 ("οι πληροφορίες που συλλέγονται και επεξεργάζονται να είναι ακριβείς και ενημερωμένες").. κλπ

εξετάζεται στην ιστοσελίδα www.equal-rights-greece.com