Τρίτη 30 Μαΐου 2006

Από την Άσπρη Λέξη (ξεχασμένα αθηναϊκά τοπωνύμια)

Τσουλιάστρα
Η Τσουλιάστρα - γνωστή και ως Τσουλήθρα - ήταν ένας λείος και επικλινής βράχος βορειοδυτικά του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, δίπλα σχεδόν στην εκκλησία της Αγ. Μαρίνας.
Εκεί κατά το Μεσαίωνα γλιστρούσαν οι έγκυες γυναίκες για να έχουν καλό τοκετό, έθιμο που διατηρήθηκε μέχρι τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αι.


Κατσικάδικα
Περιοχή μεταξύ της οδού Πειραιώς και της γραμμής του τρένου του ΗΣΑΠ, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα.
Αυτή στις αρχές του αιώνα ονομαζόταν Κατσικάδικα επειδή εκεί ήταν εγκατεστημένοι πολλοί αιγοβοσκοί που περιφέρονταν ανά τους αθηναϊκούς δρόμους και συνοικίες με τις κατσίκες τους και πουλούσαν το γάλα αρμέγοντάς τες μπροστά στον πελάτη!
Από το 1920 και μετά - όταν απαγορεύθηκε για λόγους υγιεινής η περιφορά των κατσικιών μέσα στην πόλη - τα άλλοτε Κατσικάδικα μετονομάστηκαν σε Κάτω Πετράλωνα.

Αλώνια
Περιοχή στη σημερινή πλατεία του Θησείου.
Εκεί πριν την οικοδόμηση της πόλης της Αθήνας μετά την επανάσταση υπήρχαν αλώνια - τα οποία σημειώνονται στα πρώτα σχέδια της πόλης από τον Κλεάνθη και τον Σάουμπερτ.

Αγελάδες
Σημείο του κήπου του Ζαππείου προς το τέρμα της οδού Ηρώδου του Αττικού.
Εκεί από το 1900 μέχρι το 1925 υπήρχε κέντρο αναψυχής με εγκαταστάσεις βουστασίου, το γάλα των αγελάδων του οποίου προσφερόταν φρεσκότατο στους θαμώνες!
Μετά την κατάργηση του βουστασίου - λόγω της γειτνίασής του με τα ανάκτορα - συνέχισε να λειτουργεί μόνο το κέντρο αναψυχής ως χώρος θεατρικών παραστάσεων με την ονομασία «Αγελάδες», ώσπου - εξαιτίας του θορύβου που προκαλούσε στα ανάκτορα - λίγο πριν την κήρυξη του πολέμου διατάχθηκε η διακοπή της λειτουργίας του. Έκτοτε οι «Αγελάδες» λειτούργησαν για λίγο ως καφενείο και έπειτα κατεδαφίστηκαν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοια τσουλήθρα σε βράχο, που λειάνθηκε επί εκατοντάδες χρόνια, υπάρχει στο Διδυμότειχο και αποκαλείται στην τοπική διάλεκτο "Κάιντρα" από το ρήμα της ντοπιολαλιάς "καϊντάω" που σημαίνει ακριβώς ότι κάνω τσουλήθρα. Εκεί παίζαμε μικρά.
Παντελής Αθανασιάδης