Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2006

Νομάρχης με 27%, δήμαρχος με 25%!!

«δημοκρατία η [δimokratía]: πολιτικό σύστημα που στηρίζεται στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και που λειτουργεί με βάση τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών».
«πλειοψηφία η [pliopsifía]: ο μεγαλύτερος αριθμός, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων ή αυτών που ψηφίζουν (σε μια διαδικασία εκλογής, απόφασης, μέτρησης κτλ.). || Aπόλυτη ~, το μισό συν ένα (τουλάχιστον) του συνόλου των ψήφων ή αυτών που ψηφίζουν. Σχετική ~: α. το μισό συν ένα του συνόλου αυτών που ψήφισαν. β. ο αριθμός (ή το ποσοστό) των ψηφοφόρων ή των ψήφων, ο σχετικά μεγαλύτερος από τον αριθμό των ψήφων άλλων ομάδων ψηφοφόρων, που έλαβαν μέρος σε μια διαδικασία ψηφοφορίας».

Με νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές του 2006, δόθηκε η δυνατότητα ανάδειξης δημοτικής ή νομαρχιακής αρχής με ποσοστό τουλάχιστον 42% από την πρώτη ψηφοφορία, αντί του 50% που ίσχυε πριν.

Έτσι, από την πρώτη Κυριακή, εξελέγη νομάρχις Αθηνών-Πειραιώς η κ. Φώφη Γεννηματά με 43,42% και δήμαρχος Αθηναίων ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης με 46,04% επί των εγκύρων, εξελέγησαν δηλαδή, χωρίς τη σχετική ή απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.

Για τους νικητές, και πολύ περισσότερο για τα κόμματα που τους στήριξαν, τα άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια καθώς και η αποχή ήταν άνευ σημασίας, καθώς το "χρώμα" στο χάρτη ήταν το μόνο που ενδιέφερε.

Ωστόσο, και για να μείνουμε μόνο στα παραπάνω παραδείγματα, η κ. Γεννηματά έλαβε το 39,5% επί των ψηφισάντων (δεν θα εκλεγόταν ούτε με το "42%") ή το 27,4% επί των εγγεγραμμένων! Αντιστοίχως, ο κ. Κακλαμάνης, έλαβε το 42,7% επί των ψηφισάντων ή το 24,7% των εγγεγραμμένων. Το πόσο «νομιμοποιούνται» να θεωρούνται «νικητές» οι κκ Γεννηματά και Κακλαμάνης με τέτοια ποσοστά είναι ένα μεγάλο ερώτημα, που δεν απαντιέται ούτε με το "άκυρο/λευκό" ούτε με την αποχή, παρά μόνο με τη συμμετοχή και τη δράση των πολιτών.


Στο μεταξύ, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ψηφίζουν νόμους που μειώνουν τα ποσοστά που απαιτούνται για το σχηματισμό κυβέρνησης ή για τη νίκη στις τοπικές εκλογές, ενώ δεν εξετάζουν καν, σκέψεις όπως ο ορισμός ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής πολιτών προκειμένου να θεωρείται έγκυρη μια εκλογική διαδικασία..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σωστα όλα αυτά. ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΘΝΩΣ- ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 70%!!!ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΠΑΡΑ ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!

(Η ΕΚΛΟΓΗ ΦΑΣΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΕΦΕΡΕ ΓΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ-ΕΧΑΣΕ ΜΟΝΟΝ 1-0 ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΜΑ!!!!!!!!!!!!!!)