Πέμπτη 31 Μαΐου 2007

Γκρινιάζουμε γιατί... λερώνουν. Θυμάμαι ότι κάποιες δημόσιες υπηρεσίες έβαλαν καρφιά στις στέγες για να μην φωλιάζουν εκεί. Ακόμα κι εγώ έχω οργισθεί από τις κουτσουλιές τους. Κι όμως, αυτό που είδα χθες στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά, Δημαρχείου κλπ) με συγκλόνισε. Ο "κύριος" που ήρθε να ρίξει "ψωμί" στα περιστέρια της πλατείας αντιμετωπίστηκε από τους διερχόμενους ως "φιλόζωος" ή "οικολόγος".

Χρειάσθηκαν μόλις λίγα λεπτά και όσοι είμασταν εκεί είδαμε τις πρώτες άτσαλες προσγειώσεις... Λίγο αργότερα είχαν πάρει διαστάσεις επιδημίας. Τα περιστέρια κατέρρεαν στα τσιμέντα της πλατείας, προσπαθούσαν μάταια να πετάξουν, είχαν μερικούς σπασμούς και πέθαιναν βγάζοντας αφρούς από το στόμα... το δηλητήριο με το οποίο ο "φιλόζωος κύριος" είχε ποτίσει το ψωμί.

Όλοι μας μπορεί να έχουμε αγανακτίσει με τα περιστέρια, πόσοι θα τα δηλητηριάζαμε;;;

5 σχόλια:

Dem είπε...

Aν δηλητηριαζαμε και εμεις τον "κυριο";

Πέτρος Δημητρόπουλος είπε...

νομίζω θα γινόμασταν σαν τον "κύριο"..

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Για να πω την αμαρτίά μου, απορούσα πάντα με τον τρόπο που τα πονηρά περιστεράκια την γλυτώνουν στο τσακ, όταν επιμένουν να τρώνε αμέριμνα την ώρα που οι μπροστινές ρόδες ορμάνε καταπάνω τους.
Ο θάνατος όμως, είναι ιδιωτική υπόθεση.
Κανένας δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις διαδικασίες...

Ανώνυμος είπε...

Η δηλητηρίαση πτηνών είναι πράξη παράνομη και σε αναντιστοιχία με κάθε έννοια πολιτισμένης συμπεριφοράς.

Η υπέρμετρη αύξηση του πληθυσμού των περιστεριών στις πόλεις δημιουργεί προβλήματα, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με αντιδράσεις σαν και αυτή που περιγράφηκε. Πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου έχουν ειδικά προγράμματα για να διατηρούν τον πληθυσμό των περιστεριών ελεγχόμενο με αποθάρρυνση (ή και απαγόρευση) ταΐσματος (οπότε τα περιστέρια πρέπει να βρουν μόνα την τροφή τους, άρα ο πληθυσμός παραμένει συνάρτηση της τροφής που υπάρχει στη φύση), χορήγηση τροφής που τα στειρώνει (η λύση αυτή έχει προβλήματα διότι μπορεί να επηρεάσει και άλλα πτηνά), συλλογή των αυγών πριν γονιμοποιηθούν, κλπ. Ο δήμαρχος του Λονδίνου (ο γνωστός Ken Livingstone) πρόσφατα απαγόρευσε το τάισμα των περιστεριών στην περίφημη πλατεία Trafalgar. Υποθέτω πως ο Δήμος της Αθήνας έχει πιό σοβαρά θέματα να ασχοληθεί...

Unknown είπε...

Δυστυχώς αυτά είναι τα αποτελέσματα οταν εμείς τα νοημοντα οντα δεν σκεφτόμαστε, πως αν ταϊσουμε τα περιστέρια θα μαζευτούν γυρω απο το σπιτι μας, και καλα εμεις οκ, μπορει α ερεθιζομαστε με.την κουτσουλια και να την γουσταρουμε. Οι υπολοιπου τι φταινε να τρεχουν πισω απο τον κωλο των περιστεριων να δουνε που θα κουτσουλισουν για να τα καθαρισουν. Τα περιστέρια σίγουρα δεν εχουν την νοημοσύνη να ξερουν που επιτρέπεται να κουτσουλησουν και που οχι. Αλλα οι αργοσχολοι μικροτσουτσουνοι που τα ταϊζουν υποτίθεται εχουν.