Κύριε, κύριε.. Έχω κανά-δυο απορίες, μπορώ;
Τι είναι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό; Μεταρρύθμιση ή προέκταση των νόμων Σιούφα-Σουφλιά;
Τελικά δεχθήκαμε ή όχι πιέσεις για την ένταξη της Μακεδονίμιτσας στο ΝΑΤΟ;
Να τα διευκρινίσουμε, διότι, όπως πάμε, θα αρχίσουμε να μοιράζουμε βραβεία ρητορικής τέχνης..
Ακούσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας να μιλούν για μεταρρύθμιση, που θα αποτρέψει την επερχόμενη κοινωνική απορρύθμιση, για συνενώσεις ταμείων, για δημιουργία ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης κοκ. Εξάλλου, ως ριζική παρέμβαση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα εξέλαβε τις αλλαγές και η κοινωνία, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις διαδηλώσεις και τις δημοσκοπήσεις.
Εάν, λοιπόν, μεταρρύθμιση καλείται «η εφαρμογή διαφορετικών συστημάτων, μεθόδων κτλ. σε ένα σύνολο, θεσμό κτλ. επιδιώκοντας αλλαγή προς το καλύτερο»* τότε, γιατί ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος χθες (2/4) μίλησε για «συνέχεια, ενίσχυση και προέκταση στο μέλλον των βάσεων του ασφαλιστικού συστήματος που μπήκαν με βάση τους δύο νόμους, το νόμο 1902/1990 και το νόμο 2084/2002;»
Στο πλαίσιο της συζήτησης των προτάσεων της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο κ. Παυλόπουλος είπε επί λέξει τα εξής: «Ζητάει η αντιπολίτευση να κάνουμε δημοψήφισμα επί ψηφισμένου νομοσχεδίου το οποίο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Αυτό εννοούσε ο συντακτικός νομοθέτης;
Ας πούμε ότι είναι –και είναι- σοβαρό κοινωνικό ζήτημα το ασφαλιστικό. Κάθε φορά που φέρνει ασφαλιστικό ζήτημα η Κυβέρνηση, θα έπρεπε κατά τη γνώμη της Αντιπολίτευσης να περνάει από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος; Αν υποθέσουμε ότι το ασφαλιστικό υπάγεται στην έννοια και δεν είναι και δημοσιονομικό, που θα το δούμε στην συνέχεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ήταν έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι μόνο τότε το ασφαλιστικό υπάγεται στο άρθρο 44 παράγραφος 2 εδάφιο β’, όταν διαμορφώνεις το ασφαλιστικό πάνω σε συγκεκριμένες βάσεις, διαμορφώνεις ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα, προτείνεις ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα που αλλάζεις τις βάσεις της ασφαλιστικής πορείας γενικότερα, οπότε άντε να πούμε στην περίπτωση αυτή ότι έτσι είναι.
Συμβαίνει αυτό το πράγμα εδώ; Καθόλου. ‘Όπως σας είπα είναι συνέχεια, ενίσχυση και προέκταση στο μέλλον των βάσεων του ασφαλιστικού συστήματος που μπήκαν με βάση τους δύο νόμους, το νόμο 1902/1990 και το νόμο 2084/2002. Αυτό κάνει.»
Λοιπόν τι λέτε; Είναι ή όχι μεταρρύθμιση;
Απορία δεύτερη, μέχρι να μάθουμε τη διατύπωση της «μη πρόσκλησης» της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. (Θεωρώ ότι θα ήταν Πύρρειος νίκη η μη πρόσκληση των Σκοπίων εάν ταυτόχρονα καταγραφόταν στα αποτελέσματα της συνόδου ότι η γειτονική χώρα πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης αλλά..)
Πιεστήκαμε να αποδεχτούμε την πρόταση Νίμιτς και να «διευκολύνουμε» την είσοδο της ΠΓΔΜ στη βορειοατλαντική συμμαχία ή όχι;
Εάν δεχθούμε τα όσα είπε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις 27/3, στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ, όχι. Διαβάστε τι έλεγε η κ. Μπακογιάννη για τις προτάσεις Νίμιτς: «Ακούω σεναριολογίες. «Είμαστε κολλημένοι στον τοίχο». Γιατί είμαστε κολλημένοι στον τοίχο, κύριοι συνάδελφοι; Ποιος μας κόλλησε στον τοίχο και δεν το κατάλαβα; Επειδή μας έφεραν μία πρόταση την οποία απορρίψαμε; Μπορεί να απορρίψουμε και άλλες προτάσεις. Κολλημένοι στον τοίχο δεν είμαστε όσο έχουμε τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και το ανάστημα να υπερασπιζόμαστε τις θέσεις μας».
Διαβάστε τώρα τι έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος την 1/4 κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης για δημοψήφισμα στο Ασφαλιστικό: «Ο Κώστας Καραμανλής έχει δώσει έμπρακτα δείγματα γραφής ότι ξέρει να υπερασπίζεται το εθνικό συμφέρον και να μην υπολογίζει κανένα άλλο κόστος. Άλλωστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρή για να υποστεί οποιαδήποτε πίεση και πολύ περισσότερο για να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση. Έχει την ισχύ του λαού της και των πολιτικών δυνάμεων».
Μπερδευτήκατε; Εάν ναι, διαβάστε τι είπε χθες το απόγευμα (2/4), στη Βουλή η υπουργός Απασχόλησης Φ. Πάλλη-Πετραλιά: «σε μια δύσκολη διπλωματική προσπάθεια με ασφυκτικές πιέσεις από πολλές χώρες, η Ελλάδα και ο Κώστας Καραμανλής αυτή ακριβώς τη στιγμή δίνει τη μάχη της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων».
Τα πρακτικά της Βουλής στη διεύθυνση http://www.parliament.gr/ergasies/main.asp
*λεξικό Τριανταφυλλίδη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου