Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Πρόεδροι της Βουλής (27) Παξιμάδης Ιάκωβος


του Παντελή Στ. Αθανασιάδη


Η Τήνος, εκτός από τον Ευστράτιο Παρίση που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1852 ανέδειξε και δεύτερο Πρόεδρο, το 1876, τον Ιάκωβο Παξιμάδη.


Ν. Οικονομόπουλος. Ιάκωβος Παξιμάδης (ξυλογραφία) από το ΙΝΕ/ΕΙΕ


O Ιάκωβος Παξιμάδης γεννήθηκε στην Τήνο το 1789. Είχε συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 και αργότερα ασχολήθηκε με εμπορικές επιχειρήσεις στην Τεργέστη και στην Αλεξάνδρεια.


Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν ξέσπασε η Επανάσταση, συγκρότησε σώμα ενόπλων και πήρε μέρος σε διάφορες μάχες στην κυρίως Ελλαδα. Ένα από τα σωζόμενα έγγραφα των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, αναφέρει ότι το 1823, ο Παξιμάδης συγκαταλεγόταν στους συμβούλους του Επάρχου της επαναστατημένης Τήνου. Από άλλα έγγραφα προκύπτει, ότι ο Ιάκωβος Παξιμάδης ανέπτυξε πολιτική δράση συμμετέχοντας στις επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις των ετών τουλάχιστον από το 1827 έως το 1932. Φέρεται να συνυπογράφει σημαντικές αποφάσεις, όπως η εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως κυβερνήτη της Ελλάδος, αλλά και το αιώνιο ανάθεμα για τους δολοφόνους του Καποδίστρια, Μαυρομιχαλαίους Γεώργιο και Κωνσταντίνο. Τον Ιανουάριο του 1835, διορίσθηκε πρόεδρος του Εμποροδικείου Πατρών.

Αργότερα, υπήρξε πληρεξούσιος Τήνου στην Α΄ Εθνοσυνέλευση του 1843, η οποία κατάρτισε και ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της χώρας.

Διορίσθηκε γερουσιαστής στις 16 Ιουνίου 1844 και διετέλεσε τέσσερις φορές γραμματέας της Γερουσίας από το 1846 έως το 1852.

Εξελέγη βουλευτής Τήνου τέσσερις φορές, από το 1868 έως το 1872 και μία ακόμη φορά το 1874.

Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1867. Ψήφισαν συνολικά 127 βουλευτές. Ο Παξιμάδης έλαβε 82 θετικές ψήφους και ο αντίπαλός του βουλευτής Κέρκυρας και πρώην πρόεδρος της Ιόνιας Βουλής, η οποία είχε επικυρώσει την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1863, Στέφανος Παδοβάς, πήρε 43 ψήφους. Βρέθηκαν επίσης δύο λευκά ψηφοδέλτια. Συνολικά ο Παξιμάδης, προήδρευσε σε 54 συνεδριάσεις.

Αμέσως μετά την εκλογή του κατέλαβε την έδρα του Προέδρου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο κανονισμός κύριοι, θέλει είσθαι ο οδηγός μου προς εκπλήρωσιν των καθηκόντων μου, όστις αφ΄ ενός εγγυάται την ελευθερίαν του λόγου και αφ’ ετέρου εξασφαλίζει την τάξιν και την ησυχίαν, άνευ των οποίων τα πάντα προσκόπτουσιν, τα πάντα ματαιούνται».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΙΩΝ, ο Παξιμάδης προτιμήθηκε των επικρατέστερων υποψηφίων, γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ήθελε να αποφύγει τις πιέσεις των φίλων του, που επιδίωκαν αυτοί να αναδειχθούν στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής.

Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα ΕΘΝΟΦΥΛΑΞ, μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία, στο σπίτι του Κουμουνδούρου είχε γίνει συγκέντρωση βουλευτών, για να αποφασίσουν, ποιος θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος.

Πέθανε το 1884.


*Ο συνάδελφός μας Παντελής Αθανασιάδης «φιλοτέχνησε» τα πορτρέτα των Προέδρων του ελληνικού κοινοβουλίου για την εκπομπή ‘Κοινοβουλευτική Ιστορία’ του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων. Τα πορτρέτα αναδημοσιεύονται «στης Βουλής τα Έδρανα», κατά τη σειρά εκλογής των Προέδρων.
**Η σειρά "Οι Πρόεδροι της Βουλής" δημοσιεύεται πλέον και στο έγκυρο περιοδικό Εικονογραφημένη ΙΣΤΟΡΙΑ του εκδοτικού οίκου "Πάπυρος".

2 σχόλια:

Kensai είπε...

Τι όμορφο να μαθαίνουμε για αυτά τα ιστορικά πρόσωπα που μπορεί να μην έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σίγουρα είχαν κι αυτά μια εξαιρετική και μακρόχρονη παρουσία.

Ευχαριστούμε για αυτό το βιογραφικό!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ γιατο σχόλιο... Μια πρόσθετη πληροφορία, που την έμαθα εκ των υστέρων, είναι ότι ο Παξιμάδης είχε μεσολαβήσει στο Ιερό ίδρυμα Ευαγγελιστίας της Τήνου και είχαν βγάλει ένα μικρρό μηναίο βοήθημα 150 δρχ. στον άρρωστο τότε μεγάλο γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά!!
Παντελής Αθανασιάδης