Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ας μην κλείνουμε τα μάτια.

Όποιος καταδικάζεται για οποιαδήποτε αιτία να εκτίσει ποινή φυλάκισης προκειμένου να σωφρονιστεί έχει ήδη χάσει το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας.Αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι στη διάρκεια της φυλάκισης του θα πρέπει να στερείται την αξιοπρέπεια του, να προπηλακίζεται, να υφίσταται κακομεταχείριση και να φοβάται για την ασφάλεια του. Λυπαμαι που τα γράφω αυτά καθώς στον πολιτισμό μας υποτίθεται ότι είναι αυτονόητα και κατακτημένα. Διάβασα την επιστολή-σόκ της έγκλειστης για ναρκωτικά Κατερίνας στις φυλακές της Θήβας.Επιστολή που απηύθυνε στον συνήγορο του πολίτη και λίγο μετά έχασε τη ζωή της υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες. Σ' αυτή την επιστολή η Κατερίνα περιγράφει ανατριχιαστικές στιγμές που έζησε και προσβάλουν κάθε άνθρωπο μέσα και έξω απο τη φυλακή. Θα πρότεινα να διαβάσετε την επιστολή στο Indymedia Athens γιατί δεν είναι δυνατόν να την αντιγράψω λόγω έκτασης. ¨Ενα μικρό απόσπασμα:
"Μπάνιο δεν μπορείς να κάνεις στην απομόνωση –ειδικό χώρο κράτησης τον ονομάζουν λες και αλλάζοντας όνομα σε κάτι παύει και η φρίκη- γιατί όταν τύχει να έχει ζεστό νερό δεν είναι εκεί η δεσμοφύλακας και όταν είναι εκεί μπορεί να σε βγάλει από το κελί για να κάνεις μπάνιο, το νερό να είναι κρύο και να επιμένει πως είναι ζεστό βγάζοντάς σε τρελή.

Όταν και αν κάνεις μπάνιο σε παρατηρεί. Έτσι, μένουμε χωρίς μπάνιο για 7 μέρες και άνω".
Ενας υπουργός Δικαιοσύνης ο Κουβελάκης στο παρελθόν μου είχε πει ότι κάθε υπουργός πρέπει να πηγαίνει τακτικά μέσα στη φυλακή να μυρίζει τη χαρακτηριστική μυρωδιά που αναδύεται για να μην ξεχνάει ότι εκει μέσα υπάρχουν άνθρωποι.
Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στον νυν κερκυραίο υπουργό κ.Δένδια.

2 σχόλια:

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Επειδή έχω χρόνια θυμωμένος, χωρίς αντίκρυσμα, θέλεις Λασκαρίνα να βρούμε άκρη, ψάχνοντας γιατί πέθανε αυτή η νέα γυναίκα σαν σκουπίδι;

Laskarina είπε...

Θέλω.