Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Είμαστε στον 21ο αιώνα;

Με παρακίνησε ο Insider με την ανάρτηση του Greece's Anatomy για να σας δώσω και εγώ μια εικόνα, την οποία ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσετε προσωπικά. Εγώ όμως -όπως και πολλοί άλλοι συνάνθρωποι μας- τα τελευταία χρόνια την υφίσταμαι και πιστέψτε με δεν είναι διόλου ευχάριστη.
Αναφέρομαι στις υγειονομικές επιτροπές απο τις οποίες πρέπει να ελέγχονται οσοι πάσχουν απο κάποια πάθηση, προκειμένου να πάρουν επίδομα, σύνταξη, απαλλαγές και ότι τέλος πάντων το κράτος έχει κρίνει ότι δικαιούνται.
Οι συνθήκες άθλιες. Η καθαριότητα ανύπαρκτη. Οι υπάλληλοι ανεκπαίδευτοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις.
Οι ασθενείς αν τύχει και δεν έχουν κάποιο δικό τους μαζί έχασαν!Για να το καταλάβουμε όλοι βγαίνει ύστερα απο ώρες αναμονής μια υπάλληλος και φωνάζει γρήγορα τα ονόματα του καταλόγου και αν εσυ δεν τρέξεις ή δεν έχεις μαζί σου κάποιον που τρέχει κινδυνεύεις να μην εξεταστείς. Ας μη μιλήσουμε για το τηλέφωνο που δεν το σηκώνει κανεις ποτέ και για την παραμικρή πληροφορία πρέπει να πας επιτόπου!
Οι ίδιες οι επιτροπές σε αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει "ανάπηρο- μαϊμού" και πρέπει εσύ να αποδεικνύεις κάθε φορά ότι δεν είσαι. Πώς όμως συμβαίνει την ίδια στιγμή να αυξάνονται αντί να μειώνονται όσοι χωρίς πραγματικό πρόβλημα κατορθώνουν να "ξεγελούν" τις υπήρεσίες και να καρπώνονται όσα δεν έχουν δικαίωμα να καρπωθούν και οι πραγματικοί ασθενείς να ταλαιπωρούνται;
Στις ατέλειωτες ώρες της αναμονής συνάντησα μια κυρία που έπασχε απο σοβαρή ανίατη πάθηση. Η πρωτοβάθμια επιτροπή της ενέκρινε τη σύνταξη όχι όμως και το εφ' απαξ της και την καλεί να περάσει ξανά μετά απο 3 χρόνια και μετά πάλι απο 2 χρόνια και ξανά για να κρίνουν αν έγινε καλά, ώστε να της δώσουν το εφ' άπαξ. Το οποίο βεβαίως το έχει δουλέψει χρόνια τώρα δεν της το κάνουν δώρο! Πιθανόν να πρόκειται για περιστολή δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων. Οπωσδήποτε αρκετοί θα πεθάνουν στο μεταξύ και έτσι τα ταμεία θα κάνουν οικονομία, αφού κινδυνεύουν λόγω της καταλήστευσης τους τοσα χρόνια!
Τα είπα και ξέσκασα. Την επόμενη πάντως φορά λέω να σας καλέσω να πάμε όλοι μαζί όχι μόνο για να φρίξετε αλλά και για να κάνετε ρεπορτάζ αληθινά πολιτικό!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η δυστυχής κυρία …είναι υπεύθυνη για την κακοτυχία της - στις σχέσεις της με τις υπηρεσίες, όχι με την αρρώστια της.
στη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό συνταξιούχων αναπήρων, δηλαδή μαϊμούδων συνταξιούχων αναπήρων, αυτή επιμένει ιώβεια να της αναγνωρίσουν τα δικαιώματα της.

μήπως αν της γνώριζες ένα βουλευτή θα λυνόταν το πρόβλημα?
- φυσικά δεν σοβαρολογώ. αγανκ΄τηση εκφράζω

Insider® είπε...

Στο πόκερ - αν θυμάμαι καλά, βλέπετε έχουν περάσει και τα χρόνια και η μνήμη προδίδει πιο συχνά απ' ό,τι εγώ προδίδω τις αρχές μου... - το "21" κερδίζει. Ωστόσο, ο 21ος αιώνας μας δείχνει να έχει "καεί" προ πολλού. Τί κι αν άλλοι τράβηξαν πρόωρα το χαρτί, αντί ημών, και καήκαμε μαζί του?
Δεν χρειάζεται Λασκαρίνα να ακουμπήσουμε τις πληγές για να αντιληφθούμε το άθλιο της κατάστασης που περιγράφεις εξ ιδίας πείρας. Λίγο έως πολύ, έχουμε γνώση, εικόνα και αντίληψη του τί συμβαίνει με τις εν λόγω Επιτροπές. Αν είναι, πάντως, να υποδυθούμε το ρόλο των Θωμάδων για ν' αναζητήσουμε διά των αισθήσεών μας σαφή αντίληψη της πραγματικότητας που μας στοιχειώνει, ας κάνουμε την αρχή από τα "βασικά": Δίπλα μας, έξω από το σπίτι μας, στη γειτονιά και στη διαδρομή από το σπίτι προς τη δουλειά... Πλήθος οι κακοτεχνίες στις ειδικές για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες κατασκευές των πεζοδρομίων. Αλλά, ακόμα και σε αυτές τις ειδικές διαδρομές, γίνεται κατάληψη από αυτοκίνητα παντός τύπου, πολυθήκες περιπτέρων για την διαφήμιση - προβολή περιοδικών, εφημερίδων κλπ, τραπεζοκαθίσματα καφετεριών ή εστιατορίων και τόσα άλλα εμπόδια, ων ουκ έστιν αριθμός... Και αναφέρομαι σε αυτά τα μικρά, τ' απλά και καθημερινά, γιατί αν είναι ν' αρχίσω με τα μεγάλα και δημόσια (υποδομές κτιρίων κοκ), τέλος δεν θα έχει... Και θα με βρίζετε όλοι για την κατάχρηση του χώρου και του χρόνου.
Να σημειώσω, πάντως, και ένα άλλο "κοντινό" μας παράδειγμα: Πριν από τις πρόσφατες αλλαγές στο γκαράζ του Κοινοβουλίου, όρεξη και υπομονή να είχε κανείς να μετρήσει το πόσα υβριδικά και άλλα, μικρού ή και μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, καταλάμβαναν αυθαίρετα θέσεις που προορίζονταν με ειδική σήμανση για οχήματα Αναπήρων.
Ναι, ν' ασκήσω κριτική στις κάθε λογής Επιτροπές, στα μέλη τους και, κυρίως, στους υπηρεσιακούς και πολιτικούς προϊσταμένους, που κάνουν και τις σχετικές επιλογές. Αλλά με τί κουράγιο, όταν είμαι μέλος μιας κοινωνίας που σε κάθε της βήμα, στην κάθε της ανάσα, αποπνέει ασέβεια στις ανθρώπινες υπάρξεις, τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους?
Υ.Γ. Εχει και μια συννεφιά απόψε...

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Ινσάϊδερ, στο "21" κερδίζει το "21"
Άσετα τα γαμημένα τα χαρτιά. Κανένας δεν είδε απ΄ αυτά χαΐρι...