Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Είχα τάξει αυτήν την ιστορία στον Σιδέρη.

Είχαμε ποντίσει μόλις μια μικρή πλαστική βαρκούλα στο ποτάμι και τους στέλναμε πίσω, μια φούχτα κρυωμένοι μετανάστες με τα παιδιά τους.
Πήρε ο διοικητής προκάλυψης τον πιο αψύ απο αυτούς και του΄ ριξε δυό χαστούκια λες και του τα χρώσταγε ο κερατάς.
"Τι τον χτυπάς έτσι ρε τον άνθρωπο; Ας τους να φύγουνε πίσω!" του λέει αγαναχτισμένος ο φίλος μου ο λοχίας Γιώργης Ρουβάκης- ένα παλικάρι Κρητικής καταγωγής, που κάναμε τότε παρέα.
Θυμώσαμε όλοι με την πράξη του "αποπάνω". Σαν να φάγαμε το μπάτσο μέσα μας.
Θύμωσε, όπως ήταν φυσικό κι ο "άλλος".
Κι όταν ξαναπέρασε στην όχθη των Τούρκων, ύψωσε απειλητικά τον δείκτη κατά τη μεριά του λοχαγού και του φώναξε σπαστά αγγλικά και με σκοτεινό βλέμμα "Θα γυρίσω πίσω!»
Γυρίσαμε κι εμείς αμίλητοι στο φυλάκιο, σαν να μην είχαμε τόπο να σταθούμε...

11 σχόλια:

kukuzelis είπε...

Κάτι σαν την πρωτομαγιά: Φεύγει και ξαναγυρίζει. Καλό μήνα κύριε Χατζηδημητρίου.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Καλό μήνα κύριε Κουκουζέλη!
Κατηφόριζα με τη θυγατέρα μου προς Ιτέα για δικές της δουλειές. Στάθηκε μια στιγμή στους Δελφούς το Χρυσανθάκι κι έκοψε ένα μικρό μωβ λουλούδι.
"Κάναμε κι εμείς Πρωτομαγιά μπαμπά" μου είπε με μάτια σαν ήσυχες λίμνες και το στερέωσε μ΄ ένα αμυδρό χαμόγελο στο ραδιόφωνο.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή είμαι από κει κοντά… έχω χαζέψει άπειρες φορές το τοπίο από τους Δελφούς, προς τα κάτω Ιτιά και Γαλαξίδι, έχω κάνει τσιγαράκι στην Κασταλία πηγή αναθυμούμενος αρχαίους μύθους, πριν της βάλουν σιδεριές, από φόβο ,λέει, για την πτώση βράχων... θα μπορούσαν οι ευθυνόφοβοι να βάλουν, απλώς μια προειδοποιητική πινακίδα -κανείς δεν σκοτώθηκε ποτέ από πτώση βράχων εκεί… την επόμενη φορά μέσα στους Δελφούς ανέβα τέρμα ψηλά , να δεις το σπίτι-μουσείο του Σικελιανού και την ανείπωτη θέα… ειδικά τώρα γύρω είχε αγκαλιές αγριολούλουδα να στεφανώσει τα μαλλιά της η μικρή…
Γιαννης Σ.

Ανώνυμος είπε...

Και τώρα στο προκείμενο
«του φώναξε σπαστά αγγλικά και με σκοτεινό βλέμμα "Θα γυρίσω πίσω»
τέτοια λέγανε και οι Αλβανοί τον πρωτο καιρό που τους μπουζουριαζαν στις κλούβες στην Ομόνοια και τους στέλναν Αλβανία…και γύριζαν
θα γυρίσει πίσω …απείλησε!!! που πίσω? στο σπίτι του, από το οποίο τον διώξαμε ? η στο δικό μας? ( Σαφώς καταδικαστέο το χαστούκι του αγροίκου )
αλλά… όσοι είστε άκριτα και υστερικά υπέρ των λαθρομεταναστών δεν αγαπάτε, κατ’ ανάγκην, τους ανθρώπους περισσότερο από εμάς τους άλλους…
(ήσουν χείμαρρος, έμπλεξες πολλά μαζί, και δεν γίνεται να απαντήσω ένα-ένα : π.χ. άλλο Παλαιστίνιοι άλλο Σομαλοί. Οι μεν ζητάνε πατρίδα, οι δε ζητάνε λύτρα -αν ήταν κολομβιανοί θα καλλιεργούσαν κόκα )
Η μεγάλη εικόνα… είναι η εικόνα της ξηρασίας του μέλλοντος…
Είναι τα ανθρώπινα λεφούσια που θα εξορμούν τρισάθλια δυστυχισμένα, πεινασμένα, με βλέμμα ικετευτικό η άγριο «θα ξαναγυρίσω», μες το όνειρο της Δύσης.
Είναι τα δισεκατομμύρια των απόκληρων στις καλύβες της υποσαχαριας Αφρικής, στις τρώγλες της Ινδίας, στα λερά πεζοδρόμια της Βομβάης, τους, στα άνυδρα χωριά του Πακιστάν, στις τενεκεδουπόλεις της βορειας Αφρικής, καλ κλπ.. .Ατελειωτη η ανθρώπινη δυστυχία, και ο χώρος δεν επιτρέπει να επεκταθώ..
Όμως.. υπάρχει ένα «όμως». Τόσο απλό και καταλυτικό, που σαρώνει τις συν-ανθρώπινες εξάρσεις σου: Είμαστε μια φούχτα τόπος… 10 εκατομμυριάκια.. Αν ακολουθήσουμε τις θελήσεις τις δικές σου και των, όποιων, ομοίων σου, γρήγορα θα κατακλυσθούμε, από ορδές εξαθλιωμένων, ΔΙΠΛΑΣΙΟΥΣ και ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΥΣ από όσοι είμαστε εμείς οι ντόπιοι…
Εμείς οι υπόλοιποι θαρρείς πως δεν τους συμπονάμε?
Αλλά το ερώτημα αμείλικτο: που θα τους βάλουμε? Πως θα τους ταΐσουμε? Που θα κατοικήσουν? Πόσο κόλαση θα κάνουν την χώρα για ένα εξασφαλίσουν ένα ξεροκόμματο? Πόσες μολυσματικές αρρώστιες και επιδημίες θα μας φέρουν? που θα βρεθούν δουλειές να τους απασχολήσουν? Αυτά τα απλά- για σένα ίσως απλοϊκά- προς το παρόν. Το θέμα τεράστιο. Θα επανέλθουμε
Γιαννης Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ 1: ενημερωτικά: το Πάσχα που πήγα στο χωριό μου, φίλος με μικρά παιδιά μου είπε πως πλέον κοιμάται με κλειδωμένη την πόρτα γιατί από τα Χριστούγεννα άνοιξαν 5 σπίτια. Ως πριν δυο μήνες κοιμόταν με ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΕΣ τις πόρτες!!!!
Και θα μου πεις που το ξέρουμε ότι είναι αλβανοί οι διαρρήκτες?
α)έχουν προϋπηρεσία φόνων για 10 και 50 ευρώ σε διπλανά χωριά
β) Η ζωή στο χωριό κυλούσε αδιατάρακτη στο θέμα της ασφάλειας. Για δεκαετίες ολόκληρες δεν είχε «ανοίξει» ένα σπίτι. Με το που εμφανίστηκαν οι Αλβανοί άρχισαν οι διαρρήξεις…

ΥΓ2 : ( με …λαογραφική διάθεση):θα ρωτήσεις δεν έκλεβαν ποτέ οι συγχωριανοί μου ? Θα απαντήσω ναι , όμως αυτό παλιά. Τότε που η κλεψιά ήταν απόηχος της κλεφτουριάς. Τότε που ήταν ακόμα λεβεντιά να κλέψει ο ένας κατσίκι από το κοπάδι του άλλου! Πρόλαβα έναν παπού μου. Εγκαινίασε με εξορία τα ξερονήσια πριν τους κομμουνιστές για ένα κλεμμένο κατσίκι…χα χα…
Γιαννης Σ.

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Κατάφερες να με τρομάξεις Σιδέρη! Τόσο που θα ματαιώσω τις διακοπές μου στο Αγαθονήσι.
Κράτα την υστερία για πάρτη σου και γι΄ αυτήν τη σεσημασμένη γεννιά του Πολυτεχνείου που πέρασε απο το ταμείο τους αγώνες της.
Εγώ κοιμάμαι σ΄ενα σπίτι με ανοιχτές ακόμα πόρτες. Όχι γιατί δεν ανησυχώ. Αλλά επειδή δεν θέλω τα παιδάκια μου να μεγαλώσουνε στο ζόφο.Μετά βλέπω ποιόν θα "σκοτώσω" πρώτον...Το άθλιο αφεντικό που μου προτείνει δουλειά για τέσσερα κατοστάρικα το μήνα ή τον γαμημένο κλέφτη που θα΄ ρθει να μου τα γυρέψει...

Ανώνυμος είπε...

1) Σαφώς θα πρέπει να κλειδώνεις για να προφυλαχτείς από ρουμάνους, αλβανούς και βούλγαρους διαρρήκτες…. Δεν σου φταίει τίποτε η οικογένεια σου για τις δικές σου ιδεοληψίες…
2) χαίρομαι που ανέφερες του Αγαθονήσι… Ήμουν χθες Σάββατο 2/5 εκεί με τον ΓΑΠ και στη δημόσια διαβούλευση που έγινε άκουσα μια νέα κοπέλα, την γυμνασιάρχη (γυμνάσιο 5 μαθητών) να του λέει ότι πολλές φορές νιώθεις να απειλείται ..
3) άκουσα τους κατοίκους να του λένε ότι φοβούνται γατί συνήθως οι λαθρομετανάστες είναι πολύ περισσότεροι από τους Ντόπιους , είναι νηστικοί, αγριεμένοι και άλλης κουλτούρας άνθρωποι- μην ξεχνάς ότι οι πολλοί έρχονται από χώρες που στις περισσότερες δεν έχει καμιά αξία η ανθρώπινη ζωή.
Τους άκουσα επίσης να λένε ότι υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός ( η οργανική θέση νοσοκόμας είναι κενή εδώ και χρόνια), και δεν ελέγχονται για μολυσματικές ασθένειες –εμένα που ταξιδεύω συχνά στο τρίτο κόσμο, πίστεψε με το θεωρώ αυτό απόλυτα ανησυχητικό
4) μπλέκεις τις εικόνες. Στο θέμα των λαθρομεταναστών μικρή σου εικόνα βλέπει τα αθώα μάτια ενός παιδιού και την αγωνία στα μάτια της μάνας, η την απελπισία στα μάτια του πατέρα μάτια -εγώ βλέπω τα δισεκατομμύρια τέτοια μάτια που κοιτάν στη Δύση ….αντιθέτως στο θέμα των γενιών αντιστρέφεις την εικόνα. Εκεί βλεπεις τη μεγάλη εικόνα, ομογενοποιείς και μιλάς για γενιά.. Εκεί εγώ βλέπω τη μικρή εικόνα. Τα άτομα δηλαδή που έχουν ο καθένας τις δικές του συμπεριφορές, τη δική του διαδρομή και απολογείται προσωπικά γι΄ αυτή .
5) συγνώμη πάλι μπλέκεις τα πράγματα. Τι σχέση έχε το άθλιο αφεντικό σου με αυτούς που θα μπουν στο σπίτι σου? (ξέρω τι θα πεις… ο διεθνοποιημένος καπιταλισμός, κλπ ,κλπ. Το πρόβλημα όμως το έχουμε εδώ και τώρα )
Γιαννης Σ.

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ : "ο γαμημένος κλέφτης" μπορεί και να σε σκοτωσει για να παρει τα 400

Γιαννης Σ.

Ανώνυμος είπε...

Στην προκάλυψη υπηρέτησα κι εγώ. Κατά το '87, στις Καστανιές Έβρου. Τα δύο φιλαράκια μου ήταν σε δύο άλλα, κοντινά φυλάκια, πάνω στο ποτάμι. Ποτέ δεν είδα ή άκουσα παρόμοιο περιστατικό.

Κυριάκος Κ.
Συνάδελφος

Ανώνυμος είπε...

Α, ξέχασα να σου πω ότι και από τη περιοχή που είμαι σήμερα, ζω από κοντά το θέμα των λαθρομεταναστών. Έχω πολλές φορές μιλήσει με τον κοινοτάρχη Αγαθονησίου Βαγγέλη Κόττορο όπως και με δημάρχους άλλων νησιών της περιοχής που ΄"υποδέχονται" λαθρομετανάστες. Σε ένα συμπέρασμα καταλήγουμε όλοι: Όσα μέτρα και να παρθούν, χιλιάδες λαθρομετανάστες θα έρθουν και φέτος και τα επόμενα χρόνια. Αυτοί που φεύγουν από τις χώρες τους για την Ευρώπη, σε πολλές περιπτώσεις είναι οι καλύτεροι, που δεν μπορούν να ζήσουν άλλο στις συνθηκες της πατρίδας τους. Πριν λίγους μήνες βγήκε στο Αγαθονήσι Ιρακινός με λαπ τοπ. Αυτή ήταν η περιουσία του.
Και ναι. Κι αν τους διώξουμε, θα ξαναγυρίσουν. Το έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει.

Κυριάκος
Συνάδελφος

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Άϊντε πάγαινε ρε Γιάννη Σ.
Κοίτα Σιδέρη, επειδή παράγινε το χάλι μας κι επειδή μιλάς απαξιωτικά αντί να διαφωνείς θα σου πω αντί να σε βρίσω όπως κανονικά θα σου άξιζε, τα εξής:
1) Δεν είναι ιδεοληψία ρε Παληολλαδίτικο παπάρι να φροντίζει κανείς την οικογένειά του! Τουναντίον θέλει μια ιδιαίτερη μαγκιά να κλείνεις έξω τον φόβο, που εσύ προφανώς την αγνοείς και δεν θέλω και να σου εξηγήσω πως το πετυχαίνω...
2)Τι να σου πω εγώ για τη νέα κοπέλλα; Είναι άξια της μοίρας της...Πήγε και είπε τον πόνο της στον ΓΑΠ που κατά δήλωσή του, καθάριζε στα νιάτα του τζάμια στη Σουηδία και στο τρένο τον κοιτάζανε λέει άγρια- αυτόν τον μαυροκέφαλο (σ.σ: είχε τότε μαλλιά ως φαίνεται, όπως όλοι οι κανονικοί άνθρωποι) επειδή λέει, τους έκλεβε τις γκόμενες... (σ.σ: αυτός τα έχει πει αυτά, και έτσι ακριβώς, για να μη μου τα χρεώνεις)
3)Ώστε αυτά τα καθάρματα έρχονται απο χώρες όπου δεν έχει καμιά αξία η ανθρώπινη ζωή και γυαλίζει το μάτι τους. Να δεις που όταν χορτάσουνε θα θέλουνε και μουνί!Και εσύ, δυστυχισμένε είσαι απο την "κοιτίδα", όπου ο Πολιτισμός ξεχειλίζει και έχεις λησμονήσει πως είναι να διεκδικείς μια καλύτερη θέση...
Για σύνελθε λίγο Σιδεράκο...
4)δεν μπλέκω εικόνες και ελαφάκια. Προσπαθώ να μην ξεχνάω οτι είμαι άνθρωπος και μάλιστα σκληρά εργαζόμενος. Όσο κι αν δουλεύω απάνθρωπα (12 με 14 ώρες τη μέρα όπως κι εσύ)δεν θα γυρίσω στα δέντρα.
5)Εσύ δεν ξέρεις τα όρια και μπλέκεις τα πράγματα. Τα αφεντικά, είτε ντόπια, είτε ξένα, μας στερούνε το μέλλον όσο καθόμαστε σαν κόττες.
Έχεις δίκηο σε ένα! Κακώς δεν μπήκα στη κουβέντα για τα προβλήματα που φέρνει η αθρόα είσοδος αυτών των απελπισμένων σε μια ήδη διαλυμένη χώρα όπως η δική μας.
Και κανένα κόμμα δεν τολμάει να το κάνει, με εξαίρεση, όσο κι αν σε ξενίζει το ΚΚΕ. (Σου θυμίζω πως όταν ξεσηκώθηκαν οι ξένοι που μαζεύουνε τις φράουλες στη Μανωλάδα της Ηλείας, μόνο το ΚΚΕ έβαλε τα πράγματα στην ταξική τους διάσταση!..)
Το κάνει συνειδητά ο Καρατζαφέρης, λέγοντας και κάποια αυτονόητα και μαζεύει όλο το "χαρτί"...
5)Εσύ δεν καταλαβαίνεις και μπλέκεις τα πράγματα! Το αφεντικό μου είναι ήδη σπίτι μου, "εντός των τειχών" και με απειλεί αλλά και με κλέβει κάθε μέρα.
Με υποχρεώνει σε εργασιακές σχέσεις που δεν τις έχει καμιά ταινία τσόντας. Και μου λέει, "λυπάμαι αλλά βαραίνεις το μισθολόγιο" (σ.σ: εγώ ο εργάτης του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και των 1.000 ευρώ και όχι η Μαρία Σπυράκη και οι άλλοι τηλεαστέρες!)
Φοβάμαι κι εγώ το ομολογώ. Αλλά πιο πολύ γι΄ αυτά που πρόκειται να έρθουν για μένα και για τα παιδιά μου και λιγότερο για τον άγνωστο που με κοιτάει "περίεργα".
Όποιος έχει παίξει ξύλο στη ζωή του μπορεί να με καταλάβει. Φρονώ εν κατακλείδι Σιδεράκο, οτι οι, κάθε λογής, ηττημένοι, είναι δύσκολο είδος...
Συγχώρα με αλλά εγώ επιμένω να δηλώνω γιός του μπαμπά μου!