Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ενα γράμμα...

(Ελαβα αυτό το γράμμα, σήμερα το πρωί, και σκέφτηκα πως δεν έχω το δικαίωμα να το κρατήσω μόνο για μένα...)

"Δεκέμβριος 2009,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Μια καινούρια συνεργασία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού ξεκίνησε με το Σύλλογο Μερίμνης Ανηλίκων.
Στο πλαίσιο των δράσεών μας που αφορούν τους Ασυνόδευτους Ανήλικους Αιτούντες Άσυλο, μια ομάδα από δέκα εθελοντές μέλη και φίλους του Δικτύου συναντηθήκαμε με τα παιδιά που ζουν στον ξενώνα του Συλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας.
Η συνάντηση ξεκίνησε με αναλυτική ενημέρωση από τον Φώτη Παρθενίδη, κοινωνικό λειτουργό που έχει την ευθύνη του ξενώνα. Τα μέλη και οι φίλοι του Δικτύου συζητήσαμε μαζί του τον τρόπο λειτουργίας, τα προβλήματα, τις ανάγκες των παιδιών, καθώς και τις δυνατότητες μαθημάτων, υποστήριξης και κυρίως, κοινωνικοποίησης των 15 παιδιών που φιλοξενούνται στον ξενώνα. Οι ιδέες ήταν πολλές και η διαθεσιμότητα όλων μεγάλη.
Στη συνέχεια συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο χώρο υποδοχής του ξενώνα και είχαμε μια μεγάλη συζήτηση με τα παιδιά, με τη βοήθεια του διερμηνέα κ. Χουσεϊν. Ανταλλάξαμε πληροφορίες για την Ελλάδα και τις πατρίδες τους (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Μπαγκλαντές, Μιανμάρ, Ακτή Ελεφαντοστού, Σομαλία). Επίσης για την ως εδώ διαδρομή τους, τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και σκέψεις για το πώς φαντάζονται τη ζωή τους και την επιθυμία τους να μάθουν καλά ελληνικά και να πάνε στο σχολείο.
Στις 19 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε τα πρώτα μαθήματα ελληνικών και συνεχίζουμε την προσπάθεια. Τα μαθήματα ελληνικών που γίνονται καθημερινά ανέλαβαν η Χριστίνα, ο Ηλίας, ο Δημήτρης και η Μυρσίνη. Τετράδια και σχολικό υλικό προσέφερε η Ρίτα και η Ρανώ. Γλυκά και σοκολατάκια η Κατερίνα. Η Αφροδίτη έφερε ρούχα για τα παιδιά. Η Γαρυφαλλιά μίλησε με φίλους της που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν κι έφερε στα παιδιά τσάντες για να βάζουν τα βιβλία τους. Ο Νίκος πήγε τα παιδιά να ακούσουν γιορτινά τραγούδια στις 13 Δεκεμβρίου και μετά έφαγαν όλοι μαζί. Η Εύα προσφέρει το σπίτι της για τα καθημερινά μαθήματα ελληνικών, μαζί με τη ζεστασιά της και λιχουδιές μετά το μάθημα. Η Έλσα και ο Παναγιώτης επισκέφθηκαν τον ξενώνα με πολλά ρούχα, σχολικά είδη και επιτραπέζια παιχνίδια. Βαζάκια με χειροποίητες μαρμελάδες έστειλε η Κάτυα. Η Σοφία και ο Ηρακλής πρόσφεραν τρόφιμα και θα πάνε με τα παιδιά, μια από τις επόμενες μέρες, βόλτα με το αυτοκίνητο.
Η βοήθεια κάθε φίλου και φίλης μας είναι πολύτιμη. Βρείτε λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Επικοινωνήστε μαζί μας να το κουβεντιάσουμε και να κλείσουμε ραντεβού για να σας γνωρίσουμε τα παιδιά.
Η βοήθεια και άλλων φίλων μας είναι πολύτιμη. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας γνωρίσουμε από κοντά τα παιδιά με μια επίσκεψη στον ξενώνα. Αν επιθυμείτε να γίνετε ένας από τους εθελοντές του Δικτύου σ’ αυτή την προσπάθεια στείλτε μας μήνυμα στο diktio1@gmail.com ή αφήστε όνομα και τηλέφωνο στο 210-36.25.786.
Περισσότερα για τις δράσεις του Δικτύου στην ιστοσελίδα μας www.ddp.org.gr


Γραμματεία του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Ιωάννα Χατζησαββίδου
τηλ.: 210 82 53 535 / 6977 972 979"

Δεν υπάρχουν σχόλια: