Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Τι άλλο θα πληρώσουμε..

ή «Ήρθε η ώρα να (ξανα)πληρώσουμε..

Τα είπανε Αίολο, Αριάδνη, Άτλαντα. Έτσι ονόμασε, αρχές 2000, η τότε κυβέρνηση Σημίτη τα ..σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μείωναν το έλλειμμα μέσω της «τιτλοποιήσης μελλοντικών εσόδων». Δισεκατομμύρια ευρώ μπήκαν στα κρατικά ταμεία, μέσω της προείσπραξης εσόδων από τέλη αεροδρομίων, τυχερά παιχνίδια, κοινοτικές χρηματοδοτήσεις κλπ. Με μια μικρή λεπτομέρεια. Ο μέλλοντας χρόνος της επιστροφής των χρημάτων έγινε ενεστώς…

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν το 2002 (πηγή) οι τέσσερις τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα αφορούν:

* Στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων της χρηματοπιστωτικής εταιρείας SPV Hellenic Securitisation ύψους 445 εκατ. ευρώ για το 2008 και 295 εκατ. ευρώ για το 2011.

* Στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το Λόττο και συγκεκριμένα την εταιρεία Αριάδνη ΑΕ ύψους 650 εκατ. ευρώ για το 2013.

* Στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από το Γ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (εταιρεία Ατλας) ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2005 και 1 δισ. ευρώ για το 2007.

* Στην τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από τέλη αεροδρομίου και ειδικότερα την εταιρεία Αίολος ΑΕ ύψους 355 εκατ. ευρώ για το 2019.

2 σχόλια:

Xpapathan είπε...

Οι κλασικές απατεωνιές του δικομματισμού σε όλο τους το μεγαλείο.Αυτές καλούμαστε να πληρώσουμε τώρα!!!

Γιώργος Χατζηδημητρίου είπε...

Κοντεύει να γίνει αστικός μύθος το πότε θα μιλήσει ο Κ. Καραμανλής. Με βάση όσα λες Πετράν, έχει περισσότερη αξία να μιλήσει αυτός ο πολιτικά αχαμνός ο Σημίτης που αντί για την ισχυρή Ελλάδα, έφτιαξε τις τραπεζικές καταθέσεις των στενών συνεργατών του. Για να μας λένε τώρα οτι χρειάζονται θυσίες, τα κωλόπαιδα...