Τετάρτη 29 Ιουνίου 2005

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση θέλουμε, αλλά δεν βρίσκουμε!

Ένας από τους στόχους της κυβέρνησης Καραμανλή είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (βλέπε παροχή ηλεκτρονικών κυβερνητικών υπηρεσιών). Πληκτρολόγησα τις συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά στον αγαπημένο μου Γούγλη και πρώτη-πρώτη εμφανίστηκε η διεύθυνση http://www.e-gov.gr/. Ειδήσεις για τη συνεργασία του ΟΤΕ με τα πανεπιστήμια, για την προώθηση της ευρυζωνικότητας, κλπ. Δεξιά και αριστερά στην ιστοσελίδα, παραδείγματα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με τους ωραίους τίτλους «Φόρος 2002»(!), «Έντυπο υπεύθυνης δήλωσης», «Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ» και άλλα σχετικά.
Το φίδι που με έζωσε όταν είδα το «φόρος 2002», εν έτει 2005, δεν ήταν της φαντασίας μου.
Όσες φορές κι αν έβαλα το ΑΦΜ μου, η οθόνη μού έβγαζε γλώσσα: «ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ».
Δοκίμασα την τύχη μου στη σύνδεση «Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης». Η απόκριση, δεν ξέρω εάν ήταν για γέλια ή για κλάματα: «ΠΡΟΣΟΧΗ: Το περιεχόμενο αυτής της σελίδας θα καταστεί παρωχημένο όταν δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση που καθορίζει νέο τύπο και περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης. Για τα νέα έντυπα, διαβάστε το άρθρο του ιστοχώρου e-gov.gr Νέος τύπος και περιεχόμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης»…
Έδωσα τόπο στην ..οργή και με όση υπομονή μου απέμεινε, είπα να δω και την «new» και πολλά υποσχόμενη σύνδεση «Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ΔΣΑ». Ως εκ θαύματος, εμφανίστηκε η ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου, και μαζί ένα κουμπί «Πιέστε εδώ για την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών». Όμως το κουμπί ήθελε και το κουμπί του. Κι εμένα μου είχε ξηλωθεί: δεν είχα «όνομα χρήστη» και «κωδικό προσβάσεως».
Εξαντλημένος, πήγα στο επίσης «new» σύνδεση για τις «υπηρεσίες των ΚΕΠ». Ένας μακρύς κατάλογος με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αλλά καμία σύνδεση προς τα ίδια τα ΚΕΠ.
Εννοείται, πως δεν άντεξα να πέσω σε μια ακόμα άσχετη σύνδεση για τους «εκλογικούς καταλόγους».
Θα βαρεθήκατε κι εσείς να με διαβάζετε. Εάν έχετε εσείς κουράγιο, feel free να περιηγηθείτε στην αρχαιολογικής αξίας σελίδα που δημιούργησε ..το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΥΓ Επί τη ευκαιρία, βρείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκκαθάριση της δήλωσής σας εδώ, σωστές πληροφορίες για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ εδώ, καθώς και το που ψηφίζετε εδώ..

1 σχόλιο:

Greg είπε...

Και αν τύχει και την βρείς, θα σε περάσει στο αμέσως επόμενο στάδιο, από καμια 10-ριά "κρεάτινα" περιφερειακά για να ολοκληρώσεις την δουλειά σου!

Κλασσικό παράδειγμα η υποβολή φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά! Κάθε χρόνο με καλούν να την κάνω και χειρονακτικά, γιατί έχω επιστροφή!
Να καθαγιασθεί το χρήμα που μου επιστρέφουν έναμισυ χρόνο μετά την προκαταβολική παρακράτηση!