Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2005

Σχέδιο Ανάν – Το Μεγάλο Παζάρι

Ο πρέσβης ε.τ. και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Χρ. Ζαχαράκις, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Μ. Ιγνατίου, Ν. Μελέτη και Κ. Βενιζέλου με τίτλο «Σχέδιο Ανάν – Το Μυστικό Παζάρι» (12/12/2005)

«Μετά λόγου γνώσεως σας διαβεβαιώ ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του ναι υπήρξε πολύ σαφέστερη και αμεσότερη των σχετικών υπαινιγμών του πρωθυπουργού. Αυτό συμπεραίνω από τη ρητή τηλεφωνική εντολή που μου εδόθη στις 18 Απριλίου, στο πλαίσιο κομματικής πειθαρχίας, από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη, εκ μέρους του πρωθυπουργού, όπως ισχυρίστηκε ο συνομιλητής μου, να μην επαναλάβω την αρνητική ψήφο που είχα δώσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Απριλίου, έναντι ενός ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρικτικού του Σχεδίου Ανάν, αλλά να το υπερψηφίσω στην Ολομέλεια λίγες μέρες μετά, σης 21 Απριλίου».
«Μόνο δύο, ένας Σουηδός και ο υποφαινόμενος, από τους 200 και πλέον ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) καταψήφισαν το επίμαχο ψήφισμα, ενώ το υπερψήφισαν όλοι οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές της ΝΔ και όλοι του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίοι, τουλάχιστον, ήταν συνεπείς με την κομματική τους γραμμή, σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης ότι οι Ελληνοκύπριοι θα έπρεπε να αφεθούν να αποφασίσουν κατά την κρίση τους, απερίσπαστα και ανεπηρέαστα».

Οι συγγραφείς αναφέρουν στον πρόλογο του βιβλίου:
«..η εισαγωγή των δημοψηφισμάτων ήταν το μεγάλο ατού του Σχεδίου Ανάν, αλλά και η αχίλλειος πτέρνα του, όπως αποδείχθηκε τελικά. Εφεξής, όμως, κάθε νέα πρωτοβουλία, κάθε νέο σχέδιο θα πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στον κυπριακό λαό. Ακυρώνεται έτσι κάθε προσπάθεια επιβολής λύσης, μέθοδος που ακολουθήθηκε στο παρελθόν και την οποία ήδη πληρώνει η Κύπρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Αυτή είναι η μεγάλη κληρονομιά της πρωτοβουλίας Ανάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: